Euru ve vypuknutí bránit nechceme, říká šéf ukrajinského parlamentu

15.05.2012, 17:15
Aktuality
Evropský šampionát za každou cenu musí končit na Ukrajině, tvrdí předseda parlamentu Volodymyr Lytvyn. Na otázku, zda by bojkot politiků mohl vést k mezinárodní izolaci jednoho z nástupnických států Sovětsko svazu, se zdráhal odpovědět; o konání samotného turnaje nicméně nepochybuje.

"Jádro pudla spočívá v tom, že je nezbytné rozlišovat mezi různými typy bojkotu. Absence státních činitelů je jednou z úrovní bojkotu. Pak je tu další level: neúčast určitých týmů. A třetí úroveň - kompletní odmítnutí šampionátu," provedl základní kategorizaci Lytvyn, jehož kolegové se k bojkotu uchylují kvůli strádání vězněné Julije Tymošenkové, bývalé prezidentky země.

"Myslím, že prvního stupně - odmítnutí představitelů některých evropských států účastnit se fotbalových klání - se už dosáhlo. Zbytek je podle mě zřejmě neuskutečnitelný. Všichni souhlasíme, že by se Euro 2012 mělo konat. Ukrajina na této cestě musí pokračovat," uzavírá mluvčí. Že se turnaj uskuteční "za jakéhokoliv počasí, i toho ‚politického‘", je podle něj evidentní.

Kdyby Ukrajina nakonec odstoupila od spolupořadatelství, šlo by o velkou komplikaci i vzhledem k plánovanému místu konání finále. Na to se aktuálně připravují na kyjevském Olympijském stadionu. Pokud vše proběhne hladce, vypuknout by tam mělo 1. července.

Autor: Tomáš Daníček / kyivpost.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
Neuro

tak mi vždy vrtalo hlavou.. musí vlády hostujících zemí povolit aby se u nich hrály takové turnaje nebo to je jen věc fotbalové asociace?

Reagovat
RickNash

No tak nemusí, ale spolupráce vlády (ministerstev, policie) je nezbytná, plus při výstavbě staďáků počítaly snad všechny hostující země pár deítek let zpět s podporou od státu...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jestli musí povolit, ale určitě mohou zakázat. Žádná asociace nějakých čutálistů ani cvrnkání kuliček není nadřazena vládě, respektive parlamentu.

Reagovat
smazaný uživatel

Musí, podpora vlády je jednou z podmínek UEFA i FIFA pro pořádání turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

Žeby ukřivděný intrikán Jirka Štajner zatahal za nitky ?

Reagovat
Rišan

Co to je za nehorázný kecy?! Ty troubo samozřejmě, že se Štajner může cítit ukřivděný, protože do širší nominace deBílka rozhodně patří (byl snad vyhlášen dokonce nejlepším hráčem ligy!). A v čem je intrikán? Mimochodem svěřit ME průměrným fotbalovým zemím jako Polsko a Ukrajina (a nechat je na ně postoupit bez kvalifikace) byl velmi diskutabilní krok UEFA (asi v tom byly nějaký špinavý ukrajinský prachy, který lítaj jistě i v Dynamu. Kyjev, Doněcku a nejspíš i Charkovu, v nichž hraje sotva čtvrtina Ukrajinců).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mookyn

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nepatří. viděl sem ho live. je to usmrkánek co simuluje.

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik těch EU papalášů bojkotovalo OH v Pekingu? Bojovat za lidská práva je naprosto správné, ale tohle mi smrdí jako těžká licoměrnost.

Reagovat
fantomas

Právo na normální zcházení ve vězení se snad taky rovná právu lidskýmu, ne? Tak proč by proti tomu nemohli protestovat..?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele