Eredivisie - preview 28. kola: Feyenoord reaguje na výhru PSV

02.04., 09:11, aktualizováno 04.04., 08:41
Previews
Johan Cruyff Arena (© AFP)

Feyenoord se ve vloženém kole představí na hřišti posledního Volendamu, kde bude chtít povinnými třemi body odpovědět na výhru vedoucího PSV Eindhoven, který má na obhájce titulu v čele tabulky desetibodový náskok. Ajax má před sebou duel s Go Ahead Eagles, před nímž hájí čtyřbodový náskok.

FC Volendam - Feyenoord Rotterdam

čtvrtek 18:45

Obhájci mistrovského titulu v minulém kole svitla naděje, že podruhé v řadě může usednout na nizozemský trůn, jelikož jeho eindhovenský konkurent utrpěl vůbec první ligovou porážku v sezoně s Nijmegenem (1:3) a sám naopak dokázal otočit divoké utkání s Utrechtem (4:2). Jeho manko se tedy snížilo na sedm bodů, nicméně PSV v úterý zvládlo duel vloženého 28. kola s Excelsiorem (2:0) a na tahu je tak teď rotterdamský celek.

Ten v dosavadních sedmadvaceti zápasech vybojoval solidních pětašedesát bodů, před třetím Twente drží celkem dostatečný devítibodový odstup a aktuálně se může pyšnit vůbec nejlepší formou ze všech osmnácti účastníků - naposledy totiž prohrál začátkem prosince uplynulého roku s PSV (1:2), v následujících třinácti střetnutích pro změnu vybojoval parádních třiatřicet bodů za deset výher a tři nerozhodné výsledky.

Domácí tým má zcela jiné starosti a v tuto chvíli to vypadá, že se pádu o patro níže nevyhne. V sedmadvaceti zápasech posbíral pouhých patnáct bodů a patří mu úplně poslední osmnáctá pozice, přičemž za sedmnáctým Vitesse zaostává o body dva a na šestnáctý Excelsior ztrácí bodů sedm. V Eredivisii nevyhrál už jedenáctkrát po sobě a z toho získal čtyři body, minule zachraňoval alespoň remízu 1:1 s nováčkem z Almela ve čtvrté minutě nastavení.

Svěřencům trenéra Regillia Simonse se navíc na nadcházejícího soupeře dlouhodobě nedaří, protože v minulých osmi případech s ním hned sedmkrát prohráli a pouze jednou ho porazili. "Volendam je v těžké situaci, v tomto střetnutí nebude mít co ztratit a určitě nám nedá nic zadarmo. Po výhře s Utrechtem jsme si zachovali šanci na titul, jenže ten je stále velmi daleko a nadále platí, že si až do samotného konce nemůžeme dovolit žádné zaváhání," má jasno hostující trenér Arne Slot.

Jemu scházejí Ivanušec, Trauner, Zechiël, Jahanbakhsh, Hartman i brankář Bijlow, Simons nemůže využít služeb Semeda, Oulda-Chikha, De Haana, Twigta, Mbuyamby ani Antonioliho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 16.60 - 9.58 - 1.14

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Almere City

čtvrtek 20:00

Almere City jakožto nováček Eredivisie nemá vyhráno, co se otázky záchrany týče, nicméně pokud bude pokračovat v nastoleném trendu, mělo by si udržení brzy zabezpečit. To naopak ostřílenější Waalwijk má problémy s uchováním prvoligové příslušnosti a snaží se s velkou vervou zůstat nad pásmem sestupu. Přece ale domácí vykázali v posledních týdnech zlepšení.

Svěřenci kouče Henka Frasera nepadli v minulých třech zápasech, z toho dvakrát v řadě remizovali. Tahle krátká série bez porážky sice pomohla k tomu, aby za sebou nechali na trochu větší odstup předposlední Vitesse a poslední Volendam, pořád je ovšem zezadu natlačený natěsno Excelsior. A ten má samozřejmě stejný zájem jako Waalwijk, tedy vyhnout se případné baráži po skončení základní části.

Mužstvo trenéra Alexe Pastoora neprohrálo už čtyřikrát za sebou, také však za toto období ani jednou nevyhrálo, konaly se zkrátka pokaždé jenom plichty. Celku z Almere každopádně tahle skutečnost vadit vyloženě nemusí, pravidelná dávka získaných bodů totiž upevňuje jeho postavení nad červenými pozicemi, a to je pro něj to nejdůležitější. Hostům zbývá udělat už pouze poslední krůčky k tomu, aby zbytek ročníku dohráli v klidu a usilovali následně o co nejvyšší umístění v tabulce. To by pro ně byla bezpochyby daleko příjemnější starost než ta, která je spjatá s možným pádem o patro níže.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.41 - 3.26

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Go Ahead Eagles

čtvrtek 21:00

Ajax se ve zbytku sezóny ještě pokusí prohnat čtvrtý Alkmaar, i když ztráta na tuhle metu nepatří mezi ty nejmenší. Na druhou stranu výběr AZ ve středu padl nečekaně vysoko na půdě Heraclesu, takže by se manko mohlo scvrknout na pět bodů. Tedy za předpokladu, že amsterdamský tým skolí Go Ahead Eagles, soupeře, který je v tabulce o dvě místa pozadu.

Domácí naposledy utnuli sérii čtyř utkání bez vítězství, pokud do statistik započteme i jejich počínání v Konferenční lize. Vyhráli ve Zwolle, skórovali za devadesát minut třikrát, což se jim naposledy zdařilo na konci ledna v Almelu. Ani tak však nebyl z předvedeného vystoupení nadšený kouč John van 't Schip. Především pak káral své svěřence za to, že v určitou chvíli nehráli, jak se říká, naplno.

Trápící se PEC nakonec jakousi laxnost svého protivníka nepotrestal. Něco takového by se nicméně Ajaxu proti letos slušně se prezentujícímu výběru z Deventeru nemuselo vůbec vyplatit. "Bylo super, že jsme se dostali do dvougólového vedení. Jenomže jsme pak rezignovali na to, abychom to byli my, kdo přebere v zápase iniciativu. To by se stávat nemělo. A stalo se,” zlobil se van 't Schip.

Co mu vadilo asi nejvíce, to byl fakt, že si de Godenzonen svou situaci zbytečně zkomplikovali. A přesně něco takového před rozhodujícími fázemi ročníku do dalších týdnů určitě nepotřebují. "V prvním poločase náš výkon ještě naštěstí nevedl k ohrožení skóre, i když jsme přestali tlačit,” dodával amsterdamský šéf lavičky. "Byl jsem poté o přestávku naštvaný. Když totiž váš rival dokáže ve správný moment snížit, stáváte se zranitelným.”

Pro hosty představuje tenhle mač poměrně klíčový artikl. I oni se můžou vyhnout play-off o postup do Konferenční ligy podobně jako Ajax, záležet ještě bude, jak dopadne finále Nizozemského poháru. Kdyby nicméně ve čtvrtek padli, zvýšila by se jejich ztráta na aktuálního oponenta na těžko stažitelných sedm bodů. "Ajax má někdy problém udržet na hřišti svůj standard po celou dobu. To bylo ostatně vidět v posledních duelech,” notoval si vlastně René Hake, kouč Go Ahead Eagles, s van 't Schipem a pojmenoval některý z problémů velikána z hlavní nizozemské metropole obdobnými slovy.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.76 - 5.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - AZ Alkmaar

středa 18:45

Nováček letošního ročníku Eredivisie se po okamžitém návratu mezi nizozemskou elitu snaží udržet v této společnosti a sedm kol před koncem základní části je jisté, že tento úkol nebude vůbec jednoduchý. Klub z Almela získal v dosavadním průběhu šestadvacet bodů a patří mu čtrnáctá příčka, přičemž před šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru drží čtyřbodový odstup. Nyní ve vloženém 28. kole přivítá ambiciózní Alkmaar.

Domácí v posledních týdnech rozhodně nebodují pravidelně a potřebovali by stabilizovat své výkony - v minulých deseti utkáních totiž hned šestkrát prohráli a celkově si na konto připsali osm bodů, což v žádném případě není žádná sláva. Těsně před reprezentační přestávkou přivítali Go Ahead a nečekaně ho porazili 2:0, uplynulý víkend i přes houževnatý výkon prohráli v Enschede s místním Twente nejtěsnějším poměrem 0:1.

AZ v současnosti usiluje o umístění v nejlepší trojce a k tomuto cíli nemá úplně daleko, na druhou stranu si příliš zaváhání dovolit nesmí. V tuto chvíli má na kontě dvaapadesát bodů a je čtvrté o čtyři body za třetím Twente a o osm bodů před pátým Ajaxem. Na rozdíl od svého středečního rivala se však může pyšnit vynikající formou, protože v uplynulých sedmi duelech ani jednou neprohrálo a hned pětkrát zvítězilo, v sobotu si poradilo s předposledním Vitesse (2:0).

Svěřenci trenéra Maartena Martense se aktuálně mohou spolehnout na skvělou defenzivní činnost, vždyť neinkasovali třikrát v řadě a jejich šňůra bez obdržené branky momentálně činí 286 minut. Alkmaar má svému protivníkovi rozhodně co vracet, v podzimní části s ním totiž doma jen remizoval po výsledku 1:1. V tomto klání bude postrádat Lahda, Zeefuika a Martinse Indiho, hosté nemohou využít služeb Bultmana, Wieckhoffa, Čestiče, Laursena, Wehmeyera ani vykartovaného Brunse.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.30 - 4.72 - 1.44

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Utrecht - PEC Zwolle

středa 20:00

Utrecht se po příchodu nového kouče Rona Janse rapidně zvedl a vrátil se do hry o pohárové příčky, ovšem poslední dobou přeci jen poztrácel několik cenných bodů. A teď si hodlá udržet reálnou naději na přímou účast v nadcházejícím ročníku evropských pohárů proti nováčkovi ze Zwolle. Ten se momentálně zmítá ve velké krizi, a jestliže ji co nejdříve nepřekoná, může brzy zabřednout do nechtěného boje o záchranu.

FC v dosavadním průběhu posbíralo šestatřicet bodů a aktuálně je osmé, přičemž za sedmým Go Ahead zaostává o čtyři body a na pátý Ajax ztrácí bodů osm. Těsně před reprezentační přestávkou zdolalo konkurenční Nijmegen (1:0) a uplynulý víkend famózně začalo na stadionu De Kuip proti obhájci mistrovského titulu Feyenoordu. Jenomže po změně stran se jeho dvougólový náskok rozplynul v mlze a z trávníku odcházel poražen po výsledku 2:4.

"Bohužel Feyenoord dokázal velmi rychle odpovědět, a když po změně stran srovnal krok, tak s vidinou snížení náskoku na PSV ještě přidal. A díky vynikajícímu závěru vyhrál zaslouženě. My se musíme poučit z chyb, teď bychom rádi navázali na skvělou úvodní půlhodinu, kdy jsme do puntíku dodržovali taktický plán. Zwolle se bude soustředit na pozornou defenzívu a zkusí nás něčím překvapit," řekl s opatrností v hlase pětašedesátiletý Jans.

PEC po svém okamžitém návratu mezi nizozemskou smetánku dlouho okupovalo příčky v klidném středu tabulky, nicméně v předchozích sedmi duelech vybojovalo pouhé dva body, a nyní mu tak náleží až třináctá příčka s osmadvaceti body, před šestnáctým Excelsiorem je o bodů šest. V neděli přivítalo favorizovaný Ajax a i přes houževnatý výkon mu podlehlo 1:3.

Lodivod Zwolle Johnny Jansen nemůže využít služeb De Rooije, Fichtingera, Druijfa, Buurmeestera, Thomase ani vykartovaného Velanase, Jans nemá k dispozici Ter Avesta, Okkelse, Handwerkere, Taylora Bootha, Romenyho, Gadellaau či Descotteho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.70 - 7.08

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FC Twente

středa 21:00

Twente i sedm kol před koncem letošního ročníku Eredivisie stále živí reálnou šanci na to, že skončí do třetího místa, a zajistí si tak účast v hlavní fázi evropských pohárů. Před závěrečnou fází sice ještě nemá zdaleka vyhráno, na druhou stranu mu náleží třetí místo tabulky s šestapadesáti body a před čtvrtým Alkmaarem disponuje čtyřbodovým náskokem, před pátým Ajaxem je dokonce o téměř nedostižných dvanáct bodů.

Nyní bude plnit úlohu mírného favorita na stadionu Abeho Lenstry, kde by rádo vyzrálo na Heerenveen. Ten se i v této sezóně dlouhodobě pere s nevyrovnaností výkonů, ale největší favority dokáže překvapit. A navíc by se rád alespoň probojoval do play-off o pohárovou Evropu. V tuto chvíli je jedenáctý s dvaatřiceti body a za osmou Spartou zaostává o bodů pět, což ještě není nedostižné manko.

"Srdíčka" těsně před reprezentační přestávkou potrápila obhájce mistrovského titulu Feyenoord a podlehla mu nejtěsnějším poměrem 2:3, minule si však odvezla jen bod z půdy zachraňujícího se Waalwijku (1:1), a v Eredivisie tedy nevyhrála potřetí za sebou. Hostující celek naopak bodoval naplno hned čtyřikrát z minulých pěti případů, v neděli nakonec udolal nováčka Heracles po výsledku 1:0.

Oba protivníci se spolu naposledy utkali koncem září předešlého roku a Twente doma uspělo nejtěsnějším poměrem 1:0. "Čeká nás těžký zápas, Heerenveen se proti nám bude chtít vytáhnout a jsem si jistý, že si pečlivě připravil vhodný taktický plán. My potřebujeme být trpěliví a za žádných okolností nesmíme panikařit," má jasno trenér FC Joseph Oosting. Tomu scházejí Robin Pröpper, Vlap a Boadu, stratég SC Kees van Wonderen nenasadí Aliho Haidara s Brouwersem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.16 - 3.90 - 1.83

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Sparta Rotterdam

úterý 18:45

Tradičnímu účastníkovi Eredivisie s každým nadcházejícím zápasem dochází čas a sedm kol před koncem je jasné, že záchrana mezi nizozemskou elitou bude vskutku obtížným úkolem. Celek z Arnhemu je v tuto chvíli až sedmnáctý se ziskem sedmnácti bodů a za patnáctým Waalwijkem zaostává o bodů šest. Jestliže si ještě chce uchovat reálnou naději na přímou záchranu, tak teď ve vloženém 28. kole musí "povinně" porazit rotterdamskou Spartu.

SBV kromě tristní formy musí děsit i závěrečný los soutěže - například ho totiž čeká Nijmegen, PSV, Ajax či Utrecht, tedy soupeři z elitní osmičky celé soutěže. Vitesse vyhrálo v dosavadních sedmadvaceti duelech jen čtyřikrát, celkově vsítilo pouhých jednadvacet gólů a v tomto ohledu je suverénně vůbec nejhorší ze všech osmnácti účastníků. Z tříbodového zisku se naposledy radovalo koncem února s Excelsiorem (2:1), o víkendu nevyzrálo na velmi silný Alkmaar (0:2).

"Situace je kritická, to je nám všem jasné. Do naší hry se vkládá velká dávka nervozity a k tomu opakovaně neproměňujeme vytvořené příležitosti. V této chvíli je ale potřeba zahodit předchozí průběh za hlavu, stále ještě není nic ztraceno. Aktuálně se soustředíme pouze na utkání se Spartou a všichni jsme přesvědčeni o tom, že ho zvládneme," sbírá optimismus ze všech stran lodivod domácího týmu Edward Sturing.

Hosté také nemohou být s tímto ročníkem úplně stoprocentně spokojeni, protože chtěli bojovat o nejlepší šestku, na druhou stranu zůstávají ve hře o evropské poháry. Po reprezentační přestávce si navíc bez potíží poradili s Fortunou (4:0) a v tabulce jim patří devátá příčka se čtyřiatřiceti body. Oba úterní protivníci se spolu naposledy utkali loni koncem září a Sparta zvítězila nejtěsnějším poměrem 1:0.

Její trenér Jeroen Rijsdijk nemá k dispozici Warmerdama s Kitolanem, Sturing se již delší dobu musí vypořádat s mnohem početnější marodkou - na ní zůstávají Kozłowski, Meerdink, Pinto, Pröpper, Jonathans i Fodé Fofana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.60 - 2.37

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - PSV Eindhoven

úterý 20:00

Až do sobotního utkání 27. kola letošního ročníku Eredivisie se zdálo, že PSV po šesti letech bez potíží usedne na nizozemský trůn a nikdo nebude mít šanci ho o tento kýžený úspěch připravit, ovšem svěřenci trenéra Petera Bosze naprosto vyhořeli na půdě nevyzpytatelného Nijmegenu a po porážce 1:3 si svou situaci zkomplikovali. Nyní ve vloženém 28. kole zavítají do Rotterdamu, kde se chtějí vrátit na vítěznou vlnu proti trápícímu se Excelsioru.

Eindhovenský celek tak po třiadvaceti výhrách a třech remízách utrpěl svou vůbec první ligovou porážku v tomto ročníku a až teď se ukáže, jak odolný ve skutečnosti je - v Nijmegenu se totiž zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem mohl vrátit do hry, jenomže při zahrávání penalty naprosto nečekaně selhal nejzkušenější hráč a zároveň kapitán Luuk de Jong, který se při této činnosti prakticky nemýlí.

"Dostali jsme lekci a možná je dobře, že se to stalo teď, a ne až v tu úplně nejdůležitější chvíli. Samozřejmě nás porážka mrzí, na druhou stranu stále máme situaci ve svých rukách a věřím, že se všichni z tohoto dílčího neúspěchu poučíme. Od Excelsioru očekávám nebojácný výkon, protože nebude mít co ztratit a zkusí nás něčím zaskočit. My to podruhé nesmíme připustit a je potřeba předvést koncentrovaný výkon od začátku až do konce," má jasno šedesátiletý Bosz.

SBV se po solidním začátku nebývale trápí - v předchozích devíti zápasech hned sedmkrát prohrálo a jen dvakrát remizovalo, po pár dní staré porážce s Go Ahead (0:3) se dokonce propadlo až na šestnáctou barážovou pozici s dvaadvaceti body o bod za patnáctý Waalwijk. Na sobotního rivala se mu navíc ve vzájemných střetnutích vůbec nedaří, neboť s ním prohrálo již desetkrát za sebou, naposledy letos v lednu po výsledku 1:3.

PSV nově nemůže počítat s důležitým mexickým křídelníkem Hirvingem Lozanem, jenž kvůli zranění nedohrál souboj s Nijmegenem, dlouhodobě mino hru zůstává útočník Noa Lang. Domácí lodivod Marinus Dijkhuizen se musí vypořádat s velmi početnou marodkou, na které zůstávají Alblas, Zagré, El Yaakoubi, Parrott, Pierie, Seymor, Smeulers i Hartjes.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 17.40 - 9.55 - 1.14

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - NEC Nijmegen

úterý 21:00

Výkony Nijmegenu se od počátku tohoto roku řadí mezi vůbec největší překvapení celé soutěže, vše vyvrcholilo v sobotním utkání 27. kola proti suverénnímu PSV. Svěřenci trenéra Rogiera Meijera si totiž i přes nepříznivý stav nakonec poradili s dosud neporaženým eindhovenským gigantem po výsledku 3:1 a postarali se o největší senzaci posledních týdnů, navíc opět zvýšili své šance na evropské poháry pro nadcházející ročník.

Nijmegen se v první polovině této sezony spíše nacházel ve středu tabulky a někdy spadl i do dolních pater Eredivisie, ovšem úderem prosince předešlého roku začal trápit jednoho soupeře za druhým - v minulých čtrnácti ligových zápasech jen dvakrát prohrál a naopak hned devětkrát zvítězil, se ziskem dvaačtyřiceti bodů se proto nachází na vynikajícím šestém místě a za pátým Ajaxem k tomu zaostává o pouhé dva body.

Meijer si na druhou stranu uvědomuje, že po skalpu PSV hrozí určitá dávka sebeuspokojení. "Čeká nás finále KNVB Bekeru a bojujeme o celkovou pátou pozici, tato sezóna by tak pro nás mohla být nesmírně úspěšná. Nicméně stále je před námi pořádný kus práce a samo to rozhodně nepůjde. Samozřejmě jsme nadšení z výkonu, který jsme proti PSV předvedli, teď to však bude zcela odlišný duel."

Fortuně se výrazně dařilo těsně před reprezentační přestávkou, neboť ze čtyř střetnutí získala hned deset bodů a udělala tedy zřejmě rozhodující krok k vytoužené záchraně. Naposledy sice utrpěla debakl 0:4 v Rotterdamu s místní Spartou, i přesto jí ale patří solidní desátá příčka se čtyřiatřiceti body. Meijer nemůže počítat s Cherym, jeho protějšek Danny Buijs postrádá Feratiho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.38 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
27
23
3
1
82 : 16
72
2
Feyenoord Rotterdam
27
20
5
2
70 : 23
65
3
FC Twente
27
17
5
5
50 : 25
56
4
AZ Alkmaar
27
15
7
5
55 : 23
52
5
AFC Ajax
27
12
8
7
60 : 48
44
6
NEC Nijmegen
27
11
9
7
53 : 41
42
7
Go Ahead Eagles
27
11
7
9
41 : 35
40
8
FC Utrecht
27
9
9
9
33 : 37
36
9
Sparta Rotterdam
27
9
7
11
37 : 38
34
10
Fortuna Sittard
27
9
7
11
33 : 48
34
11
SC Heerenveen
27
9
5
13
43 : 50
32
12
Almere City
27
7
10
10
27 : 44
31
13
PEC Zwolle
27
7
7
13
35 : 50
28
14
Heracles Almelo
27
7
5
15
33 : 59
26
15
RKC Waalwijk
27
6
5
16
25 : 44
23
16
SBV Excelsior
27
4
10
13
39 : 60
22
17
SBV Vitesse
27
4
5
18
21 : 55
17
18
FC Volendam
27
3
6
18
27 : 68
15

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele