DERBY D'ITALIA SE BLÍŽÍ

01.03.2003, 19:05
Aktuality
Už zítra čeká Itálii pravděpodobně největší fotbalový svátek, ale také nejostřeji sledované utkání celé sezóny. Na stadiónu Delle Alpi se utká domácí Juventus Turín s Interem Milán. Sice to není klasické derby, je to však historicky nejstarší duel v Itálii. Ten nedělní bude mít pořadové číslo 171...

Už mnohokrát v historii právě tento zápas rozhodoval o titulu. Letos tomu může být také tak, do konce sezóny sice zbývá dost času, oba rivaly však v čele tabulky Serie A dělí jen skóre, a tak právě body z "derby" mohou být v závěru rozhodující. Těžší pozici má určitě Inter, který v Turíně nevyhrál už deset let. Navíc Inter už dlouhých 14 let nevyhrál italský titul a letos k němu má opět blízko.

V minulé sezóně se o titulu rozhodovalo až v posledním kole právě mezi těmito dvěma kluby. Šťastnější byl Juventus, vyhrál na stadiónu Bologni, zatímco Inter v Římě podlehl Laziu. Také první letošní duel měl, jako tradičně, velmi nervózní náboj. Juventus se dostal do vedení díky Del Pierově proměněné penaltě v poslední minutě, v nastaveném čase však Vieri společně s gólmanem Toldem zařídili vyrovnání.

Téměř všechny duely Juventusu s Interem se dohrávají ještě po samotném zápase. Hodně vypjatý byl zápas v roce 1997, po němž byl snad celý Apeninský poloostrov ve slovní válce kvůli jednomu rozhodnutí sudího. Juventus vedl, v závěrečných minutách byl faulován miláček fanoušků Interu Ronaldo, píšťalka rozhodčího Piera Ceccariniho však zůstala němá. Poté v Itálii upustili od nasazování rozhodčích, dnes se sudí pro zápasy italských lig vybírají losem.

Ke zřejmě největšímu skandálu pojícímu se k utkání Juventus - Inter došlo v roce 1961. Tehdy se ještě hrálo na starém turínském stadiónu, který nesl název Stadio Communale. Zápas poznamenali fanoušci, kteří v jeho průběhu vtrhli na hřiště. Hráči Interu hrací plochu opustili a italský svaz rozhodl, že utkání skončí kontumací ve prospěch Interu. Pak však své rozhodnutí změnil a nařídil opakování zápasu na konci sezóny. Před opakovaným duelem už byl Juventus jistým mistrem, a tak Inter na protest proti rozhodnutí svazu postavil juniorský tým. Juventus vyhrál 9:1.

Do zítřejšího zápasu oba týmy nastoupí s ještě živými vzpomínkami na nepovedené poslední zápasy. Inter doma v duelu Ligy Mistrů jen remizoval s Barcelonou, Juventus dopadl ještě hůře, když doma podlehl Manchesteru. Inter má velké problémy se zraněními, ke Crespovi, Almeydovi a Emremu, kteří jsou mimo hru už delší dobu, přibyli Dalmat, Morfeo a Kallon. Připraven je však Vieri, který má o motivaci postaráno, do Interu totiž přišel právě z Juventusu.

Autor: Petr Starý

Komentáře (7)

Přidat komentář
antimadrista

"Stará dáma" vyhraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Nedvěd opět dokázal, že je momentálně jasně nejlepším českým fotbalistou. Byl u všech tří gólů, ale na to jsme si už zvykli. Navíc je mužem kola Serie A. Rozhodl možná klíčový zápas ligového ročníku a dělá nám ve světě dobré jméno. Díky Paolo!

Reagovat
PJ

Přesně tak, Nedvěd je prostě dobrej... Sice mi to mrzí, fandim Interu, ale Nedvědovi to přeju...

Reagovat
HOST*begbie

Pavel Nedvěd je opravdový lídr týmu, u nás možná není tak doceněný, ovšem v Itálii si jsou jeho schopností vědomi již řadu let. V takovém klubu jako je Juventus se všechno kolem něj točí a je považován za největší hvězdu tohoto velkoklubu, ve kterém se to velkými jmény jen hemží. Jedná se o velice komlexního hráče a takoví budou vždy ceněni hodně vysoko.

Reagovat
HOST*Skynet_IV

Musím jen souhlasit!! JUVE je muj oblibený klub už od 96 a přestup Nedvěda do juve me velice potesil.

Reagovat
HOST*Novas

To, co Juventus udělal s Interem na domácím hřišti nebyla náhoda. Inter jde cestou drahých nákupů atd. Ale jeho hráči nejsou ta správná parta. Nedvěd se sám zmínil, že v Juve je nejlepší parta v celé serii A! Po zápasech chodí všichni hráči spolu na večeři a vůbec se dbá na týmového ducha. Ještě, že Juventus prohrál s Manutd, kdyby k tomu nedošlo, neprobudil by se z letargie!

Reagovat
PJ

Na veceri? Kolektiv se nejlip tuzi v hospode, zvlast po fotbale :-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele