Eredivisie - preview 28. kola: Feyenoord potvrzuje náskok

07.04.2023, 08:44, aktualizováno 09.04.2023, 09:10
Previews

Feyenoord sbírá výhry a v neděli večer potřebuje zareagovat na triumfy PSV a Alkmaaru, k nimž se odpoledne zřejmě přidá i Ajax. Twente bude favoritem proti Cambuuru, Emmen si to rozdá s Nijmegenem...

FC Twente - Cambuur Leeuwarden

neděle 12:15

Celek z Enschede stejně jako v loňském ročníku usiluje o účast v evropských pohárech a sedm kol před koncem má znovu šanci na elitní čtyřku. V dosavadním průběhu posbíral solidních osmačtyřicet bodů a za čtvrtým Alkmaarem zaostává o bodů šest. Teď bude plnit úlohu jasného favorita proti poslednímu Cambuuru, jenž má na kontě pouhých šestnáct bodů a momentálně to vypadá, že se sestupu o patro níže nevyhne.

Twente letos sehrálo na ligové scéně několik skvělých zápasů a dokázalo porazit i úhlavní konkurenty, před čtrnácti dny si například poradilo právě s Alkmaarem (2:1). Na druhou stranu mnohokrát nepotvrdilo úlohu favorita a přišlo tak o nesmírně cenné body, před týdnem se překvapivě rozešlo smírně bez branek se zachraňujícím se Excelsiorem. Výběr z Leeuwardenu z předchozích šesti utkání jen jednou vyhrál a hned pětkrát prohrál.

V tuto chvíli ztrácí na patnáctý Emmen propastných osm bodů a toto manko určitě nebude jednoduché dohnat. Po jasné porážce s favorizovaným PSV (2:5) sehrál dva důležité souboje s Excelsiorem a Emmenem, jenomže v prvním případě utrpěl porážku 1:4 a uplynulý víkend odcházel z trávníku nespokojen po výsledku 1:2. Pokud se tedy ještě chce udržet mezi elitou, tak musí začít co nejdříve vítězit.

Oba soupeři se spolu naposledy utkali v polovině října uplynulého roku a Twente vyhrálo nejtěsnějším poměrem 1:0. V jeho dresu by znovu měl nastoupit od samého začátku český reprezentační útočník Václav Černý, jenž je zároveň také nejlepším střelcem týmu, na marodce naopak zůstává jeho krajan Michal Sadílek a dále i Ugalde, Kjølø, Hilgers či Robin Pröpper. Kouč SC Sjors Ultee nenasadí Mahiho, Mauluna, Uldrikise ani Maxima Gullita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.03 - 15.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Emmen - NEC Nijmegen

neděle 14:30

Po sedmadvaceti odehraných kolech měl Emmen stejný počet bodů jako Excelsior. Oba celky balancují na hraně barážové šestnácté pozice, jelikož každopádně rotterdamský klub v sobotu neuspěl očekávaně na půdě PSV, má možnost družina z Drentska svému soupeři poodskočit. Doma přivítá Nijmegen, který se ještě snaží zabojovat o kvalifikaci do posezónního play-off.

Emmen v posledních třech kolech přece slušně zabral, v přímé bitvě o udržení porazil Excelsior, zvládl přitom před týdnem také další důležitý mač, a to na půdě posledního Cambuuru. Oba tyhle úspěchy sice mezitím vyplnil nezdar se Spartou, na druhou stranu je vidět, že když parta trenéra Dicka Lukkiena potřebuje zabrat, učiní tak.

Svěřenci kouče Rogiera Meijera naopak v minulých ligových kolech jaksi neuměli uchovat stabilní balanc. Nutno ovšem připomenout, že dvě porážky z předešlých čtyř případů se konaly proti papírově daleko zvučnějším protivníkům, vyrukovali totiž na Ajax a PSV. Remízu pak uhráli s Utrechtem a naplno bodovali ve Waalwijku. Emmen by pro Nijmegen měl nyní jistě představovat snazší překážku po poměrně náročném nedávném losu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.29 - 2.59

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

AFC Ajax - Fortuna Sittard

neděle 16:45

Ajax musí koukat na výsledky ostatních soupeřů. A na takový fakt z minulých let jednoduše nebyl vůbec zvyklý. Jenomže aby se mohl dostat aspoň na druhou příčku, a tudíž vybojovat účast v Lize mistrů pro příští sezónu, musí prostě sledovat, jak si vede jeho konkurence. A protože PSV v sobotu zvládlo mač s Excelsiorem, je potřeba proti Fortuně reagovat stejně.

Na druhou stranu amsterdamský soubor jistě potěšil sobotní nezdar Alkmaaru, který nestačil na Spartu. Pokud tak de Godenzonen očekávaně uspějí proti mužstvu ze Sittardu, na AZ si můžou utvořit již pětibodový náskok. Především jim však půjde o to poskočit zpátky na druhou pozici před eindhovenského rivala. A k tomu je nutné naplno uspět v nynějším případě.

Domácí jsou každopádně před tímto soubojem jednoznačně povzbuzeni o postup do finále KNVB Bekeru. Zvládli totiž velmi vypjaté semifinále na půdě Feyenoordu, a oplatili tak svému sokovi nedávnou porážku z Eredivisie. Nicméně právě na ligové frontě není jejich situace vůbec růžová, rotterdamský klub byl totiž Ajaxu na čele tabulky vzdálený po sedmadvaceti odehraných kolech na rozdíl osmi bodů a takové manko se zkrátka bude v závěrečných pasážích ročníku stahovat jen velmi stěží.

Hosté se aktuálně nacházejí ve středu průběžného pořadí, mají přitom poměrně slušný náskok na pásmo sestupu. Přece by ovšem potřebovali podniknout ještě určité kroky, aby se jich tyhle problémy již nadobro netýkaly a mohli tedy finální týdny dohrávat v klidu a míru. Svěřenci trenéra Julia Velázqueze naposledy získali velmi důležitou výhru nad Groningenem, kterou si zároveň napravili svou reputaci po prohrách s Twente a Volendamem.

Amsterdamský stratég John Heitinga byl s výkonem svého týmu v pohárovém měření sil spokojený. A ocenil především bojovnost. "Mohli jsme vidět, že každý se chtěl rvát jeden za druhého,” těšilo ho. "V posledních týdnech jsme moc neplnili vlastní očekávání. Na druhou stranu jsme letos dokázali vyhrát pár velkých zápasů. Porazit někoho, komu se daří jak na domácí, tak evropské scéně, je bezpochyby nesmírně pozitivní," dodal ke klání s Feyenoordem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.92 - 22.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Feyenoord Rotterdam - RKC Waalwijk

neděle 20:00

Feyenoord naposledy získal mistrovský titul v roce 2017 a s blížícím se koncem letošního ročníku to vypadá, že by šestileté čekání mohl přerušit. Sedm kol před koncem totiž drží osmibodový náskok před Ajaxem, a pokud ustojí blížící se tlak, tak usedne na nizozemský trůn. Teď se pokusí udělat další dílčí krok proti Waalwijku, jenž svými výkony překvapuje, protože dokonce bojuje o pohárové příčky.

Rotterdamský celek sehrál ve středu náročné semifinále národního poháru s Ajaxem a po divokém průběhu prohrál 1:2, finále s PSV si tedy nezahraje. Nicméně už příští čtvrtek ho čeká úvodní duel čtvrtfinále Evropské ligy s italským AS Řím a musí se tedy dlouhodobě vyrovnávat s náročným programem. V sedmadvaceti ligových duelech této sezóny prohrál jen jednou, před týdnem zvládl městské derby se Spartou (3:1).

Domácí mají v tuto chvíli problémy se svými fanoušky, kteří se často dopouštějí výtržností přímo na stadionech. Právě ve středu jeden z příznivců zasáhl zapalovačem do hlavy autora rozhodující branky Davyho Klaassena a ten utkání nedohrál, kvůli obavám z bezpečnosti zakázalo vedení AS také příjezd fanoušků Rotterdamu do Říma. RKC patří osmé místo s pětatřiceti body, minule si dokázalo poradit s konkurenčním Vitesse (1:0).

Waalwijk naposledy porazil svého soupeře v roce 2013, od té chvíle s ním hned pětkrát prohrál a dvakrát remizoval. V tomto ročníku na něj nestačil po výsledku 0:1. "Vystoupení s Ajaxem bylo velmi náročné po psychické stránce, a i když jsme vypadli, tak naše sebevědomí neutrpělo žádnou zásadní ránu. V současnosti se chceme koncentrovat na každý jednotlivý zápas a všichni věříme, že to dokážeme," řekl odhodlaně domácí stratég Arne Slot. Ten postrádá Geertruidu, Timbera a brankáře Bijlowa, hosté nemají k dispozici vykartovaného Kramera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.80 - 17.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SBV Vitesse - Go Ahead Eagles

sobota 18:45

Vitesse již delší dobu patří mezi tradiční účastníky Eredivisie, ovšem v této sezóně to je z jeho strany jedno velké trápení a ve zbývajícím průběhu bude mít co dělat, aby vůbec udrželo prvoligovou licenci. Domácí výběr se nachází až na čtrnáctém místě tabulky se ziskem čtyřiadvaceti bodů a navíc před šestnáctým Excelsiorem je jen díky lepšímu skóre. Teď přivítá konkurenční Go Ahead, které se taktéž snaží zachránit, ale vede si o něco lépe.

Celek z Deventeru měl před touto sezónu jediný úkol a zatím to vypadá, že ho může splnit. V tuto chvíli má na kontě solidních třicet bodů a je dvanáctý, oproti ostatním účastníkům k tomu disponuje jedním duelem k dobru. V předchozích pěti zápasech prohrál jen jednou a to překvapivě s posledním Cambuurem (1:4), jinak ale dokázal zvítězit v Utrechtu (2:1) a uplynulý víkend získal nesmírně cenný bod s favorizovaným Ajaxem (0:0).

Klub z Arnhemu se v předchozích týdnech nebývale trápil. Z posledního vítězství se radoval v polovině února nad Utrechtem (2:0), v nadcházejících šesti případech však vybojoval jediný bod za remízu s PSV. Před týdnem chtěl překonat krizi na půdě rozjetého Waalwijku, avšak gólově se neprosadil a domů odjížděl s porážku 0:1. V podzimním vzájemném měření sil v Deventeru se rozešli oba soupeři smírně po výsledku 2:2.

Na lavičce SBV sedí od konce září uplynulého roku trenér Phillip Cocu a ten má v tuto chvíli zdravotní problémy, protože ho čeká operace slepého střeva a právě v tomto důležitém střetnutí může svému týmu chybět. V domácím dresu se na trávníku určitě neobjeví zraněné duo Bero - Davy Pröpper, Go Ahead by naopak mohlo nastoupit v kompletním složení.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.42 - 3.46

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AZ Alkmaar - Sparta Rotterdam

sobota 20:00

Alkmaar letos prožívá celkem povedenou sezónu, v samém závěru ho však čeká velmi náročný program, a teď si proti Spartě bude chtít udržet reálnou naději na mistrovský titul. V dosavadním průběhu vybojoval čtyřiapadesát bodů a je čtvrtý o dva body za třetím PSV i druhým Ajaxem, za vedoucím Feyenoordem již zaostává o propastných deset bodů. Hosté nečekaně usilují o účast v evropských pohárech a jsou šestí se šestačtyřiceti body.

AZ si zatím vede o něco lépe na evropské scéně, protože snadno ovládlo základní skupinu Konferenční ligy a už tento čtvrtek ho čeká první čtvrtfinálový souboj s belgickým Anderlechtem, neboť v předchozí fázi překvapivě vyřadilo italské Lazio Řím (v obou případech 2:1). V lize teď dvakrát po sobě neuspělo, jelikož po porážce v Enschede s místním Twente (1:2) se minulý týden rozešlo smírně s Heerenveenem (1:1).

Domácí trenér Arne Slot momentálně řeší problémy se složením základní sestavy. Na marodce se dlouhodobě nacházejí Dekker, de Wit, Westerveld a Martins Indi, kvůli problémům se zraněným kotníkem nemá jistotu startu řecký kanonýr Pavlidis a vinou svalového zranění se na trávníku možná neobjeví ani švédský šplímachr Karlsson. Sparta dlouhodobě postrádá pouze De Guzmána.

Hosté až do minulého střetnutí zvítězili třikrát za sebou a v tuto chvíli to vypadá, že minimálně play-off o předkolo Konferenční ligy je nemine. Naposledy se snažili vzdorovat vedoucímu Feyenoordu, jenže nakonec s ním prohráli 1:3. "Sparta letos předvádí vynikající výkony a skvěle funguje jako tým. Všichni dobře víme, co nás čeká. Jestliže chceme zvítězit, tak se musíme oproti předchozím utkáním zlepšit," vyjádřil se domácí trenér Pascal Jansen. AZ na podzim dokázalo porazit svého protivníka v Rotterdamu po výsledku 3:2.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.00 - 6.18

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

PSV Eindhoven - SBV Excelsior

sobota 20:00

Eindhovenský celek by se rád vrátil na nizozemský trůn po pěti letech, a i když drží krok se suverénem posledních let Ajaxem, tak na vedoucí Feyenoord ztrácí osm bodů a ve zbývajících sedmi kolech nebude jednoduché toto manko stáhnout. V dosavadním průběhu posbíral šestapadesát bodů a je třetí o skóre právě za druhým Ajaxem. Teď přivítá rotterdamský Excelsior, který má zcela jiné starosti.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye velmi brzy vypadli z evropských pohárů a mohou se tak plně koncentrovat na domácí scénu. V úterý zvládli semifinále národního poháru s třetiligovým Spakenburgem a díky vítězství 2:1 postoupili podruhé v řadě do finále, kde si zopakují loňskou bitvu o cennou trofej s Ajaxem. V lize nedávno remizovali s Vitesse (1:1), uplynulý víkend ale zaváleli v Nijmegenu a zvítězili v divokém poměru 4:2.

SBV se v této sezóně dlouhodobě nachází v blízkosti sestupového pásma a momentálně mu patří šestnáctá barážová příčka se čtyřiadvaceti body, nicméně za čtrnáctým Vitesse zaostává jen vinou horšího skóre. V předchozích dvou zápasech přeci jen zabralo, protože nejprve přehrálo poslední Cambuur (4:1) a pak remizovalo bez branek se silným Twente. Svému sobotnímu soupeři má rozhodně co vracet, neboť na podzim s ním doma utrpělo debakl 1:6.

Hosté se opět musí obejít bez Donkora, Besuijena, Feina a Awoudji, v domácím dresu se neobjeví Obispo, Branthwaite, Mauro Júnior, Fofana ani brankář Benítez. "Excelsior má za sebou dobré období a za každou cenu se chce zachránit. K nám jede v roli outsidera, na druhou stranu nemá co ztratit a musíme se tedy připravit na velký odpor. Velmi nebezpečné jsou jeho rychlé protiútoky a standardní situace," prohlásil Van Nistelrooy na předzápasové tiskové konferenci.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 12.70 - 28.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SC Heerenveen - FC Volendam

sobota 21:00

Heerenveen ještě bude chtít zabojovat o kvalifikaci Konferenční ligy a v posledních týdnech přeci jen stabilizoval svou výkonnost, nyní se pokusí potvrdit úlohu favorita proti nováčkovi z Volendamu. Tomu se ve druhé polovině sezóny daří nad očekávání dobře a má reálnou šanci udržet prvoligovou licenci. V dosavadním průběhu posbíral sedmadvacet bodů a je třináctý, nicméně na šestnáctou barážovou příčku Excelsioru má náskok pouhých tří bodů.

SC vstoupilo do tohoto ročníku velmi dobře a dokonce usilovalo o elitní čtyřku, avšak od druhé poloviny ledna se dostalo do velké krize a v nadcházejících deseti duelech jen dvakrát vyhrálo a hned šestkrát prohrálo. Kvůli této špatné sérii se na chvíli dokonce propadlo do dolní poloviny tabulky, nicméně před dvěma týdny vyhrálo na půdě Groningenu (2:0) a minule překvapivě remizovalo v Alkmaaru (1:1), proto je teď deváté s pětatřiceti body.

Volendamu se daří hlavně na domácí půdě, v tuto chvíli ale potřebuje každý bod jako sůl a svého sobotního protivníka se určitě pokusí něčím překvapit. Naposledy před vlastními fanoušky přivítal Fortunu a zdolal jí po výsledku 2:1, uplynulý víkend zavítal na půdu favorizovaného Utrechtu a bezbranková remíza je v jeho situaci nesmírně cenná. FC se v tomto ročníku utkalo s Heerenveenem již dvakrát a prohrálo v obou případech (1:3 a 0:2).

Domácí lodivod Kees van Wonderen se zřejmě až do konce tohoto soutěžního ročníku musí obejít bez své brankářské jedničky Nopperta, kterého čeká operace třísel, na marodce dále zůstávají Zaal, Van Aken a Van Beek. "Volendam předvádí sympatické výkony a pokud mu forma vydrží, tak v Eredivisii zůstane i příští rok. My musíme hrát trpělivě a bez chyb," řekl Van Wonderen v krátkosti. Hosté mají k dispozici kompletní kádr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.37 - 6.31

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Groningen - FC Utrecht

pátek 20:00

Hráči Groningenu se sedm kol před koncem ročníku nacházejí ve velmi komplikované situaci a v tuto chvíli jim reálně hrozí, že po třiadvaceti letech sestoupí do druhé ligy. V dosavadním průběhu totiž vybojovali pouhých sedmnáct bodů a nacházejí se až na předposledním sedmnáctém místě o hrozivých sedm bodů za šestnáctou barážovou příčkou Excelsioru. Teď tedy musí zabrat proti silnému Utrechtu.

Domácí celek momentálně nebodoval čtyřikrát za sebou, jelikož po dvou těsných porážkách s favorizovaným Alkmaarem i Feyenoordem (v obou případech 0:1) nestačil doma na Heerenveen (0:2) a uplynulý víkend nezvládl ani velmi důležitý souboj v Sittardu s místní Fortunou (1:3). V sedmadvaceti duelech zvítězil jen čtyřikrát a to na udržení prvoligové licence stačit nemůže.

Utrecht vstupoval do této sezóny s pohárovými ambicemi a zatím to vypadá, že si i letos zahraje dodatečné play-off o Konferenční ligu, protože je sedmý s devětatřiceti body o čtyři body před devátým Heerenveenem a sedm bodů za šestou Spartu. Stejně jako jeho páteční protivník však není v dobré formě, neboť z minulých pěti případů dvakrát remizoval a třikrát prohrál, naposledy se rozešel smírně bez branek s nováčkem z Volendamu.

Lodivod Groningenu Dennis van der Ree dlouhodobě nemůže počítat s Musampou a Abrahamem, proti Fortuně se navíc nově zranil teprve osmnáctiletý obránce Blokzijl a kvůli problémům s kotníkem tedy bude chybět do konce sezóny. Hostující kouč Michael Silberbauer postrádá Bozdoğana, Raatsieho i Warmerdama. V podzimním vzájemném měření sil byl úspěšnější Utrecht díky nejtěsnějšímu vítězství 2:1.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.53 - 2.29

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
27
19
7
1
62 : 26
64
2
AFC Ajax
27
16
8
3
72 : 28
56
3
PSV Eindhoven
27
17
5
5
71 : 33
56
4
AZ Alkmaar
27
16
6
5
53 : 31
54
5
FC Twente
27
13
9
5
44 : 22
48
6
Sparta Rotterdam
27
13
7
7
42 : 30
46
7
FC Utrecht
27
10
9
8
42 : 41
39
8
RKC Waalwijk
26
9
8
9
41 : 40
35
9
SC Heerenveen
27
9
8
10
32 : 37
35
10
NEC Nijmegen
27
7
13
7
37 : 30
34
11
Fortuna Sittard
27
9
5
13
35 : 47
32
12
Go Ahead Eagles
26
7
9
10
36 : 44
30
13
FC Volendam
27
7
6
14
31 : 56
27
14
SBV Vitesse
27
5
9
13
30 : 47
24
15
FC Emmen
27
5
9
13
25 : 46
24
16
SBV Excelsior
27
7
3
17
25 : 61
24
17
FC Groningen
27
4
5
18
26 : 55
17
18
Cambuur Leeuwarden
27
4
4
19
21 : 51
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele