Copa América 2021 - Představení letošního ročníku

13.06.2021, 11:53
Aktuality
Všichni fanoušci jihoamerického fotbalu si nakonec můžou pořádně oddechnout. Copa América se odehraje! Vedla k tomu však trnitá cesta a ani v tuto chvíli ještě není jasné, zda celý šampionát proběhne bez problému. Vývoj konání či nekonání letošní Copy je asi velké části fanoušků znám, přesto si jej pojďme zrekapitulovat.

Původním plánem bylo konání Copy už před rokem, a to z důvodu sjednocení termínů s fotbalovým Eurem. Toto sjednocení mělo mít za úkol snazší vyjednání příletu Jihoameričanů z Evropy kvůli přerušení evropských soutěží. Rozhodnutí ovšem bylo poněkud kontroverzní, a to zaprvé kvůli strachu o sledovanost při kolizi s Eurem a zadruhé kvůli tomu, že to měla být již čtvrtá Copa během pěti let, což podle mnohých snižuje prestiž turnaje. Kvůli celosvětové pandemii nemoci Covid-19 byla však stejně jako loňské Euro odložena také Copa.

Letošní o rok odložený turnaj měly vůbec poprvé v historii pořádat oficiálně dvě země, Kolumbie a Argentina (pozn. v letech 1975-1983 se hrál turnaj systémem domácích a venkovních utkání bez oficiálního hostitele). Formát turnaje byl pro novinku uzpůsoben a týmy byly do skupin rozděleny podle geografické polohy na severní a jižní skupinu. Na turnaj byly také tradičně pozvány dva týmy mimo zónu CONMEBOL, tentokrát mělo jít o Austrálii a Katar. Nakonec však zvítězil chaos a z původní koncept se dočkal mnoha změn.

Pořadatelství

Od 20. května se pořadatelství Copy dvakrát změnilo. V tento den CONMEBOL oficiálně odebrala pořadatelství z bezpečnostních důvodů Kolumbii, kde od 28. dubna probíhají masové protesty proti vládě prezidenta Ivána Duqueho Márqueze. Proč vlastně Kolumbijci protestují? Jednoduše proto, že v Kolumbii se život opět po určité době většího klidu stává stále méně snesitelným. Koronavirová situace ochromila ekonomiku země, což se prezident Duque snažil zmírnit zvýšením daní. Právě daňová reforma byla poslední kapkou pro národ, kde je čtvrtina mladých lidí nezaměstnaných a téměř polovina populace vydělává měsíčně méně než 90 USD (v přepočtu z pesos, samozřejmě). Dalším z důležitých bodů je snaha protestujících o odsouzení bývalého prezidenta Álvara Uribeho za korupci. Protesty se hezky po jihoamericku snažily potlačit ozbrojené složky. (Nejen) to vedlo k velké míře násilí v ulicích, kdy je evidováno prozatím zhruba 70 mrtvých na obou stranách a zhruba 90 pohřešovaných lidí. To jen pro ilustraci, proč bylo Kolumbii pořadatelství odebráno.

Celý šampionát tedy měla najednou zorganizovat Argentina. Z čistě technických a sportovních důvodů by za normálních okolností nemělo jít v tradiční fotbalové velmoci o problém, jenže současná situace v Argentině rozhodně normální není. Země je kvůli Covidu-19 na pokraji kolapsu zdravotnictví a pořádání Copy by už tak přetíženým zdravotníkům rozhodně nepomohla. Dne 22. května poslala vláda celou zemi do devítidenního lockdownu, který zahrnoval logicky i zastavení veškerého fotbalu v zemi. Jihoamerická konfederace tedy 30. května oficiálně odebrala pořadatelství i Argentině a vyhlásila, že se poohlíží po novém organizátorovi.

Tím byla hned o dva dny později vyhlášena Brazílie, ve které se však okamžitě strhla vlna protestů proti prezidentu Bolsonarovi. CONMEBOL tedy zkušeně vybral zemi, kde momentálně probíhají protivládní protesty a zároveň je na pokraji kolapsu kvůli Covidu-19. Jen pár dní na to pak byl šéf brazilského fotbalu Rogério Caboclo suspendován na 30 dní kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování zaměstnankyně. Aby toho všeho nebylo málo, brazilští reprezentanti veřejně vyjádřili nespokojenost s konáním Copy právě v Brazílii, což si některá média nesprávně vyložila jako odmítnutí reprezentovat. Zatím poslední velká rána pak Copu zasáhla pouhé 4 dny před zahájením, když ji dále odmítly sponzorovat společnosti Mastercard a Ambev. K tomu všemu asi nelze jinak než pogratulovat CONMEBOL za skutečně dobrou práci. Zatím nejnovějším vážným problémem je propuknutí epidemie ve výběru Venezuely, která musela narychlo nouzově povolat 15 hráčů. Jelikož jde však zejména o hráče z domácí ligy, šance na postup ze skupiny se Venezuele výrazně snížila.

Stadiony

Turnaj se má odehrávat ve čtyřech městech na pěti stadionech. Nutno podotknout, že Brazílie opravdu disponuje velkým množstvím krásných stadionů díky pořádání MS 2014. Turnaj by se měl odehrát v přímořském Riu de Janeiru a třech vzájemně blízkých (na brazilské poměry) vnitrozemských městech Brasília, Cuiabá a Goiânia. Až na Cuiabá jsou města v časové zóně -3 od GMT, Cuiabá pak v zóně -4 od GMT. To znamená, že český fanoušek musí počítat s 5hodinovým, resp. 6hodinovým posunem.

Jak už jsem zmínil, stadiony Maracanã, Estádio Nílton Santos (Rio), Estádio Mané Garrincha (Brasília) a Arena Pantanal (Cuiabá) jsou vskutku nádherné fotbalové chrámy. Pouze menší a postarší stadion Estádio Olimpico v Goiânii není žádným skvostem, jenže... Copa América se bude samozřejmě odehrávat zcela bez diváků, tudíž právě menší Estádio Olimpico bude jediným stadionem, který bude působit asi nejméně skličujícím dojmem. Finále na zcela prázdném obrovském Maracanã bude z hlediska fanouška patrně velkým zklamáním.

Formát turnaje

Jedna věc však i po všem tom chaosu zůstává, a to rozdělení skupin na severní a jižní zónu. Jižní skupina nese označení skupina A, severní pak skupina B. Z obou skupin postupují 4 z 5 týmů. Po skupinách bude následovat klasický turnajový pavouk, kdy vítězové skupin ve čtvrtfinále vyzvou 4. týmy druhé skupiny a 2. týmy si to rozdají s 3. týmy opačné skupiny. Zatím jsem psal pouze o severní a jižní skupině. Pro znalce zeměpisu nebude těžké odhadnout, které týmy se ve skupinách utkají, přesto přehledně zde:

skupina A
Argentina
Bolívie
Uruguay
Chile
Paraguay
skupina B
Kolumbie
Brazílie
Venezuela
Ekvádor
Peru

Zdánlivě skupina A vypadá o něco silněji než skupina B, přesto si troufnu tvrdit, že tato Copa bude kvůli absenci diváků bohatá na mnohá překvapení. Možná trochu může mrzet, že postup ze skupiny mine vždy jen jeden celek, zato však po delší době uvidíme čistě jihoamerickou turnajovou konfrontaci bez pozvaných týmů. Jelikož je jihoamerický systém kvalifikace postaven na formátu ligové soutěže, bude to pro týmy zase po dvou letech pořádná změna. Bude to boj. Vibra o Continente!

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, conmebol.com, wikipedia.org

Komentáře (8)

Přidat komentář
Stannis Baratheon

Messiáš už musí!

Reagovat
technecium

Mají nejslabší tým asi tak za posledních 50 let

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak to fakt ne.

Reagovat
smazaný uživatel

A: Chile 10 (8:2), Argentina 10 (7:2), Uruguay 4 (5:6), Paraguay 4 (5:7), Bolívie 0 (1:9)

B: Brazílie 12 (13:0), Ekvádor 7 (7:3), Kolumbie 7 (7:6), Peru 3 (4:9), Venezuela 0 (2:15)

Q:

Chile - Peru 3:2

Argentina - Kolumbie 2:1

Brazílie - Paraguay 3:0

Ekvádor - Uruguay 2:0

SF

Chile - Argentina 1:1 - 5:3pen

Brazílie - Ekvádor 2:0

o 3. místo

Argentina - Ekvádor 4:2

finále

Brazílie - Chile 4:1

Reagovat
Mr.Mike

Super aspon to uz nemusim sledovat

Reagovat
LAM

Reagovat
smazaný uživatel

Nějak hodně gólů

Reagovat
PH8

To má Chille tak dobrý tým letos?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele