Duel se Slavií se blíží, AS ztrácí body i stopery. Můj nejhorší začátek, přiznává Mourinho

29.09.2023, 11:26
Aktuality
José Mourinho (© AFP)

AS Řím se potácí v menší krizi. Soupeř pražské Slavie v Evropské lize prohrál ve čtvrtečním duelu v Janově 1:4 a pokud byl trenér José Mourinho (60) vždy považován za mistra defenzivy, v tomto případě jeho nejsilnější zbraň vůbec nefunguje. Giallorossi mají aktuálně třetí nejhorší obranu z celé Serie A.

Dopředu to jde dobře. Již 13 nastřílených gólů v šesti kolech řadí římský celek mezi nejofenzivnější týmy ligy. Zapadl i Romelu Lukaku, který během necelých čtyř zápasů dal dva góly. Jenže směrem dozadu to nefunguje. Jen v jednom zápase (s bezradným Empoli) zůstala na konci zápasu v kolonce inkasovaných branek nula.

Poslední zápas s Janovem s výsledkem 1:4 jen podtrhl nepohodu. "Ta prohra mě uvnitř hodně bolí, i kvůli mému vztahu s AS. Je to nejhorší začátek sezony v mé kariéře," přiznal portugalský trenér, který v italské metropoli načal svou třetí sezonu.

Nedá se říci, že by AS Řím svého soupeře nepřehrával. V držení míče měl naprostou převahu (71% : 29%), na střely na bránu ale vyhrál domácí Janov 4:3. Všechno, co prošlo na Ruie Patricia, byl gól. "Bohužel, v bráně končí každá střela, která na nás míří. To ale není záležitost brankáře. Pevnost defenzivy vychází z práce každého hráče a jeho pohybu bez míče," bránil kouč pětatřicetiletého matadora, kterého přivedl do týmu v roce 2021, jen dva měsíce po svém nástupu do Říma.

Tři stopeři mimo hru

Současná hra AS prý aktuálně trpí hlavně kvůli absencím dvou důležitých článků sestavy. "Loni se mluvilo o chybách Ibañeze, ale on nám dodával stabilitu. Chybí nám také Smalling," jmenuje Mourinho dvě stěžejní persony ze středu obrany z loňské sezony. Zatímco brazilský stoper Roger Ibañez zamířil do saúdskoarabského Al Ahli, Brit Chris Smalling už skoro měsíc léčí zánět šlach.

Ze stabilní tříčlenné obrany z loňské sezony tak zůstal jen Gianluca Mancini. Nově řídí stoperskou trojici Diego Llorente, který loni spíš jen zaskakoval. Místo Smallinga dostal důvěru Evan Ndicka, který přišel z Frankfurtu. Jenže v Janově se zranil i Llorente - po 24 minutách hry opustil hřiště a do obrany se musel stáhnout defenzivní středopolař Bryan Cristante.

Pohled na loňskou tabulku naznačuje, že AS Řím se do pohárové Evropy probojoval hlavně díky obraně, kterou měl po Neapoli, Laziu a Juventusu čtvrtou nejlepší (38 inkasovaných gólů / 38 zápasů), naopak útok byl v Serii A až devátý nejlepší.

V dalším kole čeká Římany duel s nováčkem z Frosinone a i když by asi jindy byl tento zápas jen dalším v řadě, mluví tentokrát Mourinho velmi opatrně. "Od zítřka na tom utkání budeme pracovat. Bude opravdu důležité, i když se v něm dají získat jen tři body," tuší Portugalec.

Hra o fanoušky

Půjde totiž i o to, usmířit si stále nespokojenější fanoušky. Po prohře s Janovem šel celý tým i s trenérem pod kotel. "Hráči tam nešli proto, že bych jim to řekl, nežádal jsem je o to, byla to jejich iniciativa. Nejsme tu od toho, abychom se omlouvali. Prohráli jsme a šli jsme s respektem za nimi. Myslím, že naši fanoušci vědí, co si myslím a co cítím, znají mou bolest. V neděli proto musí tým ze sebe vytáhnout všechno, i když bude cítit tlak a možná hráči uslyší negativní reakce. Ale musí se to zvládnout a hrát s odhodláním a odvahou," nabádá Mourinho svůj tým.

Po nedělním střetu s Frosinone čekají v rychlém sledu Římany další dva zápasy, domácí duel Evropské ligy se Servette Ženeva a pak výlet do Cagliari, na hřiště zatím nejhoršího týmu italské ligy. Až poté přijde čas na léčení šrámů, neboť na pořadu dne bude reprezentační přestávka. A po ní i měření sil s pražskou Slavií. Mourinho sice nebude smět na lavičku, dá se ale předpokládat, že defenzivu svého týmu do střetu s českým vicemistrem dostatečně vyladí.

Autor: Livesport.cz / Diretta / Tomáš Rambousek

Komentáře (54)

Přidat komentář
Csaplárova past

Srát na to, stejně

Mourinho > Guardiola

Reagovat
Kejza

Reagovat
Cechino

Reagovat
Pony Slaystation

v rozesírání kabiny, není o čem

Reagovat
romeo351

Reagovat
mistr129

Reagovat
Pablos

Zeman > Mourinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
ACSeRw!n

teda

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
el Principito

Reagovat
delfin

Budou mindgames?

Reagovat
Talker

Mourinhovská 3. sezona, naprostá klasika jeho kariéry

Reagovat
iamek

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Csaplárova past

To Klopp si to nechává až na tu sedmou

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
zurix_new

Ještě že ji u nás neměl a skončil jako bůh

Reagovat
Mönchengladbach

Barák na Číňany, kdyby hrálo AS v Sinobu už v příštím kole. Ale bohužel.

Reagovat
FC-RUBRIKA

Ten doktor mu ty rty teda strasne udelal

Reagovat
delfin

Reagovat
Biozdenda

Ta fotka je

Reagovat
Largo

Ta Slavie nás roztrhá

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
jsemdement

Pro dobro Českého fotbalu může #SKSvolalNezmarAPakBilek remizovat.

Reagovat
Sandstorm

Přitom AS mají letos asi papírově nejlepší kádr za posledních 5 let.

Reagovat
Lech

MourinhoOut

Reagovat
Largo

Reagovat
Largo

Bohuže je to nereálný. Mít na výplatní pásce dva top kouče z hlediska restrikcí od UEFY prostě nemůžeme.

Reagovat
mistr129

že byste místo něj vzali dva top kouče jo?

Reagovat
Largo

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
Pablos

To bude taková ta klasika... soupeři se nedaří, Lukaku začíná být mnohdy až bezúcty symbol výsměchu... takže si Slavia ani neškrtne a on nasází 3 góly Ale třeba né...resp. kéžby né a Slavia toho využila a zasadila další hřebíček ...uvidíme no

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
smazaný uživatel

Už běž.

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinho je opravdu trenérský génius, třetím rokem hraje nekoukatelný fotbal, třetím rokem má v lize hrozné výsledky, ale pořád je blíž nové smlouvě než vyhazovu. Zjevně stačí porazit Feyenoord s Leicesterem v Intertotu a dostanete definitivu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jak se zatím daří Aouarovi?

Reagovat
smazaný uživatel

V přípravě vypadal skvěle, ale nenavázal, už taky stihl zranění. V některých momentech jde vidět, že hřiště vidí, umí se pohybovat mezi liniemi, ale taky o něm pak neslyšíš 30 minut.

Není to ono. Renato aspoň, když už byl na hřišti, byl jinde než ostatní.

Reagovat
Largo

Reagovat
Vinci

Co je to doprdele za fotku?

Reagovat
gocii

Trénoval přeměnu v kapra

Reagovat
Francesco Totti AS

Nejhorší začátek bude snad i brzký konec

Reagovat
Emmett Brown

Budeme trpieť ešte dlho, spomeň si ako dlho odchádzal Garcia, Di Francesco alebo Fonseca.

Reagovat
10

na který byl od fanoušků úplně jinej tlak a měli úplně jinou podporu vedení a majitele

Reagovat
Lech

Tak dik

Reagovat
Emmett Brown

Presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

A všichni odcházeli s lepším bodovým průměrem a pozici v tabulce.

Reagovat
Largo

Tezko, s jeho platem a zlatym padakem ho Friedkini nevyhodi.

Reagovat
Francesco Totti AS

Claudio to vezme i zadarmo a uzavře tu kariéru. Joseho holt budeme ještě rok platit

Reagovat
Largo

Claudio prohlásil, že kariéru skončí po této sezoně a s Cagliari.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele