EF: IDEÁLNÍ SESTAVA SEZONY 2004/2005

09.07.2005, 21:43
Aktuality
Sezona 2004/2005 je sice již dávno minulostí, přesto jistě nebude na škodu, když se k ní alespoň ještě jednou vrátíme. Dvacet redaktorů přispívajících svými články na webový server www.eurofotbal.com totiž volilo nejlepší jedenáctku uplynulé sezony a zde jsou výsledky tohoto hlasování…

Každý z redaktorů sestavil svou ideální sestavu a z nich následně vykrystalizovala ta úplně nejideálnější. Rozdáno bylo celkem 220 hlasů, které si mezi sebe rozdělilo 59 fotbalistů. Jakousi fotbalovou jedničkou sezony se stal brazilský záložník Barcelony Ronaldinho, jenž se do ideální sestavy nevešel pouze jednomu z dvaceti hlasujících. Nejpočetnější zastoupení v ideální jedenáctce mají španělská Barcelona a anglická Chelsea, jež dodaly tři hráče. Po jednom fotbalistovi pak dodaly Juventus, Liverpool, Norimberk, Arsenal a AC Milán. A jak tedy vypadá ona ideální sestava EuroFotbalu za uplynulou sezonu? Vezmeme to pěkně podle postů…

BRANKÁŘ:
Jasným suverénem mezi gólmany se stal Petr Čech. Brankář londýnské Chelsea dostal celkem 18 hlasů a jasně tak převálcoval své konkurenty. Zbylé dva hlasy si mezi sebe rozdělili Gianluigi Buffon z Juventusu a Victor Valdes z Barcelony.

OBRANA:
Ani v obraně nebyla volba příliš napínavá. Obranu naší sestavy by stejně jako defenzivu Chelsea dirigoval John Terry, který dostal stejně jako Petr Čech 18 hlasů. Vedle anglického reprezentanta by se do jedné řady postavili barcelonský Carles Puyol (11 hlasů) a Fabio Cannavaro z Juventusu (10). Čtvrtý nejvyšší počet hlasů mezi obránci dostal Jamie Carragher z Liverpoolu, jenž se objevil v sestavách celkem šestkrát. S ohledem na počet hlasů, jež dostali nejlepší útočníci a záložníci, se však do ideálního týmu již nevešel.
Další volení obránci: 3 hlasy - Roberto Carlos (Real Madrid), Paolo Maldini (AC Milán). 2 hlasy - Marek Jankulovski (Udinese), Asier Del Horno (Athletic Bilbao), Sami Hyypia (Liverpool), John Arne Riise (Liverpool). 1 hlas - Cafu (AC Milán), Djimi Traore (Liverpool), Jaap Stam (AC Milán), Alessandro Nesta (AC Milán), Gabriel Heinze (Manchester United), Willy Sagnol (Bayern Mnichov), Ricardo Carvalho (Chelsea), Carlos Marchena (Valencia), Luis Perea (Atletiko Madrid), Ashley Cole (Arsenal), Alexander Berezoutsky (CSKA Moskva), Raúl Bravo (Real Madrid).

ZÁLOHA:
Největší konkurence byla mezi středopolaři. Ne snad co se týče toho nejvolenějšího, jímž se stal devatenáctihlasový Ronaldinho, ale ohledně toho čtvrtého “do party“. Jisté místo vedle barcelonského tvůrce hry měli také Frank Lampard z Chelsea (11 hlasů) a Steven Gerrard z Liverpoolu (9 hlasů). Poslední místo určené pro záložníky nakonec uhlídal se šesti hlasy nejlepší kanonýr německé bundesligy Marek Mintál. Souboj o místo mezi elitou EuroFotbalu nakonec o jeden jediný hlas se slovenským reprezentantem prohrál Kaka.
Další volení záložníci: 4 hlasy - Deco (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Pavel Nedvěd (Juventus). 3 hlasy - Zinedine Zidane (Real Madrid), Michael Ballack (Bayern Mnichov). 2 hlasy - Juninho Pernambucano (Lyon), Luis Garcia (Liverpool), Phillip Cocu (PSV Eindhoven). 1 hlas - Patrick Vieira (Arsenal), Thomas Gravesen (Real Madrid), Andrea Pirlo (AC Milán), Claude Makelele (Chelsea), Gennaro Gattuso (AC Milán), Riquelme (Villarreal), Michael Essien (Lyon), Xavi (FC Barcelona), Mark van Bommel (PSV Eindhoven), Fabio Rochemback (Sporting Lisabon).

ÚTOK:
Jasná byla situace mezi útočníky. Největší počet hlasů a velký náskok před svými konkurenty měli Samuel Eto´o z Barcelony (15 hlasů), Andrej Ševčenko z milánského AC (11 hlasů) a Thierry Henry z Arsenalu (8 hlasů). Čtvrtým v pořadí se se třemi hlasy stal Arjen Robben z Chelsea, za nímž na pátém místě skončil se dvěma hlasy liverpoolský Milan Baroš.
Další volení útočníci: 1 hlas - Shaun Wright-Phillips (Manchester City), Raúl González (Real Madrid), Sylvain Wiltord (Lyon), Adriano (Inter Milán), Diego Forlan (Villarreal), Liedson (Sporting Lisabon).

Petr Čech (Chelsea) - John Terry (Chelsea), Carles Puyol (FC Barcelona), Fabio Cannavaro (Juventus) - Ronaldinho (FC Barcelona), Frank Lampard (Chelsea), Steven Gerrard (FC Liverpool), Marek Mintál (Norimberk) - Samuel Eto´o (FC Barcelona), Andrej Ševčenko (AC Milán), Thierry Henry (Arsenal).

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (305)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele