De Bruyne stále patří k nejlepším na světě, nepochybuje Guardiola

14.02., 13:43
Aktuality
Pep Guardiola (© AFP)

Kevin De Bruyne (32) byl ústřední postavou Manchesteru City v úvodním osmifinálovém utkání Ligy mistrů na půdě Kodaně (3:1). Belgický záložník měl prsty ve všech třech gólech úřadujících šampionů, kteří si v Dánsku vydláždili cestu za postupem do čtvrtfinále. Svému klubu navíc pomohl k vytvoření unikátního rekordu mezi anglickými celky v milionářské soutěži.

De Bruyne nefiguroval na soupisce City ani v jednom ze šesti zápasů skupinové fáze LM kvůli zranění podkolenní šlachy. Do sestavy anglického týmu se vrátil po téměř pětiměsíční absenci, až na začátku letošního roku. V Kodani hrál jako z partesu, vstřelil první gól a na další dva přihrál.

"Kevin podal výjimečný výkon. Ti nejlepší hráči se rádi objevují na velkých scénách. Ukázal, že stále patří k nejlepším na světě. Tyto zápasy jsou jako hodina pravdy. Začali jsme dobře, ale i k odvetě musíme přistoupit s plnou vážností," řekl trenér Pep Guardiola, jehož svěřenci natáhli vítěznou sérii v LM na devět zápasů. Jedná se o nejdelší sérii mezi anglickými kluby v historii soutěže.

Belgičan otevřel skóre v 10. minutě utkání, když se prohnal po pravé straně do šestnáctky a z úhlu poslal Citizens do vedení. Ve 34. minutě Kodaň využila velkého zaváhání brankáře Edersona, který rozehrál přímo na nohu Eliase Achouriho. Jeho zblokovaná střela se odrazila k Magnusovi Mattssonovi, jenž zakroutil míč do sítě. Byli to však hosté, kteří šli do kabin s náskokem. De Bruyneho sražená přihrávka se dostala do vápna k Bernardu Silvovi, který poslal míč ke vzdálenější tyči.

Ve druhém dějství hosté kontrolovali vývoj hry, soupeře téměř k ničemu nepustili a sami si vytvořili několik velkých šancí. Vítězství pojsitil v nastaveném čase Phil Foden a i on vyzdvihl přínos belgického středopolaře pro tým: "Je skvělé, že je zpátky. Je pro nás nesmírně důležitý. Má neuvěřitelně rychlé nohy a úžasnou herní inteligenci."

Jedinou komplikací City bylo zranění Jacka Grealishe, který opustil hřiště ve 21. minutě kvůli svalovým problémům. "To je jediná věc, která mi zkazila večer. Uvidíme, jak dlouho bude mimo hru, ale s takovým typem zranění se nesmí nic podcenit," řekl Guardiola.

Herní převahu Citizens bez váhání uznal i trenér Kodaně Jacob Neestrup. Dánský mistr čelil 26 pokusům soupeře, zatímco jeho hráči se prezentovali pouze čtyřmi střelami. "City kontrolovalo průběh zápasu od první vteřiny. Úvodních 20 minut jsme se snažili přežit bez újmy, ale čisté konto jsme udržet nedokázali. Potom jsme se ale zvedli, náš výkon se zlepšil a byli jsme odměněni vyrovnávacím gólem. Škoda, že jsme to neudrželi déle, možná by se zápas vyvíjel jinak," řekl pro uefa.com Neestrup, který dal na stoperu opět důvěru slovenskému reprezentantovi Denisi Vavrovi.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / TASR

Komentáře (21)

Přidat komentář
Witcher

De Bréne legenda Chelsea

Reagovat
LyEX

Po 5 mesiacoch si to užíva ako dieťa, ktoré nevidelo svoju obľúbenú hračku

Reagovat
kattos

O tom snad někdo pochyboval?

Reagovat
king23

Takové prohlášení je dost divné.

Většinou ho říkáš o někom o kom si část lidí myslí, že to tak není.

O KDB myslím takové pochybnosti nejsou, nebo je má/měl sám Guardiola?

Reagovat
Moshe Dajan

"Ukázal, že STÁLE patří k nejlepším na světě."

Reagovat
king23

Já umím číst, ale proč někdo takovéto vyjádření říká? Pokud o někom, řeknu, že na to stále má, tak tím většinou chci vyvrátit nějaké pochybnosti někoho, kdo naznačuje, že na to už nemá. A já jsem žádné takovéto pochybnosti nezaznamenal.

Reagovat
Moshe Dajan

Tys nezaznamenal, že je celou sezonu zrakvený? Pokud má někdo daleko za polovinou sezony odehraných 435 minut, je podle mě na místě nemyslet si automaticky, že se jedná o pouze "odpočívající" a ne "zrezivělé" dělo

Reagovat
king23

Okay, asi dává smysl

Reagovat
Talker

Protože možná někdo měl pochybnosti, v jaké formě se vrátí po pětiměsíční pauze?

Přeci jen je mu 32, není to jeho první velké zranění, hraje každý zápas v nejnáročnější soutěži na světě, takže ty otázky tam možná byly, jestli se vrátí v TOP formě, zda se opět hned nezraní atd.

Ukázal, že pokud někdo takové pochybnosti měl, tak prostě jsou mimo. Je to jeden z 5 nejlepších hráčů poslední dekády.

Reagovat
technecium

Zajimava otazka, pojdme diskutovat

Messi, Ronaldo, Suaréz, Kroos, Modrič

Pak mi tam visí někde Salah, Mbappé, Neymar, Lewa, De Bruyne, Neuer, Griezmann...

Reagovat
Sigma Olomouc

Messi, Ronaldo, Neymar (v Barceloně) Kevin, Mbappé

Reagovat
Talker

Messi, Ronaldo, Kevin, Salah, Modrič/Lewa?

Reagovat
Kinky7

Pod tenhle seznam se podepisu. Možná bych vyměnil Ronalda za Courtoise pokud beru roky 2014/15-2023/24

Reagovat
kattos

jakože Ronalda v jeho období kdy vyhrál 3x LM a ME?

Reagovat
Kinky7

to mas tezky. mas tam 3 roky top ronalda a pak odchazi ronaldo do juventusu kde se proste ztraci z tech pozic. a muzu vybrat jen 5 lidi ( Messi jasny, Kevin s Modricem top zaloha po celych 10let, Salah top kridlo za tech poslednich 10 let)- prislo mi skoda tam nemit golmana a courtois je za to obdobi top - uz tak me stve ze tam nemam obrance proto jsem psal mozna to neni vytesane do kamene

Reagovat
kattos

Ty vole to nemyslíte vážně, jeho nesktuečné cesty LM, nejlepší střelec a hráč Serie A, vítěz Eura 2016 nejlepší střelec eura 2020.... mohl bych pokračovat

Reagovat
Kinky7

Na druhou stranu koho vyhodis? Messiho těžko, modric rekord LM, salaha? KDB nejlepší hráč PL a nahrávač vůbec za posledních 10 let, gólman si taky zaslouží tam být nějaký

Reagovat
kattos

Salaha, Courtois tam určtíě nemůže být na jeho úkor, Lewa

Reagovat
Well

Messi, Ronaldo, Modric, Neymar, Neuer asi

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
PP

Škoda.. Trošku sem čekal, že bude Kevin ztracený a bude se chvilku hledat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele