Čtenáři vytvářejí Eurofotbal: Devatenáctkrát a přesto poprvé

09.06.2010, 21:00
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Je to tu! Fotbaloví fanoušci po celém světě po čtyřech letech znovu odpočítávají poslední hodiny zbývající do zahájení XIX. mistrovství světa v kopané.

Poprvé v historii bude po olympijských hrách nejvýznamnější a nejsledovanější sportovní událost na světě hostit africký kontinent. O stadionech, jejich výstavbě, financích a dalším už bylo napsáno mnoho. Fotbalové chrámy byly popsány snad ze všech možných pohledů, stejně tak všechny týmy, které se tohoto fotbalového svátku účastní. Přesto bych se pustil do jednoho souhrnu, a sice do jakéhosi pokusu o shrnutí všeho, co nás na tomto mistrovství může čekat. To by totiž mohlo přesvědčit i jiné než fotbalové nadšence, že si tento šampionát zaslouží alespoň trochu jejich pozornosti.

Celý svět v lednu tohoto roku obletěla jako blesk zpráva před Africkým pohárem národů o útoku na autobus tožských fotbalistů. Celý svět se ptal, zda-li je pořádání tak velké akce vhodné pro zemi na nejchudším kontinentu. Jihoafričané však odpověděli velice výmluvně. "Co se stalo v Angole je velmi smutné a celý svět se ptá, jestli dokáže Jihoafrická republika zajistit bezpečnost všech účastníků mistrovství, my ale tvrdíme, že nemůžete naší zemi spojovat s útoky v Angole. Kdyby došlo k podobnému incidentu například na Ukrajině, také se neřeší Německo, a kdyby se něco podobného stalo v Německu, neřeší se to v Anglii."

Jihoafričané zkrátka chtějí přesvědčit svět, že uspořádání takové akce zvládnou a vybudují Africe takové renomé, že se sem v budoucnu fotbalový šampionát znovu vrátí. Krom bezpečnosti, kterou Jihoafričané slibují, infrastruktury, zázemí, stadionů a dalších nezbytností, které, i přes pochyby některých, stihli pořadatelé letošního mistrovství včas vybudovat, je tu ovšem jedna, respektive dvě věci, které budou oproti tradičním šampionátům nezvykem.

První z nich bude určitě publikum. Nechci se tu zaobírat tím, že Konfederační pohár FIFA v minulém roce, který JAR jako hostitel nadcházejícího MS pořádala, sledovaly někdy poloprázdné stadiony, jsem si jistý, že na mistrovství světa tento jev neuvidíme, ale jde o známé jihoafrické vuvuzely. Jedná se o trubky, které vydávají zvuk dost podobný bzukotu včel, což mnohým hráčům dost vadí. Krom účastníků loňského poháru FIFA si na něj před mistrovstvím stěžují, mimo jiné, například Japonci, ale i další země. FIFA však nakonec jihoafrickým fanouškům tento způsob fandění nezakázala, a tak někteří z nás budou možná toto mistrovství světa sledovat raději s vypnutým zvukem.

Druhou věcí je počasí. Netvrdím, že bude nějak přehnaně nepříznivé, přesto však jen stěží uvidíme klasický jev "peroucího" slunce a hráčů občerstvujících se při každém přerušení hry u postranní čáry. Vzhledem k mému věku nepamatuji např. MS '78 v Argentině nebo '62 v Chile, ale už při loňském poháru FIFA bylo jasné, že mistrovství se bude konat na jižní polokouli, kde v době našeho léta mají zimu. Pochopitelně se nebude jednat o zimu, jakou známe třeba z našich končin, ale vytrvalý déšť a teploty klesající někdy až k pouhým 10°C nejsou zrovna ideálním fotbalovým počasím, byť samotným hráčům možná přijdou víc vhod než třicetistupňová vedra.

A co může nabídnout 19. světový šampionát z hlediska fotbalu?

V první řadě se očekává to, co chtějí diváci nejvíc, tedy góly. Dělá se pro to všechno, nový míč Jabulani, vyrobený pro toto mistrovství, má mít vlastnosti, které zařídí co nejvíc branek. Podle některých ve vzduchu plave a dělá si co chce, podle jiných letí přesně tam, kam hráč chce. Nejvíc si však na tento balón stěžují brankáři. Není těžké si domyslet důvod...

Kromě branek se však očekává i jakýsi divácký festival. Dost z nás má v živé paměti možná ještě utkání Česká republika - Ghana z MS 2006 v Německu. Ne kvůli výkonu našich fotbalistů, ale kvůli africkým fanouškům. Ti totiž, podobně jako třeba Brazilci, pořádají v hledišti skoro karnevaly, které vytvářejí báječnou atmosféru. Samozřejmě, anglické chorály a další mají také něco do sebe, ale pomalování celého těla či neustále tančící či zpívající Afričané, v ještě větší míře než obvykle, budou určitě příjemným zpestřením tohoto turnaje.

A z fotbalových zápasů?

Všeobecně se za největšího favorita pokládá Španělsko. Úřadující mistři Evropy už zřejmě překročili vlastní stín z velkých turnajů, kde pravidelně končili mnohem dříve, než si sami představovali, a nyní jim roste zlatá generace. Považte sami - ke jménům jako Casillas, Xavi, Alonso, Torrés, Puyol a další dorůstá "zlaté mládí" v podobě Fabregase, Pedra, Villy, Piquého a jiných.

Poté, co brazilská legenda Dunga nechala doma hvězdy jako Ronaldinho, Pató a další, se řadí na druhé místo Argentina s hvězdným Messim a střelcem Militem. Počítat se ovšem musí i s Anglií, která prošla kvalifikací naprosto suverénně, a i přes zranění Davida Beckhama, bude jedním z favoritů turnaje.

Ani dalším týmům se nevyhnuly zranění, nejcitelnější ztrátu však zřejmě zaznamenala Afrika. Poté, co Ghaně vypadl z nominace zraněný Essien, si v posledním přátelském utkání s Japonskem zlomil ruku Didier Drogba, kapitán Slonů, a šampionát s největší pravděpodobností ani přes veškerou snahu lékařů nestihne.

Čest Afriky by tak chtěla zachránit domácí reprezentace. Na poháru FIFA ukončila své úspěšné tažení až v semifinále v duelu s Brazílií, když padla až po brance Alvése pár minut před koncem. Domácí prostředí by mohlo být dvanáctým hráčem týmu kolem Pienaara, ovšem proti budou určitě statistici. Ještě nikdy v historii totiž nehrál žádný africký tým o medaile, navíc za posledních 40 let dokázal pouze 3x vyhrát mistrovství domácí tým.

Oproti tomu však hned 9x z posledních 13 MS dokázala pořádající země dojít minimálně do semifinále. Navléknout další korálek na šňůrku posledních tří šampionátů, kdy se podařilo Francii v roce 1998 domácí turnaj dokonce vyhrát a Koreji (2002), resp. Německu (2006) dojít alespoň do zmíněného semifinále, budou chtít určitě i Jihoafričané. Mnozí mohou namítat, že v konkurenci Francie či, v přípravě dobře hrajícího, Mexika nemají domácí mnoho šancí, pamětníkům však jistě něco napoví nejen jméno kouče JAR Carlos Alberto Parreira, ale i francouzský kolaps na MS 2002, kdy v relativně snadné skupině získala favorizovaná Francie pouze jeden bod a po úvodní části šampionátu nabírala směr zpátky do Evropy.

Většina odborníků i fanoušků nepochybuje, že nový mistr vzejde z Evropy nebo Jižní Ameriky. Není se čemu divit, největší počet titulů má na svém kontě Brazílie. Tým, který má na kontě hned pětici titulů bude chtít, po čtvrtfinálovém vyřazení v Německu, po 8 letech znovu usednout na trůn.

Naopak vyrovnat se Brazilcům budou chtít Italové, kteří Mundial vyhráli čtyřikrát a zklamání z domácího šampionátu před čtyřmi lety budou chtít určitě zahojit zlatou náplastí i Němci, kteří mají tituly tři. Co se týká našeho západní souseda, tak tato země vůbec nejčastěji hrála o medaile. Němci mají sice pouze tři trofeje, ale hned čtyřikrát ve finále neuspěli a třikrát slavili bronz! To je o jednu medaili víc, než mají Brazilci.
Překvapit však mohou určitě i další afričtí zástupci, hratelnou skupinu mají, až na Pobřeží slonoviny, téměř všichni.

I Mexiko, ale třeba také podceňované Srbsko nebo Chile mohou pořádně zamíchat kartami turnaje. Pro diváky pak může být velmi zajímavé osmifinále v Ellis Parku respektive v Kapském městě, protože při troše štěstí uvidí fanoušci to, co se očekávalo ve finále poháru FIFA 2009 - tedy papírově nejlepší týmy současné fotbalové planety. Narazit na sebe totiž hned v prvním kole vyřazovacích bojů mohou Brazílie se Španělskem.

I další dvojice však mohou být hříčkami osudu. Chcete příklady? Tak tedy ještě jednou osmifinále - narazit na sebe totiž může znovu Francie a Řecko. Ano, dvojice, jejíž poslední vzájemný zápas na velkém turnaji šokoval celou fotbalovou Evropu a byl jednou z překonaných překážek v řeckém tažení za titulem mistrů Evropy z roku 2004.

Nebo třeba čtvrtfinále. Tam na sebe mohou narazit tradiční rivalové Francie s Anglií, v dalších zápasech se zase může opakovat vypjaté čtvrtfinále z posledního světového šampionátu mezi Němci a Argentinci. Semifinále EURA 2004 si mohou zopakovat Nizozemci s Portugalskem a v případě osmifinále Španělsko-Brazílie může vítěz narazit na Italy, úřadující šampióny.

Samozřejmě jako pokaždé i letos určitě někdo překvapí, někdo zamíchá všemi statistikami, propočty, plány a tipy odborníků i obyčejných fanoušků. Přesto však menu této obrovské fotbalové hostiny zní lákavě, nemyslíte?

Chybět sice bude česká reprezentace, ovšem ti méně rýpaví určitě budou držet palce Slovákům. Ostatní si určitě vyberou své favority - ať už to bude Anglie, Španělsko nebo třeba Nový Zéland. Překvapit může kdokoliv, vyhrát může také kdokoliv, nicméně je to svátek, který se stejně jako Olympijské hry koná pouze jednou za čtyři roky. Letos ho bude poprvé hostit Afrika, tak se pojďme podívat, co pro nás organizátoři připravili a jak zvládne tento kontinent uspořádat tak velkolepou akci. Čas běží a do začátku už mnoho nezbývá...

Tento článek měl být jakýmsi krátkým souhrnem před samotným zahájením mistrovství, vyjadřuje osobní názor autora, ale především měl tento svátek osvětlit i pro méně zaujaté fanoušky. Tak co, povedlo se? Tenhle Mundial si zaslouží pozornost...

Let the game begin...

Tento článek pochází z dílny jednoho ze čtenářů. Pokud máte i vy nějaký námět na zajímavý výtvor, nebojte se nám ho poslat na e-mail:redakce@eurofotbal.cz

Autor: články čtenářů / Daniel Brzák (Sestinozen)

Komentáře (140)

Přidat komentář
homeles8

dobře Dane, i když tě neznám tak to napíšu: Jsi borec Jasně že se povedlo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cresposuper

Cau, Adriano!

Reagovat
smazaný uživatel

... nejdeš písať článok ??

Reagovat
smazaný uživatel

moc příjemný počteníčko....

Reagovat
smazaný uživatel

Jen taková malá poznámečka, Villa zrovna nepatří k těm nejmladším Ale jinak hezký

Reagovat
alegre

Piš hochu, dej se do fejetonů, já stárnu a blbnu, pořád tady taky nebudu, tak mne nahradíš!

Reagovat
smazaný uživatel

pravda je ta, že los Play off může nabídnou zápasy gigantů proti sobě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Možná by to chtělo zarovnání odstavců do bloků

Reagovat
cresposuper

Reagovat
C-M@ster

Sestinozen je hokejovej fanousek Usti, nebo je to shoda jmen?

Reagovat
smazaný uživatel

konečně si ty zbytečnosti promazali

Reagovat
PJ

Tak a je tu cisto, muze se zacit debatovat k tematu. "Problem" s oznacenim autora vyresen...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Otázka, pokiaľ to máš ošéfované: Koľko ešte výjde do piatku podobne komplexných článkov o MS (mimo predstavenia zvyšných tímov) a bude nejaký súhrný ešte v piatok počas dňa? Len ma to zaujíma.

Reagovat
PJ

Jo tak to nevim. Nejaky urcite jo, mam tu od alegreho clanek o zahajovacich zapasech, jestli to do ty kategorie "komplexnixh" spada. Neco mozna taky vyda CTK.

Reagovat
Arbiter

hele, nechtěl bys napsat ten článek o dresech?

Reagovat
smazaný uživatel

Nvm, moc sa mi do toho nechce. V podstate tam niet o čom písať. To je vhodné na komentár v diskusii, pričom preto sa pýtam, pod nejaký väčší článok hodím taký svoj preview a môžem to do toho zakomponovať, ale článok? Nemyslím

Reagovat
Arbiter

já myslel něco komplexnějšího, odkazy na co, jaké byly třeba první nebo tak. A pak srovnání všech dresů šampionátu. Já jsem teď v jednom kole, jinak bych se na to vrhnul...

Reagovat
smazaný uživatel

No ako, že by som sa do toho aj s časom nejak vrhal, to nie...

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud to bude jen něco krátkého, tak to hodím na FB jako poznámku. Určitě to bude mít alespoň o něco větší sledovanost, než tady na diskuzi :-)

Reagovat
smazaný uživatel

No to je možné. Uvidím, prípadne si ťa nejak nájdem, ja už zistím ako. Btw. hovoríme stále o tých dresoch, nejak mi ušla niť

Reagovat
smazaný uživatel

Jop :-) O dresech

Reagovat
Arbiter

a nechceš to spískat ty?

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám teď práce až nad hlavu. Nejsem jenom na Eurofotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Skôr fantík, keby bol taký dobrý a mohol. Ten je síce v jednom kole s Euráziou, ale toto by zošmoliť snáď mohol. Téma vhodná pre neho. Obsahová korektúra: Getzo Krajčír a módny policajt GATTUSO

Reagovat
Arbiter

fantík na to zvysoka

Reagovat
Arbiter

prý ho takové věci nezajímají

Reagovat
smazaný uživatel

Komplexní nevím. Přišel jeden vlemi zajímavých o talentech, které nasotupí ve skupině "A". Ten, pokud to zvládnu, bude vydán snad v průběhu zítřka.

Reagovat
smazaný uživatel

A to ani nejsem ožralej. Přišel jeden zajímavý článek o mladých talentech, kteří nastoupí v rámci skupiny "A".

Reagovat
smazaný uživatel

Pochopil som aj pôvodný, neboj...

O talentoch v skupine A? Smieš prezradiť meno autora? Pokiaľ sa teda bude vydávať...

Reagovat
Arbiter

Filip Horký/XYZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jméno bych rád prozradil, leč naskytnul se problém. Autor se nepodepsal, takže tam asi dám úvod jeho mailové adresy, případně ho dáme "No name" a až se tu objeví, tak se třeba k výtvoru přihlásí.

Jinak co jsem měl možnost přečíst si první odstavce, tak je to opravdu podařené!

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, rád by som to vedel, veď sa hádam prihlási a článok bude kvalitný. Kedy má výjsť? Zajtra? v piatok?

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, jak to zítra zvládnu. Mám toho teď před MS strašně moc, ale pokusím se, aby to zase večer bylo připravené :-)

Reagovat
domingo

A je tam Tshabalala? :)

Reagovat
smazaný uživatel

Takže to nie si ty...škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem totiž akú kvalitu čakať a nechcem aby ma to rozladilo pred MS

Reagovat
domingo

Tak mně už snad znají

Nemám na to čas, spíš budu psát perličky o L1, tažení Auxerre Evropou a tak. Teď mám ještě furt zkoušky a do toho jsem musel přeorganizovat FMS tým, aby byl neporazitelnej (už je ).

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Inak menovaná skupina je pre mňa najatraktívnejšia na śampionáte, o to viac ma zaujíma, kto to celé spískal

Reagovat
Arbiter

nejatraktivnější

Reagovat
smazaný uživatel

No, si predstav. Stret kultúr, domáci tím, africký tím, juhoamerický tím a finalista posledného šampionátu zo skvelou súpiskou ale hroznou hrou vďaka jednému nemenovanému Dementovi, ktorý mi fandenie mojej obľúbenej Francie pekne mrví...

Zaujímavejšiu nenájdem, podobne zaujímavú max 1-2.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme sa jedná o skupiny E a H.

Reagovat
fantomas

I déčko ujde.

Reagovat
smazaný uživatel

Tjn, ale tam mi nevonia favorit Ghana nuda, AUS je mi rozporuplná a Serbija raz preceňovaný, raz podceňovaná a ja osobne im nejak špeciálne nefandím. Spadajú mi len do kategórie: zaujímavé.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Tak Austrálie je pro mě to samý jako Francie - parádní kádr, ale dojebávač trenér. Srbům prostě přeju, čekám atraktivní fotbal. Letošní Němci mi nepřijdou jako klasičtí Němci zatím. Poměrně fajn mladej mančaft, tak třeba mě příjemně překvapěj. A Ghana sice nuda, ale africká příměs rozhodně nezaškodí.

Reagovat
domingo

Ta skupina mi přijde papírově atraktivní, ale v reálu nic moc... labilní Srbové, nekreativní Ghana, nezvykle slabí Němci a Verbeek. Kdyby ty týmy byly rozházeny do jiných skupin, říkal bych u každýho, že může klidně vyhořet

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo, Getzov človek...

Reagovat
fantomas

Zas je to ale právě jedna z nejvyrovnanějších skupin, ne-li nejvyrovnanější. Minimálně telegraficky mě bude ohromně zajímat. Už sem si ale booknul online prvního zápasu Srbů, takže něco se z toho taky chystám zhlídnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Počkaj, ale tak najvyrovnanejšiu som neurčoval, to zaprvé. A nie je atraktivita ako atraktivita. Nemyslel som výsledkovú.

Reagovat
smazaný uživatel

"Minimálně telegraficky mě bude ohromně zajímat"

Getzo: ...v kolónke: zaujímavé

Reagovat
fantomas

Já jen rozvíjim svuj pohled na věc!

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, ale tak na to, že ty a domingo ste tak náhľadom čo sa väčšiny vecí týka asi mne najbližšie, rozdiely tam sú.

Reagovat
smazaný uživatel

A to je ten problém, mňa najviac mrzí McDonald. Zas ten káder tak parádny nie je, ale je dobrý to jo... To áno, preto sú v kolonke: zaujimavé, ale aj keď sú to kvalitní a známi hráči, žiadneho obľúbenca tam nemám, teda až na Vidiča a Ljajič ešte nereprezentuje, Matič necestuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Inak ešte k Nemcom a Ghane. Prvým menovaným som snáď prvýkrát v živote fandil pod Klinsmannom na MS06, kde mali ísť do finále s FRA oni, hrali parádny futbal, rýchly, jednoduchý, ofenzívny. Až som bol zo seba prekvapený...ale potom to opadlo, teraz sú teda v kolonke: zvedavosť. Ten mladý káder môže spraviť svoje ale to vopred ešte nesúdim.

Čo sa týka Africkej prímesy, tak práve Ghana a Kamerun (aktuálne) by mi na šampionáte vôbec nechýbali na úkor Mali a Egypta. Čo sa týka tých, ktorí na šampionáte sú, tej prímesy je dosť a podstatne atraktívnejšej. Aj Le Guenov Kamerun je atraktívnejší, o Alžírcoch, Slonoch, Nigérii no najmä JAR ani hovoriť nemusím. Kto vie, vie o čom hovorím.

Reagovat
fantomas

Já taky vim. Vim, že je Ghana nejmíň koukatelná a pro mě i nejmíň sympatická. Ale Afričani to prostě jsou, příměs to taky je a už je (neni, ale víceméně jo) jedno, jak moc atraktivní.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jasné, ja som za zmesi rád, čo sa tohto týka, som absolútny multikulturalista a fanúšik podobných projektov...ale nad tie ostatné to proste neradím, nemám prečo

Reagovat
fantomas

Tak všimni si znění mé první reakce - ujde. Jasněže na Japonsko/Holandsko to mít nebude. Ale třeba háčko mě láká přibližně stejně jako déčko. Na muj vkus až moc jižanskýho fotbalu a, jak už sem psal a byl sem řádně zpalcován i od tebe, Švýcary na rozdíl od hokeje zrovna nežeru.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj viem. Tak toho južanského je tam dosť, ale Švajčiari sú v kolonke zaujímavé, Hondurasu tak skryto treba priať trpaslíkovi, Chile je parádne, podobne ako Paraguay či Mexiko, ten futbal je o to lepší, že je to Barca v pohybe a Španieli sú pre mňa síce futbalovo menej zaujímaví ako Nemci, ale z pohľadu súpisky omnoho viac a aj ako krajine to prajem skôr im. Tieto vidím tak nastejno. Preto hovorím "A" a "E", potom dajme tomu "D", "H" a "G". Ale všade sa svoje nájde, až zajtra spravím nejaký svoj stručný preview, bude priestor na diskusiu...

Reagovat
fantomas

Tak už se těšim.

Reagovat
domingo

Ghana to bude fakt nejvíc bořit. Oni a Nigérie jsou bořicí mužstva, ale Nigérie má lepší kádr a skupinu, což se projeví.

Reagovat
smazaný uživatel

V prvom rade lepšiu ofenzívu i keď zo spojkami má problém každý druhý africký tím. Aj Kamerun to dosť borí mimochodom...

Reagovat
domingo

Ale ti tam aspoň mají hráče jako Emana.

Jinak samozřejmě, tohle víme oba, nemusíme to tady furt omílat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on je výborný, ale extra sympatie k nemu neprechovávam. To už skôr mladý Song, Makoun a dosť...Pre mňa je to hrozne málo na to aký futbal hrajú a koho majú v útoku Kamerun som nikdy nemusel...

Reagovat
smazaný uživatel

...tak vieš, možno sa od nás niekto niečomu priučí

Reagovat
smazaný uživatel

uprostřed čtení komentů , ale o nic sem nepřišel

Reagovat
smazaný uživatel

to dokážou vymazat i u už načetlé stránce?

Reagovat
smazaný uživatel

ja překlikl na livescore

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Radar

Kily či PJ ? Přiznjete se ! Neměl jsem to tady dočtené !

Reagovat
homeles8

a pta lse tě na to někdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no fakt o veľa si prišiel

Reagovat
Counter

Ts, smázli jste i moje uplakané argumenty pro hrubase...

Reagovat
smazaný uživatel

Jaky?

Reagovat
smazaný uživatel

neznervoznuj se zbytečně

Reagovat
Counter

já se stydím psát to, když už tu není ten bordel okolo V něm by to zaniklo...

Reagovat
smazaný uživatel

Clanek neprinasi nic noveho, ale je to pekne a dobre napsane shrnuti vseho na co se tu vsichni tesime

Reagovat
Arne

Přesně...

Reagovat
fantomas

"Samozřejmě jako pokaždé i letos určitě někdo překvapí, někdo zamíchá všemi statistikami, propočty, plány a tipy odborníků i obyčejných fanoušků. Přesto však menu této obrovské fotbalové hostiny zní lákavě, nemyslíte?" - možná i právě proto.

Reagovat
-Kopy-

Jo mažte mi takové důležité OT když tu o tom není ani článek

Hlavně od všech samé OT sračky a člověk si sem dá jednou důležitou věc a smažete mi to.

Mně ! VIP !

Reagovat
PJ

Mysli, ty VIP, treba ti dojde, ze jsem to smazal proto, ze to roztahlo diskusi a rozhodilo celou stranku...

Reagovat
-Kopy-

Hmm.

Reagovat
-Kopy-

OT: Co říkáte letošnímu songu MS ? Mně se líbí http://www.youtube.com/watch?v=WTJSt4wP2ME

Reagovat
fantomas

Je super, hrozně chytlavá, optimistická. Ale tahle je stejně top: http://www.youtube.com/watch?v=bzvfqZGrMf0

Reagovat
-Kopy-

Jo jo klasika, na té jsme vyrůstali...

Reagovat
domingo

Nejlepší je World In Motion, to je jedinej fotbalovej song, kterej svět potřebuje

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Carnival Nejlepsi hymna sampionatu co pamatuju

Reagovat
cubinho

Geniální

Reagovat
PJ

Hooodne dlouho jsem ji neslysel...

Reagovat
herbage

Nádherná, 1000x lepší, než tamten opálený neumětel

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Víc se mi líbí původní verze z Troubadoura. Ale i tahle variace je povedená, K'naan je frajer

Reagovat
cubinho

Tajně jsem doufal, že by mohla být tato: http://www.youtube.com/watch?v=sueKQ2BTkCk&feature=related skvělé...

Reagovat
j_mrazik

Je to ten song:" Wave, you fag"? (v práci nejde youtube)

Reagovat
fantomas

Je.

Reagovat
j_mrazik

Díky pánové.

Reagovat
smazaný uživatel

wavin the flag

Reagovat
j_mrazik

Ne-e.

Reagovat
fantomas

Tak "flag" tam je...

Reagovat
centos

Nepochopil ;)

Reagovat
Tomanatura

Nic moc, na 98 to nemá ani náhodou. Na druhou stranu po těch hnusech, co byly v 02 a 06 je to zase cesta vzhůru.

Reagovat
Arne

Na ´06 byla krásná, k takové akci se hodila více než tahle nová.

Reagovat
Arne

Teď jsem si to po dlouhé době poslechl a... A nevím, jak tomu můžeš říct hnus, mě šel mráz po zádech...

Reagovat
fantomas

Mně teda taky nesedla. Určitě ne víc než tahle. Řeknu to asi takhle - Němci a zpívají jim tam nějaké domorodé kmeny? (zní to tak) Ta paralela mi pokulhává, a proto mi to vadí. Kdežto z týhle letošní hymny jde prostě atmosféra Afriky cítit (stejně tak, jako ji cítim i z té čtyři roky staré - ale v tom případě to asi neni uplně dobře).

Reagovat
Arne

Ok, když se na to podíváš z tohodle hlediska, tak to zrovna neladí... Já to bral jen z toho pohledu, jak se mi to líbí, navíc ta píseň vyjadřuje jakousi důležitost MS, to mi u téhle nové chybí.

Jinak ale mě spíš zarazil ten "hnus"... Já bych se styděl takhle vyjádřit i o věci, která se mi pranic nelíbí, je to urážlivý.

Reagovat
Tomanatura

Dobře, omlouvám se za hnus. Jde o to, že MS by mělo lidi bavit, mělo by je rozveselovat, stejně jako fotbal všude jinde na světě. Třeba ta francouzská je geniální, přesně se k tomu, dle mého, hodí. Na MS je mnoho národů a je tam mnoho lidí, kteří se chcou bavit, ta písnička je pro to jako stvořená.

Třeba hymna LM je o něčem jiném, tam mi přesně vychází ta tvá důležitost, je to prostě úplně jiná soutěž, tam se ta opera(nevím, co to je, já tomu říkám opera) hodí.

Reagovat
fantomas

Víceméně souhlas no.

Reagovat
Arne

Tak třeba ta francouzská i německá v tom mají zakombinováno obojí, i když ta druhá oproti Carnevalu de Paris pokulhává, protože ta je geniální, jak říkáš. Tak se mi to líbí, ale samozřejmě nemusí všem...

Reagovat
fantomas

Tak já třeba, ač sem anti-rapper, můžu i tu Akonovu "Oh Africa"...holt už prvního africkýho mistrovství mi jde asi hlavně o tu domorodskou, živelnou atmosféru, kterou tyhle dva songy skvěle vystihujou dle mě (kdežto ta Shakira jako ofiko hymna, to je fakt děs).

Reagovat
fantomas

* u místo už

Reagovat
Tomanatura

Tu jsem si teďka poslechl, není to až tak špatné, jde spíš o to, že je to Shakira, takže ...

Reagovat
fantomas

Nevýrazné, pop, american, pro mě nestravitelné přívlastky pro hymnu MS...

Reagovat
Tomanatura

Tak kvůli těmto 3 věcem mám palec dolů, jinak by to byl lehký podprůměr.

Reagovat
Tomanatura

+ prodejné de*ky nemám rád.

Reagovat
fantomas

I to je málo.

Reagovat
Arne

Teď jsem tu Shakiru poslechl a taky mě to nebere, v půlce jsem to vypal... Ani záběry z "mého" Olympiastadionu to nezachránily.

Jinak jak tma jsou ti domorodci (hlavně na začátku), tak mi to připomíná klip jednoho černýho rapera... Pomůžete mi si vzpomenout?

Reagovat
Arne

Jo, to jsem neviděl ofiko video, to jsem... Chuj.

Reagovat
fantomas

Takže Akon?

Reagovat
Arne

Nn... Kanye West - Love Lockdown

Reagovat
fantomas

Ahá. Tak teď sem zas nepochopil já tebe.

Reagovat
Arne

Reagovat
centos

Kdysi se mi strašně líbila hymna Eura 2000 http://www.youtube.com/watch?v=2Ftx-xwmEYQ

I taková Forza nebyla k zahození (jako letní záležitost).

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt spíš reklama na coca-colu než písnička o fotbale....na celebrate the day to nemá ani zdaleka...

Reagovat
Arne

Reagovat
božský John

Je ošklivá ...Celebrate the day je o mnoho lepší(to samý klip),jak řiká svinpav...

Reagovat
homeles8

100. pro Filipa Horkýho

Reagovat
smazaný uživatel

díky za pochvaly, od 11. do 20. sem v práci + zkoušky na VŠ, ale pokusim se sepsat něco dalšího během MS

btw. neni to shoda jmen, sem hokejovej fanoušek z Ústí n.L.

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

btw. jakožto fanoušek Arsenalu mám eště i dcl obsáhlej článek jakože spíš zamyšlení proč zase Arsenal letos nic nevyhrál psaný někdy na jaře při tý 11 bodový ztrátě na Chelsea... vyšel i na gunners.cz, tak třeba po MS nebo tak kdyby byl zájem můžu taky poskytnout...

Reagovat
Bakary3

Jo, to bych si rád přečet

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele