EURO DENÍK - FRANCOUZSKÝ ZÁZRAK

14.06.2004, 14:13
Aktuality
Euro deník s pořadovým číslem pět si nemohl nevšimnout včerejšího neuvěřitelného závěru zápasu Francie s Anglií. "Zázračný úspěch", hlásá titulek deníku Le Monde. "Rádi nám brnkají na nervy, než nás potěší," přidává Le Parisien. Ovšem nejen včerejším zápasem žije Euro. Co jinak nového?

"Anglická taktika a skvělá defenziva způsobila, že si 'Les Blues' často nevěděli rady. Ale jejich psychická energie donutila Angličany k chybám a přinesla úspěch," hlásá dále Le Monde. "Závěr jako od Hitchcocka," stojí v The Independent. "Francouzi vyšli zpoza opony a bodli dýku do anglických srdcí. Anglie v závěru odolávala stálému tlaku. Pak Zidane dvakrát potrestal naše chyby. David Beckham odcházel se slzami v očích. A nebyl sám..."

Dobrá zpráva z českého tábora – všichni jsou v pořádku. Na posledním tréninku ve městě Sintra, který se konal za zavřenými dveřmi, se nacvičovaly standardní situace, efektivní zbraň z kvalifikace. O sestavě týmu, který nastoupí proti Lotyšsku, ještě není úplně jasno, ale vypadá to, že po boku Jana Kollera začne Milan Baroš a místo tak nezbude na Vladimíra Šmicera. Češi jsou favority, ale Tomáš Rosický varuje před podceněním. "Porážka Portugalska musí být varováním. Hráli moc individuálně a toho se musíme vyvarovat."

To Lotyši mají menší problém. Do plného tréninku se sice vrátil stoper Stepanovs, ale levý záložník Jurijs Laizans (foto) přehnal nasazení a poranil si záda. "Teď to dost bolí, ale nemyslím si, že by to bylo něco vážného," uklidňuje se Laizans. Jinak se ale Lotyši těší. "Nemůžu se dočkat prvního zápasu. Pořád mi to přijde jako zázrak, že jsme tady, ale chceme splnit očekávání naše a našich fanoušků," nechal se slyšet kouč Starkovs.

Chorvati jsou opět kompletní. UEFA uznala zranění Stipeho Pletikosy jako důvodné pro jeho nahrazení v nominaci. Novou trojkou mezi chorvatskými brankáři se tak stal Vladimir Vasilj (foto), 29letý gólman NK Varteks. Ten má na svém kontě jediný reprezentační start, ale byl členem týmu na posledních dvou světových šampionátech.

Řekové mají za sebou noc plnou oslav. Aby taky ne, po historicky prvním vítězství na závěrečném turnaji MS nebo ME. Zápas s Portugalskem ani neběžel v televizi, která byla plná voleb do evropského parlamentu a informací o blížící se olympiádě. To se ale změní – středeční souboj se Španělskem uvidí Řekové v přímém přenosu. Jména střelců branek Georgiose Karagounise a Angelose Basinase dnes zná každý. Gratulace stíhala gratulaci, i politici si přihřáli polívčičku a předseda vlády Kostas Karamanlis poslal telegram mluvící o historickém vítězství a respektu, které dnes Řecko v Evropě získalo. A hurá na Španělsko. Jakoby jim jedna výhra nestačila. Nakonec to odnesou i chudáci Rusové...

Ale jiná atmosféra, než mezi fanoušky, panuje v samotném sídle reprezentace Řecka. Profesionálně klidná, všichni vědí, že základem úspěchu byla disciplína a také organizace. A slova, která zazněla z tábora tohoto týmu? Angelo Basinas: "Šance před každým zápasem jsou 50% na 50%, začíná se od 0:0!" Antonios Nikopolidis: "Již myslíme na další zápas. Dnes víme, že každý je porazitelný." Georgios Karagounis: "Dík více než 3 tisícům Řeků v hledišti. Jejich podpora byla fantastická!" S jídlem roste chuť, a tak se ve středu může servírovat španělská paella!

Radost je rovněž ve Španělsku. Iñaki Sáez (foto) neexperimentoval, postavil tým tak, jak se předpokládalo a rozestavení 4-2-3-1 také nikoho nepřekvapilo. Rubén Baraja rozděloval míče, Fernando Morientes se snažil uvolnit za každou cenu a Raúl běhal jakoby se jednalo o poslední zápas jeho života a byl placen od metru. Vicente Rodríguez a Joseba Etxeberria přiváděli obranu Ruska do stavu totálního zmatku. Ale postupem času se hra začala vyrovnávat, scházela myšlenka, Morientes se ztrácel a Raúl nenacházel pochopení.. Oživení nastalo s příchodem Valeróna a Torrese. Ale i obrana splnila úkol a Iván Helguera, Carlos Marchena a Raúl Bravo nedovolili Rusům skórovat. Dopadlo to pro Španělsko nakonec dobře. Ale proti Řecku to asi bude jiné...

Dánové se v prvním utkání s Itálií musí obejít bez suspendovaného Thomase Gravesena i bez Jespera Gronkjaera, který po smrti své matky zůstal doma. Kouč Olsen (foto) ale zůstává optimistický: "To, že se Italové prohlašují za favority, nám nedělá problémy. Zaslouží si být favority, ale my máme dobrý tým když máme svůj den, jsme schopni porazit každého."

Itálie má jasno, kouč Trapattoni (foto) už oznámil jedenáctku, která proti Dánsku začne. Buffon v brance, obranná čtveřice Panucci, Nesta, Cannavaro a Zambrotta, v záloze s defenzivními úkoly Zanetti a Perrotta, před nim trojice Camoranesi, Totti, Del Piero a před nimi Vieri. Před zápasem s Dány je trenér optimistický, ale opatrný. "Věřím, že budeme lepší, ale nesmíme zapomenout na poslední vzájemný zápas, který jsme s nimi prohráli 2:3." To už je ale pět let...

V týmu Švédska je vše v naprostém pořádku. Jeden z dvojice trenérů Lagerbäck je spokojen, v tréninku všichni makali na plno. Jasno je prý i o taktice Bulharů. "Budou hrát na protiútoky, s jediným útočníkem a pěti záložníky." Tím osamoceným útočníkem bude podle Lagerbäcka Dimitar Berbatov a úkol pohlídat ho dostane Olof Mellberg (foto). "Berbatov je prvotřídní útočník, musíme být na pozoru. Ale víme o něm dost od Teddyho Lučiče," označil trenér Berbatovova spoluhráče z Leverkusenu jako zdroj informací. Mellberga sice poslední dny trápí bolavá pata, prý ale nebude mít na jeho výkon vliv. "Cítím se dobře. Bolí to, ale doktoři mě ujistili, že to není nic, co by se mělo zhoršit," uvedl Mellberg.

Němci na Nizozemce vyrukují s mladíky v obraně. Teprve dvacetiletý Philipp Lahm (foto) ze Stuttgartu odehrál naplno první bundesligovou sezónu, v národním týmu je pár měsíců, přesto bude v základní sestavě. "Je to jako sen, být na tomto turnaji. Opravdu se na zápas těším. Jsem si jist, že budu před výkopem trochu nervózní, ale věřím, že to pak ze mě spadne. Jsem si jist, že uhrajeme dobrý výsledek." Druhým nezkušeným, přestože o něco starším, je 24letý Arne Friedrich z Herthy Berlín. Německem mimo jiné hýbou debaty o rozestavení – zvolí kouč Völler tří- nebo čtyřčlennou obranu?

Patrick Kluivert (foto) by rád zopakoval něco, co předvedl Marco van Basten na Euru 1988. Van Basten tehdy začal na lavičce, ale nakonec dal pět gólů a stal se králem střelců. Kluiverta zítra proti Německu také pravděpodobně čeká role náhradníka. "Známí mě povzbuzují tím, že mi to připomínají. Ne, že bych potřeboval extra motivaci, ale tohle motivací určitě je." V útoku bude zřejmě osamocený Van Nistelrooy a ze zálohy jej budou mohutně podporovat van der Meyde a van der Vaart.

Roberto Carlos se na rozdíl od mnohých spoluhráčů z Realu má! Je na dovolené a fotbalu si užívá jako divák. A tak si zahrál na fotbalového experta. Jeho názory jsou velice zajímavé. "Luis Figo bude jednou z hvězd EURO 2004, má proto všechny předpoklady. Ostatní z Realu by nejraději zapomenuli na klubovou sezónu, ale hrát budou a věřte, že mnohem lépe. Scolari nás dovedl k titulu mistrů světa, je to vynikající trenér. Ale k opakování tohoto úspěchu na Euru potřebuje hráče, on sám to nedokáže. Nechal doma mnohé ze zkušených, ale ví, co dělá. Favority jsou pro mne Portugalsko, Španělsko, Anglie a Francie. Ta má asi největší šance, ale nezapomínejme, že jednou musí přijít čas úspěchu Španělů. Mají Raúla, Fernanda Torrese, Alberta Luqueho a Joaquína Sáncheze, mnohé další, kdy jindy by chtěli vyhrát. Můj názor na změnu národnosti Deca? Je to jeho osobní věc. Ale jedno je jisté, v Portu ukázal talent, jaký může mít jen někdo, kdo se narodil jako Brazilec!" Co dodat. Snad jen, že změna je život a Portugalce s Figem dnes moc lidí ve finále nevidí. Asi ani Roberto Carlos...

Je toho ještě mnoho na psaní. Fotbal a svět okolo něj se v těchto dnech mění každou minutou. Pojďme tedy vybrat na závěr tradičního krasavce a ošklivce dne. Ale udělejme dnes vyjímku:

KRASAVEC a OŠKLIVEC :
DAVID BECKHAM, který hrál jako opravdový "Galactico"neproměnil penaltu a zápas skončil neznámo kde...
ZINEDINE ZIDANE, který celý zápas hrál podobně, jako letos v Realu a skončil jako opravdový "Galactico", když rozhodl zápas dvěma góly v nastavení...


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Petr Starý, Vilém Hodr

Komentáře (20)

Přidat komentář
HOST*KOBRA

... nebude hrat Smicer. Tak to vyhrajem, to se nebojim

Reagovat
HOST*Fe

Kdo myslíš že dá goly? ja Baroš a Rosa.Šmicer je pako

Reagovat
HOST*

pravda Smicer to mrví

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole,Zizou se vytáhl. Je fakt dobrej. Snad zítra Česi prohrajou,chci,ať postoupí Holandsko a Německo.

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*Bill

A jinak seš normální

Reagovat
smazaný uživatel

Fandím Barce jako ty, ale ty si mi jí teď znechutil. Jdi do háje se Španělskem, Holandskem a zasraným Německem. Ať žijou Češi!!!!!!!!!!!!!!!Odkud si, že máš tyhle blbý keci

Reagovat
HOST*nawri

to si delas legraci???????????????????????????????

Reagovat
antimadrista

Přesně tak, taky nemám rád českou reprezentaci. Navíc nikdo z čechů u nás nehraje, tak jsou mi volný.

Reagovat
PJ

Ne ty nejsi normální. Ale to už víme dávno. Jestli tě to baví, dělej ze sebe dál debila. Jde ti to dobře...

Reagovat
antimadrista

Ty jsi jenom naštvanej, že zas ČR pojede domů s prázdnou. Já se na tebe nezlobim

Reagovat
PJ

A co nám povíš teď? Španělsko v prdeli, Nizozemci budou taky, protože od Lotyšů dostanou kotel. Jo to by byla sranda... :-)

Reagovat
alegre

Antimadrista neni debil je neškodnej a blbej provokatér!

Reagovat
HOST*milanista

Ty seš takovej kokot.V Miláně taky žádnej čech nehraje ale že bych kvůli tomu nefandil nároďáku to by mě ani nenapadlo.Přeju všem hráčům AC ať se jim na Euru daří ale to je tak všechno jinak mě zajímá jenom naše reprezentace a ne žádná Itálie.Táhni do.....Španělska blbečku!!!!!!!!!

Reagovat
antimadrista

Rád bych.

Reagovat
HOST*fe

češi jsou nejlepší tak si strč nějaký holanďany do prdele. Jsou to chcípáci a němci ještě větší

Reagovat
antimadrista

Češi ani nepostoupí

Reagovat
HOST*Bill

VTIPE

Reagovat
HOST*milanista

Jenom aby postoupilo to tvoje Španělsko....

Reagovat
HOST*Zidan

Španělsko to vyhraje !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele