Eredivisie - preview 21. kola: Další kanonády favoritů?

10.02.2023, 09:06, aktualizováno 12.02.2023, 08:51
Previews
Johan Cruijff Arena (© AFP)

Alkmaar a PSV v tomto kole nadělovaly a v neděli je budou chtít napodobit další dva kandidáti na titul - Ajax hraje doma s Waalwijkem, Feyenoord čeká fuška na půdě Heerenveenu. Twente se střetne s Volendamem, Vitesse poměří síly s Utrechtem...

Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles

neděle 12:15

Sparta se sice poslední dobou lehce zasekla, nicméně i přesto musí být se svými výkony v této sezóně nadmíru spokojena. Momentálně totiž neprohrála na ligové scéně již devětkrát za sebou a z toho hned čtyřikrát zvítězila, v tabulce jí proto patří famózní šesté místo se ziskem šestatřiceti bodů a například za favorizovaným PSV zaostává o nicotné tři body. Nyní bude chtít po delší době zvítězit proti zachraňujícímu se klubu z Deventeru.

Rotterdamský tým je teď vážným kandidátem evropských pohárů, avšak je zatím těsně za půlkou tohoto ročníku a může ho tedy ještě čekat hodně dlouhá a trnitá cesta za splněním svého snu. V předchozích třech duelech se svými protivníky remizoval, naposledy se rozešel smírně bez branek s Fortunou. Na Go Ahead narazil v této sezóně již ve 4. kole a domů si odvezl nejtěsnější vítězství 1:0.

Oproti svému nedělnímu rivalovi může mít jednu podstatnou výhodu. Na rozdíl od Go Ahead se totiž neúčastnil národního poháru a faktor více ušetřených fyzických sil hraje v jeho prospěch. Hosté až do poloviny ledna drželi úctyhodnou bilanci jedenácti ligových utkání bez porážky, jenomže následně nebodovali třikrát za sebou. Teprve naposledy se zvedli proti Nijmegenu a po výhře 1:0 poskočili na dvanáctou příčku s dvaadvaceti body.

Nicméně generálka na tento nedělní zápas jim příliš nevyšla, protože byli vyřazeni v osmifinále národního poháru s druholigovou Bredou (0:1). Domácí trenér Maurice Steijn nemá k dispozici Vriendse se Saitem, jeho protějšek René Hake nemůže využít služeb Kuiperse, Rommense a Edvardsena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.22 - 3.83

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SC Heerenveen - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Hráči Feyenoordu se pomalu a jistě chystají na jarní fázi evropských pohárů, nicméně již v tuto chvíli se vzhledem k zápasům v KNVB Bekeru musejí vyrovnávat s velmi náročným programem. Po dvaceti kolech se nacházeli na vedoucí pozici Eredivisie se ziskem třiačtyřiceti bodů, byli o dva body před druhým Alkmaarem, na třetí Ajax pak měli náskok tří bodů. V tomto nedělním střetnutí 21. kola zavítají na půdu tápajícího Heerenveenu.

Domácímu celku se na nadcházejícího rivala poměrně daří, neboť s ním v posledních pěti vzájemných duelech prohrál jen dvakrát. A v tomto ročníku se s ním hned ve 2. kole rozešel smírně v bezbrankovém poměru. Avšak jeho aktuální forma je hodně špatná, vždyť v minulých třech zápasech ani jednou nebodoval (porážky 0:2 s Fortunou, 1:3 s Vitesse a 0:1 s Utrechtem). V tabulce mu patří osmá příčka se sedmadvaceti body.

Na druhou stranu si alespoň částečně vylepšil náladu v úterním osmifinále národního poháru, postoupil totiž mezi osmičku nejlepších přes druholigovou Bredu (2:1). "Feyenoord má skvělý tým a jen stěží se poráží, bilance jediné prohry ve dvaceti ligových utkáních hovoří za vše. My na tom nejsme úplně nejlépe, ale chceme využít podpory skvělých fanoušků. Je pro nás velkou výzvou získat s Feyenoordem všechny tři body," řekl s velkým odhodláním stratég SC Kees van Wonderen.

Feyenoord neprohrál na ligové scéně téměř pět měsíců. Uplynulý víkend prokázal obrovskou bojovnost ve šlágru s PSV, když v samém závěru doslova urval remízu 2:2, a tím se tak udržel na čele nizozemské nejvyšší soutěže. Ve středu potvrdil obrovskou vnitřní sílu v osmifinále KNVB Bekeru, po úchvatné bitvě nakonec vyřadil Nijmegen po penaltovém rozstřelu (výsledek 4:4 po prodloužení).

Van Wonderen postrádá Van Beeka a zřejmě i brankářskou oporu Nopperta. Jeho protějšek Arne Slot se musí vypořádat s mnohem početnější marodkou. Mimo hru zůstávají Szymański s Traunerem, nově se zranili také Hartman, Wålemark i gólman Bijlow, a jejich start je proto vážně ohrožen. "Nebude to nic jednoduchého. Heerenveen se na nás vždy perfektně připraví a pokusí se nás něčím zaskočit. A to za žádnou cenu nesmíme dopustit," vyjádřil se čtyřiačtyřicetiletý Slot s respektem k soupeři.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.72 - 4.19 - 1.59

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

SBV Vitesse - FC Utrecht

neděle 14:30

Utrecht i Vitesse dlouhodobě bojují v nejvyšší nizozemské soutěži o pohárové příčky, nicméně letos to v případě celku z Arnhemu vypadá, že bude mít spíše jiné starosti. Domácí výběr prožíval ještě před několika týdny krizové období a ani v tuto chvíli na tom není příliš dobře, neboť mu patří až třinácté místo tabulky se ziskem dvaceti bodů. Naopak jeho nedělní rival posbíral o třináct bodů více a nachází se na solidní sedmé příčce.

SBV se však přeci jen zvedá, o lepší pozici ho připravuje prakticky jen vysoké číslo nerozhodných výsledků. V minulých deseti duelech na ligové scéně pouze dvakrát prohrálo, ve stejném počtu utkání také vyhrálo a na konto si připsalo hned šest remíz. Po nečekaném úspěchu v Heerenveenu (3:1) naposledy nenaplnilo papírové předpoklady v Emmenu a s týmem bojujícím o záchranu získalo pouze bod (2:2).

Hosté naopak předvádějí konstantní výkony a určitě ještě mohou atakovat přímý postup do evropských pohárů, vždyť za čtvrtým PSV zaostávají o pouhých šest bodů. V předchozích třech ligových střetnutích získali slušných sedm bodů, nacházejí se tedy obecně ve výborné formě, kterou mimochodem potvrdili i ve středečním osmifinále národního poháru na půdě druhého Alkmaaru (výhra 2:1 v prodloužení).

Oba nedělní rivalové se v tomto ročníku potkali v 6. kole a z nejtěsnější výhry 1:0 se radoval Utrecht. Jeho dánský kouč Michael Silberbauer znovu postrádá Dosta, Warmerdama, Hendrikse, St. Jaga i Ramselaara, domácí lodivod Phillip Cocu nemá k dispozici Tronstada s Pröpperem. "Porazit Utrecht je pro nás velká výzva, protože ten momentálně předvádí vynikající výkony a věří si. Jestli chceme uspět, musíme vymyslet funkční taktický plán," má jasno dvaapadesátiletý Cocu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.57 - 2.64

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

AFC Ajax - RKC Waalwijk

neděle 16:45

Ajaxu zatím příchod kouče Johna Heitingy prospívá. Někdo by sice mohl namítnout, že jaksi nebylo nijak složité porazit v Eredivisie výběry Excelsioru a Cambuuru, usilující především o záchranu. Avšak de Godenzonen naposledy dokázali skolit v Nizozemském poháru podstatně těžšího soupeře. A na těsnou výhru na půdě Twente budou chtít teď navázat proti Waalwijku.

Alkmaar v pátek očekávaně uzmul vítězství, takže ztráta Ajaxu na obhajobu titulu se ihned navýšila na čtyři body. Několik zaváhání v řadě, jež si připsal pod Heitingovým předchůdcem Alfredem Schreuderem, už zkrátka nesmí s pravidelností opakovat, jinak se mu první příčka může nadobro vzdálit z dohledu. Od druhého Feyenoordu mimochodem odděloval domácí po dvaceti odehraných kolech rozdíl tří bodů. Situace není bezvýchodná. A dá se vše napravit.

Skalp Twente byl pro amsterdamský soubor určitě dalším pozitivním stimulem. "Cesta zpět z Enschede do Amsterdamu byla pěkná,” uculoval se Heitinga. "Ukázali jsme, že umíme jeden za druhého bojovat, a to až do posledních momentů. Fotbal, který chceme produkovat, je dost náročný. Koncentrace a disciplína jsou v tomto ohledu opravdu velmi důležité,” pokračoval.

Waalwijk by za žádnou cenu neměli domácí podceňovat. Po skončení světového šampionátu si zapsal na své konto jedinou porážku ze šesti předchozích duelů, stabilně se drží ve středu tabulky. Byť pro svěřence trenéra Josepha Oostinga není žádnou prioritou postup do play-off o evropské poháry, tou je napevno záchrana v Eredivisie, nejsou této metě vzdáleni daleko.

Hosté navíc budou mít motivaci svému sokovi oplatit tříbrankovou prohru z podzimní části této sezóny. Na každý pád ale do tohoto duelu vstoupí s podobnou náturou jako tehdy, tedy že jakýkoliv získaný bod by byl cenným úspěchem. Na druhou stranu Heitinga bude nabuzený možná ještě více, tři dosavadní zápasy totiž absolvoval venku. Teď se vůbec poprvé představí doma. "Moc se těším,” nemohl se dočkat. "Bude mi velkou ctí se před všemi fandy ukázat.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.85 - 20.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Twente - FC Volendam

neděle 16:45

Twente obhajuje z loňského ročníku fantastické čtvrté místo a zopakovat přímý postup do evropských pohárů rozhodně nebude jednoduché. Ve finále ovšem i letos předvádí vynikající výkony a atakuje nejvyšší příčky, vždyť v tuto chvíli se nachází na páté pozici se sedmatřiceti body. A za vedoucím Feyenoordem zaostává jen o bodů šest. Teď bude chtít po delší době zvítězit proti nováčkovi z Volendamu, který se však nachází ve skvělé formě.

Klub z Enschede pravidelně vítězil až do druhé poloviny ledna, jenže od té doby se přeci jen zasekl. A na konto si připsal tři nerozhodné výsledky s Vitesse (2:2), Feyenoordem i Groningenem (v obou případech 1:1). Ve čtvrtečním osmifinále národního poháru statečně vzdoroval mistrovskému Ajaxu, ale po těsné porážce 0:1 byl nakonec vyřazen. Hostům, kteří se vrátili do nejvyšší nizozemské soutěže po třinácti letec, se naopak momentálně daří.

V první zkrácené části této sezóny sice získali pouhých šest bodů, šance na udržení Eredivisie tak nebyla příliš velká, avšak s příchodem nového roku se situace diametrálně změnila. Volendam totiž v předchozích šesti ligových duelech hned třikrát zvítězil a jen jednou prohrál, na konto si navíc připsal nesmírně cenné remízy s Ajaxem i Alkmaarem (shodně 1:1). Díky této sérii opustil sestupové pásmo a poskočil na patnáctou příčku se sedmnácti body.

Domácí lodivod Ron Jans si sílu nedělního protivníka velmi dobře uvědomuje: "Volendam neměl s první ligou téměř žádné zkušenosti, jenže ty postupně nabral, a v současnosti si opravdu věří. Zlepšil se po taktické stránce a je trpělivější, což se mu evidentně vyplácí. Je tedy jasné, že nás čeká těžká zkouška." V základní jedenácte Twente by se mohli objevit oba čeští krajánci Michal Sadílek s Václavem Černý, naopak na marodce zůstávají Pleguezuelo a Brama. Hosté přijedou bez Oristania, jenž bude odpykávat trest za vyloučení z duelu s AZ.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.38 - 13.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

NEC Nijmegen - Cambuur Leeuwarden

sobota 18:45

Tvrdou a nervydrásající bitvu svedl Nijmegen ve středu v osmifinále Nizozemského poháru na půdě Feyenoordu. Osmigólová přestřelka nakonec vyústila v penaltový rozstřel, v němž nakonec byl úspěšnější rotterdamský celek. Na bojovný a sympatický výkon by každopádně chtěli domácí navázat i nyní, své břitvy si bezpochyby brousí na aktuálně poslední Cambuur.

Skousnout nedávnou porážku nebylo pro NEC vůbec jednoduché. I přesto, že v prodloužení muselo hrát v oslabení, dokázalo dvakrát skórovat. Ještě do samého závěru druhé půle přitom vedlo hned o dvě branky. Postupový výsledek se ale prostě nekonal, jeho soupeř se nevzdal a dál prošel on. Situaci na hrací ploše totiž zcela změnil nařízený pokutový kop v 88. minutě.

Feyenoordu pomohl duel zremizovat, vyloučen byl Philippe Sandler, který zahrál ve vlastním vápně rukou. A klubu z Gelderland se hodně nelíbil jednozápasový trest, který byl jeho hráči navrhovaný. "Ano, souhlasím, že penalta byla pískána správně. Philippe však o ruce nevěděl, jenom se otočil a míč ho trefil. Červená karta byla přísná,” říkal domácí trenér Rogier Meijer.

Na všechny křivdy ovšem v Nijmegenu prostě musejí co nejrychleji zapomenout. Obecně je totiž jeho postavení v Eredivisie slušné, mohl by dokonce zaútočit i na ta místa, která zaručují play-off o evropské poháry. Nicméně jenom za toho předpokladu, že bude dlouhodobě kosit takové soky, jaký představuje i ten z Leeuwardenu. Svěřenci trenéra Sjorse Ulteeho jsou už několik týdnů ve velkém srabu, naposledy například schytali pětibrankový debakl od Ajaxu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.99 - 6.03

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

PSV Eindhoven - FC Groningen

sobota 20:00

PSV se v tomto ročníku Eredivisie snaží vrátit na nizozemský trůnu, ovšem vzhledem k letošní vyrovnanosti čela tabulky to nemá jednoduché a navíc se poslední dobou dopustilo několika ztrát. V tuto chvíli se nachází na čtvrtém místě se ziskem devětatřiceti bodů a za vedoucím Feyenoordem stále zaostává o body čtyři. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Groningenu, který se trápí a snaží se o výrazné změny ve všech směrech.

Eindhovenský gigant se před týdnem představil v Rotterdamu a ve šlágru právě s prvním Feyenoordem měl dlouho nakročeno k důležitému tříbodovému zisku, když i v oslabení vedl 2:0, avšak závěr mu vůbec nevyšel a nakonec se musel spokojit s nerozhodným výsledkem 2:2. Ve středu se představil v osmifinále národního poháru a podceňovaný Emmen zdolal 3:1, čímž si alespoň částečně spravil náladu.

Hosté naposledy přerušili sérii sedmi porážek v řadě, neboť zaskočili favorizované Twente a remizovali s ním 1:1. V zimním přestupovém období výrazně obměnili svůj kádr a přivedli nového trenéra Dennise van der Reeho, nicméně v tabulce jim stále patří předposlední sedmnáctá příčka se třinácti body. Svého nadcházejícího protivníka dokonale zaskočili na podzim, jelikož ho senzačně porazili 4:2.

FC bude postrádat Valenteho, Abrahama, Musampu a Duarteho, naopak do základní jedenáctky by se mohl vrátit český obránce Matěj Chaluš, jemuž vůbec nevyšla premiéra a v utkání s Twente se proto nevešel ani na lavičku náhradníků. Domácí již mohou počítat s Boscaglim, naopak v Rotterdamu se zranili obránce Mwene i elitní útočník El Ghazi a dvouzápasový karetní trest za vyloučení navíc bude odpykávat Obispo.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.64 - 13.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Emmen - Fortuna Sittard

sobota 21:00

Tito sobotní protivníci nemohou být s dosavadním průběhem letošní sezóny příliš spokojeni a v tuto chvíli hlavně bojují o setrvání v nejvyšší soutěži. FC je na tom přeci jen o něco hůře, protože má na kontě pouhých šestnáct bodů a patří mu až šestnáctá barážová příčka. Naopak klub ze Sittardu poslední dobou zabral, v předchozích třech duelech vybojoval sedm bodů a vyhoupl se na jedenácté místo Eredivisie s třiadvaceti body.

Domácí celek od začátku tohoto roku vyhrál na ligové scéně jen jednou a to v 18. kole, když naprosto šokoval úřadujícího vicemistra PSV a senzačně ho zdolal 1:0. Jinak mu tu ale tolik nejde - před týdnem například získal bod za remízu 2:2 s ambiciózním Vitesse a ve středečním osmifinále národního poháru byl vyřazen v Eindhovenu právě s PSV (1:3). Na Fortunu se mu dlouhodobě daří, protože s ní neprohrál pětkrát za sebou, a v tomto ročníku ji porazil 1:0.

Hosté určitě budou chtít tuto nelichotivou sérii přerušit a mají k tomu dobře našlápnuto. V prvních třech zápasech roku 2023 sice získali jediný bod a to ještě hodně překvapivě s PSV (2:2), vzápětí však přehráli Heerenveen (2:0) i Cambuur (2:1) a naposledy se rozešli smírně bez branek s rotterdamskou Spartou.

Lodivod Emmenu Dick Lukkien se musí vypořádat s velmi početnou marodkou, na kterou v průběhu tohoto týdne navíc přibyla další dvě jména. Dlouhodobě mimo hru zůstávají Živkovič, Darfalou, Kieftenbeld, Hardeveld, Rui Mendes, Güçlü, Lieder a Gonzalo Sánchez, nově se na trávník zřejmě nepodívají ani Burnet s Veldmatem. Španělský kouč Fortuny Julio Velázquez postrádá Xima Navarra a Roela Janssena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.30 - 3.39

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

AZ Alkmaar - SBV Excelsior

pátek 20:00

Alkmaar se po dobrém vstupu do nového roku lehce zasekl a nyní nedokázal zvítězit již třikrát za sebou, v páteční předehrávce 21. kola by se rád vrátil do dobrého rozpoložení proti nevyzpytatelnému Excelsioru. Domácí výběr sice po dvou předchozích remízách na ligové scéně zůstal v tabulce na druhé pozici s jednačtyřiceti body a za vedoucím Feyenoordem stále zaostává o dva body, jenže jeho náskok na třetí Ajax činí pouhý jeden bod.

AZ od začátku ledna nejprve remizovalo s Vitesse (1:1), ovšem poté vyhrálo čtyřikrát po sobě. Následně ale ztratilo body s Utrechtem po neuvěřitelné remíze 5:5 a uplynulý víkend se rozešlo smírně i s podceňovaným Volendamem (1:1). Jeho zhoršující se formu potvrdilo úterní osmifinále národního poháru, neboť bylo vyřazeno s Utrechtem (1:2 v prodloužení). Na nadcházejícího protivníka se mu k tomu příliš nedaří.

Před necelým měsícem ho sice porazilo ve 2. kole KNVB Beker díky jednoznačné výhře 4:1, avšak v lize na něj nestačilo dvakrát po v řadě (v této sezóně porážka 1:2). Rotterdamský nováček se po svém návratu do nejvyšší soutěže snaží hlavně zachránit - patří mu až čtrnáctá příčka s dvaceti body a k tomu třikrát za sebou nebodoval naplno, jelikož po neúspěších s Utrechtem (0:1) i Ajaxem (1:4) uhrál nerozhodný bezbrankový výsledek s Waalwijkem.

Kouč SBV Marinus Dijkhuizen opět nebude mít k dispozici Pierieho, Donkora ani Ayouba, jeho protějšek Pascal Jansen nemůže využít služeb Bazoera, Westervelda, Beukemy, Martinse Indiho a Daniho de Wita. "Bohužel se poslední dobou nedokážeme řádně koncentrovat, a i proto děláme zbytečné chyby. Vyřazení z národního poháru nás mrzí, nicméně teď je před námi velká výzva v Eredivisii i v Konferenční lize," snaží se Jansen hledět do budoucnosti.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.10 - 11.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
20
12
7
1
45 : 18
43
2
AZ Alkmaar
20
12
5
3
41 : 25
41
3
AFC Ajax
20
11
7
2
56 : 21
40
4
PSV Eindhoven
20
12
3
5
49 : 25
39
5
FC Twente
20
10
7
3
32 : 13
37
6
Sparta Rotterdam
20
9
7
4
30 : 17
34
7
FC Utrecht
20
9
6
5
33 : 31
33
8
SC Heerenveen
20
7
6
7
20 : 22
27
9
RKC Waalwijk
20
6
8
6
31 : 31
26
10
NEC Nijmegen
20
4
11
5
24 : 22
23
11
Fortuna Sittard
20
6
5
9
25 : 33
23
12
Go Ahead Eagles
20
5
7
8
28 : 35
22
13
SBV Vitesse
20
4
8
8
25 : 37
20
14
SBV Excelsior
20
6
2
12
20 : 43
20
15
FC Volendam
20
4
5
11
23 : 46
17
16
FC Emmen
20
3
7
10
17 : 36
16
17
FC Groningen
20
3
4
13
21 : 41
13
18
Cambuur Leeuwarden
20
3
3
14
11 : 35
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele