EURO DENÍK - DÍKY KARLE!

16.06.2004, 14:06
Aktuality
Myslím si, že to nejhorší máme za sebou. Na povinnosti moc nejsme. A ty 3 body s Lotyšskem byly povinné. Bojovnost a velké srdce. Poborský a Nedvěd. A taky ty dva góly, samozřejmě. To vše rozhodlo o našem vydřeném vítězství. Dnes o našich, ale také o zápasech Španělsko - Řecko a Portugalsko - Rusko a poslední novinky, třeba o...

...tom, jak se trenér Brückner neobával o výsledek. A to byl asi jediný. A Marka Heinze, autora našeho druhého gólu, zase překvapila síla Lotyšů. Co dodat k zápasu? Dřeli všichni, ale mnohým jakoby tíha zodpovědnosti svazovala nohy. Petr Čech se dopustil dvou neuvěřitelných chyb, při kterých i Romanu Abramovičovi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Ale nebojme se, on to napraví! Soupeř bránil v devíti a naši se snažili prosadit středem. To se pak jen málokdy podaří. Koller s Barošem byli stále obklopeni několika protihráči, centry Pohorského a Nedvěda je nedokázaly najít volné. V druhém poločase jsme tlak ještě vystupňovali a bylo otázkou času, kdy padne vyrovnávací gól. Dal ho Baroš, který do té doby zkazil, co se jen dalo. Ale zásluhu na této brance měl především Karel Poborský. A také brankář Kolinko. A na té druhé taky, když chyboval při vybíhání. Ale nic to nesnižuje na kvalitě Marka Heinze a jeho umístěné střely.



Takže - hlavy vzhůru a DO TOHO, DO TOHO!!! Do koho a do čeho? Přeci do Němců a do Holanďanů! A nebojme se, i oni jsou k poražení. Dnes to byl zejména boj o každý metr, boj muže proti muži, Michaela Balacka a Kevina Kuranyho proti Edwinu van der Sarovi a Ruuda van Nistelrooye a Marca Overmarse proti Oliveru Kahnovi. Nápaditosti mnoho vidět nebylo, remíza je spravedlivá.

Ale pojďme k dnešním zápasům. Řecko si užívá své nové role. Překvapení turnaje. Themistoklis Nikolaidis (foto) ví, že na Estádio do Bessa Século XXI čeká na jeho tým jiný zápas, s jiným soupeřem. Velice silným. "Mají kvalitnější fotbalisty než my, ale musí to dokázat na hřišti. Jméno na dresu ještě žádný zápas nevyhrálo. Kdo je nejlepší? Juan Carlos Valerón a Fernando Torres." Řekové mají jediný vzor a s tím spojený cíl: Dánsko a jeho úspěch na EURU 1992.

A co na to Španělsko, jeden ze spolufavoritů tohoto turnaje? Iñaki Sáez věří, že jeho svěřenci nastoupí ještě k pěti dalším zápasům. To znamená cestu až do finále. Proto uvažuje o změnách, aby mohl dát možnost odpočinku některým borcům ze základu. Xabi Alfonso by měl nastoupit do dvojice s Davidem Abeldou a Juan Carlos Valerón v útoku s Raúlem. Anebo se vedle Raúla postaví Fernando Torres. Nejlepší hráč zápasu proti Rusku Vicente Rodríguez nastoupí také v základu a věří, že i v tomto utkání se ukáže kvalita Španělska. I když Řeky, po zkušenosti z nedávné minulosti, nelze podceňovat.

Byl na hrací ploše jednu minutu a po, sice náhodné, akci Carlose Puyola se míč dostal k jeho kopačkám. Nezaváhal a rozhodl. Perfektní kontrola balónu, přehled a jistota. Juan Carlos Valerón (foto) není jediný, je jedním z 23 fotbalistů, kteří jistě udělají vše pro úspěch Španělska. Ale v zápase proti Rusku byl přeci jen v něčem sám. Dal gól. Jediný!

A nezapomenout! V kvalifikaci se tito dva soupeři utkali, tak, jako my s Nizozemskem. Španělsko sice vyhrálo první zápas 2:0 góly Raúla a Valeróna, ale v odvetě jim to Řekové vrátili. Stylianos Giannakopoulos a 1:0. A tak pozor! Mužstva se v odvetě 7. června 2003 představila v těchto sestavách:

Španělsko: Iker Casillas, Michel Salgado, Puyol, Helguera, Raúl Bravo, Marchena (76. Sergio), Valerón, Joseba Etxeberria (60. Joaquín), Raúl, Vicente (60. De Pedro), Morientes.
Řecko: Nikopolidis, Seitaridis, Dellas, Dabizas, Kapsis, Venetidis, Zagorakis, Tsartas (37. Karagounis), Giannakopoulos, Vryzas a Charisteras (35. Lakis).

Portugalsko musí vyhrát. Je to otázka setrvání v turnaji, ale také celkového úspěchu EURA 2004. Tribuny stadiónů se sice, zdánlivě, plní fanoušky ze zahraničí, ale jedno je jisté. Bez Portugalska by se vytratil onen náboj, lesk, nadšení a zapálenost jeho obyvatel. Dnes by to již mělo hráčům okolo Luise Figa vyjít. Samotní Rusové jim to dost usnadnili. Proč? Jejich nejzkušenější hráč, Alexandr Mostovoj (foto), si pustil "hubu na špacír" a... místo něho bude hrát Dmitrij Loskov. A nejen to, Mostovoj si musel sbalit kufry a byl z týmu Ruska vyloučen. Kritizovat trenéra a jeho způsob práce se nevyplácí... Nastoupí Deco a Cristiano Ronaldo od začátku? Simao Sabrosa a Rui Costa si odsedí zápas na lavičce? Luiz Felipe Scolari prý má již letenku do Ria de Janeira. A na ní dvě písmena. V češtině znamenají "N. N." - návrat nežádoucí...


A krátce o ostatních událostech:

Plamen Markov, trenér Bulharska, vzal prohru 0:5 od Švédska sportovně. Je prý nutno vidět vždy pozitivní stránku věci. Hráči si to uvědomili, probudí se a budou se snažit. Já osobně bych se po takovém debaklu raději pár dnů ani neprobouzel!

David Beckham (foto) je kapitánem k pohledání! Jako první zdvihl po porážce s Francií hlavu a donutil i své spoluhráče zahájit trénink s úsměvem. Postoupit z druhého místa má své kouzlo a výhody. Ale vše kazí zranění. Nicky Butt si již nezahraje, Paula Scholese trápí kotník a netrénoval, Gary Seville nedokončil trénink pro únavu a Beckham, Gerrard a Campbell pro puchýře. Ale do čtvrtka budou v pořádku.

Stále se mluví o zápase Francie – Anglie, nevhodném pro srdcaře a lidi s vysokým krevním tlakem. Ale dramatickém tak, jak fotbal umí být. I naše dva góly přišly v závěru, Nizozemsko vyrovnávalo ve chvílích, kdy jeho příznivci začínali klesat na duchu. Jedno je však na fotbale krásné. Uznat po skončení zápasu kvalitu soupeře a zapomenout na nějakou tu šarvátku, ne moc kamarádský pohled, případně ostřejší zákrok nebo výměnu názorů. To umí jen opravdoví profesionálové a 100% chlapíci. Obejmutí Beckhama Zidanem, výměna dresů po zápase našich s Lotyšskem spojená s údivem obrovitého Kollera, když o ten jeho měl zájem jeden z nejmenších hráčů soupeře, doslova kamarádská atmosféra mezi Holanďany a Němci, do které zapadli i rozhodčí, to vše dělá z fotbalu nejkrásnější sport na světě. A buďme po právu hrdi na to, že my v něm patříme k těm nejlepším...


KRASAVEC: Karel Poborský, a to bez diskuze!

OŠKLIVEC: ESPN Deportes, která má na svých stránkách ve španělštině vedenu naší vlast jako REPUBLICA SUECA (Švédská republika)!


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele