Eredivisie - preview 34. kola: PSV, nebo Ajax

28.05.2023, 09:57
Previews
AFAS Stadion (© AFP)

Druhé místo zajišťuje předkolo Ligy mistrů a v posledním kole si to o něj na dálku rozdají PSV a Ajax. Eindhovenský celek jede do Alkmaaru a stačí mu bod, Ajax musí vyhrát v Enschede a doufat.

AZ Alkmaar - PSV Eindhoven

neděle 14:30

Poslední kolo letošního ročníku Eredivisie přinese ještě jeden šlágr a navíc v něm půjde o hodně. Alkmaar totiž přivítá PSV a zkusí poskočit na třetí pozici, naopak eindhovenský celek bude hájit současné druhé místo zaručující předkolo Ligy mistrů. AZ doposud posbíralo sedmašedesát bodů a je čtvrté o dva body za třetím Ajaxem, naopak PSV drží před AFC tříbodový odstup a zřejmě bude muset v tomto střetnutí bodovat.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena se letos probojovali až do semifinále Konferenční ligy a teprve v něm nestačili na londýnský West Ham (porážky 1:2, 0:1). Na ligové scéně se drželi elitní trojky, nicméně poté ztratili kontakt a ten už se jim zpátky získat nepodařilo. Pokud ještě chtějí skončit třetí, tak musí vyhrát a zároveň doufat, že Ajax v souběžné hraném střetnutí nevyhraje nad Twente, což se vzhledem k situaci moc očekávat nedá.

PSV v současnosti prochází nečekanými problémy - v minulém kole totiž odmítlo jistotu druhé pozice po remíze 3:3 s Heerenveenem a po tomto duelu k tomu senzačně rezignoval úspěšný trenér Ruud van Nistelrooij, který dle prohlášení klubu necítil důvěru vedení. "Po několika jednáních ohledně interních záležitostí se v úterý uskutečnila další schůzka mezi vedením klubu a Ruudem van Nistelrooijem. Rozhodli jsme se, že budeme maximální pozornost věnovat utkání posledního kola proti Alkmaaru. Van Nistelrooij nám dnes ráno nastínil svůj pohled na věc s tím, že necítí dostatečnou podporu a v klubu už nebude pokračovat."

Tým tak do posledního kola povede dosavadní asistent Fred Rutten, jenž ale po sezóně taktéž nepřevezme funkci hlavního kouče, neboť zamíří jinam. Ruud van Nistelrooij přitom získal Superpohár a obhájil i triumf v KNVB Bekker, navíc klub dovedl do vyřazovacích bojů Evropské ligy. PSV v tuto chvíli potřebuje v Alkmaaru bodovat nebo věřit, že Ajax nevyhraje v Enschede.

Oba soupeři s spolu utkali v tomto ročníku na konci podzimní části a z překvapivého venkovního vítězství v poměru 1:0 se radoval Alkmaar. Ten se momentálně udržel ve hře o vylepšení svého postavení po týden staré výhře 3:0 v Nijmegenu. Jansen se bude muset obejít bez Odgaarda, Westervelda a Martinse Indiho, hosté postrádají Maura Júniora s Fofanou.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.72 - 2.80

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - RKC Waalwijk

neděle 14:30

Cambuur se loni probojoval do nejvyšší soutěže a jako nováček si vedl poměrně dobře, když i přes horší závěr obsadil fantastickou devátou pozici a dokonce atakoval dodatečné play-off o Konferenční ligu. Nicméně letos prožil katastrofální sezónu a tentokráte nebyl konkurenceschopný, protože s velkým předstihem sestoupil do druhé ligy, a pokud dnes nevyhraje proti Waalwjku, tak jistojistě skončí poslední osmnáctý.

Celek z Leeuwardenu doposud posbíral pouhých šestnáct bodů a za sedmnáctým Groningenem zaostává o body dva, v předchozích šesti duelech skóroval jen jednou a to ještě naposledy v Rotterdamu se Spartou, kde prohrál vysoko 1:4: SC nedokázalo bodovat v nejvyšší nizozemské soutěži devětkrát za sebou a teď by se alespoň chtělo důstojně rozloučit se svými fanoušky.

Nic jednouchého ho však rozhodně nečeká, protože narazí na Waalwijk, který ještě má o co hrát. RKC může být se svým letošním působením celkem spokojeno, i když závěr mu nevychází úplně podle představ. V tuto chvíli mu patří deváté místo s jednačtyřiceti body a za osmým Heerenveenem zaostává o body dva. Pokud teď zvítězí alespoň o dvě branky a Heerenveen nevyhraje nad Go Ahead, tak se ještě popere o pohárové příčky.

Svěřenci odcházejícího trenéra Josepha Oostinga, kterého v letní přestávce nahradí Henk Fraser, prohráli v předchozích pěti duelech hned čtyřikrát, po neúspěchu v Utrechtu (0:2) minule utrpěli debakl 0:5 s ambiciózním Twente. Oosting má k dispozici kompletní výběr, SC postrádá Virgíniu, Mauluna, Pichela, Van der Meera, Mahiho i Gullita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 4.11 - 2.17

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SBV Vitesse

neděle 14:30

Eredivisie má nového krále, nadvláda Ajaxu padla. A Feyenoord si jakožto nový šampion na závěr sezóny proti Vitesse bude chtít především užívat mistrovské oslavy. Těšit se zároveň v dalším ročníku může na Ligu mistrů, a to stále pod vedením kouče Arneho Slota. Ten se totiž rozhodl nepřijmout atraktivní nabídku z Tottenhamu, zůstane zkrátka i nadále v Rotterdamu.

Londýnský celek už nějakou tu dobu hledá nástupce za Antonia Conteho, není přitom divu, že si zrovna vyhlédl čtyřiačtyřicetiletého stratéga, který letos s výběrem De club aan de Maas prožil bezpochyby úspěšný ročník. Nejenom že na domácí scéně urval ligový titul, zároveň se i velmi slušně prezentoval na evropské scéně.

Samozřejmě že ani domácím moc nevonělo, že by jejich hlavní kormidelník měl odcházet jinam. Nakonec se tedy se Slotem, poměrně rychle, domluvili, a to ke spokojenosti obou stran. "Ze smlouvy je pryč výstupní klauzule, která byla platná pro příští sezónu. Sám tak mám ten pocit, že tu další dva roky vydržím. Pokud každopádně přijde v příštím ročníku další nabídka, budu se cítit svobodně při jednáních s naším vedením,” pochvaloval si rotterdamský šéf lavičky.

Ani jemu se ve finále moc nechtělo mužstvo opouštět. "Měl jsem hned několik důvodů, proč tu zůstat,” povídal. "Šlo nejen o Ligu mistrů, ale také fantastickou práci se všemi zaměstnanci a hráči. I v soukromém životě jsem spokojený, moje rodina také. Nikdy nevíte, kolikrát se vám ještě poštěstí působit v milionářské soutěži. Jsem velmi zvědavý, jak zápasy na té nejvyšší úrovni ovlivní výkonnost celého týmu. Na druhou stranu tahle skutečnost nebyla úplně tou klíčovou pro mé rozhodování.”

Vitesse na letošní období nebude vzpomínat v nejlepším. Zůstalo za svými očekáváními, ani náhodou se nepohybovalo kolem příček zaručující aspoň play-off o evropské poháry, a v posledním utkání může usilovat maximálně o posun na desátou příčku. Svěřenci trenéra Phillipa Cocuho budou mít určitě motivaci oplatit svému protivníkovi vysokou porážku zkraje srpna loňského roku, tehdy doma inkasovali hned pět branek.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.66 - 7.67

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - NEC Nijmegen

neděle 14:30

Klub ze Sittardu letos nezažil úplně nejpovedenější sezónu a s přibývajícím časem se stále více začal přibližovat k sestupovému pásmu, ovšem před minulým kolem přeci jen získal definitivní jistotu. A nyní se tak může v klidu rozloučit s tímto ročníkem proti Nijmegenu. Ani hosté už nemají o co hrát, maximálně ještě mohou zabojovat o postavení v horní polovině tabulky Eredivisie. Domácí mají na kontě pětatřicet bodů a jsou třináctí, hosté posbírali o tři body více a patří jim jedenáctá pozice.

Přitom Fortuna začala tento ročník naprosto katastrofálně. V úvodních pěti duelech nezískala ani bod, poté dokázala remizovat právě s NEC (1:1). Vedení klubu tak sáhlo ke změně na trenérském postu a místo Sjorse Ulteeho přivedlo španělského rodáka Julia Velázqueze, který tým evidentně pozvedl. Fortuna pod ním totiž začala vyhrávat a zachránila se, nicméně vedení se i přesto rozhodlo neprodloužit Velázquezovi stávající kontakt, a pro příští ročník tak bude hledat nového kouče.

Hosté se stali jasnými remízovými králi, vždyť ve třiatřiceti duelech vybojovali hned čtrnáct nerozhodných výsledků. Ještě donedávna dokonce bojovali o předkolo Konferenční ligy, avšak před posledním kolem ztrácejí na osmý Heerenveen již nedostižných pět bodů, jelikož ve třech minulých ligových duelech ani jednou nebodovali. Před týdnem jasně prohráli v Alkmaaru (0:3).

Současný kouč NEC Rogier Meijer nemůže využít služeb vykartovaného dua Dirk Proper - Lasse Schöne, jistotu startu nemá ani lehce zraněný Verdonk. Jeho protějšek Velázquez nenasadí Buitinka s Coxem a na trávník se s největší pravděpodobností nepodívá ani nejlepší střelec týmu Burak Yilmaz.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 4.07 - 2.46

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Groningen - Sparta Rotterdam

neděle 14:30

Mizernou sezónu prožíval Groningen, který se pokusí na závěr sezóny alespoň obohatit své bodové konto o takové dvouciferné číslo, které by mělo dvojku na začátku. K tomu nicméně bude potřebovat urvat tři body nad Spartou, která si naopak počínala moc dobře. Zatímco se domácí stále asi úplně nesmířili se sestupem, hosté si ještě zahrají o účast v pohárové Evropě.

Dvacet tři porážek ze třiatřicet kol, takovou bilanci vykazoval klub ze severu Nizozemska jen kolo před koncem základní části. Stěží se dají vypíchnout nějaká pozitiva, zklamání a frustrace je zřejmě patrná do nynějších dnů. Tradiční účastník Eredivisie se prakticky od začátku až do konce trápil, a pomalu a jistě musí střádat plány na další ročník, aby se nejrychlejší možnou cestou vrátil mezi nizozemskou smetánku zpátky.

Rotterdamský celek naopak vykázal jednu z nejpovedenějších sezón za posledních několik let. Ať už v Groningenu dopadne jakkoli, bude v tabulce šestý. Pro něj je aktuálním tématem spíše následné play-off o postup do evropských pohárů než nynější střetnutí. Sparta si teď zkrátka bude chtít hlavně nepokazit reputaci a zbytečně neztrácet sebevědomí před svým následujícím vrcholem letošního působení.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.79 - 2.21

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Go Ahead Eagles

neděle 14:30

Heerenveen ani v tomto ligovém ročníku nepředváděl konstantní výkony, ovšem i přesto má před závěrečným zápasem blízko k tomu, aby si alespoň zajistil dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy. V tuto chvíli má na kontě třiačtyřicet bodů a patří mu osmá pozice, před devátým Waalwijkem drží dvoubodový odstup a právě před svým nedělním protivníkem má náskok tří bodů. K jistotě udržení současné pozice potřebuje vyzyvatele z Deventeru porazit.

V letošním ročníku Eredivisie je téměř o všem podstatném rozhodnuto, ale kromě otázky přímého postupu do evropských pohárů se ještě musí vyřešit otazník posledního postupujícího do play-off. SC se poslední dobou přeci jen trochu zvedlo a po dvou porážkách neprohrálo třikrát v řadě, když po výhře v Nijmegenu (3:2) a nerozhodném výsledku s Excelsiorem (0:0) minule zaskočilo druhé PSV.

V Eindhovenu ještě čtvrthodiny před závěrečným hvizdem dokonce vedlo o dvě branky, nadějný náskok však neudrželo a muselo se spokojit s divokým nerozhodným výsledkem 3:3. O osmou příčku tedy musí ještě bojovat a definitivní jistotu mu dá pouze výhra, v případě remízy by muselo doufat, aby Waalwijk v souběžně hraném střetnutí porazil jistě sestupující Cambuur maximálně o jednu branku.

Go Ahead ještě před několika týdny usilovalo o záchranu, jenže v předchozích pěti duelech získalo deset bodů a dokonce se tak vrátilo do hry o pohárové příčky, i když jeho šance nejsou příliš velké. Po minulé jasné výhře nad Volendamem (3:0) sice ztrácí na SC tři body, nicméně kromě výhry potřebuje zaváhání RKC. Na podzim se oba soupeři rozešli smírně v poměru 1:1. Domácí kouč Kees van Wonderen nenasadí Nunnelyho, Van Akena, Zaala, Van Beeka a brankáře Nopperta, hosté postrádají Linthorsta, Markela, Oppegårda, Naubera i Stokkerse.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.73 - 3.58

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Twente - AFC Ajax

neděle 14:30

Obhájce titulu Ajax letos nezažil dobrou sezónu a po čtyřech letech skončí bez jediné trofeje, teď v závěrečném utkání tohoto ročníku může špatný rok alespoň částečně zachránit. V minulém kole totiž porazil Utrecht (3:1) a naopak PSV nečekaně zaváhalo s Heerenveenem (3:3), ve hře proto stále zůstává druhé místo zaručující kvalifikaci Ligy mistrů. Na druhou stranu si ale musí dávat pozor na čtvrtý Alkmaarem, před kterým je jen o dva body.

Amsterdamský gigant letos brzy vypadl z evropských pohárů a poté neuspěl s PSV v Superpoháru ani ve finále národního poháru. V dosavadním průběhu Eredivisie posbíral devětašedesát bodů a za PSV zaostává o body tři. Pokud v neděli vyhraje v Enschede a PSV nebude bodovat právě v Alkmaaru, tak nakonec skončí druhý a znovu bude usilovat o skupinovou fázi nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Pokud ale v Enschede prohraje, tak může dokonce klesnout na čtvrté místo znamenající jen předkolo Konferenční ligy, alespoň k udržení současné třetí příčky by mu měla stačit remíza. AFC zažívalo velkou krizi od konce podzimní části až do konce ledna, kdy v sedmi zápasech jednou prohrálo a hned šestkrát remizovalo. Poté sice stabilizovalo svou výkonnost, avšak prohry s Feyenoordem (2:3) i PSV (0:3) a bezbranková remíza s Alkmaarem ho připravily o lepší vyhlídky.

Klub z Enschede navázal na loňský ročník, ve kterém obsadil fantastické čtvrté místo a k zopakování tohoto umístění neměl daleko, jenomže po základní části tentokráte skončí pátý a čeká ho tedy dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy. Na svého úvodního protivníka si ještě musí počkat, ten vzejde z trojice Heerenveen - Waalwijk - Go Ahead. Na kontě má jednašedesát bodů a za AZ zaostává o bodů šest, před šestou Spartou drží odstup pěti bodů.

Domácím tedy momentálně vůbec o nic nejde, ale prestižní souboj s Ajaxem určitě nehodlají vypouštět, a v základní jedenáctce by se tak znovu mohli objevit oba čeští krajánci Václav Černý s Michalem Sadílkem. První jmenovaný je nejlepším střelcem týmu s třinácti trefami, Sadílek skóroval naposledy při vysoké výhře 5:0 ve Waalwijku.

Twente nevyzrálo na Ajax pětkrát za sebou - letos s ním v lize uhrálo nerozhodný bezbrankový výsledek a pak mu podlehlo v osmifinále národního poháru (0:1). Na druhou stranu teď třikrát po sobě neinkasovalo a určitě si tedy věří. Trenér mírného outsidera Ron Jans nenasadí Brunse, naopak karetní trest si již odpykal Robin Propper. Hosté přijedou bez Conceiçãa, Berghuise, Fitze-Jima i Kaplana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 4.14 - 2.11

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Utrecht - FC Emmen

neděle 14:30

Utrecht ani Emmen už nemají před závěrečným kolem základní části o co hrát, nicméně ani pro jednoho ještě sezóna nekončí. Domácí favorit se bude chtít co nejlépe připravit na play-off o Konferenční ligu, kde ho v úvodním dvojzápase vyzve rotterdamská Sparta, avšak také Emmen se chce co nejlépe naladit, neboť ho čeká nevyzpytatelná baráž o udržení prvoligové licence a ta ve čtyřčlenném složení určitě nebude jednoduchá.

Utrecht stejně jako v předešlých sezónách úplně nezklamal, ale s konečnou sedmou pozicí nebude stoprocentně spokojen, protože zaznamenal až příliš mnoho zbytečných ztrát. V dosavadních třiatřiceti zápasech posbíral jednapadesát bodů a za Spartou zaostává o bodů pět, naopak před osmým Heerenveenem si vytvořil solidní osmibodový náskok. Po dvou výhrách naposledy zavítal do Amsterdamu a místnímu Ajaxu podlehl 1:3.

Hosté ještě do předchozího kola živili naději na přímou záchranu, jenomže i přes nadějné vedení nakonec nestačili na úřadujícího mistra Eredivisie Feyenoord po výsledku 1:3 a kvůli výhře Excelsioru nad Fortunou (3:0) je tedy jasné, že obsadí šestnáctou barážovou pozici, protože za SBV zaostávají o nedostižné čtyři body. Svého nadcházejícího protivníka v této sezóně překvapili, neboť ho ve 3. kole nečekaně porazili 3:2.

Dánský trenér domácího klubu Michael Silberbauer zřejmě nechá odpočívat několik klíčových opor, mimo hru určitě budou Hendriks, Raatsie, Brouwers, Descotte, Bas Dost, Younes a Warmerdam. Také lodivod Emmenu zřejmě nenasadí nejsilnější možnou základní jedenáctku, kvůli zranění se na trávník rozhodně nepodívají Hardeveld, Rui Mendes, Kieftenbeld, Güçlü ani Lieder.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.11 - 10.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Volendam - SBV Excelsior

neděle 14:30

Volendam i Excelsior letos prožili strastiplnou sezónu a hodně dlouhou dobu se báli o udržení prvoligové licence, nicméně závěrečný zápas si mohou naplno užít, protože tento ročník pro ně nakonec dopadl dobře. Oba soupeři ještě před týdnem neměli jistotu, ale po porážce Emmenu s Feyenoordem (1:3) ji přeci jen získali. Domácí tým je čtrnáctý s třiatřiceti body, SBV má na kontě o jeden bod méně a patří mu patnácté místo.

Svěřenci trenéra Wima Jonka získali v úvodních čtrnácti duelech pouhých šest bodů a zdálo se nepravděpodobné, že by v Eredivisii zůstali. Avšak úderem nového roku se vše změnilo a FC začalo pravidelně bodovat, opustilo sestupové pásmo a dokonce atakovalo i klidný střed tabulky. Rozhodující krok k záchraně udělalo před čtrnácti dny se Spartou (2:1) a nic na tom nezměnila ani minulá jasná porážka 0:3 v Deveneteru s Go Ahead.

SBV na tom bylo před závěrečnými dvěma koly ještě o něco hůře a muselo doufat právě v zaváhání Emmenu. Doma přivítalo čerstvě zachráněnou Fortunu a díky zlepšenému výkonu ve druhém poločase ji porazilo vysoko 3:0, po závěrečném hvizdu si tak mohlo zhluboka oddechnout. Teď se pokusí uspět v přímé bitvě o konečnou čtrnáctou příčku, ale ten nejdůležitější krok již udělalo uplynulý víkend.

Volendam se určitě chce vítězně rozloučit se svými fanoušky a svému protivníkovi navíc má co vracet, protože v prvním vzájemném utkání v Rotterdamu prohrál 0:2. Jonk nemůže počítat s Florentem Da Silvou, jeho protějšek Marinus Dijkhuizen nenasadí Markela, Feina a Donkora.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 4.39 - 3.79

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
33
25
7
1
81 : 29
82
2
PSV Eindhoven
33
22
6
5
87 : 39
72
3
AFC Ajax
33
20
9
4
85 : 35
69
4
AZ Alkmaar
33
20
7
6
67 : 33
67
5
FC Twente
33
17
10
6
63 : 26
61
6
Sparta Rotterdam
33
16
8
9
55 : 37
56
7
FC Utrecht
33
14
9
10
52 : 48
51
8
SC Heerenveen
33
11
10
12
42 : 50
43
9
RKC Waalwijk
33
11
8
14
50 : 60
41
10
Go Ahead Eagles
33
10
10
13
46 : 54
40
11
NEC Nijmegen
33
8
14
11
41 : 44
38
12
SBV Vitesse
33
9
10
14
44 : 50
37
13
Fortuna Sittard
33
10
5
18
38 : 61
35
14
FC Volendam
33
9
6
18
39 : 69
33
15
SBV Excelsior
33
9
5
19
30 : 68
32
16
FC Emmen
33
6
10
17
31 : 62
28
17
FC Groningen
33
4
6
23
31 : 70
18
18
Cambuur Leeuwarden
33
4
4
25
22 : 69
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
AjaxFans

Ajax druhý flek aub

Reagovat
jáá

Myslím že na ten jsme fakt neměli jsem zvědavý na sestřih s Twente a co se vlastně bude v létě dít..

Reagovat
AjaxFans

Ale měli, ale je to nějaká křeč poslední dobou Jsem stihl druhý poločas a nestačil jsem se divit

Reagovat
jáá

Křeč, skvěle vystihnutá půlka sezóna

Reagovat
jáá

Twente by si evropský poháry zasloužilo, jinak Sparta R. Pro mě překvapeni

Reagovat
jáá

Jsem zvědavý na toho Van den Boomena, vůbec jsem ho neznal a četl jsem od Holanďanů, že se zvažuje návrat Teteho

Reagovat
DieFohlenBMG

Černý zase 1+1 proti Ajaxu a jenom 2 hráči v lize maji víc G+A

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele