EURO DENÍK - ČESKÝ DEN

20.06.2004, 12:46
Aktuality
Máme tým, za který se nemusíme stydět. Srdcaře a bojovníky. Vynikající fotbalisty. Nedvěda, Baroše, Poborského, Kollera, Rosického... Stratéga na místě trenéra, který si umí poradit za každé situace. Česká republika si jako jediná zajistila postup již po dvou kolech. Svět okolo fotbalu to uznává a po zápase s Nizozemskem říká...

... "Viděli jsme nejlepší zápas na EURO 2004 a bude ho těžké překonat. Viděli jsme vynikající výkon české reprezenatace a bude těžké ji překonat!" Ne, nebuďme přehnaně skromní. Tak nemluvíme my, fanoušci, ještě plní nadšení a emocí. Tak mluví, a s uznáním, celá fotbalová Evropa. Celý fotbalový svět.

Stačí si jen přečíst první titulky, první reakce: "Česká republika učinila dojem", "Povstali z popele a vykročili za titulem", "Česká republika potvrdila, že je kandidátem na titul číslo1", "Nedvěd z jiné planety", nebo "To nebyla náhoda, to byl výkon mistrů"

Je radost číst, slyšet a vidět dnes sportovní zpravodajství. Dokonce i Latinská Amerika, která uznává jen Brazilii a Argentinu a mluví celý týden o postupu Boca Juniors do finále Copa de Libertadores, uznává hru, jakou předvedli naši hráči zvláště ve druhém poločase. Ale proč mluvit jen o druhém poločase? Naše vítězství se rodilo od první minuty, od první chyby v rozehrávce, nepokrytí volného hráče soupeře, prvního nizozemského gólu. Francie obrátila výsledek ve třech minutách nastavení. Trestný kop a penalta. Nic víc. My jsme otočili ukazatel skóre 0:2, v normální hrací době, branky padaly jedna hezčí než druhá a po výborné hře.

Favorizované Německo se dnes přesvědčilo, jak je těžké porazit Lotyšsko. Nedokázalo to. A o to víc vyniká enormní snaha našich, doprovázená solidním výkonem, a konečné vítězství 2:1 nad tímto týmem. Nizozemsko hrálo dobře. Ale tato porážka ho může zlomit. Lotyšsko nemá co ztratit. Německo je nudné, nezáživné. Česko v pohodě a rozjeté. Překvapí někoho, když nás do čtvrtfinále doprovodí mužstvo, které mělo mít nula bodů a dvouciferný počet obdržených branek na svém kontě? Asi někdo podotkne, že jejich fotbal nemá kvalitu ostatních. Ale to přeci dávno neplatí! Proti Německu hráli nápaditější a inteligentnější fotbal než jejich soupeř. Velmi dobrý brankář Kolinko, jistá a neprostupná obrana, technicky vybavený Prohorenkovs a Verpakovskis v útoku, kde ho obrana soupeře mnohokrát zastavila jen za cenu faulu.

A když jsme u nedovolených zákroků. Verpakovskis by musel nosit kanárkově žlutý dres Brazilie a na něm jméno Ronaldo, aby mu rozhodčí odpískal penaltu. Nebo dvě. Michael Riley, rozhodčí z Anglie, odvedl výkon hodně průměrný. A minimálně ve dvou případech Lotyšsko poškodil neodpískáním jasného faulu v pokutovém území. Být to u nás v lize, křičíme "Peníze!" Co křičet v tomto případě? Neschopnost, úmysl...

A že to pořadatelé s tou chválou na adresu rozhodčích ve čtvrtek přehnali, ukázal jasně výkon Manuela Mejuta Gonzálese ze Španělska. V zápase našich s Nizozemskem předvedl výkon silně pokulhávající za tím hráčským. Nepřesný, necitlivý, mýlil se v rozhodnutích, obracel fauly, vracel zahrání volného nepřímého kopu z vlastního pokutového území o pár centimetrů zpět... A jelikož to v jeho případě bylo již podruhé na tomto EURO 2004, měla by komise rozhodčích shlédnout záznam a jako v případě Tottiho a Freie poslat ho mimo hru.

A kdo bude pískat poslední kolo ve skupinách B, C a D? Anglie - Chorvatsko Collina z Itálie, Francie - Švýcarsko Michel ze Slovenska. Dánsko - Švédsko Merk z Německa, Itálie - Bulharsko Ivanov z Ruska. Nizozemsko - Lotyšsko Dán Nielsen a konečně Česko - Německo Nor Hauge. Věřme, že všichni budou na úrovni a napraví špatný dojem, který dnes zanechala dvojice Riley a Mejuta.

Ale i dnes se hraje. A jde o mnoho. U třech týmů dokonce o všechno. Samozřejmě, že středem zájmu bude zápas Portugalsko - Španělsko. Nikdo si před zahájením EURO 2004 nepřipouštěl myšlenku na možné vyřazení jednoho z této dvojice. Dnes je to víc než pravděpodobné. Nebude se jednat o sousedský přáteláček, ale o bratrovražedný boj.

A prosebný pohled obou bude zároveň upřen na hráče Ruska. Kdyby snad náhodou... Španělsku stačí bod, Portugalsku ne. To hraje na vítězství. Ale ani Španělé nenastupují s remízovou taktikou. Ta téměř vždy znamená první krok k porážce. Uvidíme tedy ofenzivní fotbal? Uvidíme! Kouč Saez (foto) byl donucen ke změnám. Zraněného Etxeberríu nahradí Joaquín, potrestaného Marchenu pak César nebo Juanito. Nebude hrát Baraja, místo něj nastoupí Xabi Alonso.To by mělo být jisté, ale mluví se o možnosti, že se objeví také Fernando Torres a na lavičce zůstane Morientes.

Figo bude mít stín. A ten se jmenuje Raúl Bravo. Nebo Capdevila?! Ale to se říkalo v sobotu. Dnes je jiný den a na změny je stále dost času. Trenér Scolari (foto) třeba vytáhne nějaké to eso z rukávu. Portugalsko, to je Figo a generace okolo něj. Pomalu končí a chce se rozloučit úspěšně. Dnes má poslední příležitost.

Pravděpodobné sestavy:
Portugalsko: Ricardo, Paulo Ferreira, Andrade, Carvalho, Nuno Valente, Deco, Costinha, Maniche, Figo, Simao, Nuno Gomes.
Španělsko: Iker Casillas, Puyol, Helguera, Juanito nebo César, Raúl Bravo nebo Capdevila, Joaquín, Xabi Alonso, Albelda, Vicente, Raúl, Morientes nebo Fernando Torres.

Krok, ne, jen krůček, chybí Řecku k senzačnímu postupu do čtvrtfinále. K tomu potřebuje vyhrát nebo remizovat s již vyřazeným Ruskem. Ale i prohra mu může zajistit tento sen. Vše záleží na výsledku zápasu Portugalsko - Španělsko. Otto Rehhagel (foto) ví, co je v jeho svěřencích. Tento impulsivní trenér se stává řeckým národním hrdinou. Chybí k tomu jen ten pověstný poslední krůček! Nebude hrát pro zranění Stylios Giannakopoulos a potrestaný "mozek" mužstva Giorgios Karagounis. Vassilis Tsartas, který nastoupil do druhého poločasu proti Španělsku a přihrával na vyrovnávací gól, bude hrát v základu.

Co lze očekávat od Ruska? To si nikdo nedovolí předpovídat. Bude to odevzdanost, nebo se pokusí alespoň na rozloučenou zanechat dobrý dojem a získat bod... Kdo ví...

My se ale rozloučíme již tradičně:

KRASAVEC : FOTBALOVÁ REPREZENTACE ČESKÉ REPUBLIKY

OŠKLIVEC : Riley a Mejuta, rozhodčí, za to, že kazí jinak dobrý fotbal


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (33)

Přidat komentář
HOST*jiji

Takhle všichni valili kukadla!

Reagovat
antimadrista

Stejně to dopadne tak, jak v hokeji. Suverenně přejdem skupinu a pak nás někdo sejme.

Reagovat
HOST*

Squadra Azzurra, ktera hraje jen o druhy misto!

Reagovat
HOST*

pesimisto zasranej, jestli si to takto rikaz pokazdy, tak ses peknej suchar; pochybuju ze se vubec z neceho dokazes tesit. Lebduch

Reagovat
HOST*jiji

No to je docela pravděpodobný,ale zajímavý to bude.....nazdár!

Reagovat
HOST*TonyB

Byl to výborný fotbal to bezesporu. To jsou ty zápasi proč mám rád fotbal. a jen tak mj. Lotyšsku bych to moc přál, ale záleží taky na našich musí porazit Skopčáky což nebude nic lehkého.

Reagovat
HOST*TonyB

zápasy (hrady) teda já se dívám při psaní na fotbal.

Reagovat
HOST*secho

Musim nasim fotbalistum pogratulovat, i kdyz pozde, k tomu sobotnimu vykonu. To co sem, a ostatne my vsichni videli byla proste PARADA a muzem byt na nase fotbalisti hrdi.

Reagovat
HOST*jaja

A je to tady, Španělsko je vyřazeno z EURO. Ještě Italie a bude pokoj od těch slavných. Pro dobro fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jasně a ještě s náma postoupí Lotyši

Reagovat
HOST*Honza

spanele jsou slavni?

Reagovat
HOST*yarda

A rýpe a rýpe, však Italové se taky zatím nepředvedli

Reagovat
HOST*Honza

jenze i tak jsou daleko slavnejsi

Reagovat
antimadrista

ha ha ha Kde žiješ? Tak se koukni na klubovej fotbal, tam jsme bezkonkurenčně nejlepší my!

Reagovat
HOST*Bill

hmm,jenže tohle není klubovej ,ale reprezentační fotbal

Reagovat
HOST*Honza

to snad nemuzes myslet vazne?

Reagovat
HOST*Honza

nejlepsi je mit v lize jeden Real a psat bezkonkurencni zamysli se nad sebou AT ZIJE LEGA CALCIO!!!!!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ono tam je těch Realů víc, ale REAL jen jeden a ten spolu s Valencií (a občas Deporem) sklízí všechny úspěchy, Barca je jen takový přicmrdávač vzadu. No a na téma jestli je lepší Serie A nebo La Liga, toho bylo napsáno dost, takže nemá cenu to znovu rozebírat.

Reagovat
HOST*Honza

dobre, nebudem se hadat, stejne jeden druhemu nic neprizna FORZA LEGA CALCIO

Reagovat
HOST*yarda

Hm, no to si piš. Co takhle Calcio Storico?

Reagovat
PJ

A stejně je nejlepší Premier League

Reagovat
HOST*yarda

Hm, to jo, gentlemansky přenechávají místa ve finále jiným

Reagovat
HOST*yarda

...ve finále evropských pohárů....tam mělo být.

Reagovat
PJ

To víš, a to se cení

Reagovat
HOST*

Tak nevím, ale tnto rok mi si zahrál přičmrdávače někdo úplně jiný, podle některých dokonce bezkonkurenční...Takže to tentokrát s tou Barcou jako přičmrdávačem bylo trochu zcestné...

Reagovat
HOST*Dr. Kyslík

sakra, že já se furt zapomenu přihlásit...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, no ale jestli sis nevšiml, tak po letošní sezóně v mém příspěvku nepadlo ani slovo.

Reagovat
PJ

Klubovej si strč víš kam... Tady se řeší reprezentace a to Španělé na Italy nemaji...

Reagovat
smazaný uživatel

To rozhodně. Španělé nikdy nic pořádnýho nedokázali co se reprzentací týče. Klubově jsou na tom možná trochu lépe, hlavně v posledních letech. Ale tady se řeší repre. Takže alespoň do konce EURA mě kluby nezajímají.

Reagovat
HOST*nikdo

Itálie ven!!!! Hrajeme s Dánskem!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

hm, ale jestli sis nevšiml ty, tak jsi napsal Barca JE takový přičmrdávač vzadu. Kdybys napsal byla nebo většinou, ale když napíšeš je, tak to znamená že i tuto sezónu, což není pravda.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak fajn, většinou, abys byl spokojený, dále to rozpatlávat nehodlám, každý máme svoji pravdu. Tentokrát to bude bez smajlíku.

Reagovat
HOST*petr

jste buzny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele