DIARIO AMÉRICA - KLID PŘED BOUŘKOU

16.07.2004, 13:10
Aktuality
Před zahájením se mluvilo o Brazílii, Argentině a Peru. Tato tři mužstva měla vyhrát své skupiny. Dnes se mluví o Kolumbii, Mexiku a Paraguaji. To oni sebrali favoritům první příčky. Ale vlastně se nic nestalo. Až ve čtvrtfinále začíná boj o místa na výsluní.

Vypadá to, že nový "virus", který byl objeven v Evropě v měsíci červnu a dostal jméno "Řecko", se velice rychle dostal i za oceán a začal napadat kdysi hravou a technicky vyspělou jižní Ameriku. Zničit je dnes modernější a také výnosnější než tvořit, tak nějak soudí fotbal ve skupinách jihoamerický tisk a naráží na obrannou hru Mexika, opatrnou hru Kolumbie a nezáživnou hru Paraguaje, snad až na pasáže zápasu s Brazílií.

Na druhé straně se s druhým místem ve svých skupinách museli smířit fotbalisté Argentiny a Brazílie, rozdávající radost útočným fotbalem, plným aktivity při střelbě. Vždyť tyto dva celky vsítily téměř třetinu všech branek v prvních 18 zápasech tohoto turnaje. Peru zase bojuje, nemyslí na obranu a také proto dvakrát prohrávalo 0:2 a muselo dotahovat náskok soupeřů. Padlo 51 branek a když hrálo Peru, Argentina a Brazílie, diváci viděli 36 z nich.

A jak to bude vypadat ve čtvrtfinále? Všichni věří v atraktivní fotbal, plný gólů, plný vyrovnaných soubojů. O vyprodaných tribunách nikdo nepochybuje, všichni velcí pokračují. Peru - Argentina je šlágr, Mexiko - Brazílie je očekáváno s napětím a nadějí na další střelecký festival, Kolumbie - Kostarika, obhájce nesmí podcenit soupeře, Uruguay - Paraguay, kdo dá gól, vyhraje.

Ale pojďme se dnes podívat na sobotní zápasy a jejich protagonisty. Přinášíme vše o Peru, Argentině, Kostarice a Kolumbii...

Na horké lince...


El "Loco" Bielsa vyslovil uznání soupeři, který čeká na Argentinu ve čtvrtfinále. Na tiskové konferenci v hotelu Río verde (Zelená řeka) ve městě Piura se rozpovídal a my vybíráme: "Peru se ukázalo jako vynikající pořadatel, hraje se na fantastických stadiónech, diváci jsou perfektní, žádné násilí. To samé očekávám v sobotu, neexistuje tlak na mé svěřence a v klidu se připravujeme na zápas s domácím celkem. Jsem nadšen přivítáním, kterého se nám dostalo tady v Piuře (Piura leží 1050 kilometrů na sever od Limy). Peru má velice šikovné fotbalisty a bude to zajímavé měření sil. Já mám rád, když soupeř útočí a prověří naší obranu. A mám přitom představu, že zapomene na bránění a my toho využijeme a dáme nějaký ten gól. Javier Saviola, Cristian "Kily" González, Luis González a Javier Zanetti mají zdravotní problémy, uvidíme zda nastoupí, vše se rozhodne po pátečním tréninku. Fabricio Coloccini nahradí potrestaného Javiera Mascheranu. Když jsme se připravovali na COPA AMÉRICA, hrál na tomto místě a byl vynikající. Samozřejmě, že nejlepší zápas byl ten s Ekvádorem (6:1), ale mně osobně se mnohem víc líbil výkon v druhém poločase proti Uruguaji. Luis Gonzáles podal stoprocentní výkon, každý nás chválil, ale musíme vše potvrdit účastí ve finále. Roberto Abbondanzieri sice dostal 4 branky, ale odevzdal velký kus nenápadné práce jako dirigent obrany a jeho působení na kolektiv je veskrze pozitivní." Argentina se připravuje na hřišti "La Videnita", dnes cestuje do Chiclaya, kde se bude sobotní zápas s Peru hrát.

Fabricio Coloccini, hráč Villarrealu, se na utkání těší a je připraven podat co nejlepší výkon. Zároveň ale upozorňuje na nebezpečí, které může přijít zejména z přímých volných kopů zahrávaných v blízkosti pokutového území.

Andrés D'Alessandro (Wolfsburg) dostal záludnou otázku. "S kým se Vám hraje lépe? Je to Javier Saviola nebo Luciano Figueroa?" Jaká byla jeho odpověď? "Jsou rozdílní, ale oba dávají góly. A to je moc důležité!" Před utkáním s Uruguají došlo k zajímavé situaci. Saviola si stěžoval na bolest v pravé noze, Bielsa ho nechal na lavičce a ukázal na Figuerou. Ten byl povolán do reprezentace až mezi posledními, ale v úterý potvrdil, proč si ho trenér nakonec vybral. Dal dvě branky a jeho podíl na výhře byl rozhodující.

Claudio Pizarro sice hrát nebude, ale v Peru byl ve čtvrtek i tak středem zájmu. Šéflékař neurochirurgické kliniky Bogenhausen v Mnichově, Christiano Lumenta po 70 minut trvající operaci spánkové kosti oznámil, že vše proběhlo k všeobecné spokojenosti a hráč Bayernu Mnichov, pokud se nedostaví komplikace, bude moci za dva týdny začít s lehkým tréninkem.

Paulo Autuori, trenér Peru, prohlásil, že zápas s Argentinou je předčasným finále. "Argentinu známe, Bielsa nemění strategii, nemá nás čím překvapit. Myslel jsem si, že se potkáme až v semifinále, ale nic se neděje, chceme-li hrát o zlato, musíme Argentinu porazit již nyní." Kromě již zmíněného Claudia Pizarra nebude hrát ani Jefferson Farfán, který dostal druhou žlutou kartu a má automaticky stop.

Nikdy více!, prohlásil Autuori a myslel tím svůj definitivní rozvod s novináři peruánských sdělovacích prostředků. "Dokud budu stát v čele reprezentace této země, neposkytnu jeden jediný rozhovor a nezúčastním se žádné tiskové konference, pokud bude přítomen místní tisk, rozhlas a televize!" Novináři, bez ověření pravdivosti údajů, informovali po prvním zápase Peru na tomto turnaji, že hráči Miguel Rebosio a Nolberto Solano se dostavili do tréninkového tábora v podnapilém stavu a na jejich výkonu to bylo znát. Trenér Autuori, brazilské národnosti, se fotbalistů zastal a ti ho za to v jeho rozhodnutí nemluvit s novináři podpořili.

Ricardo Gonzáles, brankář Kostariky, má pro strach uděláno. Byl strůjcem úspěchu v podobě vítězství nad Chile, byť sebekriticky dodává, že on jen chytal, ale gól, který znamenal postup do čtvrtfinále, dal Andy Herron. Gonzáles tvrdí, že se zápasu s Kolumbií neobává a že spoléhá na trenéra Jorge Luise Pinta, který je Kolumbijec, vedl klub Atlético Junior z Barranquilly v právě uplynulé sezóně a tudíž fotbal "cafeteros" zná velice dobře.

Edwin Congo bude zcela jistě tím, kdo se bude snažit přesvědčit Gonzálese o opaku. Na hřišti jde z tohoto útočníka Levante ze Španělska strach, ale v soukromí je to skromný, ochotný a věčně usměvavý mladík. To oceňují nejen novináři, ale především děti, které ho na každém kroku doprovázejí a žadoní o autogram. Svého času se v něm viděl i Real Madrid a on dnes mluví o získaných zkušenostech v tomto klubu, ale i v Levante, jako o nevyčerpatelné studnici poznání. Congo přišel do Realu Madrid v roce 1999 z dnes hvězdného Once Caldas, o tři roky později přestoupil do Levante a je přesvědčen, že se jeho tým v 1. lize, kam v této sezóně postoupil, usadí na dlouho.

Reinaldo Rueda, trenér Kolumbie, má jasno o sestavě. Juan Carlos Henao v brance, obrana Heyder Palacio, Andrés Orozco, Andrés González, Gustavo Victoria, střed pole ve složení Abel Aguilar, Oscar Díaz, Jairo Patiño, Tressor Moreno a na hrotu dvojice Elkin Murillo (David Ferreira) a Edixon Perea (Sergio Herrera). Kolumbie sehrála na hřišti sportovního komplexu Colegio Perpetuo Socorro přípravný "polozápas" trvající 45 minut a remizovala s nováčkem 1. ligy Peru César Vallejo 1:1. Odpoledne se pak celá reprezentace věnovala turistice a navštívila zříceniny Chan Chan v Trujillu.

Národnost je spojuje, ale fotbal rozděluje! Na koho to platí? Reinaldo Rueda, trenér Kolumbie, a Jorge Luis Pinto, trenér Kostariky. Oba stejné národnosti, tedy kolumbijské. Rueda ve středu odpoledne ještě neznal jméno čtvrtfinálového soupeře, ale i tak prohlásil: "Taktiku určím podle kvality hry našeho rivala. Ale každý tým si zaslouží náš respekt." Když pak Kostarika vyhrála nad Chile a postoupila do této dvojice, zachoval klid, ale musel změnit taktiku přípravy. To nečekal ani on! Na druhé straně J. L. Pinto je v Peru velice uznávaným trenérem, všichni si na něm cení "tvrdou ruku", kterou ukázal při vedení populárního celku Alianza Lima, se kterým získal po 18 letech titul mistra Peru. O zápase s Kolumbií prohlásil, že to pro něj bude krásný okamžik jeho fotbalového života, ale předem ho bolí u srdce pomyšlení představit proti svým krajanům ambiciózní celek Kostariky, který bude hrát útočný fotbal a který nemá v žádném případě chuť tuto soutěž opustit již ve čtvrtfinále.

Kostarika neměla mnoho času na oslavy triumfu po zápase s Chile a musela balit kufry a zahájit dlouhou cestu napříč celým Peru. Z jihu, Tacna, na sever, Trujillo, do města nikdy nekončícího jara... Ihned po návratu do hotelu museli hráči na letiště a ve dvě hodiny po půlnoci startovalo letadlo do Limy. Po přistání měli čas na sprchu a krátký oddech. Tato první část putování byla na vzdálenost 1300 km. Po poledni pak čekal další let do 570 km vzdáleného Trujilla. Ale ani tam je nečekal odpočinek. Autobus z letiště nezamířil do vytouženého hotelu, ale na stadión a J. L. Pinto naordinoval hodinový rehabilitační trénink. V sobotu se uvidí, jak na tom bude Kostarika s fyzičkou. Kolumbijci si myslí, že únava hráčů Kostariky znamená jednogólový náskok, ale...


Andy Herrón přiletěl z chladného norského léta, kde hrál, bez většího úspěchu, za ligový Rosenborg, s myšlenkou na velkou změnu v jeho životě. Myslel tím návrat domů, do střední Ameriky. Nepřišlo mu ale vůbec na mysl, že tou největší událostí bude pro něj ona dnes již do zlaté knihy fotbalu zapsaná minuta 93:01 a gól, kterým poslal Kostariku do dalšího kola. Do tohoto okamžiku fanoušci Kostariky jen s povzdechem vzpomínali na Paula Césara Wanchopa, hráče Manchesteru City, jehož nepřítomnost byla znát. "Andy hrozný", jak mu dnes říkají, ale dal na svého slavnějšího krajana zapomenout.

Kostarika slaví a titulky v novinách o tom nejlépe vypovídají: "Klenot Andy Herróna", "Postoupili jsme!", "Zázraky se dějí!", "Nezapomenutelné!", "Srdce se nám zastavilo!", "Jak krásné je vyhrát!".

Luis Marín je kapitánem Kostariky a povedlo se mu to, v co jsme společně s Karlem Poborským tolik doufali. Odehrál svůj stý zápas v dresu národního týmu své vlasti, Kostariky. Tento hráč klubu Alajuelense oslaví v srpnu své třicáté narozeniny a věří, že těch záznamů do historické tabulky bude mít mnohem a mnohem víc. Když vše dobře dopadne, tak jen v kvalifikaci na MS 2006 ho čeká 16 utkání a pak v Německu...?! Ale jedno má jisté: je prvním reprezentačním "stovkařem" v historii Kostariky! Gratulujeme! A "Poborák" bude taky...!

A závěrem jedna malá slovní "hříčka" nad jmény šesti účastníků čtvrtfinále COPA AMÉRICA. Číst jen v barvě červené a modré...

PERU - ARGENTINA je anglicky hruška, KOLUMBIE - KOSTARIKA je také ovoce, MEXIKO - BRAZÍLIE je had a MEXIKO - BRAZÍLIE pes, zachutná-li Ti KOLUMBIE -KOSTARIKA bude z Tebe PERU - ARGENTINA!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele