DIARIO AMÉRICA - BRAZILSKÁ SAMBA

12.07.2004, 12:46
Aktuality
Brazílie ve svém druhém vystoupení na COPA AMÉRICA porazila Kostariku 4:1 a Adriano dal 3 branky. Tím vyrovnal dosavadní bilanci Savioly, ale "jubilejní" 25. branku tohoto turnaje nevsítil. Byla to ta druhá v pořadí a jejím autorem se stal Juan. Skupina C uzavřela pořad 2. kola zápasem Chile - Paraguay (1:1). Je také jasno o prvních postupujících.

Ani ne dvacetiletý hráč Interu Milán Leite Adriano byl dnes oním diamantem na brazilském náhrdelníku. Ne, ještě to nebylo ono, ale Brazílie dnes znovu dokázala, že je světovou fotbalovou velmocí číslo 1. Ne snad proto, že porazila rozdílem třídy průměrnou Kostariku, ale tím, že na každé místo v mužstvu je schopna postavit rovnocenného náhradníka. Dnes hráči obou týmů nastoupili se stejnou taktikou. Hra plná krátkých pasů, doprovázená dobrou technikou, ale bez většího úsilí o tlak v útočném pásmu. Dlouhé minuty to byla jakási exhibice pro diváky, střed pole pak byl oním pomyslným pódiem, kde fotbalisté, jeden za druhým, vystupovali a předváděli kousky, které se naučili. Pohledné, atraktivní, ale neúčelné. Brankáři zde byli jen na okrasu.

Překvapivě to byla Kostarika, která se dostávala stále častěji na polovinu soupeře, ale bez ohrožení branky, ve které stál Julio César. Snad jen tvrdá střela z dálky vyslaná Alvarem Saboríem stojí za zaznamenání. Try Bennet a Leonardo González se pokoušeli pronikat po stranách, ale ani oni nedokázali vyrušit Brazilce z klidné přípravy na pekelnou sambu, kterou roztančili na přelomu prvního a druhého poločasu. Kostarický brankář Ricardo Gonzáles si sáhl na balón až ve 25. minutě po střele Edúa. Ve chvíli, kdy se již diváci připravovali na přestávkovou "klobásu s křenem" v peruánském podání, se blízko půlící čáry zmocnil míče Alex, poslal milimetrově přesný pas na Adriana, který si na hranici pokutového území perfektně balón zpracoval, elegantně zasekl doleva a razantní střelou překonal marně vybíhajícího Gonzálese.

A šlo se do šaten. Další góly padaly se strojovou přesností. Jestliže ten první dal Adriano ve 45. minutě, ten druhý, opět po akci Alexe, zaznamenal Juan v 50. minutě. Tento obránce se natlačil mezi oba stopery Kostariky a tvrdě vystřelil do středu branky. A zase po pěti minutách tu byl další gól. Gonzáles si tentokráte hrál na portugalského brankáře Ricarda a podobně jako on letěl vzduchem někde úplně jinde než míč, který po Adrianově hlavičce měl volnou cestu do sítě. V 60. minutě branka nepadla, ale Adriano měl ještě jedno eso v rukávu. Schoval si ho na 68. minutu, kdy po střele Renáta nedokázala obrana míč odkopnout do bezpečí, toho Adriano využil a z blízka ho razantně napálil mezi tři tyče.

Karneval v brazilském podání pak pokračoval, ovšem již bez gólového efektu. Naopak čestného úspěchu se dočkala Kostarika, když se po rohovém kopu dostal k míči zapomenutý obránce Marín a umístěnou střelou z bezprostřední blízkosti nedal Juliu Césarovi šanci. Utkání se pak v poklidu dohrálo, Brazílie si zajistila postup do čtvrtfinále a hlavně usmířila ty, kteří ji za výkon v prvním zápase s Chile kritizovali.

BRAZÍLIE: Julio César - Mancini, Luisao, Juan, Gustavo Nery - Renato, Kléberson (57. Diego), Edú (68. Dudú) - Alex, Adriano, Luis Fabiano (57. Vagner Love)

KOSTARIKA: Ricardo González - Try Bennett, Luis Marín, Mauricio Wright, Leonardo González - Douglas Sequeira, Christian Badilla (58. Ronald Gómez) - Walter Centeno, Steven Bryce, Alonso Solís (75. Carlos Hernández) - Alvaro Saborío (72. Andy Herron)

Branky: 45., 55. a 68. Adriano, 50. Juan – 82. L. Marín
Žluté karty: Dudú (BRA)
Rozhodčí: Héctor Baldassi (ARG)
Stadión: Monumental de la Universidad Nacional de San Agustín en Arequipa


Ne nadarmo se říká, že "po posvícení přijde hlavy bolení!" Nejinak tomu bylo i dnes na COPA AMÉRICA. Velice kvalitní výkony v podání Argentiny, ale hlavně Mexika, Kostariky, ale především Brazílie, byly zapomenuty při pohledu na trápení se hlavních aktérů závěrečného duelu 2. kola, Chile a Paraguaje. Byla to opět bída s nouzí. Jen velmi málo vzruchu před oběma brankami, opatrná hra ve středu hřiště, nic z toho nemohlo nadchnout diváky na stadiónu. V prvních 30 minutách nebylo k vidění vlastně nic zajímavého, pokud nechceme vychvalovat dva pokusy o ohrožení branky soupeře. Edgar Barreto z Paraguaye v 10. minutě a Milovan Mirosevic o 11 minut později však stříleli daleko, vysoko a snad i široko, jen ne na branku.

Byl to zápas plný nakopávaných a odkopávaných míčů, které nikdy nenacházely adresáta, hře chyběl nápad, myšlenka. Poloprázdné tribuny z dřímání probouzel snad jen chlad, 9 stupňů Celsia a pak ve 32. minutě hlavička Aureliana Torrese, která skončila jen těsně nad brankou Chile. Závěrem prvního poločasu byla Paraguay trochu aktivnější, ale požadovaný efekt to nepřineslo, mimo směřovala i další hlavička, tentokráte Nelsona Haeda.

Druhých 45 minut přineslo přeci jen trochu oživení, ale kvalitního fotbalu bylo vidět stále pomálu. Mirosevic v 50. minutě "jedovkou" spálil rukavice Diega Barreta, střelu Mancilla srazila obrana, Bravo na dvakrát kontroloval ránu Edgara Barreta z dobrých 23 metrů. Vedoucí branka Chile padla v 71. minutě, když Aros poslal centr ke vzdálenější tyči a tam se "Chamagol" Gonzáles natáhl jak Dlouhý, Široký a Bystrozraký dohromady a téměř bez úhlu míč dopravil do branky. Paraguay prohrát nechtěla a vrhla se do útoku. Jen dvě minuty po obdrženém gólu se dostal do šance Edgar Barreto, ale jeho volej málem sestřelil policejní vrtulník nad stadiónem. Vše vypadalo na radost pro Chile, ale kde se vzal, tu se vzal Ernesto Cristaldo, napálil míč z 25 metrů a Claudio Bravo byl v brance zcela zbytečný.

PARAGUAY: Diego Barreto - Derlis González, Pedro Benítez, Carlos Gamarra, Ernesto Cristaldo - Edgar Barreto, Carlos Humberto Paredes, Aureliano Torres - Diego Figueredo (67. Dante López), Fredy Bareiro (80. Emilio Martínez) - Nelson Haedo (65. Julio Dos Santos)

CHILE: Claudio Bravo - Luis Fuentes, Rafael Olarra, Rodrigo Pérez (46. Mauricio Aros) - Clarence Acuña (63. Rodrigo Millar), Ismael Fuentes, Rodrigo Meléndez - Rodrigo Valenzuela, Milovan Mirosevic, Patricio Galaz (68. Héctor Mancilla) - Sebastián González.

Branky: 78. Cristaldo – 71. González
Žluté karty: Haedo - I. Fuentes
Rozhodčí: Gustavo Méndez (URU)
Stadión: Monumental de la Universidad Nacional de San Agustín en Arequipa


Na horké lince...

Mexiko září, tancuje a zpívá, politická krize je zapomenuta, hlad nemá nikdo, všichni mají kde bydlet a nezaměstnanost spolu s analfabetismem se "nebezpečně" přiblížily nule. Tedy v procentech. "Cielito lindo" znělo stadiónem v podání několika stovek Mexičanů doprovázených tradičními "mariachis". Nedělní noviny, vycházející v Mexiku, euforii jen zdůraznily. "Lindo!" – hezké - to byl titulek sportovního deníku Record, který upozornil, že se jedná o první vítězství nad Argentinou v oficiálním zápase. "Nos graduamos" je zase titulek z La Afición a opravdu Mexiko v sobotu složilo zkoušku z dospělosti. V tak katolické zemi, jakou Mexiko je, působí titulek z "Esto" jako rouhání, ale po tomto zápase je vše odpuštěno: "Vyhráli jsme a bez pomoci Boží!" A slova trenéra Ricarda Lavolpeho? Zde jsou: "Jsem Argentinec, protože jsem se tam narodil, ale mám vnuky a vůbec všechno v Mexiku, žiji tady 25 let. Mám radost z tohoto vítězství, obrovskou radost!"

Argentina přemýšlí, ale z porážky žádnou vědu nedělá. Deník Clarín píše: "Zasloužili jsme si vyrovnat. Naši hráči se stále snažili o pohledné akce, nikdy nehráli zbrkle, neorganizovaně. Mexiko jednou zaútočilo, mělo příležitost a využilo ji." La Nación napsal, že se utkání podobalo letu bez zastávek, start - cíl, gól Mexika byl přehnaným trestem na tomto krásném výletě. A všichni společně varují před úterním zápasem s Uruguají. Derby je derby a favorit v něm neexistuje.

Ekvádor rezignuje a nechce o fotbale nic vědět. Trenér Hernán "El Bolillo" Gómez nepřišel na tiskovou konferenci a na dotaz "Proč?" odpověděl: "A co bych tam asi dělal? Něco tam povídat a pak se rozloučit, to je zbytečná ztráta času!" Opravdu zajímavý přístup k jedné z povinností trenéra. Prezident FEF, fotbalové federace Ekvádoru na jeho omluvu dodal, že prožívá kritické okamžiky své sportovní dráhy. El Universo pak Gómeze považuje za tvrdohlavého, když do branky stále prosazuje svého oblíbence Geovannyho Ibarru, kterého všichni považují za hlavního viníka sobotní prohry.

Uruguay očekává s klidem věci příští. Zápas s Argentinou bude jistě velice těžký a brankář Luis Barbat ho považuje za stěžejní. Jorge Fosatti je spokojen s hrou svých svěřenců a s prvním vítězstvím pod jeho vedením. Starost mu ovšem dělá zranění Paola Montera, který si již v italské lize stěžoval na potíže se zády a nyní se jeho stav zhoršil. Jeho start proti Argentině je prakticky vyloučen. Střídat musel v zápase proti Ekvádoru také Cristián "El cebolla" Rodríguez, ale jeho zranění je lehčího rázu.

A nezapomeňte si v TipLize tipnout zápasy 3. kola. Dnes se začíná! To je opravdu: Na horké lince!


EL GUAPO: ADRIANO, protože 3 góly jsou 3 góly!

EL FEO: CHLADNO, nebo spíš zima, protože teploty pod 10 stupňů diváky na fotbal zrovna nelákají. A v jižní Americe už vůbec ne!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*d56

Upozornil by som autora, že Adriano má 22 rokov a nieže ani dvacetiletý...

Reagovat
HOST*autor

Nemohu pochopitelně znát věk všech fotbalistů na celém světě. Toto je uvedeno na oficiální soupisce Brazílie pro COPA AMÉRICA: 17 Adriano Correia Def 1.72 67 10/26/1984 20

Reagovat
HOST*autor

A jelikož chybami se člověk učí, tak jsem se parádn ě bodnul a omlouvám se!!!!! Měl jsem se podívat pořádně!!!!

7Adriano Del 1.89 87 2/17/1982 22 let!!!!

Reagovat
HOST*d56

Ok...no všetkých poznat nemusíš stačí tých najlepších

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele