DIARIO AMÉRICA – DO POSLEDNÍ VTEŘINY

15.07.2004, 16:04
Aktuality
Hasta no ver, no creer! Dokud neuvidíš, nevěř! Rčení se vyplnilo do puntíku. Utkání Chile - Kostarika rozhodovalo o posledním postupujícím. Naději měla Bolívie - při remíze 0:0 nebo 1:1, každý jiný výsledek posílal dál jednoho z dnešních soupeřů. A dramatičnost tohoto zápasu mělo podtrhnout i jméno rozhodčího: René Ortube, Bolívie! Večer pak Paraguay porazila Brazílii a vyhrála skupinu.

Oba celky, Chile a Kostarika, tedy věděly velice dobře, o co v tomto zápase jde. Kostarika začala stejně jako v prvních dvou utkáních proti celkům Paraguaje a Brazílie. Iniciativně, hra plná pasů a rychlých přenesení. Fotbalisté Chile nevěděli, kam dřív skočit. Ale postupem času se hra vyrovnala a málokdo zaregistroval, kdy vlastně Chile začalo mít převahu. Nervozita se ukázala v plné míře, nedovolené zákroky se množily, rozhodčí pískal pomalu při každém vzájemném souboji. Nakonec udělil sedm žlutých karet za 33 faulů.

Chile začalo být dominantní ve chvíli, kdy se dařilo Rodrigu Valenzuelovi. Od 15. minuty si začal po pravé straně dělat to, co on chtěl, a několikrát nechal vyniknout brankáře Kostariky Ricarda Gonzálese. Ten se ukázal zejména ve 23. minutě, kdy chytil tvrdou a umístěnou střelu svého chilského jmenovce Sebastiána. Vůní gólu byla cítit i následující akce, Rodrigo Millar mířil pod břevno, ale "guardameta" Kostariky vyrazil míč na roh.

Ve 40. minutě se však v plné nahotě ukázala Gonzálesova slabina a tou je vybíhání. Trestný kop zahrával Luis Jiménez, který hraje v italské Ternaně, Gonzáles "promáchl", nepřesně ho zastoupil za ním bránící Cristian Badilla, z jeho hlavy se míč dostal na rameno nic netušícího Rafaela Olarry a od něj se obloučkem odrazil do sítě branky Kostariky. Gonzáles jen nevěřícně sledoval let balónu. Od této chvíle byl na hrací ploše jediný tým - Chile. Během následujících pěti minut mohl náskok ještě narůst, ale z vyložené pozice se netrefil Jiménez a chvíli nato "Chamagol" Gonzáles.

Ihned po zahájení druhého poločasu mohlo být rozhodnuto, ale dalekonosná střela Jiméneze skončila na břevně kostarické branky. Chile mohlo ještě několikrát zasadit svému soupeři smrtonosný úder, který by v tomto případě znamenal více ránu z milosti, ale vždy něco málo chybělo. A tak v 59. minutě Walter Centeno z nenápadné protiakce poslal centr do středu pokutového území, kde stál nikým nehlídaný Mauricio Wright, co tam dělal v tuto chvíli, neví asi ani on sám, a tomu nezbývalo nic jiného, než míč nadvakrát dostat za brankovou čáru. Z televizního záznamu se potvrdilo, že v době centru stál již v postavení mimo hru, byť milimetrovém. Hráči Chile chvíli protestovali, ale uznali, že sudí na svém rozhodnutí nic nezmění, a tak se raději znovu pustili do boje.

Oba celky si v tu chvíli začaly uvědomovat, co znamená tento výsledek. Jejich vyřazení a postup Bolívie. A hrálo se pěkně zostra, rychle, hráči přestali dodržovat taktické pokyny trenérů, tři útočné hroty, nikdo nebránil. Bylo se na co dívat. V 71. minutě Kostarika promarnila čistou gólovou příležitost, když brankář Alex Varas jen s obtížemi vyrazil střelu Alonse Solíse a Whayne Wilson nedokázal z bezprostřední blízkosti dorazit míč do sítě...

V poslední desetiminutovce to ale byli znovu fotbalisté Chile, kteří měli tři jasné a "tutové gólovky", ale Ricardo Gonzáles včera čaroval. Nad hlavou čtvrtého rozhodčího se objevila tabule a na ní tradiční tři minuty nastavení, i když nikdo nechápal proč, hrálo se téměř bez přerušení, všichni pospíchali za gólem. Kostarika zahrávala trestný kop a v pokutovém území bylo devět jejích hráčů připraveno hlavičkovat, ihned z protiútoku se hráči Chile dostali do přečíslení pět na dva, ale zbrkle rozehráli a míč skončil v autu za brankou.

Brankář Ricardo Gonzáles si vzal dlouhý rozběh a poslal balón na pravou stranu pole, těsně za půlící čáru, tam ho zpracoval Whayne Wilson, bez otálení prodloužil na Andyho Herrona, ten zatáhl k boku pokutové území a udělal tu nejlogičtější věc tohoto okamžiku: vystřelil! Křižně, z 15 metrů, míč proletěl podél nereagujícího Varase a skončil svou pouť u pravé tyčky jeho branky. Góóóól!!! Rozhodčí v této chvíli měl píšťalku již v puse a nadechoval se k závěrečnému hvizdu. Opravdu zapískal a opravdu ukázal do středu hrací plochy. Ale musel si písknout ještě jednou, až to druhé totiž znamenalo opravdový konec zápasu.

A jen tak mimochodem. Na světelném ukazateli svítilo v době, kdy se míč dotkl sítě, 93:01... Kdo nevěří, ať tam běží. Kostarika se raduje, Chile pláče a rozhodčí René Ortube z Bolívie má čisté svědomí!

KOSTARIKA: Ricardo González - Alexander Castro, Mauricio Wright, Luis Marín, Leonardo González (46. Junior Díaz) - Steven Bryce (75. Alvaro Saborío), Douglas Sequeira, Cristian Badilla (46. Whayne Wilson) - Walter Centeno, Alonso Solís, Andy Herron.

CHILE: Alex Varas - Luis Fuentes, Ismael Fuentes, Rodrigo Pérez (70. Mauricio Aros), Clarence Acuña (46. Rodrigo Meléndez) - Rodrigo Valenzuela, Rodrigo Millar (70. Milovan Mirosevic), Rafael Olarra - Luis Jiménez, Héctor Mancilla - Sebastián González.

Branky: 58. Wright, 90. Herron – 39. Olarra
Žluté karty: Herron, Badilla, L. González, Díaz - Mancilla, Jiménez, I. Fuentes
Rozhodčí: René Ortube (BOL)
Stadión: Modelo de Tacna
Diváci: 22 000


Paraguay následovala Mexiko a vyhrála skupinu také. A jestliže nikdo neočekával první místo Mexičanů před Argentinou a Uruguají, pak to paraguayské je snad překvapením ještě větším. Ať si kdo chce co chce říká, ale Brazílie je pořád Brazílie! Ale z Paraguaje se stává noční můra Brazilců. Dnes totiž zopakovala výsledek z olympijské kvalifikace, kdy tým do 23 let nechal Brazílii za branou OH 2004 v Aténách.

Jen pár minut trvalo tradiční oťukávání, pak se oba celky pustily do zteče. V 8. minutě poslal míč z jedinečné pozice Luis Fabiano vedle, když ho perfektně uvolnil Edú, o minutu později si profesorsky narazil balón Maicon s Felipem a křížná střela končí pár centimetrů vedle branky Diega Barreta. Ve 13. minutě Adriano proniká středem obrany, ale míč mu odskočil a brankář se k němu dostal dřív, ihned poté na druhé straně zachraňuje Julio César, když se Dos Santos snažil napodobit Adriana. Paraguay o sobě dává vědět, míče se po výkopu gólmana Césara zmocňuje Paredes a jeho střela končí těsně nad, v 17. minutě Edgar Barreto poslal z trestného kopu nechytatelnou "bombu" a ta se otřela o pravou tyč.

Ještě je vám to málo? Prosím, pokračujeme! Paraguay hrála lépe, nedovolovala Brazilcům jejich typickou hru, ale i tak to byl ve 22. minutě Edú, kdo poslal svou navštívenku z 28 metrů. Ale sladká odměna za výbornou hru na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 29. minutě kopal roh z pravé strany Dos Santos, Fredy Bareiro se snažil "vymést pavučinu", ale Julio César vytáhl míč nad břevno. Roh se kopal tentokráte zleva, Dos Santos jen přeběhl, znovu perfektně centroval a Julio Gonzáles se již nemýlil, hlavou dostal Paraguay do vedení.

Brazílie reagovala okamžitě. Od 30. do 32. minuty to byl nejprve Renato těsně vedle z trestného kopu, Felipe donutil brankáře k akrobatickému zákroku a ihned nato Adriano znovu vyzkoušel Barretovo umění. Vyrovnání prostě muselo přijít a do role spasitele Brazílie se dostal Luis Fabiano, který ve 35. minutě dostal míč do běhu, zpracoval ho na prsou a z voleje ho razantně poslal do opačného rohu branky. První poločas se pak dohrával v klidu, bylo toho vzrušení víc než dost. Ale byl to fotbal parádní.

Brazílie se po návratu z šaten ujala iniciativy a Paraguay vyčkávala. V 52. minutě hlavičkoval Luisao, ale Barreto byl na místě. Brazilci neměli již tolik volného prostoru, jejich soupeř začal hrát přísnou osobní obranu a po příchodu Diega Figuereda se stáhl více zpět. Carlos Alberto Parreira naopak posílil útok a poslal na hrací plochu Diega a Dudú Caerenseho. Zápas byl v této části vyrovnaný, mužstva se připravovala na závěrečnou dvacetiminutovku a pokus o strhnutí vítězství na svou stranu.

A pak přišla 71. minuta a v ní se rozhodlo o všem. Carlos Gamarra poslal hluboko z vlastní poloviny nádherný, dlouhý, ale hlavně přesný pas na Fredyho Bareira, ten míč elegantně ztlumil, dostal se tak za obránce, udělal několik rychlých kroků a podél vybíhajícího brankáře skóroval. Brazílie se s prohrou nemínila smířit. Pustila se do ataku a pomohl jí i svým vyloučením v 74. minutě Emilio Martínez, který dostal červenou kartu za hrubý faul na Gustava Neryho.

Trenér Carlos Jara reagoval odvoláním útočníka Bareira a nahradil ho obráncem Derlisem Gonzálesem, Parreira to udělal obráceně, posílil útok, Ricardo Oliveira střídal Klebersona. A bylo to 15 dramatických minut, kdy se valil jeden útok za druhým na obranou hráz Paraguaye, ale ta nápor vydržela a Brazilce do přímého ohrožení branky nepustila. Radost "guaraníes" byla obrovská, nad Brazílií se nevyhrává každý den...



BRAZÍLIE: Julio César - Maicon, Luisao, Cris, Gustavo Nery - Renato, Kleberson (75. Ricardo Oliveira), Felipe (65. Diego) - Edú (65. Dudú Cearense), Adriano - Luis Fabiano

PARAGUAY: Diego Barreto - Emilio Martínez, Pedro Benítez, Carlos Gamarra, Julio Manzur - Julio Dos Santos (68. Fabio Escobar), Edgar Barreto, Carlos Paredes, Celso Esquivel - Julio González (63. Diego Figueredo), Fredy Bareiro (76. Derlis González)

Branky: 35. Luis Fabiano – 29. Julio González, 71. Fredy Bareiro
Žluté karty: Luisao - Edgar Barreto, Julio Gonzáles
Červená karta: 73. Emilio Martínez
Rozhodčí: Gilberto Hidalgo (PER)
Stadión: Universidad Nacional San Agustín (UNSA), Arequipa
Diváci: 8 000


Na horké lince...

Ve skupinách padlo 51 branek, což dává průměr 2,83 gólu na zápas. Nejvíce branek padlo v utkání Argentina - Ekvádor (7), jubilejní padesátou dal Brazilec Luis Fabiano. Nejlepší střelce má Argentina (10), a to v jednom zápase, proti Mexiku, vyšla na prázdno. Naopak Venezuela a Chile dokázaly překonat brankáře soupeřů jen dvakrát. Nejlepší obranu má Mexiko, obdrželo pouze jeden gól, nejhorší Ekvádor, který lovil míč z vlastní sítě 10krát...

Čtvrtfinále je na pořadu tuto sobotu a neděli a utkají se: Peru - Argentina v Chiclayu, Kolumbie - Kostarika v Trujillu, Paraguay - Uruguay v Tacně a Mexiko - Brazílie v Piuře. Kdo je favoritem? Ne, tipovat již nebudu. Včera jsem shořel jak papír...

Javier Mascherano dostal druhou žlutou a proti Peru nenastoupí. Dostal od CONMEBOLu trest. Dalším potrestaným je Joe Bizera z Uruguaje a dnes vyloučený Emilio Martínez z Paraguaje. Zejména Mascherano bude argentinskému trenérovi Bielsovi hodně chybět. Nahradit by ho měl Fabricio Coloccini. Věřme, že se z toho "Loco" Bielsa nestane víc "bláznivý"!


Ricardo Lavolpe tvrdí, že vítězství ve skupině "smrti" bylo jen prvním krůčkem a teď budou pokračovat až do finále v Limě. Po dvou stříbrech chce konečně pro Mexiko zlato! Ale to ještě nevěděl, že po jeho skalpu zatoužil brazilský kouč Parreira, prohrál "takticky" s Paraguají, aby se vyhnul Uruguayi a zatrhnul cestu za titulem nějakému pozvanému, chudému příbuznému ze severu Ameriky.

Kostarika byla také pozvána, není sice ze severu, ale ze středu kontinentu, je o něco menší a fotbalově chudší než Mexiko, ale vypálila rybník těm z jihu parádně! I ona nejprve "takticky" prohrála, a to hned dvakrát, aby si pak v poslední možné vteřině zajistila postup. Válka Sever proti Jihu má tedy pokračování. A pak, že byla "odváta větrem"!


EL GUAPO: RENÉ ORTUBE, protože pískal "rovinu" a ani nedostal "nalito"!

EL FEO: EMÍLIO MARTÍNEZ, protože jeho faul byl zbytečný a snad rovnou na dvě červené k tomu!

Čtvrtek a pátek jsou na COPA AMÉRICA volné dny, ale neradujte se, já vás neopustím. A bude to na pěkně "horké" Horké lince...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hm, na tipy jsem nikdy nebyl, dres Hondurasu mi asi (už potřetí) unikne ježto 1) jedu na dovolenou 2) blbě tipuji. Každopádně bych chtěl pozdravit všechny fanoušky Realu a hlavně fanoušky dobrého fotbalu (ne řeckého ). Tak zase někdy nashle...

Reagovat
alegre

Hezkou dovolenou, budeš nám chybět a jednomu autorovi asi moc! Snad nezačne, ze samé radosti, sekat jednu chybu za druhou.....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele