CO TÝDEN DAL... A VZAL? (8)

29.01.2007, 23:57
Fejetony
Zaujalo nás
Glen Johnson ukázal, že má šikovnější ruce, než nohy. Na ty se zase bude v novém angažmá spoléhat Milan Baroš. U Ronalda zase přitahuje největší pozornost Italů břicho. V Miláně by se možná mohl potkat s Lampardem, kterého lze za "ubohých" osm milionů liber vykoupit z Chelsea. Vydávat peníze má v plánu i Bohemka, i když asi menší obnos než AC Milán. Chce stadion bez Slávie.


Pondělí

Také máte strach, že až si půjdete večer lehnout do postele, neuvidíte vedle sebe vaši milou (milého), ale Milana Baroše a že až se půjdete ráno nasnídat, vyjukne na vás "Bary" i z vaší milované a pochutinami přecpané ledničky? Na druhou stranu zástupkyně něžnějšího pohlaví si asi stěží budou přát něco jiného..... Stejně jako bylo v létě "přehříbkováno", je nyní "přebarošováno". Je však dobře, že tentokrát plní Baroš stránky novin z důvodu fotbalového a ne jako když ho v období hříbků kdejaký fotograf vyfotil v alkoholovém opojení á-la Paris Hilton.

Konečně jsme se dočkali Milanova přestupu, "bitvu" o něj vyhrál Lyon. Laik žasne a odborník se diví. Lyon už totiž dávno není jen nějaký provinční klub z Francie, jak v něm hraje "ten druhý Junninho". Liga mistrů už pro něj není odměna a šance, jak pouze přilepšit rozpočtu, teď má šanci ji vyhrát. Proč tedy takovýto klub kupoval podle čísel bývalého kanonýra? Tajemství je rázem rozkryto, když si uvědomíme, kdo Lyonu šéfuje. Gérard Houllier si přivedl Baroše do Anglie a patrně i nadále věří v jeho schopnosti. Fanoušci už ale takové nadšení z Barošova příchodu nesdílejí. Na diskusních fórech se často objevují připomínky, že klub koupil jenom flamendra a žádnou posilu, že je Baroš pouze přeceňovaná pseudohvězda, po které za chvíli neštěkne ani pes, a časté jsou i připomínky na téma "když leští lavičku v nějaké Aston Ville, těžko bude mít na to, aby si zahrál za Lyon".

Avšak ani fanoušci klubu z Birminghamu Barošův odchod nijak neoplakávají. Z jejich tábora zní hlasy, že Baroše rozhodně škoda nebude a je jenom dobře, že je pryč. Své si přisadil i anglický tisk, který uvažoval nad tím, jak se Baroš do anglického fotbalu nehodí.

Našeho reprezentanta by podobné ohlasy měly pořádně namotivovat a měl by si vytvořit strategický plán o dvou dílech. Nejprve si naklonit své fanoušky spoustou gólů a potom nějaký ten anglický klub v některé z příštích sezón pokořit třeba hattrickem a vystavit mu tak stopku na další účinkování v pohárech...


Úterý

Glen Johnson, kmenový hráč Chelsea, toho času na hostování v Portsmouthu, nejspíše zažádal o povolení k přestavbě své koupelny. Vydal se totiž do domácích potřeb a jal se nakupovat vybavení pro svoji domácnost. Nakupovat vlastně není to správné slovo. Milý Johnson v obchodě jaksi pozapomněl na placení a pokoušel se vybrané zboží pronést jakoby se nechumelilo. Otázkou je, jak měl celou krádež naplánovanou, protože mezi jeho vybraným zbožím bylo i záchodové prkénko, a to se třeba pod tričkem schovává velmi špatně.

Zdá se tedy, že největší Johnosonovou slabinou je taktika a rychlost. A jaká byla cena odcizených předmětů? Něco přes sedm tisíc korun. To si hráč Portsmouthu vydělá dříve, než oběhne dvakrát hřiště. Proto se tedy jeho čin zdá lehce zbytečným. Možná to ale filuta Johnson měl vymyšlené úplně jinak. Třeba už je odmalička fanouškem Newcastlu a chtěl si tímto gestem vyvzdorovat přestup mezi Straky. Jestli se o to bude ale i nadále pokoušet tímto způsobem, hrozí mu spíše přestup do první nápravné skupiny a na fotbal se bude dívat leda přes mříže.


Středa

Kam byste radši vyrazili na dovolenou - do Paříže, nebo do Buenos Aires? Dali byste si lahvinku pravého šampaňského, nebo snad máte chuť na Dulce de Leche? A Perónová, nebo Piaff? Mladá naděje Realu Madrid Gonzalo Higuain se rozhodl pro Buenos Aires, argentinskou pastu Dulce de Leche a Evitu Peronovou. Konečně se tedy rozhodl, jestli bude Francouz, nebo Argentinec. Mohl by bez problémů reprezentovat obě země, protože jeho rodiče pocházejí z Argentiny a on se narodil při otcově fotbalovém angažmá ve Francii. Jak prohlásil Higuain - "zvítězilo srdce". Ještě aby se jeho srdce třeba náhodou neurazilo, pokud by nebyl vybrán na první reprezentační akci...

Raymond Domenech by ho totiž do francouzského týmu bral všemi deseti a v listopadu se ho snažil lámat pozvánkou na přátelský zápas s Řeckem. Pokud si vzpomenete, tak málem i česká reprezentace dostala jeden takový zahraniční dárek. Někdejší slávistický stoper Sladjan Ašanin měl být ten, kdo vytrhne Josefu Chovancovi trn z paty na kapitánském můstku v obraně. Dříve, než se ale povedlo vše administrativně zařídit, odešel Ašanin do Německa a zájem o něj upadl. Snad podobně nezapadne Higuain a budeme ho moci vídat nejen na klubové, ale i reprezentační úrovni.


Čtvrtek

V Bořka Stavitele se po dlouhých letech plánování změnil Vladimír Leška, který, zdá se, už Slavii jaksi in memoriam vystaví konečně kýžený nový stánek. K podobným stavitelským choutkám se začíná hlásit i další vršovický klub Bohemians. Často se sice diskutovalo, že nový stánek sešívaných bude současně i domovem klokanů, ale podle prezidenta klubu Antonína Panenky je tato verze téměř nepřijatelná. Nechce totiž dopustit to, aby zelenobílí měli zázemí v Ďolíčku a domácí zápasy přitom hráli na stadionu Slavie. Tím by tak vlastně ztratili domácí prostředí a dopadli by jako hokejisté Slavie, kteří mají sice luxusní náhradní domov v Sazka aréně, ale doma se tam asi moc necítí.

Nadšení klokanům nechybí, dokonce už mají údajně rozpracované studie, jak stávající stadion přestavět. Schází jim však jedna drobnost, Ďolíček zatím není v jejich vlastnictví. Možná by ještě také nebylo špatné hrát první ligu, protože vyhrát nějaký ten zimní turnaj je sice fajn, ale kopat stabilně nejvyšší soutěž a být finančně zajištěn by také nebylo úplně od věci.


Pátek

Michael Platini má konečně funkci. Vyhrál volby o předsedu UEFA a střídá tak po sedmnáctiletém panování švédského staříka Johanssona. Svůj volební program postavil na slabších členských státech, což nakonec rozhodlo. Slíbil Ligu mistrů pro každého. Johansson se naopak snažil poukázat na to, že pokud něco dobře funguje z hlediska finančního i diváckého zájmu, není důvod něco měnit. To se pochopitelně líbilo fotbalově silným státům, ale protože těch slabších je méně, byl Johanssonův program předem odsouzen k neúspěchu.

Co tedy fotbalovou Evropu pod Platiniho vládou čeká? Název Liga mistrů sice evokuje myšlenku, že by v ní měli nastupovat pouze mistři, ale komu by nebylo líto, kdyby se v soutěži nepředvedli najednou Manchester, Arsenal, Chelsea a Liverpool, či AC a Inter Milán (v budoucnu opět i Juventus), nebo Valencia s Realem a Barcelonou? Napadá mě jedno jméno. Michael Platini. V hlavní soutěži by tak podle jeho teorie měl nastupovat třeba mistr Irska, Finska, Estonska, Běloruska, Slovinska...

Zdá se to spíše jako výplod choré mysli a ne šéfa evropského fotbalu. Koho asi bude bavit sledovat v televizi zápasy těchto trpaslíků? Platini říká, že je třeba upřednostnit kvantitu před komerční kvalitou, že fotbal se hraje pro radost a ne pro peníze. Jistě, tak tomu bylo před osmdesáti lety, kdy fotbalisté za úspěch na MS dostali populární rádiovku. Fotbal je totiž někde jinde, pane Platini. Tento navrhovaný fotbalový komunismus povede leda k tomu, že se nejslavnější týmy trhnou a uspořádají vlastní soutěž, do které pak už vůbec nikoho nepustí. A pokud v televizi poběží utkání Barcelona - Chelsea, bude Platini patrně jediným obyvatelem planety Země, který přepne na vysoce atraktivní souboj mezi lotyšským a maďarským mistrem.

Možná to ale dopadne tak, že se Platini jenom chtěl nějakým způsobem dostat k veslu. Takže sice nasliboval hory doly, ale na plnění svých slibů se z vysoka vykašle. Jak už to tak v politice bývá...


Sobota

Kdyby byl Ronaldo psychicky labilní, už by se nejspíše z těch věčných útoků na jeho osobu zbláznil. Nebo by si dal na žal alespoň kilo oříškové zmrzliny. Stačí otevřít italské deníky, podle kterých nepřitančí do Milána člen madridského baletu, ale ufuněný tank, který si přes vlastní pupek nevidí ani na špičky svých kopaček.

Trenér AC Carlo Ancelotti se svého budoucího svěřence zastává. Prý není tlustý, on jenom tak vypadá, je jenom robustní. To zní jako kdybyste o Otíkovi z Vesničky střediskové prohlásili, že není mentálně retardovaný, že je jen méně chytrý a pořád se směje jen kvůli tomu, že má hezký chrup.

Těch pár kilo nadváhy však lze hravě shodit. Stačí lehká italská dieta, pár dní tréninku a z Ronalda může být do měsíce maratónec s břichem jako radiátor, který bude v barvách AC ničit jednu obranu za druhou jako gladiátor.

Tato štace může být dost možná Ronaldovou poslední příležitostí navázat na svou slavnější minulost. Rossoneri se v útoku trápí a znovuzrozený Ronaldo by mohl být trumfem v Ancelottiho rukávu. Ostatně jeho výkonnostní sešup nastal právě kdysi v Miláně, tak proč znovu nenastartovat svoji kariéru zrovna tam? Vždyť ještě dobré čtyři roky může děsit všechny soupeřovy brankáře. Pokud se mu bude tedy zrovna chtít...


Neděle

Fotbalové zákony jsou džungle, ve které by měl problém se vyznat i opičí muž Tarzan. Díky jednomu takovému podivnému pravidlu může Frank Lampard, jeden z nejlepších anglických záložníků současnosti, přestoupit do klubu, který zatouží využívat jeho služeb, za "pouhých" osm milionů liber. Jistě, je to částka blížící se půl miliardě korun, ale prakticky tím ruší časté oznámení majitelů o tom, že je hráč neprodejný.

A jaká to klička že se nachází ve fotbalové Bibli FIFA? Stačí, když hráč odslouží tři roky ze smlouvy, kterou podepsal před svými osmadvacátými narozeninami, a je vymalováno. Potom stačí novému zájemci složit obnos daný zbývající hodnotou smlouvy, přemluvit hráče a transfer je hotov. Kolem Lamparda začali kroužit noví dva dravci - Inter a AC Milán, ti se tak přidali k Realu Madrid a Barceloně. Vskutku vybraná společnost.

Klidně může nastat i situace, kdy nějakého šejka přestane bavit jenom oprašovat svoje kočičky (Jaguáry) v garáži a zatouží směnit své těžce vydřené petrodolary za některého z fotbalistů světového formátu, na které se vztahuje nově objevená klauzule. Takže kdyby se třeba takový Iker Casillas dohodl na angažmá v klubu Al-Nasr, mohl by se prezident Realu Ramón Calderón třeba stavět na hlavu, nebo metat kozelce a stejně by mu to bylo houby platné. I když stálo by za to jeho gymnastický výstup určitě natočit na videokameru a před derby s Barcelonou ho pro odlehčení situace pouštět. Hned by se utlumily vášně v hledišti.

Zákony a pravidla se mají dodržovat, ale když jsou špatné, je nejlepší je změnit. Dříve než je někdo využije k nějakému podobnému a logice odporujícímu obchodu...


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (3)

Přidat komentář
Shevchenko

Nejlepší byl pátek, ale sobota taky nebyla špatná: Stačí otevřít italské deníky, podle kterých nepřitančí do Milána člen madridského baletu, ale ufuněný tank, který si přes vlastní pupek nevidí ani na ... (?)

Reagovat
HOST*Cat Killer

Přesně tak mají pravdu ti italští novináři!!!!!!

Reagovat
HOST*Heretic

Spis nez o Casillase bych se bal o Ronaldinha

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele