Evropská liga - preview odvetných zápasů osmifinále

18.03.2010, 08:47, aktualizováno 18.03.2010, 08:47
Previews
Evropská liga dnes dožene Ligu mistrů, i v ní už budou známi čtvrtfinalisti. Nejlepší výchozí pozici má po prvním osmifinále Standard Lutych, který přivezl výhru ze hřiště Panathinaikosu. Hned polovina zápasů skončila remízou a všechny týmy mají o co hrát. Fanoušci se tak mohou těšit na velmi zajímavou podívanou.
Olympique Marseille - SL Benfica  (čtvrtek 19:00)
Marseille si přiváží z Portugalska nadějnou remízu 1:1 a všechny postupové karty má ve svých rukách. Dokážou svěřenci trenéra Deschampse navázat proti Benfice na dobré výkony v lize a postoupit do čtvrtfinále Evropské ligy?

Portugalci nezvládli závěr prvního utkání, od 77. minuty sice vedli zásluhou Pereiry, ale pár vteřin před koncem vyrovnal marseillský Ben Arfa a dal tak Francouzům do odvety více než dobrou šanci na postup.

Domácí lodivod Deschamps se nechal slyšet, že jeho tým rozhodně nebude hrát na bezbrankovou remízu, ale chce předvést útočný fotbal, který se bude zaplněnému stadionu líbit. Fanoušci Marseille totiž patří v domácí soutěži s průměrnou návštěvou 48 tisíc na každý zápas na špičku celého žebříčku návštěvnosti. A dá se očekávat, že i ve čtvrtek večer poženou tisíce fanoušků své hráče za postupem.

"Nechci, aby byl můj tým zalezlý ve vlastním pokutovém území a po celé utkání jen bránil," řekl Deschamps, který si je dobře vědom, jaké riziko hrozí jeho týmu v podobě ofenzivních hráčů soupeře pod taktovkou špílmachra Pabla Aimara. "Samozřejmě zásadní věcí je ubránit soupeře podobných způsobem, jakým se nám to dařilo hodinu v Portugalsku, ale také si chceme vytvářet brankové příležitosti. Vstřelený gól by nás velmi přiblížil k postupu," řekl trenér Marseille.

"Byla škoda, že jsme v samotném závěru utkání inkasovali gól, ale z hřiště jsme odešli s hlavou nahoře, protože naše hra nebyla vůbec špatná," nechal se slyšet záložník hostů Javi García.

Domácím chybí pouze Heinze, který má drobnou prasklinu na lýtkové kosti a do konce března se na hřišti neobjeví. Benfica nastoupí v nejsilnější možné sestavě, mimo hru je pouze Fillipe a Mantorras, kteří se ale příliš často v základní sestavě neobjevovali.

Marseille si po tomto utkání příliš neoddychne, už v neděli večer hostí na svém stadionu ve šlágru kola francouzské nejvyšší soutěže Lyon. A to je možná šance pro Portugalce, pro Marseille bude velmi těžké zvládnout kolotoč utkání domácí ligy a evropských pohárů. Otázkou zůstává, na kterou trofej si tým ze země galského kohouta brousí více zuby.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Kabore, Mbia, Diawara, Tiawo - Lucho, Cisse, Cheyrou - Abriel, Niang, Ben Arfa
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Cesar - Pereira, Luisao, Luiz, Peixoto - Ramires, Garcia, Aimar, Di Maria - Saviola, Cardozo
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Standard Lutych - Panathinaikos FC  (čtvrtek 19:00)
Zdá se, že duel mezi Lutychem a Panathinaikosem je už v podstatě rozhodnutý předem. Belgický celek v prvním utkání zvítězil v poměru 3:1 a na domácí půdě si může tedy dovolit klidně i prohrát.

Góly Milana Jovanoviče, Axela Witselse a Igora De Camarga z prvního klání pro Lutych nyní znamenají, že už nemusí hrát pod zbytečným tlakem. "Věřili jsme, že v Aténách vyhrajeme, ale výsledek 3:1 je lepší, než jsme očekávali. Dali jsme do toho zápasu srdce, což se nám nakonec vyplatilo," liboval si kanonýr Jovanovič, který po letošní sezóně zřejmě odchází do Liverpoolu, a proto by rád se svým současným zaměstnavatelem vybojoval nějakou trofej.

Na titul v nejvyšší belgické lize to už nevypadá, a proto se musí Lutych pokusit o úspěch právě v Evropské lize. Vždyť v současné době mu patří v tabulce až osmé místo, na vedoucí Anderlecht ztrácí již ostudných dvacet devět bodů.

Panathinaikosu zatím v letošní sezóně vycházelo vše, nač sáhl. O to více překvapující byla prohra s Lutychem. Přesto Řekové neházejí předčasně flintu do žita. I venku se chtějí pokusit o malý zázrak a postoupit. Jejich situace sice není záviděníhodná, ale také není beznadějná. Vždyť už v předchozím kole dokázali vyřadit AS Řím, a to až po výhře na jeho hřišti.

"Je naší povinností pokusit se tento nepříznivý stav zvrátit. Sice je to pro nás nyní hodně těžké, ale musíme to otočit," nabádá zkušený středopolař Gilberto Silva. "První zápas byl pro nás varování, na naší hře je co napravovat," dodal Brazilec.

Minulý týden se ke všem fanouškům Lutychu dostala hodně nemilá zpráva. Klíčový hráč Steven Defour totiž zmešká kvůli zranění zbytek sezóny, a tak pochopitelně nenastoupí ani v tomto klání. Možná však nebudou hrát také Andrea Mbuyi-Mutombo, Felipe a Gohi Bi Zoro Cyriac, jejichž starty jsou v ohrožení.

Na druhé straně barikády na tom nejsou o moc lépe. Mimo hru by měli být Nikos Spiropoulos, Filipos Darlas a Stergos Marinos. Obránce Simao je pro změnu pod disciplinárním trestem.
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bolat; Camozzato, Sarr, Ramos, Gherson; Witsel, Nicaise, Carcela-Gonzalez; De Camargo, Jovanovic; Mbokani
Panathinaikos FC - pravděpodobná sestava:
Galinovic; Vintra, Sarriegi, Bjarsmyr, Kante; Katsouranis, Gilberto; Rukavina, Salpingidis, Leto; Cisse
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fulham FC - Juventus FC  (čtvrtek 19:00)
Anglický Fulham ještě nemusí házet flintu do žita. I když to bude mít složité, stačí mu k postupu do čtvrtfinále Evropské ligy přes italský Juventus vstřelit dvě branky. Prohra 1:3 z prvního zápasu je samozřejmě nezávihoděným výsledkem, avšak dvoubrankové manko na domácí půdě přece není nereálné smazat.

Boss Fulhamu Roy Hodgson ví, že branka Dicksona Etuhua, který v Turíně snižoval na 2:1, dává jeho týmu pořád naději. "Není to nemožné," burcuje. "V mé kariéře jsem viděl mnoho podivných věcí. Jsem si jistý, že hráči dají do odvety to nejlepší, co v nich je." Jenže Hodgson bude mít tak trochu problémy se sestavou.

Marodí mu hodně hráčů. Andy Johnson a John Pantsil mají zraněné koleno, Danny Murphy a Jonathan Greening jsou pro zápas Juventusem suspendovaní. A David Elm je nemocný. Dobrou zprávou je alespoň návrat Björna Helge Riiseho, který utržil ránu do břicha právě v Itálii. Od té doby nehrál.

Fulham letos překvapuje svými výkony všechny odborníky, ačkoli má v nohách solidní porci zápasů. V Premier League se drží na hezkém desátém místě, dostal se až do čtvrtfinále FA Cupu, odkud může ještě dále přes Tottenham, a naposledy vyřadil z Evropské ligy loňského vítěze Poháru UEFA ukrajinský Šachtar Doněck.

"Obávám se, že po těch dobrých výsledcích může mít dopad na mužstvo, jestli ze všech soutěží vypadneme," říkal Hodgson. "Je nesmírně důležité, aby se tak nestalo a abychom neztratili sezónu, která vypadá fantasticky. Aby nám neproklouzla mezi prsty." Domácí můžou využít slabého článku soupeře.

Tím možná bude muž mezi třemi tyčemi. Rakouský brankář Manninger má problémy se stehnem a Buffon je zraněný na měsíc. Takže se do branky postaví až trojka Antonio Chimenti. Svou premiéru v Serii A si odbyl o víkendu doma proti Sieně. A nebyl to povedený zápas. Díky velkým hubkám českého obránce Zdeňka Grygery Juventus ztratil vedení 3:0 a nakonec bral jen bod za remízu 3:3. Bek Jose Martin Caceres má problémy s břichem a také v Anglii nenastoupí.

Záložník Hasan Salihamidžič ví, že postup není vůbec jistý. "Budeme to mít v Londýně hodně těžké. Je tam malé hřiště," uvedl. "Fulham hraje ve velkém tempu, takže budeme muset být opatrní. Ale pokud ho dostaneme pod tlak přesně jako v prvním utkání, bude to mít s námi zase hodně těžké."
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Werder Brémy - Valencia CF  (čtvrtek 19:00)
Blíže k postupu má německý Werder. Z Valencie si totiž odvezl solidní remízu 1:1 a v odvetě mu na domácí půdě zbývá klidně udržet bezbrankový stav. To hosté nebudou mít v Brémách vůbec snadnou práci. Potřebují minimálně vstřelit branku, aby si udrželi alespoň částečnou naději na čtvrtfinále Evropské ligy.

Přitom brémský Weserstadion zůstává letos pro Evropu nedobytnou tvrzí. K tomu, aby se Werder podíval v Evropské lize dál, mu stačí kromě výsledku 0:0 jakákoliv výhra. Doma se mu daří opravdu náramně, vyhrál všech pět utkání - v kvalifikaci, třikrát v základní skupině i v 1. kole mezi dvaatřiceti nejlepšími.

Celkové skóre? 19:6! V průměru tedy svěřenci kouče Thomase Schaafa nastříleli skoro čtyři branky na zápas. Hosté naopak čekají na výhru zvenku už přes dva měsíce. "Jsem přesvědčený, že se můžeme protlačit do další fáze," říkal hostující záložník Ruben Baraja. "Doma jsou silní. Ale postup pořád visí ve vzduchu," dodal.

Španělský klub sužují četné absence, za posledních sedm zápasů přišlo celkem o sedm hráčů. Konkrétně Netopýři postrádají Évera Banegu, který byl vyloučen v prvním utkání proti Brémám, a tak je v odvetě za tenhle prohřešek potrestán suspendací. Pablo Hernandez je na tom podobně, nasbíral příliš mnoho žlutých karet. Zranění David Albelda ani Jérémy Mathieu nenastoupí, nejistý je start Alexise a Vicenteho.

"Jsou důležití, to ano. I tak ale máme dobrý tým a doufám, že na to nemusím upozorňovat. Jsme připraveni. Uvidíme, co se stane," prohlásil Baraja. Otazník také visí nad největší hvězdou Davidem Villou, který musel kvůli poraněnému rameni vynechat poslední ligové klání v Barceloně (prohra 0:3). "Pokud si budeme myslet, že je postup nemožný, měli bychom radši zůstat doma," necestuje do Německa se sklopenou hlavou. "Tým se tam pokusí získat výhru, i když to bude těžké."

Domácí kouč Thomas Schaaf také nezáří zdravým kádrem. Marko Marin je definitivně mimo hru, nejistý start má i Torsten Frings s Mesutem Özilem. Německý záložník nenastoupil do nedělního zápasu Bundesligy v Hoffenheimu (výhra 1:0). "Dokud není schopen trénovat, nemůžeme posoudit jeho zdravotní stav," prohlásil trenér.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Abdennour - Özil, Frings, Borowski - Marin, Pizarro, Hunt
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Cesar - Miguel, Marchena, Dealbert, Alexis - Fernandes, Baraja - Joaquin, Mata, Silva - Villa
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
RSC Anderlecht - Hamburger SV  (čtvrtek 21:05)
Hamburk sice v domácí lize vypadl z boje o titul, ale tak jako loni si zatím vede velmi úspěšně v Evropské lize. Letos se zatím dostal do osmifinále a o postup do dalšího kola bude bojovat na hřišti Anderlechtu. Z prvního zápasu si přivezl výhru 3:1.

Anderlechtu se daří především doma, už několikrát letos dokázal překvapit protivníky opravdu zvučných jmen. V tamní soutěži vede o jedenáct bodů a jeho náskok je tak tři kola před koncem naprosto nedostižný. Neprohrál zde již pětkrát v řadě a i po porážce s německým výběrem zmobilizoval síly a naposledy soka z Genku přehrál 2:0. Teď ho však čeká mnohem těžší sousto.

Hamburk ztratil mnoho bodů úplně zbytečně a proto se propadl tabulkou, i když si po podzimní části jasně brousil zuby na titul. Narazil v poslední době na mnohem těžší los a proto je v Budneslize těsně na hranici Evropské ligy, tyto důležité duely však v loňských letech zvládal. Nyní přijel na půdu Bayernu i Leverkusenu, po neskutečně dramatických bitvách ale prohrál vždy o branku. Jedinou vlaštovkou byla výhra na půdě poslední Herty Berlín.

Obránce domácích Jelle van Damme přesně vystihuje atmosféru celého týmu: "Stále věříme, že jsme schopní postoupit. Rychlým nástupem do hry by se to mohlo povést, potřebujeme kontaktní branku," prohlásil. "V Hamburku jsme hráli špatně, před naším publikem to bude jiné. Pocítilo to i Bilbao a já věřím, že se našeho tlaku dočká i německý tým," myslí na zlepšení.

Anderlecht dále doufá, že už bude po zranění kolene zpátky záložník Mbark Boussoufa, který je podle van Dammeho klíčovým článkem sestavy: "Hrát bez něj a sním, je ohromný rozdíl," vyzdvihl jeho důležitost. Hosté opět nebudou moci nasadit útočníka Ruuda van Nisterlooye, kterému se opětovně vrací lehké zranění: "Potřebuje odpočívat, i když nám jeho branky rozhodně chybět budou. Jsme jedno utkání od čtvrtfinále a znamená pro nás hodně, jeho zdraví ovšem riskovat nehodláme," zdůvodnil důvody neúčasti holandské star trenér Bruno Labbadia.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfL Wolfsburg - Rubin Kazaň  (čtvrtek 21:05)
Kazaň i Wolfsburg bojovaly v Lize mistrů a po vyřazení postupují alespoň Evropskou ligou. Ve čtvrtek ale bude pro jeden z týmů konečná. Remíza 1:1 z prvního osmifinálového utkání v Rusku je lepší pro německý tým, kterému se narozdíl od Rubinu nedaří v domácí lize.

Wolfsburg se ovšem na domácí scéně rozjel a začíná opět chytat fazónu z minulého ročníku. S trochou štěstí by cesta do Evropské ligy přímo z ligy přeci jen vést mohla. Naposledy Vlci naprosto rozprášili na kopytech Mönchengladbach, který v domácím prostředí podlehl sokovi 0:4. Vyjma Kazaně vyhráli pět duelů ze šesti, v Evropské lize už vyřadili Villarreal.

Kazaň nyní zahájila v ruské lize novou kapitolu, kde se bude pokoušet potřetí za sebou získat ligový titul. Avšak zuby si na ní brousí především týmy z Moskvy, které chtějí trofej "vrátit zpátky tam, kam patří." Jenže Kazaň ukázala hned v prvním kole, že druhé housle určitě hrát nechce. Přehrála totiž Lokomotiv 2:0. Klasicky by se měla spolehnout na obranu, jenže bez branky na německé půdě postoupit nemůže.

Na druhou stranu mají Vlci v této chvíli problémy se sestavou, mimo totiž mohou být kvůli zranění obránci Rever a Andrea Barzagli, otazník visí také nad Grafitem. Z dlouhodobého zranění se také dlouho dostává gólman Diego Benaglio, který je sice fit, ovšem čtvrteční duel bude pro něj zřejmě moc brzký. "Jsem v závěrečné fázi, dobře trénuji, na návrat si ale musím ještě počkat," uvedl švýcarský reprezentační brankář.

Domácí výběr se v současnosti opět může spolehnout na ofenzivní bosenskou sílu, Edin Džeko totiž naposledy vsítil dvě branky a jeho porce zásahů se vyšplhala na velice slušných čtrnáct, což jen potvrzuje jeho velkou kvalitu. Ruský výběr má letos splněno. Porazil v Lize mistrů Barcelonu a do paměti fanoušků se tak nezapsatelně vryl. Překvapit tedy umí a i když je ruský velikán považován v této odvetě za mírného outsidera, stát se z jeho pohledu může vskutku cokoli.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sporting CP - Atlético Madrid  (čtvrtek 21:05)
Výhoda dvou mužů. Pravda, v devíti hrál Sporting Lisabon až v závěrečných minutách. Přesto mělo Atlético Madrid výhodu jednoho hráče v poli zhruba šedesát minut. I přes dobré šance ale branku nevstřelilo - a do Portugalska se tak nyní cestuje s nevyzpytatelným bezbrankovým výsledkem.

Sporting si jel na Stadion Vicente Calderóna pro remízu - a své přání si i přes nepříznivý průběh splnil. Přestože již ve 31. minutě byl vyloučen Grimi a v 89. odešel předčasně do sprch také Tonel, nedokázali domácí svou převahu převést na gólový účet. Španělský celek promeškal skvělou možnost rozhodnou o postupu do čtvrtfinále již před odvetným zápasem. Po bezbrankové remíze je ale vše stále ve hvězdách, lepší výchozí pozici by ale stále mohlo držet Atlético, kterému stačí jakákoliv remíza s alespoň jednou vstřelenou brankou na každé straně.

Víru neztrácí ani mladičká, přesto již jedna z nejzářivějších, hvězda španělských trávníků - Sergio Kun Agüero. Agüero, který v předešlém utkání patřil mezi nejlepší hráče. "Protože první utkání skončilo 0:0, bude se muset Sporting hnát do útoku," vysvětloval mladý Argentinec. "Navíc budou hrát před vlastními fanoušky, ti po nich budou chtít bezhlavé útočení. Přesně to by nám mohlo vyhovovat," myslí si forvard. "Naší zbraní v tomto utkání budou určitě protiútoky," prozradil oblíbenou taktiku svého týmu.

A k pozitivní náladě v kabině madridských přispívá také poslední ligové kolo. Atlético šlo v 57. minutě zápasu s Osasunou do deseti - vyloučen byl Simao. Domácímu týmu ale jako by to vůbec nevadilo a nakonec se dokázal vrátit. Deset minut před koncem se parádně trefil Jurado, mladý záložník, který v posledních zápasech nabral parádní formu. V posledních pěti kláních tak Atlético neprohrálo ani jednou, připsalo si pouze dvě remízy. Jednu právě se Sportingem, druhou v předcházejícím duelu se Zaragozou.

Nicméně série Portugalců je snad ještě oslnivější. Přestože se portugalská liga kvalitativně se sousedskou příliš rovnat nemůže, připsal si Sporting i několik cennějších skalpů. Výhra o tři branky na vlastním stadionu proti anglickému Evertonu či stejný výsledek s osmifinalistou letošní Ligy mistrů - Portem. V minulém kole se pak střelci zelených také nenechali zahanbit. Vitórii nasázeli na svém stadionu hned tři branky. Přesto je parta okolo Liédsona v Primeira Lize až na čtvrté pozici.

Každopádně na Estádio José Alvalade vždy panuje skvělá atmosféra. A právě na povzbuzující fanoušky se chce spoléhat trenér Lisabonu Carlos Carvalhal. "Jsme plní sebevědomí. Tým je motivovaný, rosteme den ode dne," prohlásil po vítězném utkání s Vitórií. "Mužstvo ví co má dělat každičký moment, co je na hřišti. Doufám, že si najde cestu na stadion mnoho fanoušků, hrajeme s atraktivním soupeřem. Atlético v poslední době porazilo takové týmy, jako třeba Barcelona nebo Valencie," připomněl nedávné úspěchy svého soupeře.

Domácím by měl již být k dispozici uzdravený útočník Yannick Djalo. Zraněný je ale stále Carrico. Z minulého zápasu si karetní tresty přenesl Grimi a Tonel. Nebude moci nastoupit ani Florent Sinama-Pongolle, který v této sezoně již hrál právě za Atlético v evropských pohárech.

Z Madridu se do sousedního Portugalska vydá dvacetičlenný tým. Zaregistrovaní do soutěže nejsou Tiago, ani Ibrahima Balde. Nominaci si nevysloužil Pablo Ibanez.
Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Patricio - Abel, Polga, Angulo, Caneira - Veloso, Mendes - Pereirinha, Moutinho, Izmailov - Liedson
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Gea - Ujfaluši, Perea, Dominguez, Lopez - Reyes, Assuncao, Garcia, Simao - Agüero, Forlán
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Liverpool FC - Lille OSC  (čtvrtek 21:05)
Jako prokletí musí na anglický Liverpool působit týmy z Francie. Domácí nejprve nezvládli v Lize mistrů své utkání proti Lyonu, ve čtvrtek večer budou muset dohánět jednobrankové manko, které si vezou z Lille.

Manažer domácích Benítez upozornil příznivce Liverpoolu, aby neočekávali podobný průběh utkání jako o víkendu v Premier League. Tam domácí rozstříleli Portsmouth 4:1, v tabulce jsou přesto až na pátém místě. Lille je však v úplně jiném postavení než poslední celek nejvyšší anglické soutěže. Ve francouzské Ligue 1 mu patří čtvrté místo s pouhou dvoubodovou ztrátou na vedoucí Bordeaux. Dá se tak říci, že Francouzi jsou stále ve hře o mistrovský titul.

"Každý chce vidět útočný fotbal, ale někdy to prostě není možné. Proti Portsmouthu jsme odehráli dobrý zápas, teď je ale před námi složitější utkání proti Lille, máme totiž jednobrankové manko," řekl Benítez a pokračoval: "Plán na čtvrtek je jednoduchý, vstřelil góly a žádné nedostat."

Benítez spoléhá i na podporu fanoušků. "Naši příznivci vědí, že je to poslední možnost, jak získat nějakou trofej a proto očekávám velmi dobrou atmosféru. A myslím si, že to ví i hráči a proto budou chtít podat co nejlepší výkon."

Pověstná atmosféra na Anfield Road však podle kouče Garcii Francouzům kolena nerozklepe. Po chvilce ale dodává: "Před takovým utkáním s věhlasným soupeřem nepotřebuje můj tým motivaci. Tou je přece možný postup do další fáze Evropské ligy. Musíme ale vstřelit branku, nemůžeme tam hrát na remízu 0:0."

Francouzský klub na ostrovy přijíždí s jednobrankovým náskokem. Šest minut před koncem prvního duelu vstřelila jedinou branku vycházející hvězda Lille Hazard.

"Pokud vstřelíme gól, budeme blízko postupu," uvažoval dále Garcia a dodal: "Budeme hrát s legendárním klubem a před diváky, kteří jej poženou vpřed, ale něco podobného jsme zažili i v Turecku proti Fenerbahce."
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (459)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele