DIARIO AM. - ČTVRTFINÁLOVÝ VÍKEND

17.07.2004, 11:03
Aktuality
Sobota a neděle jsou na COPA AMÉRICA vyhrazeny čtvrtfinálovým soubojům. Již dnes (ve střední Evropě vlastně až zítra po půlnoci) se střetnou Peru s Argentinou a Kolumbie s Kostarikou. Favorité? Neexistují! Pojďme se společně podívat na poslední hodiny před zahajovacím hvizdem rozhodčího. Zranění, názory, ohlasy, tresty a mnohem víc...

Na horké lince...

Flavio Maestri dnes hrát nebude.Trenér Peru Autuori budu muset spoléhat jen na jeden útočný hrot, jelikož nemůže počítat s Claudio Pizarrem, který se v tomto týdnu podrobil operaci spánkové kosti na jedné mnichovské klinice, ale ani s Jeffersonem Farfánem, jenž má stop na jeden zápas pro akumulaci žlutých karet. A tak mu zůstává jen jediný klasický útočník a tím je Andrés Mendoza. Doplní ho Pedro García. Znamená to klid pro obranu Argentiny? Kdo ví...

Chiclayo hlásí připraveno a domácí fotbalisté budou mít podporu celého stadiónu, města, prostě všech Peruánců. Do hotelu přijela výprava Peru po 20:00 místního času, když na cestu se vydala z Trujilla pozdě odpoledne. Ulice Chiclaya byly obsazeny tisíci obyvatel a studenti spolu se zaměstnanci Universidad de Chiclayo jim připravili milé přivítání. Prostor před hotelem Gloria Plaza proměnili, za pomoci barevných čtvrtek papíru, v obrovskou vlajku Peru.

Fabricio Coloccini dnes řekl, že hrát proti domácím je na každém turnaji velice emotivní, protože je vždy vytvořeno příjemné prostředí. Dodal, že starost o svou budoucnost ve Villarrealu nechal stranou a soustředil se jen a jen na sobotní zápas. Obavy ze soupeře nemá, věří, že Mascherana ve středu pole dokáže nahradit. Je to sice pro něj nezvyklá pozice, ale ještě v Argentinos Juniors v záloze hrával, a tak si bude muset na mladá léta vzpomenout.

Marcelo Bielsa si zase jednou pustil "ústa na špacír" a teď musí vše vysvětlovat. Po zápase s Mexikem (0:1) řekl, že soupeř sice použil legální prostředky k dosažení vítězství, ale moderní fotbal se takto nehraje a mnoho mexických ligových klubů, ve kterých hraje řada Argentinců, předvádí líbivější a kvalitnější fotbal. A to se nelíbilo mnoha hráčům Mexika, kteří před jeho jménem neustále vyslovovali onu známou přezdívku "Loco"! Pro ty z Vás, kteří španělsky neumíte, si dovolím přidat, že Loco znamená šílený, bláznivý, ztřeštěný... A co se týče Bielsova hodnocení "modernosti" fotbalu v podání Mexika: asi neviděl EURO 2004 a nového "moderněfotbalového" mistra starého kontinentu!

Reinaldo Rueda, trenér Kolumbie, dnes nechal zavřít všechny vchody na stadión a nikomu neukázal poslední trénink před zápasem s Kostarikou. Na tiskové konferenci prohodil pár komplimentů na adresu soupeře a pak oznámil sestavu: Henao - Palacios, Orozco, González, Victoria - Díaz, Aguilar, Patiño - Ferreira, Herrera - Moreno. Brankář Carlos Henao, hrdina finále Copa de Libertadores, prohlásil, že body získané ve skupinách již neplatí, bude se jednat o zápas "na život a na smrt" a dojde-li na penalty, on bude tím nejklidnějším na celém hřišti.

Jorge Luis Pinto, trenér Kostariky, si vzal příklad z Řecka a z Once Caldas. Heslo dne v podání fotbalistů ze střední Ameriky zní: "Žádný gól v naší síti!" K tomu má pomoci i sestava, kterou dnes Pinto jmenoval: Ricardo González - Alexander Castro, Luis Marín, Mauricio Wright, Leonardo González (Júnior Díaz) - Cristian Badilla, Douglas Sequeira, Steven Bryce - Alonso Solís, Walter Centeno - Andy Herron.

Gól nebude ani ze zlata ani ze stříbra, jde se rovnou na penalty! Toto pravidlo platí pro všechny zbývající zápasy, včetně finále. A to znamená, že po nerozhodných devadesáti minutách přijde rovnou penaltová loterie!

Komise rozhodčích jmenovala "arbitros" pro čtvrtfinálové zápasy. Zde jsou jejich jména:
Peru - Argentina: Carlos Amarilla (PAR) - Nelson Cano (PAR) a Pablo Fandiňo (URU)
Kolumbie – Kostarika: Gustavo Mendéz (URU) - Fernando Tamayo (ECU) a Aristeo Tabarez (BRA)
Paraguay – Uruguay: Héctor Baldassi (ARG) - Francisco Rocchio (ARG) a Juan Sulca (PER)
Mexiko - Brazílie: Oscar Julián Ruiz(COL) - Dembert Perdomo (COL) a Winston Reátegui (PER).
Někdo Vám tu chybí....???

Paolo Montero je stále velká neznámá před nedělním zápasem. Svalové zranění je bolestivé a jeho stav se lepší jen pomalu. V pátek se víc odpočívalo, vzdálenost mezi městy Piura a Tacna, 2 274 kilometrů, dala zabrat všem. Nejodpočinutější se zdál Joe Bizera, ale ten stejně hrát nebude. Po vyloučení má zákaz startu.

Peníze, peníze! Dnes se toto kouzelné slovíčko ozývalo v hotelu, kde jsou ubytováni fotbalisté Uruguaye, doslova ze všech stran. Ne, majitelé nechtěli zaplatit předem, to jen fotbalisté se dožadovali slíbeného. Uruguay málem na COPA AMÉRICA nejela, na poslední chvíli hráči udělali krok zpět a vedení Asociación Uruguaya de Fútbol slíbilo, že výše prémii za postup, případně za titul, bude dořešena přímo na místě, v době konání turnaje. Ale skutek utek. Situace je vyhrocená, trenér Fossati se přidal na stranu hráčů a prohlásil, že za této situace by bylo nejlepší nalít fanouškům v Uruguayi čistého vína a přemýšlet o odstoupení z funkce trenéra. Bizera označil funcionáře za neschopné a od mužstva jako celku zní jeden hlas: "Buď zaplatíte, nebo v neděli nehrajeme!" A to by, v podobě zákazu startu a finanční pokuty od FIFA, mělo nedozírné následky!

25 tisíc míst pro diváky má stadión Miguel Grau ve městě Piura. Ale musel by jich mít minimálně 100 tisíc, aby se dostalo na všechny zájemce. Hraje se zde totiž zápas Brazílie - Mexiko a odborníci cítí vůni dobrého fotbalu. Ale vše má jeden háček. Většina vstupenek skončila v rukou překupníků a ti zatím v klidu čekají na sobotní a nedělní příjezd tisíců Brazilců a Mexičanů. V pátek se prodávalo dráž o 300%, jak tomu bude před zápasem, jen těžko odhadnout!

Porazit Brazílii? To je přeci bomba! Takovéto titulky se objevily v novinách po vítězství Paraguaye nad Brazílii: "Brazílie nám musí říkat Tati!", "Paraguay má dítě jménem Brazílie a postupuje jako první!", "Tady poroučí Paraguay!", "Albirroja - Verdeamarelho 2:1!".

A podle posledních agenturních zpráv by sestavy dnes měly vypadat následovně:

ARGENTINA: Roberto Abbondanzieri - Javier Zanetti, Roberto Ayala, Gabriel Heinze, Juan Pablo Sorín - Fabricio Coloccini, Luis González, Andrés D'Alessandro, César Delgado - Javier Saviola (Luciano Figueroa), Cristian González

PERU: Oscar Ibáñez - Guillermo Salas, Miguel Rebosio, Santiago Acasiete, Walter Vílchez - Jorge Soto, Juan José Jayo, Carlos Zegarra (Flavio Maestri) - Nolberto Solano, Roberto Palacios - Andrés Mendoza

KOLUMBIE: Juan Carlos Henao - Hayder Palacios, Andrés Orozco, Andrés González, Gustavo Victoria - Oscar Díaz, Abel Aguilar, Jairo Patiño - David Ferreira, Sergio Herrera - Tressor Moreno

KOSTARIKA: Ricardo González - Alexander Castro, Luis Marín, Mauricio Wright, Leonardo González - Cristian Badilla, Douglas Sequeira, Steven Bryce, Alonso Solís - Walter Centeno, Andy Herron

Tipování pokračuje sobota a neděle budou rozhodovat! A vedle COPA AMÉRICA je tu rovněž Asijský pohár. A ten začíná právě dnes. Deník vycházet o něm nebude, ale na stránkách EUROFOTBAL.COM se dozvíte výsledky a mnoho zajímavého...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele