DIARIO AMÉRICA - FAVORITÉ POSTUPUJÍ

18.07.2004, 13:56
Aktuality
Argentina porazila Peru tím nejtěsnějším rozdílem (1:0) a Kolumbie rozhodla o svém postupu v posledních pěti minutách prvního poločasu utkání s Kostarikou. Jinak bylo vidět hodně bojovnosti, méně technické vyspělosti. Jaká byla jihoamerická sobota a jaká bude neděle?

Marcelo Bielsa měl opět šťastnou ruku. V 58. minutě se již nemohl dívat na střeleckou nemohoucnost svého týmu, odvolal Andrése D'Alessandra a na jeho místo poslal Carlose Teveze. A to Argentinu zachránilo. "Carlitos" se rozkoukal, dvakrát se dotkl míče a pak přišel faul... Asi tak 24 metrů od branky, malinko vlevo od středu z pohledu střelce. Tevez si vzal krátký rozběh a "placírkou" poslal balón těsně nad hlavami hráčů ve zdi do růžku branky. Ruka Oscara Ibaňeze by musela být o metr delší, aby se mu podařilo zabránit tomuto gólu. Co se událo do tohoto okamžiku? Vlastně nic. Tedy skoro nic. Poměr střel na branku byl v prvních 45 minutách 1:0 pro Peru... A to se míč z kopačky Andrése Mendozy do rukou Roberta Abbondanzieriho doslova dokutálel...

Argentina, bez Savioly, nastoupila do utkání s vědomím, že domácí budou pod tlakem diváků a tudíž i vlastní nervozity. A toho by se mělo využít. Ale v prvních 15 minutách se hrálo od "vápna k vápnu", vzájemné osobní střežení nedávalo hráčům prostor k manipulaci s míčem. Za zaznamenání stojí jen střela Andrése D'Alessandra, která se otřela o tyč branky Peru. Ve 20. minutě se zdařil útok Nolbertu Solanovi, poslal střílený centr, ale Jorge Soto na míč o pověstný chloupek nedosáhl. Byl sám před Roberto Abbondanzierim.

Ale to byla jen jedna vlaštovka, která opravdu jaro nepřinesla. Bojovalo se i nadále zejména ve středu hřiště, pokusy o střely byly zblokovány a rohové kopy se staly snadnou kořistí brankáře nebo obrany Peru. Argentina jich jen v prvním poločase kopala deset, ale nebezpečí nehrozilo ani z jednoho. V závěru úvodní pětačtyřicetiminutovky to byl znovu Solano, který uvolnil Mendozu a ten zaznamenal onu první střelu na branku. Z protiútoku se míč dostal do autu, rohový kop zahrával D'Alessandro a hlavička Gabriela Heinzeho skončila nad brankou Ibaňeze.

Ve druhém poločase se přeci jen začalo blýskat, sem tam zahřmělo a taky pořádně udeřilo. Ve 48. minutě to byl znovu D'Alessandro, jeho střela nebyla prudká, ale míč skočil asi metr před brankářem, který ho kryl na prsou. Ihned z protiakce utekl Soto, nacentroval a Mendoza hlavičkoval do rukou pozorného Abbondanzieriho. V 57. minutě měla ruce nad hlavou celá Argentina, ale po centru Javiera Zanettiho lehce usměrnil míč hlavou Luciano Figuerora bohužel jen do břevna. A pak přišel, viděl a zvítězil Carlos Tevez...

Peru mohlo vyrovnat, když střela Solana z trestného kopu, z ještě výhodnější pozice než měl Tevez, skončila na břevně bezmocně přihlížejícího Abbondanzieriho a míč se odrazil až do vzdálenosti 25 metrů od branky. Ještě jednou mohlo být vyrovnáno, Soto a Solano si dvakrát vyměnili balón, centr našel Roberta Palaciose a ten vleže dorážel jen těsně vedle. Devět minut před koncem nabídl Roberto Ayala Peru velkou příležitost, když se nechal vyloučit. Trestný kop v 90. minutě pak Solano poslal zbrkle vysoko nad. A to bylo vše. Hostitelé se loučí, Argentina plní roli favorita a postupuje.

PERU: Oscar Ibáñez - Guillermo Salas, Miguel Rebosio, Santiago Acasiete, Walter Vílchez (86. Juan La Rosa), Jorge Soto - Juan José Jayo (85. Aldo Olcese), Carlos Zegarra (66. Pedro García), Nolberto Solano, Roberto Palacios - Andrés Mendoza.

ARGENTINA: Roberto Abbondanzieri - Javier Zanetti, Roberto Ayala, Gabriel Heinze, Juan Pablo Sorín - Fabricio Coloccini, Luis González, Andrés D'Alessandro (58. Carlos Tevez), César Delgado (76. Mauro Rosales) - Luciano Figueroa (83. Facundo Quiroga), Cristian González.

Branka: 61. Tevez
Žluté karty: Zegarra, Jayo, Solano - Ayala
Červená karta: Ayala
Rozhodčí: Carlos Amarilla (PAR)
Stadión: Elías Aguirre en Chiclayo


Večerní zápas měl jednoznačného favorita v obhájci titulu, Kolumbii. Reinaldo Rueda dal jasně najevo, jakou taktiku zvolil pro toto utkání, když postavil tři útočné hroty - Elkina Murilla, Tressora Morena a Sergia Herreru. Kostarika sice začala odvážněji, ale Kolumbie velice rychle převzala iniciativu. Zejména Murillo se stal bolehlavem pro obranu "ticos". V 10. minutě Patiňo dostal ideální přihrávku, ale střela mu nesedla. Kostarika hrála v těchto momentech rozvážněji, akce zakládala v hloubi vlastního pole a snažila se pronikat po obou stranách hřiště. A mnoho nechybělo, aby to byl znovu Andy Herron, který zajistil postup do čtvrtfinále, kdo dá první gól. Po pasu Stevena Bryceho se již připravoval ke střele, když se mu pod nohy vrhnul brankář Hennao a zachránil svou svatyni od pohromy. Ihned poté to byl znovu Juan Carlos Henao, tentokráte fantastickým zákrokem vyrazil dalekonosnou střelu Cristiána Badilla.

A to bylo vše, co Kostarika v prvním poločase předvedla. Od tohoto okamžiku Kolumbie vládla na hrací ploše. Ve 27. minutě Moreno ještě nedal, ale diváci pochopili, proč se již konstrukce branek nedělají ze dřeva. Po jeho bombě z 22 metrů se snad železná horní tyč prohnula a míč se odrazil mnohem dál, než odkud byl vyslán!

Jak se blížil konec poločasu, začaly se dít věci. Ve 41. minutě Patiňo utekl po levé straně, horizontálně přihrál nabíhajícímu Abelu Aguilarovi a ten suveréně zavěsil. Nechytatelné i pro mnohem lepší brankáře, než je Ricardo Gonzáles. Kostarika se ještě ani nestačila vzpamatovat a Tressor Moreno vnikl do pokutového území, Gonzáles se mu vrhl pod nohy, ale místo míče zasáhl kolumbijského hráče a ten se velice ochotně poroučel k zemi. Sám pak penaltu proměnil, když Gonzáles vystihl směr střely, ale doletěl pozdě.

Ve druhém poločase si týmy role vyměnily. Kostarika se snažila o změnu skóre, Kolumbie pozorně bránila a spoře zakládala akce. Během prvních 15 minut Pinto udělal tři změny, ale obraz hry byl stále stejný. Snad jen v 82. minutě měla Kostarika vyloženou šanci, ale hlavičku Alvara Saboría gólman Henao vyboxoval do bezpečí. Poloprázdné tribuny, 10 tisíc diváků, pak v klidu vyčkaly konce zápasu, rozloučily se s pozvanou Kostarikou, která jako zástupce CONCACAF postoupila znovu do čtvrtfinále. Před třemi roky jí vyřadila Uruguay (1:2). Kolumbie se v cestě za obhajobou titulu ani moc nezapotila...

KOLUMBIE: Juan Carlos Henao - Heyder Palacios, Andrés Orozco, Andrés González, Gustavo Victoria - Abel Aguilar, Oscar Díaz, Jairo Patiño (83. John Viáfara) - Elkin Murillo (88. David Ferreira),Tressor Moreno, Sergio Herrera (74. Edixon Perea).

KOSTARIKA: Ricardo González - Alexander Castro, Mauricio Wright, Luis Marín, Leonardo González - Steven Bryce (46. Walter Centeno), Douglas Sequeira, Carlos Hernández (55. Ronald Gómez) - Cristian Badilla, Alonso Solís - Andy Herron (61. Alvaro Saborio).

Branky: 41. Aguilar, 45. Moreno (pen)
Rozhodčí: Gustavo Méndez (URU), karty neudělil
Stadión: Mansiche de Trujillo.


Na horké lince...

Brazílie má za sebou let na vzdálenost téměř dva tisíce kilometrů z Arequipa do Piury. Výprava se ubytovala v hotelu Río Verde a vystřídala zde argentinské fotbalisty. V sobotu hráči absolvovali jen lehký kondiční trénink a pak, k překvapení novinářů, nastoupili do omnibusu a vrátili se do hotelu. Žádná tisková konference, nic, ani slovíčko. Bojí se Brazílie tolik Mexika, že nechce nic prozradit? Jisté se zdá být - Juan a Alex se vracejí do základu, Parreira uvažuje, zda postavit Manciniho nebo Maicona.

Jared Borgetti chyběl Mexiku v předešlých zápasech, ale v pátek se vrátil do Peru a je připraven hrát. Náhlá smrt jeho sestry, účast na pohřbu, pochopitelný zármutek. Ale chce nastoupit proti Brazílii, tvrdí, že fotbal je tou nejlepší terapií a dá mu zapomenout na události posledních dnů.

Ricardo Lavolpe je před dnešním zápasem optimistou a říká, že Brazílie je slabší, než Argentina. "Brazílie nemá individuality jako Argentina. Budeme-li hrát zodpovědně a plně se na zápas soustředíme, jsme schopni do semifinále postoupit. Javier Saviola a Andrés D'Alessandro nám dokázali svou hrou pěkně zamotat hlavu, Adriano a Luis Fabiano jsou jako dva tanky a proti nim máme připraveny pancéřové pěsti!" Věří si, věří, ale o tom, zda má pravdu, budou muset přesvědčit jeho svěřenci na hřišti.

Argentina - Kolumbie je tedy první semifinálová dvojice, zápas se bude hrát ve středu 20. července ve 2:45 středoevropského času a jeho dějištěm bude Estadio Nacional v Limě. O den později, ve stejnou hodinu, se bude na tomtéž stadiónu hrát druhé semifinálové utkání. Dnes se rozhoduje o jeho protagonistech. Brazílie nebo Mexiko, Paraguay nebo Urugay? Poražení semifinalisté, na rozdíl od EURO 2004, budou hrát o bronzové medaile v sobotu na Estadio Inca Garcilaso de la Vega ve městě Cusco. Je to jediný souboj, který tento stadión pro 42 056 diváků na COPA AMÉRICA uvidí. Finále, o den později, tedy v neděli, bude znovu hostit hlavní město Peru, Lima.

Paraguay odmítá nálepku favorita na postup do semifinále. Carlos Jara Saguier, trenér týmu, který dokázal porazit Brazílii ve skupině a odsunout ji na druhé místo, říká: "Výhra nad Brazílií patří minulosti. V neděli nás čeká jiný a velice silný soupeř." V sobotu, v průběhu tréninku, se hrál fotbálek a podle složení jedenáctek na hřišti to vypadá, že sestava proti Uruguayi bude následující: Justo Villar - Pedro Benítez, Carlos Gamarra, Julio Manzur - Derlis González, Edgar Barreto, Carlos Humberto Paredes, Aureliano Torres, Ernesto Cristaldo - Fredy Bareiro, Nelson Haedo.

Jorge Fossati na otázky okolo krize v mužstvu Uruguaye odmítá odpovídat. Tisk v Montevideu o něm píše pod titulkem: "Není horší hluchý než ten, který nechce slyšet!" Otázka prémií se prý vyřeší doma, ale kdo ví. Svaz chce platit 40 dolarů cestovného denně, fotbalisté chtějí stodvacet! Za titul svaz slíbil 16 tisíc, hráči pod 26 tisíc nejdou. A tak dál, a tak dál... Ale o sestavě je prý rozhodnuto: Sebastián Vieira - Alejandro Lago, Paolo Montero, Darío Rodríguez - Gustavo Varela, Marcelo Sosa, Javier Delgado, Cristian Rodríguez - Diego Forlán - Darío Silva, Carlos Bueno.

A jak by měla vypadat sestava Brazílie? A Mexika? S největší pravděpodobností takto:

BRAZÍLIE: Julio César - Maicon, Luisao, Cris, Gustavo Nery - Renato, Kléberson, Edú - Alex, Adriano, Luis Fabiano.

MEXIKO: Oswaldo Sánchez - Salvador Carmona, Rafael Márquez, Osmar Briseño - Gerardo Torrado, Duilio Davino, Ricardo Osorio, Jesús Arellano, Pável Pardo - Jaime Lozano (Ramón Morales), Adolfo Bautista (Jared Borgetti).

Dnes se rozloučíme heslem, které mají fotbalisté Paraguaye denně na očích. Trenér Carlos Jara Saguier jim ho neustále opakuje. Myslím si, že je vhodné k zapamatování. Ve fotbale a v životě vůbec:

"Buďme skromní při vítězstvích a stateční při prohrách!"

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tyhle výsledky mě hodně potěšily. Hlavně kvůli tomu, že jsem si vsadil v Tip lize na Argentinu a Kolumbii. Ještě aby postoupila Brazílie a Uruguay a budu naprosto spokojený...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele