EURO DENÍK - SEVER NEBO JIH?

22.06.2004, 11:47
Aktuality
Dnes přichází na řadu rozhodnutí ve skupině C. A zajímá nás velice. Vždyť se rozhodne o našem čtvrtfinálovém soupeři. Budou to chladní Seveřané ze Švédska? Nebo o něco hravější Dánové? Či pro Nedvěda, Jiránka a Jankulovského dobře známí Italové z jihu Evropy? On si jeden nevybere. Důležité je, že naši...

... reprezentanti se na to dnešní zápolení mohou dívat s jistou dávkou nadřazenosti a shovívavosti. Jen ať si hrají, ať se nervují. My máme klídek. Golf, bazén, muzika, legrácky. To je výhoda týmu, který jako jediný měl jasno již po druhém zápase. Zítra proti Německu, nechtěli bychom být v jejich kůži, brrrrrr!, může Karel Brückner nechat odpočívat ty, kteří strávili 180 minut v bojích o postup. A zajistili ho, a proto si odpočinek zaslouží. Možná, že někdo namítne - vypadnou z rytmu, zlenoší, rozleží se v nich únava... A třeba ne a odpočinek jim prospěje, nabudí, dostanou chuť. Je to jako s námi, obyčejnými smrtelníky. Někteří se po dovolené do práce těší, jiní mají, tu poslední neděli před návratem, chuť nastoupit rovnou do důchodu. A tak to nechme na Karlu Brücknerovi, má naší důvěru a ví, co dělá.

Německo tedy naše nestraší. Dobrá, nad čím tedy přemýšlejí, co dělají? Nechtějí hrát ve čtvrtfinále proti Itálii! Proč?

Pavel Nedvěd: "Je těžké vybírat si soupeře. Ale Itálii ve čtvrtfinále ne, to je moc brzy, raději později."

Marek Jankulovski: "Mají pevnou obranu a nebezpečné útočníky. Podobná utkání umí hrát."

Vladimír Šmicer: "Stále patří mezi velké favority, i přes dvě remízy. Se Švédskem neměli štěstí. Líbí se mi jejich hra, ale nechci hrát proti nim ve čtvrtfinále!"

A tak jediný, kterému je to "šumafuk" je Milan Baroš. Ten říká: "Jestli chceme být mistry, tak musíme porazit kohokoli." A má pravdu.

Jinak Martin Jiránek má vlasy do červena a Marek Jankulovski vousy červenomodrobílé. A my je chceme 4. července vidět pěkně pozlacené! A všechny!


Oliver Kahn má zcela jiné starosti a nezajímá ho, kdo nastoupí v základní sestavě Česka. "Přijeli jsme sem vyhrát a jsem přesvědčen, že středeční zápas nebude poslední. Naším cílem byl postup do čtvrtfinále a splníme ho. Češi rádi útočí a pak nechávají mezery v obraně. V tom vidím naši šanci. A proti nám nebudou mít tolik příležitostí jako s Nizozemskem nebo Lotyšskem." Kahn má tedy jasno, ale otázkou je , kdo bude dávat góly. Jediný, šťastný, dali Nizozemcům, proti Lotyšsku se ani nedostávali do šancí, byť od začátku hráli na dva útočné hroty, Kevina Kuranyho a Frediho Bobiče. Rovněž považuje za technické šachování slova zaznívající z našeho tábora o možném zařazení náhradníků do základní sestavy: "Každý chce porazit Německo a Brückner ví, že to s náhradníky nedokáže. Vše jsou jen spekulace, nastoupí s tím nejlepším, co mají!" Tak a máme to. Všechno ví, všechno zná. Ale zda nastoupí proti nám Dietmar Hamann, Bernd Schneider a Bastian Schweinsteiger, kteří jsou zraněni, neví nikdo. Ani tak dobrý brankář a mág, jakým Oliver Kahn bezesporu je.

Jedni se radují, jiným zbyly oči pro pláč. Oslavy v Lisabonu, Portu a dalších portugalských městech, právě tak jako v Aténách a vůbec v celém Řecku, nebraly konce. Portugalci nečekali ani na závěrečný hvizd, tak si byli jisti vítězstvím, a vrhli se do ulic. "Chceme víc, chceme víc!", bylo slyšet po celé zemi. Tento zápas nevyhrála jen ona jedenáctka hráčů, kteří nastoupili na zelený trávník. Nevyhráli ho ani náhradníci a všichni okolo týmu. Vyhrálo ho celé Portugalsko. Podobnou radost, až davové šílenství, bylo možno vidět v Řecku. Stovky zájemců se doslova vrhly na cestovní kanceláře a chtějí letenky, ubytování a hlavně lístky. Čtvrtfinále s Francií je obrovským lákadlem. Celé Řecko je dnes pokryto nekončící záplavou vlajek této země. A pamětníci tvrdí, že od konce 2. světové války nebylo vidět tolik vlajek a tolik nadšení. A neradují se jen domorodci. Také v zahraničí vypukla obrovská radost mezi rodáky a dokonce i z Turecka bylo slyšet projevy radosti a gratulace.

Iñaki Sáez se neraduje. Nemá taky proč. Dnes se objeví poprvé před novináři v Madridu a předem je jasno, jaké otázky bude dostávat. A také je jasno, jak těžce se mu bude odpovídat. Smlouvu má do roku 2006, ale kdo ví, zda v neděli to nebyl jeho poslední den u reprezentace. Tak brzy se národní tým Španělska z "Evropy" ještě nikdy nevracel...

Další, kdo ztratil řeč, je Alexander Frei. Nejdříve plival, pak lhal a teď mlčí. Kdo se ale rozpovídal a začal jednat, je SFV-ASF, tedy fotbalová federace Švýcarska. A nemá pochopení pro tento Freiův čin a zastávat se ho rozhodně nebude. Po trestu mezinárodním bude následovat potrestání domácí. A je to tak v pořádku.

Dnes se k Portugalsku a Řecku přidaly Francie a Anglie. Překvapení se nekonala, ač k tomu chvílemi mnoho nechybělo. Ale probudil se Thiery Henry a dal dva góly v posledních 15 minutách. Wayne Rooney probuzen být nemusel. Tento mladík snad ani nechodí spát a pořád hraje fotbal. Jedno je jisté: "Nechval dne před večerem" je ono lidové rčení, ale nikdo nepochybuje o tom, že Rooney se stane objevem tohoto šampionátu.

Dánsko - Švédsko a Itálie - Bulharsko. Tři jsou ve hře, jeden jim to bude kazit. Bulharsko má skóre 0:7 a s prázdnou se mu nebude chtít odjíždět. Italové musí vyhrát. Klid není uvnitř týmu, ven prosakují zvěsti a báchorky. Ale Italové již mnohokrát dokázali, že v momentech nejtěžších dokáží spojit své síly, zvednout hlavu a zachránit nemožné. Bude tomu tak i dnes proti Bulharům? Což o to, vyhrát by měli, ale... A tady je onen problém. Dánsko a Švédsko svorně tvrdí, že vzájemný zápas chtějí vyhrát, že budou útočit. Ale naše zkušenost z let minulých nás nenechá v klidu spát a červík podezření hlodá a hlodá. Nebude pro ně jednodušší dát každý dva góly, zajistit si postup do čtvrtfinále a s tím spojené tučné prémie? Nebo to bude bitva o první místo a tím i o výhodu nehrát proti rozjetému Česku? Dnes večer budeme chytřejší. Náboj napínavosti těchto dostihů je dán, bude se na co dívat. A jak by se jednotlivá mužstva měla dnes představit?

Dánsko: Sorensen - Helveg, Laursen, Henriksen, Niclas, Jensen- Gravesen, Tomasson, Daniel Jensen - Gronkjaer, Sand, Joergensen

Švédsko: Isaksson - Nilsson, Mellberg, Jakobsson, Edman- Wilhelmsson, Linderoth, Svensson, Ljungberg - Zlatan Ibrahimovič, Henrik Larsson

Itálie: Buffon - Panucci, Nesta, Materazzi, Zambrotta - Fiore nebo Camoranesi, Pirlo, Perrotta - Cassano, Del Piero – Vieri

Bulharsko: Zdravkov - Vladimir Ivanov, Pazhin, Zagorcic, Stoyanov- Peev, Petkov, Hristov, Petrov - Jankovic, Berbatov

A jak rychle se ve fotbale mění události. Wayne Rooney již není nejmladším střelcem branky ve finálové části evropských mistrovství. Vydrželo mu to jen 4 dny. Tím novým premiantem se včera stal Johann Vonlanthen, švýcarský útočník. Právě v den, kdy uplynulo 18 let, 4 měsíce a 20 dní od jeho narození, dal gól a Francii k tomu. Gratulujeme!!!

Končíme jako každý den:

KRASAVEC : Thiery Henry za bojovnost a návrat formy

OŠKLIVEC : Alexander Frei za to, že je nevychovanec a lhář - a kdo lže, ten...


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
Mr.Jindros

ja doufam v ten sever.. jako je jasny ze musime porazit kazdyho, ale do semifinale projdem mnohem lip pres Svedy nebo Dany nez pres Italy.. ale obavam se ze to budou prave Italove, s kym bude hrat ctvrtfinale

Reagovat
smazaný uživatel

Já si myslím, že nejhorší by byli Dánové. Já chci Italy- mají jméno, ale výkonostně jsou na tom stejně jako SWE n. DNK. Čtvrtfinále ČR - Itálie to znííííííí velmi dobře. Hlavně je musíme vyřadit , ale my to zmáknem

Reagovat
Mr.Jindros

no rekl bych ze meli tak trochu smulu... vyrazovaci boje italove hodne umi a se Svedy meli dost smulu, jejich forma bude jestli postoupi urcite vynikajici , i kdyz je muzeme porazit, rozhodne si myslim ze pres Svedsko nebo Dany prejdeme s mnohem vetsi pravdepodobnosti nez pres Italii, kterou sme sice uz porazili, ale myslim ze tentokrat by se to nemuselo opakovat

Reagovat
HOST*nikdo

Itálie??? Hrajeme s Dánskem!!!

Reagovat
Mr.Jindros

to je dobre ze jsem se spletl ale je to zajimavy - chteli 2:2, uhrali 2:2 .. jako nepredpokladam ze by se domluvili, ale aspon trochu divny to teda je :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele