Eredivisie - preview 30. kola: Ajax proti silnému Twente

12.04., 09:10, aktualizováno 14.04., 09:31
Previews
Ricky van Wolfswinkel (© AFP)

Feyenoord cestuje do Sittardu a potřebuje vyhrát, aby udržel alespoň teoretickou naději na titul. Trápící se Ajax změří síly s Twente, silný Nijmegen přivítá Zwolle.

Heracles Almelo - SC Heerenveen

neděle 12:15

Nováček z Almela ještě před pár týdny balancoval na hranici sestupu do druhé ligy, nicméně v uplynulých týdnech zabral v tu pravou chvíli a nyní se naopak zdá, že by s předstihem mohl udržet prvoligovou licenci i pro nadcházející sezonu. V tuto chvíli má na kontě dvaatřicet bodů a patří mu třináctá příčka, za určitých okolností dokonce může získat definitivní jistotu již teď.

Svěřenci trenéra Erwina van de Looie totiž aktuálně drží desetibodový náskok před šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru, a pokud SBV prohraje s Volendamem a sami naopak zdolají SC, tak si zbývající čtyři duely mohou užít s naprostým klidem. Heracles se v případě dalšího tříbodového zisku může dokonce přiblížit k horní polovině tabulky, protože za devátou Spartou zaostává o hratelných pět bodů.

Domácí v předchozích čtyřech duelech hned třikrát zvítězili, jelikož po nečekaném skalpu ambiciózního Go Ahead (2:0) a těsné porážce v Enschede s místním Twente (0:1) senzačně deklasovali silný Alkmaar (5:0) a minule si odvezli všechny body také z Rotterdamu po výhře nad místní Spartou (2:1). Heerenveem doposud posbíral jen o bod více než jeho nedělní konkurent a je jedenáctý, jeho forma k tomu tak brilantní není.

SC se naposledy radovalo z tříbodového zisku začátkem března proti jinému nováčkovi ze Zwolle (2:0), od té doby vybojovalo pouhé dva body a hned třikrát prohrálo. Minule sehrálo napínavou partii s Utrechtem, kterému i přes famózní závěr podlehlo nejtěsnějším poměrem 2:3. V podzimním vzájemném měření sil byl úspěšnější výběr vedený lodivodem Keesem van Wonderenem, neboť zvítězil hladce po výsledku 3:0.

Domácí nemohou počítat s vykartovaným duem Bruns - Hoogma, na marodce zůstávají Wieckhoff, Bultman, Čestič i Laursen. V hostujícím dresu si bude odpykávat trest za vyloučení s Utrechtem norský obránce Braude.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.78 - 3.71 - 2.41

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Obhájce mistrovského titulu stále živí určitou naději na zopakování loňského triumfu v Eredivisii, nicméně pět kol před koncem nejsou jeho šance příliš velké. Rotterdamský gigant posbíral v dosavadním průběhu devětašedesát bodů a patří mu druhá příčka, přičemž za vedoucím PSV zaostává o devět bodů a na třetí Twente má náskok totožného počtu bodů. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita v Sittardu.

Domácí celek měl i v tomto ročníku jasný cíl zachránit se a to se mu téměř se stoprocentní jistotou povede. V tuto chvíli má na kontě pětatřicet bodů a je desátý, před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku drží obrovský jedenáctibodový náskok a ten se reálně prohospodařit už nedá. Naopak ve zbývajících pěti utkáních ještě může zabojovat o play-off o evropské poháry, neboť za devátou Spartou zaostává o pouhé dva body.

Svěřenci trenéra Dannyho Buijse se momentálně nacházejí v mírné krizi, protože v nejvyšší nizozemské soutěži nevyhráli třikrát za sebou. Po reprezentační přestávce totiž jasně nestačili na Spartu (0:4), vzápětí se rozešli smírně s Nijmegenem (1:1) a minule prohráli v Enschede s místním Twente (0:2). S nedělním rivalem se utkali hned v 1. kole letošního ročníku a v Rotterdamu na stadionu De Kuip získali překvapivý bod za bezbrankovou remízu.

Hostující výběr šlape v posledních týdnech jako dobře namazaný stroj, jedinou nečekanou ztrátu zaznamenal proti zachraňujícímu se Volendamu (0:0). Uplynulou neděli přivítal v tradičním De Klassieker Ajax a uštědřil mu historickou porážku 6:0. "Konec sezóny se blíží a my stále doufáme, že PSV potká nějaká nečekaná krize, ale reálně musíme počítat s druhým místem. Fortuna umí hrozit ze standardních situací, celkově očekávám atraktivní duel," vyjádřil se s klidným hlasem kouč Feyenoordu Arne Slot.

Tomu scházejí Trauner, Zechiël, Hartman i brankář Bijlow, Fortuna nemůže počítat s dlouhodobým marodem Feratim a trest za vyloučení s Twente si bude odpykávat obránce Rodrigo Guth.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.72 - 5.42 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Go Ahead Eagles

neděle 14:30

Jeden z adeptů na evropské poháry v úvodu sezóny strádal a spíše to vypadalo, že se bude pohybovat v klidném středu Eredivisie, ovšem po příchodu nového kouče Rona Janse se začal postupně šplhat tabulkou vzhůru a teď je pět kol před koncem zpět ve hře o elitní pětku, která by mu mohla zaručit přímý posun do pohárové Evropy. Aktuálně je osmý s dvaačtyřiceti body a teď sehraje důležitou bitvu s konkurenčním Go Ahead, jenž má na kontě naprosto shodný počet bodů.

Celek z Deventeru je od začátku tohoto ročníku považován za černého koně celé soutěže a tuto úlohu zatím bezezbytku naplňuje. V současnosti se nachází na sedmé pozici, oba nedělní rivalové zaostávají za šestým Ajaxem o body tři a za pátým Nijmegenem o body čtyři. Domácí tým prohrál v posledních čtyřech duelech jen v Rotterdamu s Feyenoordem (2:4), jinak si poradil s Nijmegenem (1:0), Zwolle (5:1) a minule i s Heerenveenem (3:2).

Ani Go Ahead na tom není úplně špatně, i když by si jistě představovalo ještě o trochu lepší výsledky. Po dvou prohrách bez vstřelené branky s PSV (0:1) a Heraclesem (0:2) zabralo před vlastními fanoušky proti Excelsioru (3:0) a po cenné remíze 1:1 s Ajaxem se stejným poměrem rozešlo smírně také s nováčkem z Almere. Nedělního rivala naposledy přivítalo v prosinci uplynulého roku v 15. kole a podlehlo mu 0:2.

"Samozřejmě cítíme, že bychom mohli skončit v nejlepší pětce a věříme si, na druhou stranu to opravdu bude trnitá cesta. Hned tento zápas s Go Ahead může výrazně napovědět, jestli se nám to povede. Očekávám taktický a velmi vyrovnaný souboj, o jehož výsledku mohou rozhodovat maličkosti," prohlásil pětašedesátiletý Jans.

Ten se musí vypořádat s velmi početnou marodkou, na které zůstávají Vesterlund, Azarkan, Hidde ter Avest, Okkels, Handwerker, Taylor Booth, Romeny, Gadellaa i Descotte, hosté přijedou pouze bez belgického záložníka Rommense.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 4.07 - 4.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FC Twente

neděle 16:45

Amsterdamský gigant prožívá jednu ze svých nejhorších sezón klubové historie a nyní v závěru sezóny bude mít co dělat, aby si v příštím ročníku alespoň zajistil účast v evropských pohárech. AFC uplynulou neděli sehrálo tradiční "De Klassieker" v Rotterdamu s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem, jenže na stadionu De Kuip naprosto selhalo a porážka 0:6 je vůbec nejvyšší v soutěžním zápasem v celé historii klubu.

Domácí výběr se v tuto chvíli nachází až na šestém místě tabulky se ziskem pětačtyřiceti bodů, přičemž za šestým Nijmegenem zaostává o bod a před sedmým Go Ahead i osmým Utrechtem drží tříbodový odstup. V předchozích pěti ligových duelech vyhrál pouze jednou ve Zwolle, jinak zaznamenal tři nerozhodné výsledky s Fortunou, Spartou i Go Ahead a na předchozí střetnutí určitě chce co nejdříve zapomenout.

K celé situaci v týmu se vyjádřil bývalý obránce a současný člen dozorčí rady Danny Blind. "Zápas jsem pochopitelně sledoval. Ajax je velkým a v Nizozemsku nejpopulárnějším klubem, pod o to větším drobnohledem pak samozřejmě je. Prohru 0:6 nejde jen tak hodit za hlavu, v našem případě navíc nepřišla jako blesk z čistého nebe. Prožíváme mizernou sezonu, loni se nepovedly letní přestupy a celé je to šílené, nevysvětlitelné. V tomto případě není vítěze, prohrál Ajax, fanoušci, zkrátka všichni. A my znovu zvažujeme, co dál."

Twente naopak může být se svými výkony v tomto ročníku celkem spokojeno a aktuálně se zdá, že se vrátí do hlavní fáze evropských pohárů. V předchozích dvou sezónách skončilo v závěrečném play-off o skupinovou fázi Konferenční ligy, teď mu ovšem patří vynikající třetí místo se šedesáti body a pět kol před koncem drží celkem dostatečný osmibodový náskok před čtvrtým Alkmaarem. Po divoké remíze s Heerenveenem (3:0) naposledy přivítalo Fortunu a zdolalo ji po výsledku 2:0.

Celku z Enschede se na nadcházejícího rivala celkem daří, protože Ajax zdolalo hned dvakrát za sebou poměrem 3:1. "Ajax je v krizi a všichni vidí, že rozhodně není tak silný jako jindy. Na druhou stranu má za sebou krušné chvilky s Feyenoordem a hlavně kvůli fanouškům bude chtít tuto potupnou porážku odčinit. Nečeká nás nic snadného, nicméně další případná výhra by nás výrazně přiblížila k vytoužené třetí příčce," má jasno kouč FC Joseph Oosting.

Ajax se ve šlágru 30. kola musí obejít bez Van Axela Dongena, Sosy, Berghuise, Aertssena, Ávily i brankáře Ramaje, Twente postrádá pouze Boadua vinou zraněného stehenního svalu.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Rensch, Šutalo, Hato - Gaaei, Tahirovic, Mannsverk, Taylor - Bergwijn, Akpom - Brobbey

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Sampsted, Hilgers, Propper, Regeer - Kjolo, Sadílek - Rots, Steijn, Vlap - Van Wolfswinkel

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.74 - 2.45

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - PEC Zwolle

neděle 20:00

Nijmegen je aktuálně ve velmi dobré pohodě a směřuje pohotově za splněním svých ambicí, tedy alespoň za postupem do posezónního play-off o evropské poháry. Už příští víkend na něj navíc čeká finále KNVB-Bekeru, na které by se chtěl co nejlépe naladit v souboji se Zwolle. Hosté by v závěrečných pasážích ročníku ještě potřebovali udělat poslední kroky k záchraně.

PEC před týdnem zabralo v opravdu pravý čas. Bylo v krizi, nedařilo se mu pravidelně bodovat. Důležitý zápas s Excelsiorem, přímým účastníkem v bitvách o udržení, však zvládlo za tři body, a utnulo tak šňůru sedmi utkání bez výhry. Od šestnáctého Waalwijku, který se nachází na barážové pozici, ho dělilo po sobotním programu sedm bodů. Zwolle se tak aktuálně uvolněněji dýchá. A byla by pro něj velká škoda, kdyby ještě zabředlo do nějakých sestupových starostí.

Uspět nicméně v nynějším případě nebude představovat pro Blauwvingers vůbec jednoduchý úkol. Vždyť domácí v posledních osmi ligových duelech padli pouze jednou, remizovali mimochodem za toto období například na půdě Ajaxu, dokonce porazili i lídra Eredivisie z Eindhovenu. Není tak pochyb o tom, že v tomto klání budou plnit roli favorita. "Naposledy jsme v Sittardu i pak v Arnhemu nebyli dost dobří. Teď bychom měli být lepší,” byl kritický Philippe Sandler, obránce NEC, přestože zrovna z těchto dvou mačů vytěžil se spoluhráči slušné čtyři body. "Musíme do toho dát více energie, být trochu klidnější a opatrnější při hře s míčem. Až poté to bude v pořádku," vzkazoval do kabiny.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.41 - 5.48

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SBV Vitesse

sobota 16:30

Po tomto kole se ještě PSV radovat z titulu nebude, i kdyby nad Vitesse zvítězilo a Feyenoord jakožto průběžně druhý celek padl v neděli v Sittardu. Každopádně bude chtít proti pořád se trápícímu klubu z Arnhemu přiblížit svým cílům uzmout finální prvenství. K jistotě mu zbývá urvat v posledních pěti kolech aspoň sedm bodů, aby se na nikoho a na nic nemuselo ohlížet.

Domácí stratég Peter Bosz moc dobře zná aktuálního protivníka, proti němuž jeho mužstvo vyrukuje. V dresu Vites působil nejen jako hráč, ale také jako trenér. A je zklamaný z toho, že tradiční účastník Eredivisie postupně směřuje k pádu o patro níže. Čelí totiž nejen sportovním neúspěchům, ale také finanční tísni. "Samozřejmě se soustředím pouze na PSV a na naše zájmy. To ale nemění nic na faktu, že pohled na současné Vitesse mě bolí,” uvedl šedesátiletý lodivod.

Před týdnem hosté utrpěli svou dvacátou porážku v nejvyšší nizozemské soutěži, nestačili před vlastními fanoušky na Nijmegen, stejně jako předtím s rotterdamskou Spartou přitom padli o tři góly. Matematicky jejich sestup není ještě potvrzený, brzy k němu ovšem dojde. Tedy za předpokladu, že se nějakým zásadním způsobem nevzchopí a nedoženou hned sedmibodovou ztrátu na barážovou šestnáctou pozici.

V souboji prvního s posledním prostě není pochyb o tom, kdo je favoritem. Byl by zázrak, kdyby se teď Vitesse, které naposledy zvítězilo koncem února na půdě Excelsioru, dostalo na nějaký bodový zisk. "Upřímně doufám, že tam bude klub alespoň pokračovat a existovat,” přál si Bosz. "Sentiment dělá tenhle sport krásným. Na druhou stranu jde vždycky jen o výhru,” vzkazoval, že nemíní svého soka jakkoli šetřit.

Svěřenci trenéra Edwarda Sturinga jsou ve velké krizi. Jestli pro ně bude něco důležité pro závěrečná vystoupení mezi nizozemskou elitou, pak to, aby tenhle ročník dohráli co možná nejdůstojněji. "Když se podíváte třeba na to, jak Vitesse hrálo proti Heraclesu, zjistíte, že to byl parádní výkon. Jsou tu týmy, které hrají možná i o něco hůře. Jenže teď je náš soupeř prostě skrčený v rohu a inkasuje jednu ránu za druhou,” dodával kouč PSV.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 15.40 - 32.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - RKC Waalwijk

sobota 18:45

Favorizovaný Alkmaar se v posledních týdnech snažil držet krok s třetím Twente, jenomže poslední dva zápasy mu vůbec nevyšly a pět kol před koncem to spíše vypadá, že bude mít co dělat, aby udržel aktuální čtvrté místo. V tuto chvíli má na kontě dvaapadesát bodů a za třetím vyzyvatelem z Enschede zaostává o propastných osm bodů, před pátým Nijmegenem drží šestibodový odstup a teď bude plnit úlohu jasného favorita s podceňovaným RKC.

Výběr vedený koučem Maartenem Martensem zažíval velmi úspěšné období od poloviny února až do konce března tohoto roku, kdy v sedmi duelech získal hned sedmnáct bodů za pět výher a dva nerozhodné výsledky, ovšem ve vloženém 28. kole odjel z Almela s potupnou porážku 0:5 a před týdnem se prezentoval podobným výkonem také v Eindhovenu, neboť suverénnímu PSV podlehl vysoko po výsledku 1:5.

"Ze dne na den jsme si přestali věřit a začali dělat školácké chyby v defenzívě, deset inkasovaných branek ve dvou duelech je pro nás obrovské varování. Naším aktuálním cílem je přímo postoupit do pohárové Evropy a vyhnout se tedy nevyzpytatelnému play off. Situaci stále máme ve svých rukách, ale musíme postupovat krok za krokem. Waalwijk se nás pokusí něčím zaskočit a jsem přesvědčen, že podá výkon na hranici svých možností," prohlásil Martens s opatrností v hlase.

Hostující tým má jediný cíl a tím je záchrana. V minulých dvou letech skončil v poklidném středu tabulky a o setrvaní v Eredivisii se strachovat nemusel, avšak teď má na kontě jen čtyřiadvacet bodů a je až patnáctý o dva body před šestnáctou barážovou příčkou Excelsioru. Minule nezvládl důležité utkání ve Volendamu, kterému po divokému průběhu podlehl nejtěsnějším poměrem 2:3.

Domácí favorit nemůže počítat s Lahdem, Zeefuikem, Martinsem Indim ani vykartovaným Beličem, kormidelník Waalwijku Henk Fraser nenasadí Meijerse s El Harmazim.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.81 - 10.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Almere City - Sparta Rotterdam

sobota 21:00

Nováček soutěže z Almere zahájil tuto sezónu prachbídnými výkony a zdálo se, že prvoligovou licenci pro nadcházející ročník bude hájit jen velmi těžko, ovšem poté stabilizoval svou výkonnost a začal pravidelně bodovat. Teď pět kol před koncem má naopak záchranu na dosah, protože mu s třiatřiceti body patří velmi solidní dvanáctá pozice a před šestnáctým Excelsiorem drží téměř nedostižný jedenáctibodový náskok.

Domácí výběr může získat definitivní jistotu už po tomto sobotním střetnutí a to za předpokladu, že Excelsior v pátek neporazí Volendam a sám si poradí právě s nadcházejícím rivalem Spartou. Hosté si nizozemskou nejvyšší soutěž v každém případě zahrají i příští sezónu, ale s průběhem tohoto ročníku úplně tak spokojeni být nemohou, jelikož se chtěli přímo probojovat do evropských pohárů.

Za svým cílem vykročili tou správnou nohou a v úvodu sezóny se pohybovali okolo kýženého pátého místa, jenže od poloviny listopadu předešlého roku až do těchto chvil to žádná sláva není. Výběr vedený koučem Jeroenem Rijsdijkem má na kontě sedmatřicet bodů a je devátý, po skalpech Fortuny (4:0) s Vitesse (4:1) minule selhal doma proti Heraclesu (1:2). Almere je naopak remízovým králem celé soutěže.

V současnosti má na kontě hned dvanáct nerozhodných výsledků, z toho hned šest v řadě jich zaznamenalo v předchozích týdnech. Minule zavítalo do Deventeru a vybojovalo s ním velmi cenný bod (1:1). Sparta má svému konkurentovi rozhodně co vracet, neboť na podzim s ním před vlastními fanoušky prohrála po výsledku 1:2. Domácí nemohou počítat s Postem, Kitalou, Bakkerem ani Kellerem, hosté přijedou bez Lauritsena, Warmerdama i Kitolana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.38 - 2.52

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - FC Volendam

pátek 20:00

Jeden ze tří rotterdamských celků se aktuálně nachází v hluboké krizi a po dvouletém působení mezi nizozemskou elitou mu výrazně hrozí, že spadne zpět o patro níže. V dosavadních devětadvaceti zápasech vybojoval pouhých dvaadvacet bodů a patří mu až šestnáctá barážová příčka, přičemž za patnáctým Waalwijkem zaostává o body dva. Teď možná v nedůležitějším utkání sezóny přivítá konkurenční Volendam.

Hosté se ještě před několika týdny nacházeli na samém dně Eredivisie a nezdálo se, že by se vrátili do hry o uchování prvoligové licence. Nicméně od konce března přeci jen stabilizovali své výkony a momentálně třikrát za sebou neprohráli - po nerozhodném výsledku s Almere (1:1) se senzačně rozešli smírně také s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem (0:0) a minule dokonce přerušili svou dlouhou šňůru bez vítězství proti Waalwijku (3:2).

Svěřenci trenéra Regillia Simonse až do minulého víkendového klání nebodovali v lize naplno dvanáctkrát za sebou a z toho posbírali nicotných pět bodů, díky skalpu s RKC se vyhoupli na sedmnáctou příčku s devatenácti body a právě za svým nadcházejícím rivalem zaostává už jen o body tři. Naopak čekání Excelsioru na výhru stále trvá, výběr vedený koučem Marinusem Dijkhuizenem naposledy uspěl v polovině ledna tohoto roku s Heerenveenem (3:0) od tohoto okamžiku dvakrát remizoval a hned devětkrát prohrál.

Excelsior před týdnem zavítal na půdu nováčka ze Zwolle a podlehl mu nejtěsnějším poměrem 1:2. V této páteční předehrávce 30. kola nemůže počítat s Driouechem, Alblasem, Pieriem, Seymorem. Smeulers ani Hartjesem, FC postrádá Vivalda Semeda, Payneho, Oulda-Chikha, De Haana, Van Driela, Mbuyambu i Antonioliho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 4.27 - 4.57

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
29
25
3
1
89 : 17
78
2
Feyenoord Rotterdam
29
21
6
2
76 : 23
69
3
FC Twente
29
18
6
5
55 : 28
60
4
AZ Alkmaar
29
15
7
7
56 : 33
52
5
NEC Nijmegen
29
12
10
7
57 : 42
46
6
AFC Ajax
29
12
9
8
61 : 55
45
7
Go Ahead Eagles
29
11
9
9
43 : 37
42
8
FC Utrecht
29
11
9
9
41 : 40
42
9
Sparta Rotterdam
29
10
7
12
42 : 41
37
10
Fortuna Sittard
29
9
8
12
34 : 51
35
11
SC Heerenveen
29
9
6
14
48 : 56
33
12
Almere City
29
7
12
10
28 : 45
33
13
Heracles Almelo
29
9
5
15
40 : 60
32
14
PEC Zwolle
29
8
7
14
38 : 56
31
15
RKC Waalwijk
29
6
6
17
27 : 47
24
16
SBV Excelsior
29
4
10
15
40 : 64
22
17
FC Volendam
29
4
7
18
30 : 70
19
18
SBV Vitesse
29
4
5
20
22 : 62
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Stiksxx

Jakto, ze bychom nemohli mit titul toto kolo, kdyby velkou nahodou Feye padl? Rozdil by byl 12 bodu, 4 kola do konce a my mame lepsi vzajemne zapasy i skore.

Reagovat
Stiksxx

I kdyz to skore asi rozhoduje a mohlo by se teoreticky za ty 4 zapasy zmenit v nas neprospech.

Reagovat
Thimpu25

rozhoduje skóre, proto to pořád nemůže být rozhodnutý po tomhle kole

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele