DIARIO AMÉRICA - NUDA V PERU

09.07.2004, 12:11
Aktuality
Zápasy skupiny C nemohly nadchnout snad nikoho. Ani samotné hráče a příznivce vítězů. Dvakrát 1:0, jednou z penalty, podruhé v poslední minutě. EURO 2004 snížilo na 1:2, COPA AMÉRICA včera zůstala daleko za očekáváním. Kolumbie - Bolívie a Peru - Venezuela budou muset dnes večer špatný dojem napravit!

Tak jsme se konečně dočkali! Po čtyřech zápasech velmi dobré úrovně přišel jeden, o kterém lze psát jen pár slov. Nudný, nevalné úrovně, na prstech jedné ruky by se daly spočítat momenty, kdy stálo za to zvednout oči od rozečtené knížky. Kostarika se snad přeci jen snažila hrát fotbal, ale nemohlo se jí to dařit, když se Paraguay představila "á-la Řecko", čtyřčlenná zeď uvnitř pokutového území, pětičlenná v jeho blízkosti a jen Nelson Haedo pohybující se okolo poloviny hrací plochy.

V 16. minutě to byl Walter Centeno, který z dálky poslal na branku Diega Barreta nesmělý pokus o střelu. Snad jen ve 22. a 26. minutě se objevil náznak fotbalu. Kostarika měla dvě "tutovky" a jak se později ukázalo, jejich nevyužití jí přišlo draho. Nejprve Ronald Gómez dostal přihrávku od Stevena Bryceho, ocitl se sám před brankářem, tvrdě vystřelil, ale nedal. Nadvakrát, ale nakonec přeci jen, ztlumil míč pod svým tělem paraguayský gólman. A Diego Barreto zazářil znovu o 4 minuty později, když skvěle kryl "smrtonosnou" střelu Leonarda Gonzálese. V prvním poločase se dočkala i Paraguay své premiérové "ranky". Z trestného kopu, těsně nad, Ernesto Cristaldo. Ve 31. minutě... A to bylo do 45. minuty vše. Mladý jihoamerický celek neměl odvahu pustit se do ofenzívy, hráči, kteří se připravují na OH 2004, se teprve na hřišti oťukávají. A ti ze středu Ameriky toho prostě dnes víc ukázat ani nemohli.

Do druhého poločasu to Paraguay zkusila s trochu rozdílnou taktikou. Začala napadat hráče soupeře již na jeho polovině a několikrát se jí podařilo zahrozit. Zejména hlavička Carlose Humberta Paredese byla velice nebezpečná. Mezi mladíky to byl právě on, společně s Carlosem Gamarrou, kdo patří k oné starší generaci reprezentantů své země. Walter Centeno se pak pokusil vylepšit to, co nedotáhl do konce v 16. minutě, s míčem u nohy uhnul vpravo a pak vlevo, vystřelil, ale vysoko nad branku. Trenér Kostariky José Luis Pinto se pokusil oživit hru a vystřídal oba útočníky, to běžela 60. minuta, ale bylo pozdě. Paraguay začala kontrolovat hru, Kostarika se na její polovinu dostávala jen sporadicky. Bareiro a Dos Santos, rovněž střídající, se dostali na dostřel branky, ale Ricardo Gonzáles držel čisté konto. A tak musela rozhodnout penalta. V 85. minutě se do šance dostával Fredy Bareiro, Mauricio Wright do něj strčil a on ochotně upadl. Julio Dos Santos pak neměl s proměněním pokutového kopu problémy. A tak jedinou branku dal "Július Dva Svatí", ale nad Paraguayí jich bdělo mnohem víc. Jinak by snad ani vyhrát nemohla...

KOSTARIKA: Ricardo González - Try Bennet, Luis Marín, Mauricio Wright, Leonardo González - Douglas Sequeira, Christian Badilla, Walter Centeno (77. Carlos Hernández), Steven Bryce - Ronald Gómez (60. Alonso Solís), Andy Herron (60. Alvaro Saborío).

PARAGUAY: Diego Barreto - Emilio Martínez, José de Vaca (64. Pedro Benítez), Carlos Gamarra, Ernesto Cristaldo - Edgar Barreto, Jorge Brítez (46. Julio Dos Santos), Carlos Humberto Paredes, Aureliano Torres, Diego Figueredo (68. Fredy Bareiro) - Nelson Haedo.

BRANKA: 85. Dos Santos (pen)
ŽLUTÉ KARTY: Wright - Paredes
ROZHODČÍ: Oscar Ruiz (KOL)
STADIÓN: Monumental de la Universidad Nacional San Agustín.


Zápas Brazílie - Chile měl probudit "spící" diváky, které oba celky "předzápasu" zklamaly. Ale byla to taková nuda, že většina z nich ve spánku mohla v klidu pokračovat. Celých 89 minut se toho dělo pramálo a pak se vše rozhodlo ve zlomku vteřiny. Jen v úvodu zápasu se zdálo, že vše se bude vyvíjet podle předem připraveného scénáře. Brazílie v útoku a Chile v obraně. Po pár minutách Brazilci zjistili, že si s taktikou soupeře neví rady. Dva pětičlenné bloky, vysunutá obrana až ke středové čáře. Deset na vlastní polovině, ale také pět v útoku. Mancini a Gustávo Nery měli zakládat brazilské akce, ale po dlouhé minuty se nedostali na polovinu Chile. Dlouho se dalo hrát jen na ploše okolo středu hřiště, ale k překvapení všech - Brazilci hru nekontrolovali. Naopak, Milovan Mirosevic vysunul Sebastiána Gonzálese, ten se ocitl sám před brankářem, vystřelil, ale Julio César vykopl reflexivně na roh. Ve 24. minutě to pak byla šance ještě jasnější. Gustávo Nery srazil Rodriga Valenzuelu a mexický rozhodčí ukázal bez váhání na značku pokutového kopu. "Chamagol" Gonzáles suverénně proměnil, ale sudí nechal penaltu opakovat, protože hráči Chile vběhli předčasně do vápna. Gonzáles si byl jistý, ale přehnal to. Míč skončil nad brankou... Neúspěšný střelec byl touto situací viditelně otřesen, spoluhráči se stáhli do obrany a on sám už nebyl nebezpečím pro Césarovu branku.

Brazílie začala naznačovat své schopnosti a šance postupně měli a neproměnili Adriano, Luis Fabiano, Alex a Gustavo Nery. Alex Varas v brance Chile, byť s obtížemi, čisté konto uhájil. Rafael Olarra osobně hlídal Fabiana a Brazílie se znovu začala vytrácet. Závěrem 1. poločasu Mirosevic ještě zahrozil, ale César chtěl jít do šaten s nulou a podařilo se mu jeho střelu vyrazit daleko do pole. Od 46. minuty se ukázalo, že fotbalisté Chile na tom s fyzičkou nebudou právě nejlépe. Ani nečekali na nápor Brazilců a poslušně se srovnali v blízkosti vlastní branky. Ta byla v ohrožení několikrát, ale jednalo se o střely z uctivé vzdálenosti a Alex Varas si s nimi poradil. Naopak z ojedinělého protiútoku se dostal k míči Valenzuela, vyslal "jedovku", ale César odmítl pokus o otevření skóre. Dlouhé minuty se nic podstatného nedělo, hráči byli bez pohybu, míč líně putoval od jednoho k druhému. Film "Nuda v Brně" tak měl pokračování pod názvem "Nuda v Peru"! Až přišla 89. minuta. A byl tu další díl, tentokráte ne filmu, ale jistého fotbalového utkání... Roh, hlava, gól! Konec, 1:0. Jen prostředí, dresy a jména byla jiná... Luis Fabiano ze Sao Paulo, nejlepší střelec COPA DE LIBERTADORES, zajistil Brazílii vítězství. Zasloužené? Ale o zásluhách přeci fotbal není. Ten se hraje na góly...

BRAZÍLIE: Julio César – Mancini (80. Maicon), Luisao, Juan, Gustavo Nery - Dudú (63. Diego), Renato, Edú - Alex, Adriano (64. Ricardo Oliveira) - Luis Fabiano.

CHILE: Alex Varas - Luis Fuentes, Rafael Olarra - Rodrigo Pérez, Clarence Acuña, Jonathan Cisternas (46. Luis Jiménez) - Rodrigo Meléndez, Moisés Villarroel, Rodrigo Valenzuela, Milovan Mirosevic (86. Patricio Galaz) - Sebastián González (66. Héctor Mancilla).

BRANKA: 89. Luis Fabiano
ŽLUTÉ KARTY: Juan, Julio César, Mancini, Edu - Villarroel, Cisternas, Fuentes, Meléndez
ROZHODČÍ: Marco Rodríguez (MEX)
STADIÓN: Monumental de la Universidad Nacional San Agustín


Na horké lince...

Fotbalisté Peru se zhlédli v reprezentantech Itálie. Herně asi ne, ale vztahem k novinářům zcela jistě. Deník "Ajá", přeložit se dá jako AHOJ, ale také TO JE ONO, uveřejnil pod titulkem "Opilci" zaručenou zprávu o tom, že bývalý hráč Zaragozy Miguel Rebosio a Nolberto Solano z Aston Villy přišli na zápas s Bolívií v mírně podnapilém stavu! Rebosio dnes nešetřil na adresu novinářů výrazy nevhodnými pro mladistvé a ti se zase naopak cítili pohoršeni reakcí celého týmu, včetně jeho vedení. Ani slovo pro tisk, s vámi nemluvíme! Jak dlouho to vydrží?

Bolívie a Kolumbie se dnes pokusí pokračovat v načaté cestě do čtvrtfinále. Hráči a trenéři si včera navzájem skládali komplimenty. Podle slov uznání musí utkání skončit nerozhodně, s největší pravděpodobností 9:9. Vynikající střelci, perfektní stratégové, technicky a takticky na výši... Prostě a jednoduše - příští mistři světa se dnes utkají v Limě! Kdo ví...

Venezuela prohrála a také je chudší o tři tisíce dolarů. Massimo Margiotta střídal a na sobě měl dres s číslem 10. Ale na oficiální soupisce byl uveden pod číslem 22! Pořádek musí být! Bez pokuty, ale s "tytytyty", se obešel další prohřešek. A tím bylo nedostavení se na tiskovou konferenci po zápase s Kolumbií. Slova vysvětlení byla následující: "My chtěli, ale oni nás nepustili!" Pravdou je, že tiskovka se konala v době slavnostního zahájení a chodba mezi šatnou a salónem byla uzavřena. A tak ještě jednou opakujeme: Pořádek musí být!


César Delgado jako by na tomto záběru ukazoval fotbalistům Ekvádoru, jak mají do toho balónu pořádně kopnout. Paul Ambrossi zapomněl údivem zavřít pusu a ten "černý" vzadu z toho oněměl. Ale dostat 6:1, to by ztratil řeč asi každý!

Hernán Darío Goméz, trenér Ekvádoru, sice dlouho po zápase mlčel, ale pak se rozpovídal. A že prý připravil mužstvo dobře, ale rozhodčí mu to všechno pokazil, písknul penaltu v 5. minutě, a to se přeci nedělá, já chtěl bránit a teď jsem musel útočit, a to jsme si nedomluvili a "béééé"… Pak se "Bolillo" (kulička) Gómez ale zamyslel a přiznal, že po zápase přemýšlel o tom, že si sebere svých pár švestek a pojede domů, protože není zvědav, jak zase dostanou půl tuctu banánů! Postupem času ale znovu nabyl sebevědomí a končil prohlašujíc, že každý nehraje jako Argentina a o nás ještě uslyšíte! My si na to počkáme, "Kuličko"!


EL GUAPO: Luis Fabiáno, protože chce jít ve stopách Ronaldinha a Barca se okolo něj točí...

EL FEO: Nudný fotbal, a že ho dnes bylo na rozdávání!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, milý autore, nevím, čemu se divíš: Paraguay takhle hrála už na MS před dvěma lety, viz "svátek atraktivního fotbalu" v osmifinále s Německem.

Reagovat
HOST*autor

Se nedivím, konstatuji....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele