Everton částečně uspěl s odvoláním: Odečet šesti bodů místo deseti

26.02., 15:02
Aktuality
Goodison Park (© AFP)

Odvolací komise Premier League snížila bodový odečet Evertonu za porušení finančních pravidel z deseti na šest bodů. Liverpoolský klub, jenž se ocitl v boji o udržení mezi anglickou elitou, má po tomto verdiktu pětibodový náskok na sestupové pásmo.

Toffees dostali rekordní trest v historii Premier League za to, že ve tříletém období zaznamenali ztrátu ve výši 124,5 milionu liber. Pravidla soutěže přitom klubům dovolují ztrátu 105 milionů.

Everton v záporných číslech končí opakovaně a při slyšení před komisí připustil, že hranice překročil, výsledný trest však označil za neodpovídající a nespravedlivý, proto se odvolal.

Odvolací komise nakonec dala Evertonu částečně za pravdu a 10bodový odečet mu snížila na šest. Komise také zrušila původní zjištění, že klub nejednal v dobré víře. "Karamelky" se díky rozhodnutí posunuly před Nottingham Forest a Brentford na 15. místo Premier League.

Autor: Jiří Vojík / evertonfc.com, bbc.com

Komentáře (57)

Přidat komentář
Nieuwendyk

To je strašný svinstvo tohle

Reagovat
Salfovic

Čekal jsem, že ten odečet bodů zruší úplně, že se tohoto precedentu budou bát.

Reagovat
Nieuwendyk

Na jiný kluby samozřejmě nedojde, to by se muselo vyšetřovat a to nikdo nechce

Reagovat
Freedo

City by jinak muselo sestoupit

Reagovat
Talker

Já právě čekal, že to nechají, minimálně třeba 3-bodové, aby tím ukázali, že to myslí vážně. I kdyby to už nikdy nevyužili, tak mají precedent tím hrozit.

Reagovat
smazaný uživatel

Radši ať spadne Brentford nebo Luton.

Reagovat
Salfovic

A co Nottingham ?

Reagovat
Seydou Doumbia

Radši Everton

Reagovat
Chittak_LFC

Nebo aspon Pickford

Reagovat
Seydou Doumbia

Mě víc sere v repre, Everton moc nesleduju, kdo by taky chtěl.

Reagovat
Remt

Mě sere že existuje jedno za jaký tým zrovna hraje

Reagovat
Seydou Doumbia

asi tak

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
SunFells

Reagovat
Busby babes

ten ceka odpocet bodu taky. Jestli jim seberou treba taky 10, tak jsou v haji

Reagovat
mistr129

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
janinho

alebo City

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Proč Brentford proboha?

Reagovat
O.Giroud

Asi jedno, nováčikovia tento rok slabota takže Everton by to asi uhral tak či tak. Aj keď aspoň ten Luton mal nejaké pekné zápasy.

Reagovat
Zaschrona

No, pár dobrých věcí z toho je.

1. Uznali, že nejednání v dobré víře byl nesmysl a v podstatě urážka. Taky odvolací komise sama uznala, že předchozí komise nejednala podle práva.

2. Nepřímo uznali argumenty od fanouškovských skupin upozorňujících např. na použité argumenty lidí z PL při potrestání superligových klubů za pokus o přestup do superligy (nemožnost trestat fanoušky).

3. Uznali, že porušení finančních pravidel nemá znamenat horší záležitost než pád do insolvence.

4. Body navíc.

Zajímavé taky jsou zmínky v tom dokumentu týkající se Usmanova. Nebýt invaze Ruska, tak zřejmě investoval přímo do klubu. Proč ale do úvahy nevzali neočekávaně rostoucí úroky ohledně půjček na stadion, to jsem pořád nepochopil, je to v naší situaci zjevně relevantní argument.

Uvidíme, co teď ten trest za další sezónu spolu s Forest. Každopádně ale teď máme reálnou šanci tu záchranu uhrát, s 10 body a dalším trest by to už bylo hodně složitý. Snad aspoň nějak zlepšíme hru dopředu a nespadneme do konce roku do insolvence.

Reagovat
Busby babes

i s 10 mate sanci, protoze 2 kluby jsou v haji a Forrest prijde o body taky. takze pak jen musite uhrat vic nez jeden z techle 3, to by mohlo byt realny i s odectem

Reagovat
Zaschrona

To bychom ale museli něco výsledkově hrát, my od toho zázraku 4 výher před Vánoci máme 9 zápasů v PL bez výhry, jakkoliv jsme asi půlku těch zápasů měli dle xG vyhrát a celkově jsme v xG tabulce před vámi i Spurs. Když jsme ale nehorázní paliči, reálně je to holý boj o každý bod.

Jestli nám i Forest PL odečte třeba další 4 body, tak máme bod na Forest a Luton, kdy spadne jeden. Být ta ztráta třeba dohromady 15, bylo by to už asi fatální, takhle to reálně je na férovku. Že z těch šancí začneme dávat góly se spoléhat nejde, naopak Forest a Luton hrají líp a spíš jim to vydrží.

Reagovat
Zaschrona

"There was uncontested evidence that the new stadium posed an inevitable strain on the finances of the club which has to date committed over £800m to the project"

To je úplný masakr to numero. Na začátku projektu se psalo o 300 milionech, nakonec to klidně bude trojnásobek. Jakkoliv se do toho přičtě i regenerace Goodisonu, celý projekt Spurs nestál o moc víc...

Reagovat
Kinky7

Zaschi ty do toho vidíš asi nejvíc. Na angl stránkách jsem četl že pokud by jste kvůli odpočtu sestoupili z PL tak Everton uvažuje o civilní žalobě na EPL z důvodu finanční ztráty. Je v tom něco pravdy nebo zase nějaká konspirační teorie?

Reagovat
Zaschrona

Klidně se to může stát, protože v tom případě je klub velmi blízko tomu zkrachovat. Kvůli stadionu máme dluhy přes bilion, jsme pořád bez nového majitele, ta situace je fakt hustá.

Reagovat
Zaschrona

Nottingham Forest’s disciplinary hearing for breach of the Premier League financial rules will be on March 7 and 8 - outcome by April 8. Points deduction looks certain.

Reagovat
nani92

Everton je asi jediný klub na svete, ktorý za víkend získal 5 bodov

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
LaVolpe

Tak Pochettino údajně blízko vyhazovu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
avicii

Pochopiteľné ale snáď nie

Reagovat
SunFells

Snad jo, byly by to pro ně další výdaje za změnu něčeho, co není primární problém a pokračování v chabé stabilitě.

Reagovat
Golasso

Reagovat
avicii

Ako zas teraz by kvalitného trénera ani nezískali, to je pravda.. interim Lampard a v lete by zháňali noveho trénera, snáď ale ty schopný by sa nenechali zlákať

Reagovat
Maximm9

To ma za to, ze Boehlymu nepodal po zapase ruku, kdyz si sel pro medailu

Reagovat
avicii

Reagovat
Maximm9
Reagovat
Salfovic

Dobrej důvod pro vyhazov

Reagovat
Hollo

Moneychester Shitty ?

Reagovat
fenixLFC

tak je to len dalsi argument ze tie pravidla nema zmysel dodrziavat a newcastle alebo dalsi do toho mozu narvat kolko chcu a dostanu minimalny trest. v leicesteri a burnley musia byt nadseni ze neporusovali pravidla rovnako ako everton a stalo ich to ucast v PL

Reagovat
Zaschrona

Tak to už je jasný od toho trestu pro vás a další kluby, které se pokusily zdrhnout do superligy. Pořád je ale výsměch, že nám odečtou body, zatímco u vás je hlavní argument, že nejde trestat fanoušky, tak dostanete směšný peněžní trest. Koho jiného přesně hlavně ten bodový odečet trestá, to mi teda není jasný...

Reagovat
Kinky7

Na tohle tema jsem cetl zajimavy clanek - prave ohledne te potencialni civilni zaloby - Protoze anglosaske pravo vychazi z principu precedensu tak je rozhodnuti ohledne Superligy pomerne znacnou komplikaci pokud by se kluby postizene odpoctem rozhodly odvolat k civilnimu soudu. Nejsem pravnik a uz vubec ne expert na anglosaske pravo ale rozhodne to bylo zajimavy ale taky to mohla byt absolutni blbost

Reagovat
fenixLFC

ono trestat ligove kluby ze si chcu vytvorit medzinarodnu sutaz (a v tej domacej zostat) je poriadny nonsens. ked by este trestali kluby pri odtrhnuti a zalozeni PL, to by som chapal ale tu je to nonsens. realne dostali teda penazny trest za to ze nikam neodisli. to co navrhujes ty (aby ste za nedodrziavanie financyh pravidiel dostali financu pokutu) je este vacsia kravina, pretoze vo vysledku to umozni aby napriklad ropne kluby minali do aleluja a v pripade trestu zaplatia pokutu. ale to by tu bolo zrazu pistania keby sa na nich take tresty zacnu aplikovat. ale u vas je to navrhovane riesenie? wtf?

a ad potrestania fanusikov obecne- vytvorenim superligy by potrestani neboli, tym ze ste vy porusovali pravidla boli potrestani fans klubov (a kluby ako take) ktore zostupili

Reagovat
Zaschrona

Férový trest podle mě je odebrání rozhodovacích práv na řízení klubu majitelům nebo vedení, které není schopné ta pravidla dodržovat. Zámořské soutěže jsou schopné tímto způsobem reagovat, pokud lidé ve vedení hrubým způsobem poruší existující pravidla nebo integritu soutěží. Chápu, že ne všechno jde přenášet a srovnávat, ale přijde mi logickou cestou především trestat ty, kteří nejsou schopní ty pravidla plnit. Tím spíš, pokud to je jednání se záměrem podvádet.

Vytvořením superligy by došlo k potrestání všech těch, které nebudou součástí kartelu, to je přece jasné, bez ohledu na to, že podle práva je za to velmi těžký kohokoliv trestat. V našem případě to je trest primárně za to, že jsme nečekanými událostmi primárně spojenými s velmi riskantním řízení klubu s ohledem na financování výstavby nového stadionu, velmi nečekaně zaznamenali zásadní výpadky příjmů i růsty nákladů primárně nesouvisejícími s výdaji na hráče. Jistěže jsme i v případě výdajů na hráče jeli velmi optimisticky, k té hraně v tomhle případě jede klubů mnohem víc, žádný ale zároveň nejede takto riskantní projekt nového stadionu v takhle složité době na inflaci i financování s návazností na ruské zdroje, které v návaznosti na invazi na Ukrajinu nešlo z důvodů sankcí využít. Osobně jsem i za ty sankce rád, jsem rád, že spojení s Usmanovem zmizelo, ale klubu to objektivně hrozně podlomilo nohy.

Reagovat
martin.b

@ChrisWheelerDM

Utd will listen to offers for £86m flop Antony

Left on the bench v Fulham when Omari Forson started

Ten Hag hasn’t written off former Ajax player yet

But Utd ready to cut losses after no goals or assists in 20 PL games

Reagovat
SunFells

Hodně štěstí tu jich zachrání jen Saúdové.

Reagovat
Salfovic

Takhle blbí nejsou ani oni.

Reagovat
fenixLFC

ti by ho vzali len keby hladaju niekoho do kampane ako sa spravat k zenam

Reagovat
bbbauch

Za toho nam nikdo neda ani 10

Reagovat
r.mrazik

ETH by za tohle mel pracovat do konce smlouvy zadarmo

teda pokud to nebudou uz jen tri mesice

Reagovat
martin.b

Reagovat
avicii

Reagovat
fenixLFC

takze oni ocakavaju 86 mega za hraca po dvoch sezonach zmaru ktoreho oni sami pred prichodom ocenovali na maximalne 25 mega

Reagovat
martin.b

zajímavá dedukce

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele