Eredivisie - preview 22. kola: Ajax chce proti NEC zabrat

16.02., 08:24, aktualizováno 18.02., 09:40
Previews
John van 't Schip (© AFP)

Twente se v duelu s Utrechtem pokusí potvrdit třetí pozici v tabulce a zároveň zatlačit na tu druhou, kterou obsazuje Feyenoord. Ten završí nedělní program kláním proti o záchranu usilujícímu Waalwijku. Ajax si hodlá spravit náladu po nepovedeném čtvrtečním vystoupení s Bodö/Glimt, na jeho hřišti se zjeví Nijmegen.

FC Twente - FC Utrecht

neděle 12:15

Celek z Enschede zatím prožívá další nadstandardní ročník a v tuto chvíli to vypadá, že by mohl obsadit konečné třetí místo zaručující skupinovou fázi některého z evropských pohárů, ovšem stále je před ním ještě mnoho práce. Domácí výběr doposud vybojoval čtyřiačtyřicet bodů, za druhým Feyenoordem zaostává o bodů pět a před čtvrtým Alkmaarem je o bodů osm. Teď přivítá Utrecht, jenž začíná stoupat tabulkou vzhůru.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga prohráli v dosavadním průběhu Eredivisie jen pětkrát a na konto si naopak připsali deset výher, což v konkurenci "velké" čtyřky rozhodně není špatný počin. Po krkolomném vstupu do nového roku se štěstím vybojovali cenný bod za bezbrankovou remízu v Rotterdamu na De Kuip s obhájcem titulu Feyenoordem, vzápětí si snadno poradili s Waalwijkem i Excelsiorem (v obou případech 3:0).

Tento zápas bude mít velmi speciální náboj pro současného kouče Utrechtu Rona Janse, jenž vedl Twente v letech 2020 - 2023 a v předchozích dvou sezonách ho dovedl až těsně před bránu hlavní fáze evropských pohárů. "Samozřejmě se do Enschede rád vracím, prožil jsem zde fantastickou kapitolu života a na všechny hezké chvíle moc rád vzpomínám. Nicméně teď je můj úkol jasný - pokusit se tento skvělé hrající klub něčím překvapit," má jasno pětašedesátiletý Jans.

Ten se připojil k týmu začátkem září uplynulého roku a po úvodním nepříliš povedeném rozjezdu s ním v nejvyšší nizozemské soutěži už třináctkrát za sebou neprohrál. Utrecht v posledních dvou případech bez potíží zdolal Volendam (4:2) i Fortunu (4:0) a posunul se na přijatelné deváté místo se šestadvaceti body. V podzimním vzájemném měření sil vítěz znám nebyl, oba soupeři se totiž spolu rozešli smírně po výsledku 1:1.

Oosting by znovu měl mít k dispozici kompletní kádr včetně českého krajánka Michala Sadílka, Jans se naopak musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které zůstávají Romeny, Gadellaa, Lidbera, Descotte i brankářská jednička Barkas.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.16 - 5.65

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Volendam

neděle 14:30

Tradiční účastník Eredivisie má v tomto ročníku obrovské problémy, a jestli ve zbývajících třinácti kolech nepřijde výrazně zlepšení, tak po dlouhých pětatřiceti letech sestoupí do druhé ligy. V dosavadních jednadvaceti zápasech totiž jen třikrát vyhrál a s pouhými dvanácti body je úplně poslední dvanáctý o skóre právě za svým nadcházejícím rivalem Volendamem, jenž se v současnosti také výrazně trápí.

SBV tak teď má ideální možnost, jak opět nabrat dech, nicméně v případě další ztráty by mohl spadnout ještě hlouběji na dno. Domácí totiž aktuálně ztrácejí na patnáctou příčku Excelsioru zaručující přímou záchranu už propastných devět bodů, za šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku zaostávají o bodů šest. Z posledního vítězství se radovali začátkem prosince minulého roku po výhře 2:0 nad nováčkem Heraclesem.

Od té doby vybojovali v sedmi případech jediný bod po bezbrankové remíze s Utrechtem, následně utrpěli čtyři porážky za sebou. Minule sice ukončili svůj dlouhotrvající gólový půst v Almelu s Heraclesem (gól nedali téměř neuvěřitelných 497 minut), jenže rychle nabitý dvougólový náskok neudrželi a z trávníku tedy odcházeli s prázdnou (2:3). Hosté jsou na tom velmi obdobně, protože poslední tříbodový zisk získali v polovině prosince v Heerenveenu (2:1).

Úderem nového roku se jim znovu nedařilo, v pěti utkáních si připsali na konto jediný bod taktéž s Heraclesem (1:1) a před týdnem utrpěli debakl 1:5 se suverénním PSV. Oba soupeři se v této sezoně spolu utkali hned v úvodním kole a Vitesse nakonec otočilo vývoj ve svůj prospěch (2:1). "O důležitosti tohoto zápasu není pochyb - my hrajeme doma a tři body nutně potřebujeme. Samozřejmě nás nesmírně mrzí promarněná možnost s Heraclesem, ale opět na to musíme zapomenout a je potřeba myslet na další průběh," řekl odhodlaně kouč SBV Edward Sturing.

Ten se znovu musí obejít bez zraněné trojice Tielemans - Jonathans - Fody Fofana, karetní trest za vyloučení s Heraclesem navíc bude odpykávat obránce Isimat-Mirin. Volendam postrádá Twigta, Le Rouxe, Plata, Mbuyambu, Payneho i Antonioliho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.94 - 5.17

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Ajax - NEC Nijmegen

neděle 14:30

Devět bodů, tohle manko měl Ajax po jednadvaceti odehraných kolech na třetí Twente, které jako poslední v Eredivisie zatím drží v rukou postup do Ligy mistrů pro následující ročník. A jestli o tuhle metu amsterdamský velikán míní i nadále usilovat, potřebuje se vzchopit po těch zápasech bez výhry, započítáme-li do sumáře i Konferenční ligu. Teď doma přivítá Nijmegen.

Ve čtvrtek se domácí v duelu s celkem z drsných krajů Norska dlouhou dobu trápili. Nakonec můžou být rádi, že vydolovali před odvetou s Bodö/Glimt alespoň remízu. Závěr utkání jim vyšel opravdu parádně, to se musí nechat. "Bylo to velmi těžký zápas,” hodnotil s odstupem času John van 't Schip, hlavní kouč de Godenzonen. "Soupeř byl velmi dobrý v obraně a čekal, až uděláme chyby. Určitě jsme nehráli nejlépe,” podotýkal.

Zatím je to pro Ajax suchý únor. Jako velký neúspěch se plichta s PSV, suverénem nizozemské nejvyšší soutěže, nedá brát, nicméně porážka z minulého víkendu v Heerenveenu už ano. Možná že nezdar z Fríska se následně podepsal také na výkonu na evropské scéně. "Když jsme ztratili míč, Bodö/Glimt okamžitě směřovalo dopředu. Věděli jsme to, ale pořád jsme na to neměli tu správnou odpověď,” dodával van 't Schip. "Když se něco takového stane, musíte v tu chvíli přerušit akci faulem. Ale nikdo nic neudělal, každý se jen díval,” zlobil se.

Hosté sice, trochu nečekaně, naposledy nestačili venku na Waalwijk, všeobecně ovšem patří k tomu lepšímu, co Eredivisie aktuálně nabízí. Usilují minimálně o postup do posezónního play-off o evropské poháry, v KNVB Bekeru už parta trenéra Rogiera Meijera postoupila mezi čtyřku nejlepších. K podcenění tohoto oponenta by tak ze strany Ajaxu rozhodně dojít nemělo, ne pak v kontextu vlastních nejnovějších výsledků. "Neměli bychom NEC dávat moc prostoru,” uvědomoval si amsterdamský šéf lavičky. "Sice jsme v prosinci na jeho půdě vyhráli, v určitých fázích nám to však Nijmegen dost ztížil. Uvědomujeme si, že žádný zápas pro nás není lehký, to máme stále na paměti,” sliboval, že se jeho tým vydá ze všech sil.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 5.16 - 6.52

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - RKC Waalwijk

neděle 16:45

Obhájce mistrovského titulu Feyenoord se v posledních týdnech musí vypořádat s velmi náročným programem, protože kromě ligových soubojů se probojoval do semifinále KNVB Beker a ve čtvrtek navíc sehrál vyrovnanou partii v play-off o osmifinále Evropské ligy s vysoce favorizovaným italským AS Řím (1:1). Teď se po pár dnech pokusí zmobilizovat své síly, jelikož ho v Eredivisii čeká povzbuzený Waalwijk.

Výběr vedený trenérem Arnem Slotem posbíral v dosavadních jednadvaceti utkáních solidních devětačtyřicet bodů a je druhý o pět bodů před třetím Twente, nicméně za suverénním PSV zaostává o hrozivých třináct bodů a toto manko se mu bude opravdu těžko stahovat. Aktuálně neprohrál již v sedmi soutěžních duelech po sobě, naposledy na ligové scéně zvládl městské derby se Spartou (2:0).

Zatímco rotterdamský gigant usiluje o druhý titul v řadě, tak RKC má zcela opačné starosti. V celém ročníku zatím předvádí nevyrovnané výkony a s osmnácti body mu patří až šestnáctá barážová příčka s tříbodovým mankem na patnáctý Excelsior. Až do minulého klání 21. kola nevyhrálo mezi nizozemskou elitou osmkrát za sebou, ovšem před týdnem po skvěle sehraném prvním poločase a dvou gólech Davida Mina zaskočilo rozjetý Nijmegen (2:0).

Waalwijk od roku 2013 nevyzrál na Feyenoord v devíti vzájemných zápasech v řadě, v podzimní části této sezóny mu podlehl nejtěsnějším poměrem 1:2. "Máme za sebou náročný souboj s AS a po fyzické stránce jsme se opravdu vyčerpali, nicméně jsme profesionálové a náš kádr je dostatečně široký na to, abychom předvedli další skvělý výkon i proti Waalwijku. Soupeře nesmíme podcenit, jelikož ten nemá co ztratit a bude nás chtít zaskočit," řekl s opatrností v hlase pětačtyřicetiletý Slot.

Hosté nemohou využít služeb Kramera, Seuntjense a El Harmaziho, Slot se nově musí obejít bez nemocného Geertruidy a kvůli zranění nemohou nastoupit Trauner, Zechiël, Van den Belt ani brankářská jednička Bijlow.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.00 - 23.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - SBV Excelsior

sobota 18:45

Sparta v loňském ročníku až do poslední chvíle bojovala o evropské poháry a také na začátku této sezóny se zdálo, že bude trápit ty největší favority, ovšem začátkem prosince uplynulého roku se výrazně zasekla a aktuálně se nebývale trápí. Kvůli sérii špatných výsledků se propadla až na desátou příčku se šestadvaceti body, i když za šestým Go Ahead zaostává o "nicotných" pět bodů.

Svěřenci trenéra Jeroena Rijsdijka vyhráli v předchozích sedmi duelech pouze jednou, z minulých čtyř utkání k tomu vybojovali pouhý bod. Nerozhodný výsledek 1:1 uhráli na půdě zachraňujícího se Waalwijku, jinak nestačili na Go Ahead, Zwolle a uplynulý víkend ani na obhájce mistrovského titulu Feyenoord (ve všech případech 0:2). Teď se pokusí vrátit do dobré formy v městském derby s Excelsiorem a i přes bídnou formu jsou považováni za favority.

SBV je na tom totiž momentálně ještě hůře, protože mu patří až patnácté místo s jednadvaceti body a před RKC je o pouhé tři body. Hostující celek po skvělém začátku upadl do krize od října roku 2023, v minulých čtrnácti střetnutích porazil jen Heerenveen (3:0) a dost možná ho čeká nervy drásající bitva o záchranu. Naposledy přivítal silné Twente a podlehl mu jasně po výsledku 0:3.

Svého nadcházejícího rivala sice v podzimním vzájemném klání porazil 2:1, ale předtím na něj nevyzrál čtyřikrát po sobě a teď vzhledem k současné formě se mu v odvetě příliš šancí nedává. Rijsdijk se musí obejít bez Lauritsena s Vriendsem, jeho protějšek Marinus Dijkhuizen nemůže využít služeb Lamproua, Smeulerse, Nieuwpoorta ani Hartjese.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.59 - 3.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - AZ Alkmaar

sobota 18:45

Jeden z velkých favoritů na nejvyšší příčky Alkmaar momentálně tápe, na konto si totiž připisuje jednu ztrátu za druhou a v podstatě je ze hry o Ligu mistrů. V dosavadním průběhu získal šestatřicet bodů a je čtvrtý o bod před pátým Ajaxem, nicméně za třetím Twente zaostává o osm bodů, za druhým Feyenoordem o třináct bodů a za vedoucím PSV dokonce o hrozivých šestadvacet bodů. Teď by rád konečně zabral v Sittardu s místní Fortunou.

Vedení klubu sáhlo v polovině ledna tohoto roku ke změně trenéra - po více než třech letech opustil tým Pascal Jansen a nahradil ho belgický lodivod Maarten Martens, avšak očekávané zlepšení se zatím nedostavilo. AZ pod jeho vedením nevyhrálo ani jednou z pěti případů a k tomu získalo pouhé tři body, po dvou těsných porážkách s Feyenoordem v lize (0:1) i ve čtvrtfinále národní poháru (0:2) minule remizovalo bez branek s nováčkem z Almere.

Hostující výběr tedy v tuto chvíli neskóroval dlouhých 272 minut a na tuto situaci v žádném případě není zvyklý. "Problém s produktivitou si velmi dobře uvědomujeme, a i když si vytváříme celkem dost gólových možností, tak v koncovce to prostě není ono. S tím souvisí také sebevědomí a jsem přesvědčen, že jeden dílčí úspěch může vše změnit. Zápas s Fortunou je pro nás podstatný hned z několik důvodů," prohlásil Martens s důležitostí v hlase.

Fortuna se ještě začátkem února tohoto roku mohla pyšnit skvělou formou, protože ve čtyřech střetnutích dvakrát vyhrála a ve stejném počtu vybojovala remízu, nicméně poté nezvládla penaltový rozstřel mezi osmičkou nejlepších v KNVB Bekeru s druholigovým Groningenem a minule utrpěla debakl v Utrechtu (0:4). V Eredivisii jí i proto náleží dvanáctá pozice se čtyřiadvaceti body. Martens postrádá Westervelda, domácí nemohou počítat s Rosierem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.96 - 3.50 - 1.80

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Go Ahead Eagles

sobota 21:00

Heerenveen se v tomto ročníku opět potýká s velkou nevyrovnaností výkonů, protože kromě "zbytečných" ztrát naopak dokáže potrápit obrovské favority, a to ukázal právě před týdnem proti věhlasnému Ajaxu. SC až do tohoto nedělního střetnutí nezvítězilo šestkrát za sebou a AFC naopak neprohrálo dvanáctkrát v řadě, avšak hlavně díky skvělému prvnímu poločasu nakonec přeci jen zvítězilo nejtěsnějším poměrem 3:2.

Srdíčka se tedy díky hodně nečekanému tříbodovému zisku vyhoupla na jedenáctou pozici s pětadvaceti body, přičemž na horní polovinu tabulky ztrácejí jediný bod. "Je to samozřejmě skvělý úspěch, ale my nesmíme usnout na vavřínech, jelikož nás čeká spousta práce. Naším cílem jsou evropské poháry a k něm ještě povede velmi dlouhá a trnitá cesta. Nicméně teď si věříme a proti Go Ahead se toto sebevědomí může hodit," prohlásil domácí trenér Kees van Wonderen.

Celek z Deventeru je letos považován za jednoho z černých koňů celé soutěže a momentálně se zdá, že by tuto roli mohl potvrdit. I přes některé nečekané ztráty posbíral jednatřicet bodů a patří mu šestá pozice s pouhým čtyřbodovým mankem právě na pátý Ajax. Aktuálně v Eredivisii neprohrál čtyřikrát za sebou a z toho dvakrát zvítězil, před týdnem si odvezl bod z půdy nováčka ze Zwolle (1:1).

Go Ahead se z historického hlediska na nadcházejícího rivala nijak výrazně nedaří - od roku 1993 ho totiž v osmnácti vzájemných duelech porazil jen jednou, a to právě začátkem září předešlého roku po výsledku 3:2. Van Wonderen stále nemá k dispozici moldavského forvarda Nicolăescua, jeho protějšek René Hake postrádá Edvardsena, Saathofa, Rommense i vykartovaného Willumssona.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.67 - 3.84

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Almere City

sobota 21:00

Zwolle o minulém víkendu v IJsselderby promarnilo vedení v deváté minutě nastavení, to když výběr Go Ahead Eagles proměnil penaltu, remíza mu nicméně i tak stačila k tomu, aby nadále pokračovalo v sérii neporazitelnosti. Domácí nepadli už šestkrát za sebou, s Almere City přitom v historii prohráli jen jednou. Takže je PEC též třeba na základě vzájemné bilance pasované do role mírného favorita.

Od roku 2001, kdy byl klub z Flevolandu založený, na sebe oba protivníci narazili sedmnáctkrát, vůbec poprvé v rámci Eredivisie loni na podzim. A hosté slavili vítězství pouze v dávném roce 2006, v ostatních případech uhráli maximálně remízu. Na druhou stranu by svěřenci trenéra Alexe Pastoora mohli využít toho, že je Zwolle jedním z mála celků, který získal více bodů na cizím hřišti, konkrétně šestnáct, než doma, přesněji řečeno jedenáct. Před vlastními fanoušky je zkrátka parta kouče Johnnyho Jansena paradoxně horší.

Domácí se pohybují kolem příček, jež by jim po sezóně zaručily účast v play-off o evropské poháry, a pokud opravdu chtějí do těchto bojů proklouznout, měli by takové soupeře, jakým nezkušení De Zwarte Schapen jsou, dlouhodobě porážet, jakkoli je rozdíl mezi oběma mančafty pouze tříbodový. Na druhou stranu je třeba dodat, že ani pro jeden z týmů není vklouznutí do pohárové Evropy prioritou, především se jakožto nováčci nizozemské nejvyšší soutěže chtějí zachránit.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.44 - 3.21

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Heracles Almelo

pátek 20:00

PSV zatím letos vládne nejvyšší nizozemské soutěži a teď se hodlá ještě více přiblížit k vytouženému titulu po dlouhých šesti letech proti nováčkovi Eredivisie z Almela, který má naopak zcela jiné starosti. Hosté totiž doposud posbírali dvaadvacet bodů a patří jim čtrnáctá příčka, přičemž před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku jsou o body čtyři. Eindhovenský gigant se v tomto kole netradičně představí v páteční předehrávce, protože ho již v úterý čeká osmifinálová bitva v Lize mistrů proti vysoce favorizovanému Dortmundu.

Svěřenci trenéra Petera Bosze prozatím odehráli na ligové scéně jednadvacet utkání, ani jednou neprohráli a naopak hned devatenáctkrát zvítězili. Po sérii sedmnácti výher za sebou přišla první ztráta s Uterchtem (1:1), před čtrnácti dny se stejným poměrem rozešli smírně v Amsterdamu s odvěkým rivalem Ajaxem. Nicméně na kontě i tak mají parádních devětapadesát bodů a před druhým Feyenoordem drží dostatečný desetibodový odstup.

Domácí favorit naposledy zavítal do Volendamu a i přes inkasovanou branku hned v první minutě deklasoval svého podceňovaného protivníka 5:1. "Samozřejmě je těžké nemít v hlavách utkání s Dortmundem, na druhou stranu se teď plně musíme koncentrovat na Heracles. S jakoukoli ztrátou v této fázi by totiž mohla přijít nervozita a to v žádném případě nemůžeme dopustit," má jasno šedesátiletý Bosz.

Hosté až do minulého střetnutí nevyhráli třikrát po sobě a i v souboji s posledním Vitesse to vpadalo, že nebudou úspěšní, jelikož ve 27. minutě prohrávali o dva góly. Pak ovšem ukázali obrovskou bojovnost a v 71. minutě naopak vedli 3:2, tento stav pak přeci jen udrželi až do závěrečného hvizdu.

Na nadcházejícího soupeře se jim ve vzájemných střetnutích vůbec nedaří, neboť s ním prohráli čtyřikrát v řadě, v podzimní fázi navíc utrpěli obrovský debakl 0:6. Bosz se znovu musí obejít bez Tila s Langem, jeho protějšek John Lammers postrádá Čestiće, Van Oorschota i Laursena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 14.60 - 32.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
21
19
2
0
68 : 10
59
2
Feyenoord Rotterdam
21
15
4
2
55 : 17
49
3
FC Twente
21
13
5
3
42 : 21
44
4
AZ Alkmaar
21
10
6
5
40 : 21
36
5
AFC Ajax
21
10
5
6
49 : 39
35
6
Go Ahead Eagles
21
8
7
6
35 : 29
31
7
NEC Nijmegen
21
7
8
6
39 : 35
29
8
PEC Zwolle
21
7
6
8
31 : 33
27
9
FC Utrecht
21
6
8
7
27 : 30
26
10
Sparta Rotterdam
21
7
5
9
25 : 29
26
11
SC Heerenveen
21
7
4
10
34 : 42
25
12
Fortuna Sittard
21
6
6
9
21 : 37
24
Almere City
21
6
6
9
21 : 37
24
14
Heracles Almelo
21
6
4
11
29 : 50
22
15
SBV Excelsior
21
4
9
8
33 : 41
21
16
RKC Waalwijk
21
5
3
13
20 : 38
18
17
FC Volendam
21
3
3
15
22 : 52
12
18
SBV Vitesse
21
3
3
15
15 : 45
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Mella28

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele