Domácí vězení pod Lukašenkovým patronátem: Chamutouski bude dva roky bez fotbalu

05.01.2023, 11:00
Aktuality
Vasil Chamutouski (© twitter.com/FootRoumain)

Křížem krážem napříč východní Evropou či Německem trávil svou hráčskou kariéru brankář Vasil Chamutouski. Zapisoval šestadvacet reprezentačních startů za běloruský nároďák. Když nastal čas pověsit kopačky na hřebík, vrhnul se na práci trenéra. Jenže svou fotbalovou pouť musí na čas přerušit. Stačilo, aby se stal odpůrcem běloruské hlavy státu, a už mířil do basy.

Ještě do roku 2020 se staral o výkonnost brankářů v top běloruských klubech, postupně dostal nabídky od Dynama Minsk, BATE Borisova i Dynama Brest. Jenže pak nastal zlom. V srpnu téhož roku se totiž zúčastnil protestů proti nynějšímu běloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a jeho režimu. Musel po nich rodnou zemi opustit, pokud chtěl u fotbalu zůstat.

Policejní složky pozatýkaly stovky lidí, do jejich spárů ale ještě Chamutouski nezabředl. Přes další angažmá v Saúdské Arábii se nakonec ocitl na Ukrajině, od ledna roku 2022 se staral o kondici gólmanů ve Lvově. Ani ve zdejších krajích však potřebný klid nedostal, rozbouřil se totiž naplno rusko-ukrajinský válečný konflikt, takže během dubna znovu vyměnil působiště.

Navrátil se ke svým kořenům v Bukurešti, kde za tamní Steauu chytával počátkem tisíciletí. A u aktuálně druholigového CSA, konkurenta FCSB z nejvyšší soutěže, přijal obvyklou roli šéfa brankářů. Do Běloruska si letos na podzim chtěl odskočit na plánovanou operaci kolene. Nestihl ji. Zkraje října byl zatčený, po vánočních svátcích odsouzený k dvouletému vězení.

Potrestaný byl dle paragrafu trestního zákoníku, který zakazuje aktivní účast na skupinových akcích, jež hrubě narušují veřejný pořádek. "Vasil byl zatčen na parkovišti několika policisty. Zatím nevíme nic o možných obviněních, která jsou proti němu vznesena,” vzkázal médiím jeho bratr Juryj. "Ani já, ani jeho žena, ani právník jsme se s ním zatím nemohli spojit. Byl uvězněn v Okrestině. Jsme stále přesvědčeni, že jeho situace bude v co možná nejkratší době vyjasněna a bude nakonec propuštěn na svobodu,” věřil během října spolu s celou rodinou.

Okrestinské vězení je známé jako jedno z nejtvrdších v hlavní běloruské metropoli. Většina z vězňů jsou aktivisté, kteří se staví právě proti Lukašenkově režimu. A nespočet demonstrantů zatčených během protestů z roku 2020 skončilo právě tam. Zažívali prý skutečné hrůzy. Byli biti, mučeni, pobývali v nelidských podmínkách. "Osobně jsem mohla vidět asi dvacet úplně svlečených mužů na kolenou s rukama za hlavou. Cákance krve byly na podlaze, na stěnách," popisovala tehdejší hrůzy pro televizní stanici Sky News jedna z uvězněných demonstrantek.

Západ neuznal legitimitu prezidentských voleb v Bělorusku, Alexandr Lukašenko je vlastně považován za jakousi personu non grata. Spojené státy americké umístily Okrestinu na svůj seznam subjektů, jež vážně porušují lidská práva. Pro Chamutouského se na každý pád bude jednat o mírnější druh věznění. Asi ani pro samotného Lukašenka by nebylo politicky úplně nejvhodnější, aby bývalý reprezentant byl za mřížemi s těmi nejbrutálnějšími kriminálníky.

Jeho trest zahrnuje v podstatě domácí vězení, tedy pod přísným dohledem místních úřadů, a také bude muset vykonávat veřejně prospěšné práce. Místní úřady a soudy tak jako tak jeho odsouzením opětovně potvrdily, že Lukašenkův režim nesmlouvavě jedná s těmi, kdo chtějí svobodně projevit svůj názor a prahnou po politické změně. I za cenu násilí nebo cenzury.

Chamutouski evidentně neplánoval v Rumunsku setrvat vyloženě nadlouho. Sám současný lodivod Lvova a zároveň jeho krajan Aleh Dulub byl z jeho zatčení také notně překvapený. A prozradil, že se Chamutouski po operaci brzy chystal navrátit na Ukrajinu, pokud by se tamní situace výrazně zlepšila. Mínil zkrátka pokračovat v práci, kterou tam započal. Nyní jen stěží odhadovat, zda bude mít v ukrajinském klubu stále dveře otevřené, jakmile bude propuštěný.

Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Minsku se po příchodu do rumunského CSA rozpovídal o situaci v Bělorusku pro televizní společnost Digi Sport. "Lidé v Bělorusku protestovali proti válce na Ukrajině a vyšli do ulic. Já tam byl po prezidentských volbách. Opravdu v nich byla spousta manipulace,” říkal v rozhovoru z dubna. "Ještě když jsem působil v Brestu, vyhodili všechny lidi, kteří se ozvali kvůli podvodům a proti teroru. Vůbec nezáleželo, jestli jste byl kouč, hráč, učitel nebo chirurg. Odcestoval jsem tak radši do Saúdské Arábie,” vysvětloval svůj příběh.

Svůj návrat k fotbalovým činnostem v Bělorusku v nejbližší době neplánoval. "Nemyslím si, že bych tam mohl dále pracovat, dokud bude tato situace pokračovat,” odmítal. "V roce 2019 jsme v Brestu vyhráli poprvé v historii titul. Jenže po těch volbách byli vyhozeni ti, kteří jen vyjádřili určitý nesouhlas. Pokud jednoduše máte jiný, vlastní názor, vyhodí vás,” zakončil.

Autor: Patrik Sandev / digisport.ro, playsport.ro, sport.ua, tribuna.com, Sky News, mondosportivo.it

Komentáře (38)

Přidat komentář
Fodbalysta

Taková další krásná země k žití.

Reagovat
Rudnevs

Bielorusko v modernej dobe by ľudia nemali trpieť takýmto režimom.

Reagovat
The Krupy

Bielorusko

Rusko

totalita

Reagovat
oli9

Reagovat
Kucka

Reagovat
iamek

Reagovat
scholes18

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Ligter

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
shawntee9

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Cotton

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
oli9

za svině Lukašenko také skončí hodně špatně.

Reagovat
Bowie

tu sa stazuju ludia, ze namaju slobodu slova a pritom chvalia rezimy v bielorusko a rusku

Reagovat
srbic13

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
mistr129

Reagovat
dantetomas

To su presne ti, ktori po tom, co im niekto odporuci 1984 od Orwella, tvrdia, ze to citat nemusia... oni to predsa v zapadnej spolocnosti ziju

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Cotton

Reagovat
Axelrose

Tvl, tam musejí mít chirurgy jak víno, když se sebere odjede tam na operaci. Ještě když ví, že po něm půjdou - komunisti neodpouštějí.

Bych se radši nechal operovat u nás v Pardubicích I když by mi to asi ukončilo kariéru

Reagovat
Kily

u nás super chirurgie na hlavu, tu umějí velmi dobře, co se týče zbytku, tak rychle jinam

Reagovat
Salfovic

Do prdele, to toho zmrda nemůžou nějak sundat. Bělorusové narozdíl od rusáků nejsou takoví dementi.

Reagovat
Seydou Doumbia

přitom sejmout někde na veřejném místě prezidenta by neměl být tak těžký ukol...i kdyby kvůli tomu byl jeden život v piči, tak jeden by se obětoval mohl na úkor zbytku

Reagovat
Rudnevs

To som si tiez vravel ked som bol maly o Hitlerovi, ze vsak ked bol tak zly, tak preco ho nikto proste niekde nezabil… Ale tak ono samozrejme to neni take jednoduche, jednak su tito ludia extremne chraneni a po druhe asi nikto neobetuje dobrovolne svoj zivot.

Reagovat
insane

Kdyby ho někdo sejmul, určitě by kvůli tomu nebyl v píči jen jeden život. Bohužel.

Reagovat
Neutron

vsak smelo do toho

Reagovat
Seydou Doumbia

Mě je ukradený

Reagovat
Univerzál

Bohužel jej drží armáda. Nebýt toho, tak už je po těch protestních akcích na smetišti dějin.

Reagovat
thewall

Nejen armáda, ale obecně silové složky. Bělorusko je s největší pravděpodobností úplně v prdeli.

Na svém území mají ruské vojáky a předpokládám, že klíčové vojenské objekty jsou jimi zcela nebo alespoň významně zajištěny. Armáda, policie, rozvědky jsou pod kontrolou rusů a proruských Bělorusů. Buď už to mají pod kontrolou takovým způsobem, že je mimo realitu nějaký převrat, nebo jsou schopni potenciální převrat/revoluci utopit v krvi. Když umře Lukašenko, tak se rozjede naplno návrat Běloruska do SSSR (nově nazýváno Ruská federace). Jakýkoliv odpor povede ke krvavé občanské válce.

Rusové Bělorusy nepustí a nepřipustí ukrajinský scénář. To území berou jako své ještě více než to ukrajinské a Bělorusko je nesrovnatelně menší sousto než UA.

Za Lukašenka by změna mohla přijít taky jen přes občanskou válku.

Moc bych Bělorusům přál, ať se vymaní z ruského světa, ale pravděpodobnost tohoto vývoje vidím jako mizivou (bez ohledu na výsledek války na Ukrajině).

Reagovat
Bobřík1

Tak se tam dosadí jinej zmrd no.

Reagovat
Kang & Kodos

Hlavně nemíchat sport a politiku, co vy kundy?

Reagovat
Blasphemer

Nemá sportovat, pak by se mu to určitě nestalo.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
pistacik11

Sak tam nejde kvôli športu, ale kvôli tomu, že porušil zákon

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele