Cruijff se vrací do Ajaxu!

20.02.2008, 16:38
Aktuality
V roce 1988 naposledy opustil legendární Johan Cruijff Ajax Amsterdam a od té doby ani jednou neprojevil zájem se do klubu, kde začínal svou hráčskou i trenérskou kariéru, vrátit. Dnes ovšem přišla změna a Cruijff se podle mnoha zdrojů stal technickým poradcem nizozemského velkoklubu.

Cruijff, zvolený nejlepším evropským hráčem století, strávil v Ajaxu deset sezón jako hráč a později dvě sezóny jako trenér, pokaždé byl přitom velmi úspěšný. Po svém odchodu do důchodu byl nicméně vždy blíže Barceloně, kde bydlí a kde se podle mnohých neoficiálních zdrojů stal poradce číslo jedna prezidenta Joana Laporty.

I proto je tento Cruijffův krok tak překvapivý. Spekulovalo se totiž o tom, že Laporta neudělá jediné sportovní rozhodnutí, které by před tím nekonzultoval s Cruijffem, jenž se měl dokonce zúčastňovat mnoha porad vedení (i když není oficiálním členem) a právě jeho vliv měl být také jedním z důvodů odchodu Sandro Rossela, dřívějšího viceprezidenta.

Hlavní představitel tzv. "Totálního fotbalu" vždy tyto vazby popíral (prý s Laportou o fotbale mluví maximálně třikrát do roka) a možná že tímhle gestem chtěl dát jasně najevo, že do dění v Barceloně nezasahuje. V Ajaxu bude mít za úkol velkou přestavbu celé struktury, slavný klub totiž od roku 2004 marně čeká na ligový titul a poslední evropský triumf se datuje až do roku 1995.

Vrchní představitelé Ajaxu chtějí tuto krizi vyřešit nejen příchodem Cruijffa, ale také další legendy nizozemského fotbalu – Marco van Bastena, který po Euru končí na lavičce Oranjes. Duo Cruijff – Van Basten se přitom zdá být takřka jistou zárukou úspěchu...

Autor: Petr Kilian / ANP

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Super.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z nejkvalitnějších lidí ve fotbale všech dob! Skvělej hráč a vynikající trenér! On o tý hře ví všechno!

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem se divil co tady dela Topolanek.

Reagovat
smazaný uživatel

tywole, podoba tam je . . .

Reagovat
smazaný uživatel

To snad ne! Topolánek dělat do fotbalu tak musíme zrušit svaz a rozpustit ligu

Reagovat
Devil

Hraje jeste jeho syn Jordy ? ( asi nemam jeho jmeno spravne napsane )

Reagovat
Xavi

Jordi... Hraje na Ukrajně - Metalurg Doněck.

Reagovat
Devil

dik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele