Dovalil: Úspěchem pro nás bude zisk medaile

02.07.2008, 18:14
Rozhovory
Za necelé dva týdny začíná mistrovství Evropy hráčů do 19 let. Nebude na něm chybět český národní tým, který jako hostitelská země nemusel podstoupit kvalifikaci. Trenér Jakub Dovalil věří, že jeho tým bude hrát o medaile, hlavním cílem je postup MS dvacítek, které se koná příští rok v Egyptě.

V osmnáctičlenné nominaci chybí dvě velké opory - útočník Tomáš Pekhart a brankář Marek Štěch. Jaké to jsou ztráty pro reprezentaci?
Ztráty to určitě jsou, neboť se jedná o vysoce kvalitní hráče. Štěch má už půl roku problémy s vazy v kotníku, Pekhart je členem U21, byť věkově spadá ještě k nám a v dostatečném předstihu jsme se dohodli, že pojedeme bez něj. Kvalitních útočníků pravidelně hrající první nebo druhou ligu máme dost. Další zraněný hráč je Lukáš Vácha, v lednu si poranil postranní vazy v koleně.

Jak bude vypadat program soustředění v Jablonci?
Odjíždíme v pondělí 7.7., v úterý a ve středu jsou na programu 2 tréninky, dopoledne a odpoledne, ve čtvrtek je na programu modelované utkání mezi sebou, pátek regenerační trénink, sobota 2 taktické tréninky a přesun do hotelu Babylon, v neděli klasický předzápasový trénink a v pondělí začínáme.

Jakou hrou se budete chtít prezentovat na mládežnickém Euru?
Hrou, která nám vždy přinesla úspěch, tzn. určitě hra na dva útočníky a poctivý celoplošný presink, určitě budeme chtít hrát aktivně.

Vzal jste si nějaké ponaučení nebo inspiraci z právě skončeného Eura 2008, které by se dalo použít u juniorského týmu?
Určitě to, že se prosadila ofenzivně hrající mužstva. Ale o to se snažím po celou dobu, co jsem u mládežnických reprezentací. I když se jedná o Euro v nejvyšší mládežnické kategorii, nesmíme stále zapomínat na výchovu mladého hráče. Pokud je hráč mladý, je absolutní trenérskou prioritou učit hráče hrát dopředu bez ohledu na následky, dozadu se naučí hrát každý.

Co je těžší při přípravě mládežnického týmu na takový turnaj oproti dospělým?
Příprava je přibližně stejná, jediný rozdíl je ve zkušenostech hráčů. Dalším klíčovým bodem je transfer na hráče, soupeře mám samozřejmě nastudované, ale ve správný časový okamžik je nutné to na hráče přenést tak, aby to zvládli. To je asi největší umění. Dalším kritériem mohou být i vedlejší vlivy, škola, přítelkyně, atd...

Prospěje českým hráčům to, že budou hrát v domácím prostředí, nebo jim to může naopak uškodit?
Osobně se mi hraje lépe venku. Jestli to bude výhoda či nevýhoda, ukáže až samotný turnaj. Doma budou určitě pod větším drobnohledem, na druhou stranu jim může případná divácká podpora pomoci. Jinak je v nominaci spousta hráčů, působí pravidelně v 1. nebo 2. lize, tak by neměli mít problém.

Myslíte si, že bude slušná divácká návštěvnost na stadiónech šampionátu?
Nevím, netuším, jaký je mediální zájem o mládežnické Euro. Nějaká návštěva určitě bude, osobně bych byl spokojen tak s počtem 4 000 na zápas, to by bylo dobré. Lidé by si zejména neměli nechat ujít zápasy Španělska, uvidí v podstatě to, co Španělé předváděli na turnaji dospělých.

Český fotbal má za sebou velké mládežnické úspěchy. Před dvěma lety na evropském šampionátu sedmnáctka brala stříbrnou medaili a devatenáctka bronz. A na loňském mistrovství světa dvacítka dosáhla senzačního stříbra. Bude letos těžké navázat na tato medailová umístění?
Na "kanadskou dvacítku" bude určitě těžké navázat i za 30 let.... Myslím si, že máme určitě mužstvo na medailová umístění, dále to také bude otázka aktuální formy. Pokud bychom případně nenarazili v semifinále na Španělsko, naše šance jsou určitě vyšší.

Co bude pro vás úspěchem na tomto turnaji?
Prvotně postup na MS dvacetiletých v roce 2009 v Egyptě, tzn. prvních 6 mužstev. Hrajeme doma, tak bychom se měli dostat ze skupiny, což zaručuje bronz. Pro mě osobně to bude ale předvedená hra. Pokud budeme hrát dobře, tak výsledky přijdou samy.

Mohl byste nám stručně charakterizovat jednotlivé soupeře v naší skupině?
Všechna mužstva se prezentují systémem 4-2-3-1 v různých obměnách a různých fázích hry. Nejtěžší soupeř bude asi Anglie, prezentující se takovým poctivým fotbalem, poctivou "zpátečkou", disponuje několika hráči tmavé pleti, kteří jsou na tom velice dobře silově. Řekové a Italové hrají ze zabezpečené obrany a spoléhají na dvě až tři individuality.

Asi je se zbytečné ptát, kdo je podle vás hlavním favoritem na titul?
Favoritem je určitě Španělsko.

Chtěl byste něco na závěr vzkázat českým fanouškům?
Aby se přišli podívat na mládežnický fotbal, podpořili v duchu fair-play všechny hráče. Určitě uvidí hráče, o kterých v budoucnu ještě hodně uslyší a kteří jim budou nadělovat radost ze hry.

Mohl byste předpovědět, kteří hráči by mohli mít před sebou velkou kariéru?
Naši to mají před sebou všichni, dále James Tomkins (West Ham), Peter Gulacsi (Liverpool - Maďarsko), Emilio Nsue (Mallorca) a Aaron Nigues (Španělsko).



Nominaci českého týmu najdete zde.

Autor: David Křížka

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

doufam ze splni co slibil.utocny fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm skoda ze se to kona pouze v cechac a moravu odrizli.Urcite bych se sel podivat ae takto to pro me nema smysl.Mohla by to aspon CT vysilat jako nahradu zato ze nedavali euro

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý ročník 89, věřím v úspěch. Škoda Pekharta a Váchy. Můj tip je finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Chybí tam Christu. Těším se na Wojnara.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně moje řeč..Váchy obzvláště škoda...a for bommpary : myslim ze to bude davat eurosport :) letos to vyhraje španělsko tažený niguezem, meridou a camachem..maj už hodně vyspělej tým..

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň že nechybí Necid. Letos přišel jeho čas.

Reagovat
smazaný uživatel

Finále Španělsko - ČR .

Reagovat
One-Real

jj tak bych to tak rád viděl

Reagovat
One-Real

Slyšel jsem že se to prý nebude nikde vysílat,je to v Česku a nebude se to vysílat,velmi dobře

Reagovat
Shevchenko

Eurosport.

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším na Libora Kozáka - nejlepší střelec turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda toho Pekharta a Štěcha, a taky bych moc rád viděl tu nominaci

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
PJ

Mas na konci clanku napsano "Nominaci českého týmu najdete zde." a to zde je odkaz - jak jinak to jeste mame zviditelnit, abys to pochopil, ze tam ta nominace je a nemusis se ptat?

Reagovat
smazaný uživatel

jo to jsem přehlédl

Reagovat
smazaný uživatel

díkes

Reagovat
smazaný uživatel

potáhnou to tyhle kluci: Polák-Mazuch-Hable-Necid. Hlavně Hable je pro mě supertalent - na svůj věk hraje nejvyspělejší možný fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně zase Hable tak zázračný nepřijde. Zálohu potáhne hlavně Morávek, v obraně stopeři Mazuch s Polákem, v útoku nejlepší střelec turnaje Necid.

Reagovat
smazaný uživatel

sem zvědavej co budeš říkat až morávek odlítne třeba od baloteliho nebo od angličanů ..........hable má už zkušenosti a umí hrát tvrdě ....to myslim že morávka přjedou v tý záloze i když když bude hable defenzivní a morávek ofenzivní....

Reagovat
smazaný uživatel

jo na tohle máš pravdu,ale zase rosa není taky hráč do těla a dás e říct že sis tím poradí(berte to jako příklad,i když hraje v anglii ale on na tělo není)

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, vyznavač anglické kopané. Já pouze tvrdím, že mi Hable nijak zázračný nepřijde, jeho přednost je ve fyzické kondici, trošku bych to přirovnal k "zázračným" patnáctiletým Afričanům, kteří mají výhodu v mládí ve skladbě těla, ale potom po nich slehne zem... Morávek je obrovský talent, takového hráče jsme tady dlouho neměli (snad jen Rosa).

Největší naděje budoucnosti: 1. Morávek, 2. Necid, 3. Mazuch, 4. Lecjaks, 5. Zeman

Reagovat
smazaný uživatel

ty si hableho viděl že ho můžeš takhle k němu přorovnat?Já neříkám že morávek je špatnej ale uvidíš že bude k sobě potřebovat nějákej štít kdo mu to tam zbourá a u hable taky má další přednost že ten tým dokáže strhnout atd. což u morávka nevidim......a že rosickej se prosadil v anglický lize? možná vždycky ten měsíc pak se půl roku dává do kupy...a le nechci aby to vyznělo něják špatně vůči morávkovi a rosickýmu..ppodle mě to sou super hráči

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, Hableho jsem viděl hodněkrát na vlastní oči, právě proto to říkám. Jasně, že Morávek někoho takového potřebuje, to souhlasím. Já jsem pouze konstatoval, že si nemyslím, že se v kategorii dospělých Hable nějak výrazně prosadí, k čemuž ho všichni předurčují. Důvod je ten, že mu zmizí jeho hlavní zbraň a to fyzická vyspělost vůči stejně starým hráčům, která však časem zmizí.

Reagovat
smazaný uživatel

já ho znám od maličku a dřív to tak bylo že byl fyzicky vyspělejší alůe o to přišel tak pře 2,3 lety....takže s tebou nemohu souhlasit

Reagovat
smazaný uživatel

Těch talentů je mnohem víc a třeba ani jeden z těchhle se nemusí prosadit a naopak Hable může hrát za pár let za Real,Juve,Chelsea nebo jiný velkoklub...

Všichni tihle hráči jsou naděje,které se musí prosadit a ne všem se to podaří. Třeba Pekhart může být za pár let klíčovým útočníkem spurs,nebo taky může putovat do 2.anglické a nemusí se prosadit vůbec.

Reagovat
smazaný uživatel

každopádně se mi zdá že zase přichází éra českýho fotbalu až takovýhle kluci vyspějou;-)jako to byly kluci z 20 jako fenin,kalouda,šimůnek,střeštík,tk tadyty kluci jako pekhart,necid,morávek,hable,mazuch...

Reagovat
smazaný uživatel

Wojnar, Christu, Řezník...

Reagovat
smazaný uživatel

jo je jich strašně moc,a všechny neznám;-)je jansý že uplně každej to třeba nedotáhne nahoru ale pokud budou chtít maj na to

Reagovat
smazaný uživatel

Do základu týmů z horních pozic velkých lig(PL,PD,Serie) se dostane sotva 20% z nich a to jsem optimista

Reagovat
smazaný uživatel

AMUNT Aarón NIgueZ

Reagovat
havrys99
Reagovat
$dolar$

Tak treba se alespon prosadi ve Florencii

Reagovat
smazaný uživatel

To snad není možný blbí Italové,a ni neví, že je v 19-ce.A stejně kecají, že si zahraje v prvním týmu to je jasný

Reagovat
smazaný uživatel

On je v U-21... Proč by ho měli pouštět na všechny reprezentační starty,to nechápu...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nemáme nahodou Italy ve skupině ?

Reagovat
smazaný uživatel

Už mám alergii na ty Italy.Proč by ho neměli pustit, když ho stejně nebudou potřebovat?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele