Dino slaví padesátiny. Pět nejslavnějších momentů kluka ze Smetanovy Lhoty

30.03.2023, 10:53
Profily, historie
Jan Koller (© AFP)

Od slavného prvního rozhovoru v Ďolíčku z jara roku 1995 uplynulo už skoro třicet let. Od té doby prožil Jan Koller ve své kariéře mnohé. Skromný útočník na hřišti mohl vypadat jako někdo, kdo by měl dělat cokoli jiného, jen ne fotbal. I tak si ale získal slávu a uznání fandů po celém světě. Ve čtvrtek historicky stále nejlepší střelec české reprezentace oslavil padesátku.

Na hřišti byl výjimečný, originální. Na poměry světového fotbalu měl obrovskou a zdánlivě nemotornou postavu, kvůli níž se mu v začátcích ve Spartě diváci smáli. Přesto dokázal být rychlý, pohotový a navzdory své dvoumetrové výšce dával góly nejen hlavou.

Dino, jak zní jeho přezdívka, pálil levou i pravou, zakončoval chladnokrevně, přesně a co víc, spoustu dalších tref pro své spoluhráče dokázal připravit. Stal se nezapomenutelným díky řadě momentů, Livesport Zprávy jich vybraly pět.

První gól a titul ve Spartě

Byly to těžké začátky. Sparťanská kabina Kollera zrovna ideálně nepřijala. A když se na jaře ročníku 1994/95 Letenští zbavili trenéra Jürgena Sundermanna, který rodáka ze Smetanovy Lhoty jako první poslal na hřiště do ligového zápasu, vypadalo to s jeho dalším působením v rudém dresu bledě. Vytáhlý útočník ovšem zaujal i trenéra Josefa Jarabinského, jenž začal jeho potenciál využívat v závěrech zápasů.

Ve svém čtvrtém ligovém startu dal Koller svůj první ligový gól. V 68. minutě na hřišti Bohemians za nerozhodného stavu 1:1 stáhl kouč Letenských budoucího držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda a na hřiště vyběhl dlouhán z jihu Čech. Po dvou minutách si našel ve vzduchu balon z rohového kopu a hlavou rozhodl.

Z jeho prvního pozápasového rozhovoru se stal virální kousek. "Byl to krásnej ten, krásná to, já to neumím ani vyslovit tyjo," marně hledal slova, když na něj na trávníku v Ďolíčku bezprostředně po utkání zamířily mikrofon a kamera. Fotbalovou hantýrku obohatila mimo jiné Kollerova charakteristika konce zápasu, o kterém pronesl, že byl "vyšperkovaný".

Sparta tenkrát postupně ukrajovala sedmibodový náskok Slavie a po jarní jízdě slavila titul s náskokem šesti bodů.

Koruna střelce pro kamaráda

V belgické lize se stal Koller senzací. Z Lokerenu, v jehož dresu rok od roku přidával více a více gólů, se po třech sezonách stěhoval - nabídka přišla ze slavného Anderlechtu Brusel. Hned v prvním ročníku nasázel za Fialky 20 branek a stal se nejlepším střelcem týmu. Spoustu z nich mu připravoval Tomasz Radzinski, společně s nímž pomohli královskému celku porazit v evropských pohárech Manchester United i Real Madrid.

A když už se jejich druhá společná sezona chýlila ke konci, prosil rychlonohý Kanaďan Kollera, aby mu pomohl získat korunu pro krále střelců. Jenže český kanonýr v první půli na hřišti Aasltu dvakrát skóroval a srovnal počet gólů mezi ním a Radzinskim na 22:22. "O poločase mu povídám, Honzo, vždyť jsi mi slíbil, že mi s tím pomůžeš," smál se Radzinski ve filmu Příběh obyčejného kluka.

Koller, jenž střelcům v Belgii už v minulosti kraloval, ale slib dodržel. "Pak nastala situace, kdy jsme šli v závěru zápasu oba dva sami na brankáře a já jsem mu to dal před prázdnou bránu. On se tím gólem stal nejlepším střelcem ligy," přitakal dobrák ze Smetanovy Lhoty. "Je to osoba, která pro vás udělá všechno. Nikde na světě nenajdete nikoho milejšího, kdo má víc než dva metry výšky. Nemůžu popsat, jaký jsme k sobě měli respekt," vzpomínal Radzinski.

Šibenice ve finále Poháru UEFA i gól Realu

Z Belgie se Koller stěhoval do Německa, kde spojil angažmá v Borussii Dortmund s českým parťákem Tomášem Rosickým. Vestfálský klub hned první rok po Kollerově příchodu triumfoval v Bundeslize. Tvořivý český záložník často hledal krajana na hrotu útoku, zářila ale celá ofenziva žlutočerného klubu. V následující sezoně to pak Borussia dotáhla až do finále tehdejšího poháru UEFA.

Koller v něm skóroval, když báječnou střelou z 20 metrů vymetl šibenici. Jeho trefa však pouze zmírnila konečný výsledek 2:3 pro Feyenoord. "Bohužel, mé góly nic nerozhodly. Kdyby některý z nich byl postupový, byl by nejcennější,” smutnil Koller, když bilancoval své snažení v evropských pohárech.

I tak dokázal v Lize mistrů skórovat osmkrát z 12 zápasů, přičemž vyzrál na defenzivy slavných klubů jako třeba AC Milán či Real Madrid. A právě proti Bílému baletu společně s Rosickým demonstrovali to, jak si na hřišti rozuměli.

V sestavě kola jako brankář

Zápasy mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund jsou v Německu absolutními šlágry a nejinak tomu bylo v listopadu 2002. Klasická bitva, která proti sobě svedla první a druhý tým tabulky, pomalu mířila do finiše, když se Jens Lehmann začal až příliš nahlas domáhat neuznání gólu na 2:1 pro Bayern. Neuspěl a navíc dostal červenou. Dortmund už měl v tu chvíli vyčerpanou kvótu tří střídajících hráčů, a tak musel do brány někdo z pole. Lehmannův dres i rukavice si vzal Koller.

"Už dříve nám říkal, že občas při hokeji vleze do brány. A měl na brankáře hodně dobrou postavu. Navíc na Bayernu do brány nikdo nechtěl," vzpomínal generální manažer Borussie Hans-Joachim Watzke na výjimečný okamžik.

Koller pak válel i v bráně. Dortmundu se sice nepodařilo skóre otočit, ale český obr sklidil pochvalu i od protihráčů. Však mistrně skočil pod nohy pronikajícího Hasana Salihamidžiče a rovněž bravurně zlikvidoval bombu Michaela Ballacka z hranice velkého vápna.

Kollera pak dokonce vybrali novináři ze specializovaného časopisu Kicker do sestavy kola jako brankáře. "Kicker je renomovaný magazín, který bere všechno vážně, takže mi to udělalo radost. Dokonce to bylo zařazeno mezi bundesligové události historie," vzpomínal Koller v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Epická bitva s Nizozemskem

Čeští fanoušci považují tento zápas za nejlepší v historii národního týmu. Epický obrat z 0:2 na 3:2 měla na svědomí parta vedená Karlem Brücknerem. V útoku řádila dvojice Baroš -⁠ Koller a právě díky jejich spolupráci se podařilo Čechům srovnat na 2:2. Koller nejdříve zametl Barošovu nahrávku do částečně odkryté brány, ve druhé půli pak ale předvedl svou jedinečnost precizním sklepnutím vysokého míče Barošovi, který z voleje propálil Edwina van der Sara.

Tato trefa se objevuje mezi 10 nejkrásnějšími góly české fotbalové historie a Koller při ní ukázal dokonalý přehled a smysl pro finální nahrávku, kterou hrudí adresoval na hranici velkého vápna. "Je jako baobab," naříkal Jaap Stam, který ho hlídal. Mnohdy totiž uhlídat Kollera zkrátka nešlo.

Česká jízda na Euro 2004 nakonec skončila smutnou prohrou v semifinále s Řeckem. Koller reprezentační dres oblékal dalších pět let, zahrál si -⁠ a dal po jednom gólu -⁠ na MS 2006 i evropském šampionátu o dva roky později. Celkem za národní tým odehrál 91 zápasů, v nichž nastřílel 55 gólů. Tomuto číslu se nikdo další zatím ani nepřiblížil.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (147)

Přidat komentář
doshcz

legenda

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
lubik

Reagovat
Ligter

Reagovat
JarousFCB

nový EF potřebuje komenty

Reagovat
_Blind_

Reagovat
Slovácký trojboj

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
raduinho

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
romeo351

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Mada

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
zurix_new

Reagovat
Ofenziva > Defenziva

Reagovat
PBLead

palcohonič dne

Reagovat
doshcz

za to nemohu, že spousta lidí se mnou sdílí tento jediný správný názor

Reagovat
Zemun

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cotton

Reagovat
Dontlookatme

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Keboto

Reagovat
Rezan

Reagovat
Krausio_Real_M

Reagovat
Manik...

Reagovat
Kucka

Reagovat
Csaplárova past

Honzo, Honzo .. pojďte k nám.

Reagovat
JarousFCB

Tak to máme narozky stejně. btw. na tom rozhovoru jsem nikdy neshledal nic vtipného. Prostě jen nebyl připravený a byl plný emocí. To video s Lahmem je mnohem vtipnější.

Reagovat
David Kozohorský

Takže narozky. Jaký je to pocit?

Reagovat
ratusek

Reagovat
10adam

Reagovat
gunner123

Reagovat
Manik...

Reagovat
kilobyte

Vyšperkovaný rozhovor.

Reagovat
kilobyte

https://www.eurofotbal.cz/clanky/kanonyr-koller-v-38-letech-definitivne-konci-s-fotbalem-156395/?forum=1#post14192735

Hefy: "Hm, dvacet nových reakcí na můj příspěvek? Jo, on je tu nový článek o Kollerovi."

Reagovat
oli9

parádní střelec a hráč

Pro repre vždy platný

Reagovat
smazaný uživatel

Bez "Dina" by bola Borussia, Bundesliga a európsky futbal ochudobnený o zaujímavú časť futbalovej histórie.

Reagovat
Gunner14

Borec pamatuji si, kdyz jsme se dostali se skolou do semifinale Coca Cola Cupu a on byl ambasador, tak byl s nama na rozcvicce a kazdemu tam daval pri prebehnuti placaka, tak malinkej jsem se nikdy necitil, opravdu Dino

Reagovat
GabrielBatistuta

Jak se chtěl pochlubit, že chodil do školy

Reagovat
Gunner14

Reagovat
ratusek

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Sosi

jako že na vás skákal břichem dolů?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Puskas

Nenapadá mě jiný hráč, který by byl na začátku tak podceňovaný a tak všem vytřel zrak.

Reagovat
inferno08

Tak z českých nevím, z cizích mě napadá třeba Vardy, který v roce 2010 hraje 6. nejvyšší ligu a v roce 2020 zaznamená stý gól v PL.

Reagovat
Puskas

Ono i třeba Gerdu Müllerovi se smáli vlastní spoluhráči, když přišel na první trénink.

Reagovat
Gunner14

Ian Wright zacal jeste pozde jako profik a pak se stal nejlepsim strelcem Arsenalu, nez ho predbehl Henry

Reagovat
icka

Takový Kante hral v 3 francouzske lize...

Reagovat
kilobyte

Jeho snad nejvíce lidí ocenilo až po konci kariéry. Na začátku vysmívaný a na konci haněný v repre.

Reagovat
j_mrazik

Z české repre snad nikdo neodcházel v dobrém a bez poplivání fanoušků. Nedvěd, Koller, Baroš, Poborský, Čech.. Ok konce mi přijdou u Šmicera, Galáska, Bergera, tam si nic extra špatného nevybavuju.

Reagovat
kilobyte

Smutná pravda. Možná i to je důvod, že nejsme tak úspěšní. S takovou "podporou" těžko můžeš předvádět nejlepší výkony.

Reagovat
Puskas

Jankul ještě.

Reagovat
Muffi

Berger se rozhadal s Uhrinem i Chovancem a Bruckner se na nej vykaslal. Zadny oficialni konec tam nebyl.

Reagovat
romeo351

Na konci haněný v repre? Vrátil se akorát na ten poločas, kdy to vzdal..

Reagovat
r.mrazik

haněný?

to si nepamatuju,ze by ho nekdo natrel

jestli si pamatuju,tak se vratil na to slovensko,kde ho trener narodaku totalne utopil v utoku a on se mu na to pak vysral

kotel dostal tehdejsi trener, koller byl na place z tech lepsich

Reagovat
Bakary3

Jemu nikdo nic nevyčítal.

Snad jen, že už se vracet neměl

Reagovat
r.mrazik

trenoval tehdy Hasek ne? ten mu ten prichod akorat totalne znechutil

Reagovat
Lemond Laws

Koukam, že si reagoval na Svobodu na tw... zajímavý no.

Reagovat
r.mrazik

twitter je vetsinou jen misto na upusteny pary

jj, rozhovor Svobody byla podle me slusna prasarna

Reagovat
Lemond Laws

No, spíš přijde takovej hloupej a ani nevěděl co chtěl říct

Reagovat
r.mrazik

muze byt

podle me to ma nastaveny dezolatne a je to kreten

Reagovat
kilobyte

Taky bych radši, aby byl hloupý. Ale myslím si, že o tom to úplně nebude. Už jenom to jak se usmíval, když říkal, že válka bude trvat dlouho.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Zark

to bude duševní mrzák

Reagovat
Kiss Me Polka!

spis typicky svazak, politicky mu to mysli

Reagovat
kilobyte
Reagovat
kilobyte

To já slyšel dost krát, že by neměl hrát, že je to poleno, atd.

Reagovat
r.mrazik

zezacatku rozhodne

ke konci si to fakt nevybavuju

Reagovat
kilobyte

Já byl třeba v té době na praxi a tam ho při obědě hanili všichni (asi 5 chlapů, co fotbal moc nesledovalo). V tu chvíli jsem si uvědomil, jak je vlastně nedoceněný, protože většina ho měla ve škatulce "vysoké dřevo". A bylo to hlavně tím, že fotbal moc nesledovali.

Reagovat
r.mrazik

asi si to moc nepamatuju

ale verim,ze kdyz uz moc nestihal,tak se na nej prskalo,at se da vic mista mladsim

Reagovat
SaianSupaCrew

Reagovat
lampas

Po MS 2006 byl Bruckner soustavně kritizovaný, že to hraje pořád jen na Kollera a nároďák je tím už přečtenej. On pak už neměl ani příliš dobrou formu v klubech, takže co si matně pamatuji, tak hejty na to že hraje začaly být docela velký.

Reagovat
smazaný uživatel

Michal Ďuriš

Reagovat
ACSeRw!n

hodne v pohode typek.. kamos se s nim ozral ve Smetanove Lhote a pak asi za rok, kdyz byl v Monaku mu zavolal, predstavil se jako nekdo uplne jinej, aby tam Dino prisel.. ale ten se na nej pak nevysral a dali kafe a pokecali

Reagovat
Gunner14

Reagovat
romeo351

Proč se nepředstavil normálně?

Reagovat
ACSeRw!n

protoze se tam videli jednou a Dino byl na plech, takze si ho vubec nepamatoval.. predstavil se jen krestnim jmenem jako Martin ze Smetanovi Lhoty, ale byl to jinej Martin

Reagovat
VersaceChain

parada kamo

Reagovat
ACSeRw!n

diky bracho

Reagovat
Lemond Laws

Kurva, co to je za sračku?

Reagovat
inferno08

Takže se vlastně představil jiným jménem, které ale bylo shodou okolností stejné, jako jeho jméno.

Reagovat
ACSeRw!n

jo.. on tam byl proste jeste jede Martin, kteryho Dino normalne znal.. a ten druhej Martin toho vyuzil nebyla to shoda okolnosti

Reagovat
Sosi

Reagovat
Albert Rusnák ml.

"predstavil se jen krestnim jmenem jako Martin ze Smetanovi Lhoty, ale byl to jinej Martin"... ani hovno tomu nerozumiem...

Reagovat
kilobyte

A teď si představ, jak zmatený musel být Koller. Přijde na schůzku s Martinem a tam Martin.

Reagovat
Neutron

Reagovat
Jardin

Reagovat
Kowe

Reagovat
Front hell

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Vsadim gule

Reagovat
Remt

Reagovat
Cotton

Reagovat
Zark

Reagovat
ratusek

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Nizzie

Reagovat
TopinB

Reagovat
Kucka

Reagovat
Sosi

To byl Martin z jiného hrníčku.

Reagovat
Kang & Kodos

Neskutečný příběh

Reagovat
Zark

neskutečně vyšperkovaný

Reagovat
Hasan Šáš

Neskutečný příběh

Reagovat
PtákOhnívák

Lepší než ten památný rozhovor je ten faul Šindeláře na Máňu...

Strašlivá kosa!

Reagovat
ACSeRw!n

brutus.. a v brane Blazek s mulletem

Reagovat
kilobyte

Klasická Bohemka.

Reagovat
Lemond Laws

Tak to byl OBLUDNÝ zákrok

Reagovat
vacin

Faul z kategorie taktických

Reagovat
kilobyte

V tom videu Anderlecht proti United slyším místo Radzinski prostě Rosický. Navíc se oba jmenovali Tomáš, respektive Tomasz. Možná měl jít z Dortmundu taky do Arsenalu a nebo za Radzinskim do Evertonu. Nebo si najít dalšího Tomáše.

Reagovat
GabrielBatistuta

Koukal jsem, jestli s ním na knize nespolupracoval Radotínský, že by se to hodilo k tomu, co píšeš. To sice ne, ale koukam, že jednu napsal Škvor a druhou Šváb

Reagovat
Sosi

Takže se představí jako Tomáš, a ono ne, je to Tomáš

Reagovat
Lemond Laws

Jak zalepil do koše ten granát z 15 metrů

Reagovat
wyqinac

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Tohoto člověka obrovsky respektuju. Člověk, který po všech těch úspěších dokázal být naprosto skromným. Když ho potkáte na ulici, normálně se s vámi pobaví, vyfotí se, všechno s úsměvem a na pohodu. Přeju mu hodně zdraví a štěstí do dalších let. Vic takových skromných lidí. Dino je vždy náš! ❤️

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
VersaceChain

Dino je frajer, ale ne kazdemu je prijemne, kdyz ho poznavaj lidi a ma s nimi interagovat. Se skromnosti to spolecneho mit nic nemusi.

Reagovat
Nizzie

Toto si málo lidí uvědomuje. Ti lidi nejsou žádné cvičené opice, aby si za nimi mohl kde kdo přijít, ochmatávat je, fotit se, a jiné. Úplně mě dokáže nasrat, kdy borec dává rozhovor po vyloženě nepovedeném zápase, přiběhne za ním magor s telefonem a chce se s ním velice fotit a objímat. A když si náhodou jako dovolí ho odmítnout, je z toho halo jako prase.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, a ještě něco. Možná, že kdyby v našem fotbale bylo víc takových lidí, kteří v každém zápase odevzdají vše, dokáží být srdeční vůči spoluhráčům a kolektivu, dokáží se za spoluhráče obětovat, neremcat, když je trenér dá na střídačku, nehrát si na borce, naopak druhé podpořit, nemyslet jen na sebe, ak jsme někde jinde. Toto všechno Koller dokázal. A proto byl všude (kromě vyjebane Sparty a narcisty Siegla), oblíbený a chtěný.

Reagovat
inferno08

*nacisty Siegla.

Reagovat
Kang & Kodos

SH

Reagovat
dantetomas

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Neutron

keby kazdy clovek bol takyto tak cela spolocnost sme inde...

Reagovat
Hasan Šáš

Jenže nebejt tý vyjebaný Sparty, tak o něm ví jenom pár pupkáčů ve Lhotě a tenhle článek by neexistoval.

Reagovat
IgorMičinec

Skvělý jak chytne ten Ballackův granát do koše

Reagovat
kilobyte

Neměl zkušenosti, tak nevěděl, že to má vyrazit.

Reagovat
SaianSupaCrew

Ta chemie, mezi jím a Barym, to bylo něco neskutečného. Sklepávání, narážečky... Na svou výšku a na to, jak působil, neměl vůbec špatnou techniku.

Reagovat
icka

Tak to bylo hodně i tou zálohou kolem roku 2004. Ta byla top v naší historii bych řekl.

Reagovat
vacin

Tak ono když si vyjmenuješ hráče, kteří nastoupili proti Nizozemsku podle klubů, do kterých to v kariéře dotáhli, tak je to neuvěřitelný jakou sestavu jsme měli.

Chelsea, AC Milan, Atletico Madrid (Fiorentina), Spartak Moskva, Juventus, Ajax, Juventus, Arsenal, ManU (Benfica), Liverpool, Dortmund

Liverpool, Hamburg, PSG

Reagovat
Lemond Laws

No to je nechutný... A zároveň se dá říct, že skoro všichni byli zároveň oporou v těch týmech...

Reagovat
isokarhu.

V 2000-cích rokov mali češi fantastickú generáciu. To som vedel celú vašu zostavu a Dino bol tam najväčší sympaťák. Taký futbalový Zdeno Chára čo sa vymakal vlastnou pracovitosťou. Všetko naj mu prajem !

Reagovat
BBystr

Mne sa páči ako to tí hráči v tej dobe bili aj z 30-40 metrov ... teraz dobre, že to nestrieľajú z čiary

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele