Eredivisie - preview 33. kola: Všichni do akce

21.05.2023, 09:41
Previews
Radost hráčů PSV (© AFP)

Poslední dvě kola nizozemské ligy se hrají v jednom termínu a tím je nedělní odpoledne. PSV Eindhoven si může zajistit konečné třetí místo, Ajax bude v závěru odolávat náporu ze strany Alkmaaru.

AFC Ajax - FC Utrecht

neděle 14:30

Ajax letos zažívá jednu z nejhorších sezón za poslední roky a těsně před koncem tohoto ročníku je jasné, že po čtyřech plodných letech nepřidá do vitríny žádnou cennou trofej. AFC totiž brzy vypadlo z evropských pohárů, nezvládlo finále národního poháru ani Superpoháru a navíc neobhájí mistrovský titul, který získalo v předchozích třech dokončených ročnících. Nyní bude hájit konečné třetí místo, v předposledním kole ho čeká nebezpečný Utrecht.

Svěřenci trenéra Johna Heitingy doposud posbírali šestašedesát bodů a ještě mají teoretickou naději na druhé místo, jelikož za druhým PSV zaostávají o pět bodů. Nicméně kvalifikaci o Ligu mistrů nemají ve svých rukách a pokusí se obsadit alespoň třetí příčku zaručující kvalifikaci Evropské ligy, před čtvrtým Alkmaarem drží dvoubodový odstup. Hosté jsou v tuto chvíli na sedmé příčce s jednapadesáti body a mají jisté play-off o Konferenční ligu.

FC už hůře skončit nemůže a ještě se pokusí zabojovat o šesté místo, které by mu vyneslo lepší výchozí do play-off, za šestou Spartou v současnosti zaostává o dva body. Výběr vedený koučem Michaelem Silberbauerem se poslední dobou dostal do solidní formy - v předchozích pěti ligových duelech nestačil jen na čerstvého mistra Eredivisie Feyenoord (1:3) a zaznamenal hned čtyři výhry, naposledy porazil před vlastními fanoušky Waalwijk (2:0).

Ajaxu se na svého nedělního protivníka dlouhodobě daří, protože v minulých šesti zápasech s ním prohrál jen jednou a hned čtyřikrát zvítězil, v této sezóně uspěl na jeho půdě po výsledku 2:0. AFC má za sebou dohrávané střetnutí v Groningenu, které nejprve bylo přerušeno kvůli výtržnostem domácích příznivců a vzápětí se dohrávalo v úterý, favorit nakonec zdolal sestupujícího konkurenta nejtěsnějším poměrem 3:2.

Heitinga se bude muset obejít bez Fitze-Jima, Kaplana a Berghuise, naopak mezi třemi tyčemi by vůbec poprvé v sezóně mohl dostat šanci čtyřicetiletý veterán Maarten Stekelenburg, jenž tento týden oznámil definitivní konec profesionální kariéry. "Stále máme o co hrát a poslední dvě utkání hodláme vyhrát, vzhledem k průběhu musíme brát i případnou třetí pozici. Utrecht nám ale nedá nic zadarmo," prohlásil Heitinga smířeně.

Jeho protějšek Silberbauer nemůže počítat s Maedou, Dostem a Hendriksem, na trávníku se pravděpodobně neobjeví ani Younes, Raatsie či Warmerdam. "Chceme se co nejlépe připravit na boj o evropské poháry a duel s Ajaxem bude tou nejlepší možnou prověrkou," řekl v krátkosti dánský lodivod FC.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Rensch, Timber, Álvarez, Hato - Klaassen, Taylor - Kudus, Bergwijn, Tadič - Brobbey

FC Utrecht - pravděpodobná sestava:
Barkas - Klaiber, Van der Hoorn, Viergever, Van der Maarel - Toornstra, Bozdogan - Boussaid, Van de Streek, Ramselaar - Douvikas

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.60 - 10.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Emmen - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Feyenoord si s předstihem splnil svůj předsezónní sen a po minulé snadné výhře nad Go Ahaed se po šesti letech vrátil na nizozemský trůn. V dosavadních dvaatřiceti zápasech jen jednou prohrál a hned čtyřiadvacetkrát zvítězil, momentálně bodoval naplno dvanáctkrát po sobě a na čele tabulky si dvě kola před koncem udržel nedostižný osmibodový náskok. Teď si bude chtít užít zbytek sezóny na půdě zachraňujícího se Emmenu.

Rotterdamský celek předváděl po celou dobu konstantní výkony a na rozdíl od svých konkurentů zaznamenal jen pár zaváhání, mistrovský titul tak získal zcela zaslouženě. Před týdnem zachoval pevné nervy s vyzyvatelem z Deventeru a po solidním začátku zvítězil hladce 3:0. FC naopak má zcela jiné starosti, protože doposud posbíralo jen osmadvacet bodů a patří mu až šestnáctá barážová příčka s jednobodovým mankem na patnáctý Excelsior.

Pokud se tedy chce vyhnout nevyzpytatelné baráži, tak nyní proti suverénovi Eredivisie pravděpodobně musí bodovat. "Oslavy titulu byly bouřlivé a všichni samozřejmě máme obrovskou radost, ale ještě jsou před námi dva zápasy a my je vypouštět nehodláme. Někteří klíčoví hráči si potřebují odpočinout a šanci tedy dostanou i jiní, kteří se jednoznačně chtějí ukázat. Naším cílem je získat v Emmenu další tři body," řekl zodpovědně usměvavý lodivod Feyenoordu Arne Slot.

Domácí v posledních dvou duelech utrpěli debakly 1:5 od Alkmaaru a 0:3 od Twente, nicméně předtím si vyšlápli na Heerenveen (3:2). Na nedělního rivala se jim ve vzájemném měření sil příliš nedaří, jelikož s ním v sedmi případech jen dvakrát remizovali a hned pětkrát prohráli. V tomto ročníku neměli šanci na stadionu De Kuip po vysoké porážce 0:4. Slot určitě nenasadí zraněné trio Benita - Trauner - Wålemark, stratég Emmenu Dick Lukkien nemůže využít služeb Ruie Mendese, Güçlüa, Hardevelda, Kieftenbelda ani Liedera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.81 - 4.68 - 1.52

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Fortuna Sittard

neděle 14:30

Fotbalisté Excelsioru se letos téměř po celou dobu snaží udržet mezi nizozemskou elitou, a pokud nyní zvládnou domácí duel 33. kola proti vyzyvateli ze Sittardu, tak už mohou mít v posledním kole klid. Rotterdamský celek se momentálně nachází na patnáctém místě s devětadvaceti body a před šestnáctou barážovou příčkou Emmenu drží jednobodový náskok. Naopak Fortuna se i přes minulou těsnou porážku v Eindhovenu s PSV (1:2) definitivně zachránila.

Svěřenci španělského trenéra Julia Velázqueze totiž o týden dříve zvládli klíčový souboj s Vitesse (2:0) a kvůli minulému debaklu Emmenu v Alkmaaru (1:5) udrželi nedostižný sedmibodový náskok, zbývající dvě kola si tedy mohou užít. Momentálně mají na kontě pětatřicet bodů a patří jim přijatelná dvanáctá příčka. Se svým nedělním soupeřem se v podzimní části utkali už v 7. kole a před vlastními fanoušky ho porazili 1:0.

SBV prohrálo v minulých čtyřech ligových zápasech jen jednou a to v městském derby s aktuálním mistrem Eredivisie Feyenoordem (0:2), jinak porazilo Go Ahead (2:1) a smírně bez branek se rozešlo s Vitesse i před týdnem s Heerenveenem. Díky těmto úspěchem má situaci ve svých rukách, a pokud Fortunu porazí a Emmen nebude bodovat právě s Feyenoordem, tak svůj letošní cíl splní.

Velázquez se dlouhodobě musí obejít bez Buitinka a kvůli karetnímu trestu nenastoupí ani řecký obránce Siovas, domácí lodivod Marinus Dijkhuizen nemůže využít služeb Markela, Feina, Besuijena ani Donkora.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.92 - 3.73

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - FC Volendam

neděle 14:30

Velmi malou naději mají hráči Go Ahead Eagles na uzmutí osmého místa, které by jim ještě prodloužilo tuhle sezónu. Tahle příčka je tou, která zaručuje účast v play-off o kvalifikaci do evropských pohárů pro následující ročník, jenže domácím je poměrně dost vzdálená. Aby se mohli tomuto cíli přiblížit, musejí bezpodmínečně porazit o záchranu usilující Volendam.

A ani to nemusí ve finále stačit, pět bodů totiž dělí The pride of the IJssel od osmého Heerenveenu pouhá dvě kola před koncem. Situaci tak, co se týče postupu do pohárové Evropy, nemá mužstvo z Deventeru vůbec pod vlastní kontrolou. Ovšem ruku na srdce, před startem této sezóny nebyla tahle meta ani náhodou ambicí číslo jedna. Klíčové bylo vyhnout se co nejefektivněji možnému sestupu, což se mu ve finále dařilo plnit ve stabilním režimu.

Udržení naopak stále nemá jisté Volendam. Nováček Eredivisie měl hlavně zkraje ročníku problémy srovnat se s nejvyšší úrovní, postupně však jasně vzkazoval, že se mezi elitou hodlá udržet. Přímý pád o patro níže se ho netýká, v tomto ohledu má již náskok dostatečný. Jenže mu i nadále hrozí baráž. Osud má každopádně ve svých rukou, vždyť šestnáctý Emmen na něj ztrácí už pět bodů.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 4.05 - 4.08

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - AZ Alkmaar

neděle 14:30

Alkmaar se ve čtvrtek pokusil zopakovat loňský úspěch Feyenoordu v Konferenční lize, když stejně jako rotterdamský celek usiloval o finále této nově vzniklé soutěže, jenomže s londýnským West Hamem nakonec prohrál i doma (0:1) a v celkovém poměru 1:3 se tedy pro letošek rozloučil s pohárovou Evropou. Ani ne o tři dny později ho čeká další duel v Eredivisii a na půdě nevyzpytatelného Nijmegenu potřebuje uspět.

AZ si dvě kola před koncem prakticky zajistilo čtvrté místo, jelikož před pátým Twente drží téměř nedostižný šestibodový náskok a k jistotě evropských pohárů pro příští ročník mu tak stačí získat jediný bod ze dvou případů. Navíc má ještě šanci na třetí pozici, protože na druhý Ajax ztrácí pouhé dva body a bude vyhlížet jeho případnou ztrátu. Nicméně jeho nedělní rival má taktéž šanci na evropské poháry a velkého favorita potřebuje porazit.

NEC doposud posbíralo osmatřicet bodů a náleží mu desátá pozice, za osmým Heerenveenem zaostává o čtyři body a jen výhra nad AZ by mu mohla udržet naději na dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy. Domácí celek remizoval v této sezóně již čtrnáctkrát a v tomto ohledu nemá konkurenci, poslední dobou se mu ale tolik nedaří. V předchozích čtyřech duelech porazil jen sestupující Groningen (1:0) a hned třikrát prohrál, minule jasně nestačil na Twente (0:4).

Nijmegen prohrál s Alkmaarem v minulých čtyřech utkáních jen jednou, v této sezóně se s ním rozešel smírně po výsledku 1:1. Jeho kouč Rogier Meijer nemůže nasadit De Wolfa, Roefse a Verdonka, lodivod hostujícího týmu Pascal Jansen postrádá Westervelda s Martinsem Indim. "Samozřejmě cítíme zklamání po vyřazení v semifinále KL, ale i tak to pro nás je úspěch a v současnosti se již soustředíme pouze na Nijmegen," řekl Jansen bez jakýchkoli výčitek.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.56 - 4.11 - 1.73

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SC Heerenveen

neděle 14:30

PSV zbývá udělat poslední krok k tomu, aby si zajistilo pozici vicemistra. Pokud se mu zdaří skolit Heerenveen, nebude už ho moci matematicky předběhnout třetí Ajax, který mu může strategické postavení ještě vyfouknout. Nutno však podotknout, že eindhovenský celek je v natolik dobré pohodě, že se s nějakým větším nezdarem v jeho případě zkrátka moc nepočítá.

Pokud se domácí nechtějí ohlížet na souběžně hrané utkání amsterdamského giganta, který před vlastními příznivci přivítá Utrecht, potřebují Srdíčka porazit. Motivace by neměla být problém, takový výsledek by jim totiž zaručil s definitivou účast v Lize mistrů pro následující ročník. A zároveň se pro Boeren jedná o závěrečné vystoupení této sezóny doma, takže pozitivní rozlučka s fanoušky je zkrátka jednoznačně v jejich zájmu.

Hosté každopádně rovněž potřebují uspět, poněvadž jejich kvalifikace do play-off o účast v evropských pohárech je, lidově řečeno, na hraně. Jsou osmí, drží tedy tu poslední vstupenku do vyřazovací části o postup do předkol evropské scény. Avšak jen s jednobodovým náskokem na dotírající Waalwijk. Pořád navíc není na míle vzdálený také Nijmegen a Go Ahead Eagles, byť ty jsou přece na první pohled trošku v pozadí v tomto ohledu. Počítat se s nimi každopádně po matematické stránce jednoduše musí.

Podzimní vystoupení ve Frísku dopadlo lépe pro PSV, které urvalo nad Heerenveenem nejtěsnější možné vítězství. Pokud bychom se však podívali na několik minulých let, když se mu naposledy tohoto protivníka podařilo skolit dvakrát během jedné sezóny, psal se ročník 2011/12. Zlomit tohle statistické prokletí zrovna nyní by tak bezpochyby nebylo pro nizozemského velikána vůbec špatné, protože jedině tak, připomeňme ještě jednou, definitivně zlomí odpor Ajaxu.

Na druhou stranu domácí bilance proti Heerenveenu jasně hovoří ve prospěch PSV. V tomto století s De Superfriezen prohrálo v rámci 22 případů pouze jednou, psal se přitom dnes již poměrně vousatý rok 2009. Patnáctkrát jinak slavil eindhovenský klub vítězství, šestkrát se pak konala na Philips Stadionu mezi oběma družinami plichta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.09 - 13.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Twente

neděle 14:30

Waalwijk stejně jako loni zažil celkem povedenou sezónu a až netradičně brzy si zajistil záchranu, dvě kola před koncem navíc usiluje o dodatečné play-off Konferenční ligy. V dosavadním průběhu posbíral velmi solidních jednačtyřicet bodů a patří mu devátá příčka s pouhým jednobodovým mankem na osmý Heerenveen. Nyní přivítá silné Twente, které s největší pravděpodobností obsadí páté místo.

RKC se v předchozích týdnech přeci jen trochu zaseklo, neboť v šesti utkáních hned čtyřikrát prohrálo a porazit dokázalo jen Volendam (4:1) s předposledním Groningenem (2:1). Minule se snažilo překvapit silný Utrecht, jenomže gólově se neprosadilo a utrpělo tak zaslouženou porážku 0:2. Svému nedělnému soupeři má rozhodně co vracet, jelikož s ním prohrálo třikrát po sobě, v tomto ročníku nemělo v Enschede šanci po výsledku 0:3.

Svěřenci trenéra Rona Janse obsadili v minulém ročníku fantastickou čtvrtou pozici a probojovali se tak do předkola Konferenční ligy. Ani letos to není z jejich pohledu vůbec špatné, nicméně téměř jistě skončí pátí, protože mají na kontě osmapadesát bodů a za čtvrtým Alkmaarem zaostávají téměř o nedostižných šest bodů, zatímco před šestou Spartou drží pohodlný pětibodový náskok. Twente se momentálně dostalo do vynikající formy, neboť po výhře 3:0 nad Emmenem nedalo šanci ani Nijmegenu (4:0).

V hostujícím dresu by se měl znovu objevit v základní sestavě český krajánek Václav Černý, jenž je s dvanácti ligovými trefami suverénně nejlepším střelcem týmu, napodobit by ho měl i druhý český reprezentant Michal Sadílek. Jans nemůže využít služeb zraněného Brunse a vykartovaného Pröppera, domácí by pro změnu měli nastoupit v kompletním složení.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.90 - 4.14 - 1.84

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Cambuur Leeuwarden

neděle 14:30

Sparta letos prožívá nadstandardní sezónu a postarala se o obrovské překvapení, jelikož se díky konstantním výkonům probojovala do dodatečného play-off o Konferenční ligu. Rotterdamský celek doposud posbíral parádních třiapadesát bodů a je šestý o dva body před sedmým Utrechtem, navíc ještě může atakovat pátou pozici Twente, za kterým zaostává o bodů pět. Teď uzavře své domácí působení v základní části proti poslednímu Cambuuru.

Domácí celek pravidelně bodoval od samého začátku a rozhodně se nepočítalo s tím, že by si skvělou formu udržel až téměř do samotného konce. Poslední dva zápasy mu sice příliš nevyšly, protože po těsné domácí porážce s druhým PSV (0:1) neudržel vedení na půdě zachraňujícího se nováčka z Volendamu a kvůli inkasované brance v nastaveném čase prohrál 1:2, celkově ale může být velmi spokojen.

Klub z Leeuwardenu naopak zažil katastrofální sezónu a ve dvaatřiceti utkáních získal pouhých šestnáct bodů, s velkým předstihem tak sestoupil do druhé ligy a v tuto chvíli je úplně poslední osmnáctý s dvoubodovým mankem na sedmnáctý Groningen. Cambuur momentálně prohrál na ligové scéně osmkrát za sebou a k tomu neskóroval dlouhých 472 minut, na podzim nestačil na Spartu po jasném výsledku 0:3.

Domácí trenér Maurice Steijn se musí obejít jen bez vykartovaného Eerdhuijzena, SC má na marodce Joãa Virgíniu, Maluluna, Pichela, Van der Meera, Gullita i Mambimbiho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.00 - 8.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Groningen

neděle 14:30

Celek z Arnhemu prožil hodně strastiplnou sezónu a až nečekaně dlouhou dobu se nacházel v blízkosti sestupového pásma, ovšem dvě kola před koncem to vypadá, že prvoligovou příslušnost přeci jen uhájí. SBV bylo před sezónou považováno za adepta na pohárové příčky, jenomže svůj potenciál nenaplnilo. Na nejlepší osmičku zaručující dodatečné play-off Konferenční ligy už určitě nedosáhne, momentálně je totiž třinácté se čtyřiatřiceti body.

Svěřenci trenéra Phillipa Cocuho ještě definitivně nemají zajištěnou záchranu, avšak před šestnáctým Emmenem drží šestibodový odstup a je velmi nepravděpodobné, že by na tuto pozici ještě spadli, i kdyby ve dvou zbývajících kolech nebodovali. Uplynulý víkend zvládli velmi důležitý souboj s beznadějně posledním Cambuurem po výhře 2:0 a teď je čeká papírově druhý nejslabší celek Eredivisie Groningen.

FC je tradičním účastníkem Eredivisie, jelikož v ní nepřetržitě působí už od roku 2000, jenže teď zažilo naprosto příšernou sezónu a překvapivě putuje do druhé ligy. V dosavadních dvaatřiceti kolech vybojovalo pouhopouhých osmnáct bodů a je až předposlední sedmnácté s obrovským desetibodovým mankem na Emmen. Sestup do druhé ligy neunášejí především fanoušci, kteří předčasně ukončili dva poslední domácí zápasy kvůli výtržnostem, a následné dohrávky se tak musely obejít bez nich.

Svěřenci trenéra Dennise van der Reeho v úterý dohrávali duel s favorizovaným Ajaxem a po statečném boji mu podlehli 2:3. Se svými příznivci se nemohou důstojně rozloučit ani v závěrečném klání se Spartou, protože fotbalový svaz jim kvůli nedávným událostem zakázal vstup na stadion. Cocu nenasadí zraněného Davyho Pröppera a vykartovaného Arcuse, jeho protějšek postrádá Dankerluie, Valenteho, Verripse, Van Gelderena, Willemse i Abrahama.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.67 - 7.59

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
32
24
7
1
78 : 28
79
2
PSV Eindhoven
32
22
5
5
84 : 36
71
3
AFC Ajax
32
19
9
4
82 : 34
66
4
AZ Alkmaar
32
19
7
6
64 : 33
64
5
FC Twente
32
16
10
6
58 : 26
58
6
Sparta Rotterdam
32
15
8
9
51 : 36
53
7
FC Utrecht
32
14
9
9
51 : 45
51
8
SC Heerenveen
32
11
9
12
39 : 47
42
9
RKC Waalwijk
32
11
8
13
50 : 55
41
10
NEC Nijmegen
32
8
14
10
41 : 41
38
11
Go Ahead Eagles
32
9
10
13
43 : 54
37
12
Fortuna Sittard
32
10
5
17
38 : 58
35
13
SBV Vitesse
32
8
10
14
38 : 50
34
14
FC Volendam
32
9
6
17
39 : 66
33
15
SBV Excelsior
32
8
5
19
27 : 68
29
16
FC Emmen
32
6
10
16
30 : 59
28
17
FC Groningen
32
4
6
22
31 : 64
18
18
Cambuur Leeuwarden
32
4
4
24
21 : 65
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele