CO TÝDEN DAL... A VZAL? (7)

23.01.2007, 15:41
Fejetony
Zaujalo nás
V Itálii, konkrétně v Livornu se kouzlilo s místem hlavního trenéra. Kdo má zájem, může si s míčem zase začarovat v Los Angeles. Zdá se také, že Marek Kulič Mladou Boleslav neopustí a do léta na tom bude nejspíš stejně i Tomáš Zápotočný v Liberci. Verdikt FIFA rozesmutnil Rotterdam, Arsenal zase fandy Manchesteru.


Pondělí

Sparta každé přestupové období tradičně vyhlašuje, po jakých (na naši ligu) bombastických jménech touží. Povedlo se jí získat občasného reprezentanta a bývalého Petrželova koně Mareše a bylo by velkým překvapením, kdyby se nepovedlo přivést Davida Lafatu. Protože i když se zpívá, že Severní vítr je krutý, tak ten, co vane od Jablonce, přináší na Letnou většinou až podezřele dobré zprávy a výhodné nákupy.

Avšak vypadá to, že v jednom případě bude mít Sparta "po žížalkách", tedy spíše po Kuličovi. Mladoboleslavskému vedení, sám nechápu, že jim to tak dlouho trvalo, konečně došlo, jak je důležité míti svého Kuliče, a nehodlá se svého kapitána vzdát tak lacino. Tomu už sice v tichosti vyklidil v letenské kabině místo Mauro Lustrinelli, který po sobě nezanechal o moc lepší dojem než poslední zahraniční "střelecká" akvizice Gluščevič, ale zdá se, že kustodi budou muset volnou skříňku ještě nějaký ten pátek oprašovat.

Management Boleslavi začal o Kuličově ceně licitovat. Těžko mu to vyčítat, Kulič byl patrně na vrcholu loni na jaře a těžko ve svém věku už bude lepší, takže větší peníze by za něj klub už asi nedostal. Problém však může nastat při přílišném protahování, či dokonce při zrušení přestupu. Kulič se už nechal několikrát slyšet, že do Sparty hodně chce a že kdyby to nevyšlo, je zklamání velice, ale velice jemné slovo.

Dovolil bych si proto zahrát na prognostika a odhaduji, že se semele typicky český obchod. Kulič přestoupí dva dny před uzávěrkou z Boleslavi do Sparty, která na oplátku vyšle do města automobilů Grigův omyl Kóňu a na hostování Slepičku. Trenér Bílek dá Kuličovi šanci ve dvou ligových zápasech, ale protože Kulič nebude dostatečně se spoluhráči sehraný, bude na hřišti působit jako větev jabloně naroubovaná na panelový dům.

Pokud to tak nebude, bude to jedině dobře, protože to bude znamenat, že klenot jménem Kulič se bude v naší lize ještě chvilku třpytit.


Úterý

Z italského Livorna byl odvolán trenér Daniele Arrigoni a netrvalo to ani dva dny a klub má nového kouče. Je jím Daniele Arrigoni. Není to déja vu, ani překlep, ani shoda jmen. Arrigoni byl totiž poté, co byl propuštěn, znovu přijat. Jen co se za trenérem zaklapla brána, už se hlásil u vchodu. To byl kousek, na který by byl krátký i Copperfield v nejlepších letech. Jenom chudák vrátný, ten si asi musel myslet něco o bláznech....

A jak že se to Arrigonimu povedlo? Hráči se za vyhozeného trenéra postavili a vyžádali si jeho návrat k mužstvu. Klubový šéf Spinelli souhlasil a Arrigoni byl zpět dříve než řeknete bláznivá Itálie. Inu vycházet s hráči se zkrátka vyplatí, třeba takovému Jaroslavu Hřebíkovi by se po vyhazovu ze Sparty asi něco podobného nestalo...

Bude určitě zajímavé sledovat, jak se Arrigoni v "nové" funkci zachová. Jeho Livorno je totiž na dvacátém místě. Hráči se sice přiznali, že za všechno mohou oni, ale může si teď dovolit půlku kádru vyhodit? A když si všechny hráče ponechá, nezmění kolektiv, s kým pak proboha zachrání Serii A?


Středa

Když dají čeští sudí hlavy dohromady, chtělo by se dodat, kéž by alespoň s rozběhem, třeba by se rozsvítilo nějaké to pomalu vyhasínající světélko. Ale nebuďme škodolibí. Jejich šéf Luděk Macela předstoupil v Nymburku před novináře, aby se pochválil, když to nikdo jiný neudělal, jak se mu dobře vede při práci s rozhodčími. Všichni prý s přehledem zvládli přísné testy fyzické zdatnosti. Ty ostatně skládal na výbornou především jeden nejmenovaný sudí v jednom nejmenovaném podniku jednoho nejmenovaného bývalého sudího. A že mu to šlo!

Rozhodčí dokonce dostanou od svého šéfa i dárek v podobě třech sad vysílaček, které používají rozhodčí při utkáních Ligy mistrů. Tato hračka bude stát tři a půl tisíce eur. Jen aby si naši muži v černém zapamatovali, kdo z nich je orel a kdo poštolka. A hlavně aby policie nezapomněla tyto věcičky napíchnout, aby nebyl fotbalový národ ochuzen o další perly z fotbalového slovníku.

Službu pod Macelou si rozhodčí pochvalují. Vyhovuje jim, že kluby nevědí, kdo je bude pískat, což se prý dozví vždy až v tu chvíli, když se nominovaný rozhodčí objeví na stadionu. Podle výpovědi Jana Jílka se ale kluby o "své" rozhodčí starají dobře. V šatně mají připravenou kávu (určitě z Brazílie), ovoce (dozajista alespoň 20 druhů), něco sladkého (odhaduji starý indián) a vodu (na namočení).

Ještěže došlo k mravní očistě, protože ještě před dvěma roky by kabina rozhodčích vypadala trošičku jinak. Masérka (určitě z Brazílie) zvládající různé techniky (dozajista alespoň 20 druhů) , hlídač u vchodu (odhaduji stará indiánka) a v kabině štěnice (na namočení).


Čtvrtek

Koruna má vůči dolaru poslední dobou celkem dobrý kurz. 130 USD je nějakých 2 800 Kč. Proč to sem pletu? No za takovou částku můžete nakopat, pardon, zakopat si s Beckhamem. Los Angeles Galaxy totiž hledá talenty z ulice. Pokud složíte zápisné, můžete se dostavit 10. února do tréninkového centra LA. Že nejde o žádný šprým, potvrzuje účast hlavního trenéra Franka Yallopa, který bude bedlivě na talenty dohlížet. Ti nejlepší postoupí do druhého testovacího dne a pak už je to jen krůček k tomu podepsat smlouvu ve stejném týmu jako Beckham.

Možná se tento výběr talentů po americku zdá někomu přitažený za vlasy, ale když vezmeme v úvahu Beckhamův plat, není ten krok úplně nelogický. Navíc když za kopcem sídlí továrna na sny, která se určitě nebude bránit zfilmování příběhu o americkém snu.

Snad si tento článek nečte žádný náš ligový fotbalista, nerad bych byl totiž zodpovědný za hromadný úprk českých fotbalistů do Ameriky. Dost na tom, že nám jeden čas utíkali někteří naši spoluobčané do Kanady...


Pátek

Ve fotbalovém světě platí nepsané pravidlo, že fanoušek je dvanáctý hráč. I ten však dovede svému týmu pěkně zatopit. Své by o tom mohli vyprávět hráči Feyenoordu Rotterdam. Už se pomalu těšili na jarní boje s Tottenhamem, ale vypadá to, že budou moci sledovat další kola Poháru UEFA leda v televizi. Jejich "fanoušci" se totiž při utkání v Nanci chovali ještě mnohem hůře než stádo blbounů nejapných. Nebylo jim po chuti, že jejich tým prohrává, a tak drancovali vybavení stadionu a div že se nedostali až k domácím příznivcům.

Vedení UEFA revidovalo výrok disciplinární komise a Feyenoordu snížilo trest z 200 na 100 000 švýcarských franků. Tím dobré zprávy pro nizozemské mužstvo končí. UEFA ho totiž také vyloučila z jarních pohárových utkání. Feyenoord se sice může proti trestu odvolat, ale nejspíše mu to bude platné jako Sivokovi slávistická šála. Leda, že by si nizozemský tým našel nějakou kličku, jak se obrátit na české nebo uzbecké soudy (ve výsledku je to to samé). Tam by možná byla ještě naděje, že ho rehabilitují, odškodní a prohlásí na padesát let úřadujícím šampiónem Poháru UEFA...

Je jenom dobře, že vedení evropského fotbalového svazu nejsou tyto prohřešky lhostejné. Možná to nebude dlouho trvat a ruka UEFA zasáhne i do naší kotliny, kde "povzbuzování" hučením také není zrovna košer.


Sobota

Tomáš Zápotočný, reprezentant a nenáviděná i milovaná ligová osobnost, byl přeřazen do "béčka". Důvodem rozhodně není výkonnost, nýbrž chladný obchodní kalkul libereckého bosse Karla. Zápotočnému totiž v létě končí smlouva a nechce podepsat novou. V létě by pak mohl odejít bez náhrady a to není Karlovi po chuti. Ostatně, komu by se líbilo mít v garáži auto, které vám závidí celá ulice, ale přitom víte, že jestli ho teď neprodáte, tak vám ho do půl roku někdo ukradne. A zbudou vám pak možná jen nějaké potahy, které jste zapomněli v pračce. Stejně by se cítil v létě i Karl s podepsaným dresem od Zápotočného.

Kolem stopera sice stále krouží italské Udinese, ale to si je vědomo dobíhajícího kontraktu, takže na přestupovou pilu moc netlačí. Dokonce se údajně s hráčem dohodlo na letním příchodu, až v klidu doběhne smlouva.

Trenér Lavička se pokouší zlomit a umluvit svého šéfa všemi možnými citáty, které si určitě přes zimu nastudoval. Ale Karl vypadá jako tvrdý byznysmen, kterého nějaký Murphy a jeho "pošahané" zákony nevykolejí. Lavička se tedy bude muset nejspíše celou jarní část sezóny obejít bez svého kapitána a opory zadních řad. Tedy za předpokladu, že zůstane u svých zaručených metod cukru a cukru.

Pokud mu bylo kdy vyčítáno, že je příliš měkký, tak teď možná nastala ta situace, kdy by se měl zapřít a jít s Karlem do konfliktu s tím, že Zápotočného potřebuje. Pak by si třeba i liberecký boss uvědomil, že Lavička není kdejaký tajtrlík, který skáká, jak šéf píská. A že Zápotočný není jen obchodní artikl, ale i lidská bytost, která má právo se s libereckým dresem důstojně v jarních kolech rozloučit a třeba mu i pomoci k mistrovskému titulu.


Neděle

Anglie zažila o víkendu svátek. Ne, královna nic neslavila. Ani nemám na mysli prohlášení prince Charlese, že odmítá jet lyžovat na ledovec, aby zabránil globálnímu oteplování. I když to možná bylo nejinteligentnější gesto "věčného prince" za posledních deset let. Důvodem k oslavám se stal fotbal. Rozdala si to totiž velká čtyřka.

Liverpool doma rozporcoval Chelsea i s Petrem Čechem v bráně (ten ale naštěstí zůstal celý). Za dva inkasované góly mohl jen těžko a žádnou jinou ošemetnou situaci, krom jednoho včasného vyběhnutí, neprožil. Možná se ale pobíháním po vápně zapotil daleko více, než letní akvizice Michael Ballack. Ten připomínal lenochoda, který když už se rozběhl, tak za účelem, aby se schoval před přihrávkou, nebo aby se u postranní čáry osvěžil. Možná, že Mourinhova babička by byla ve středu zálohy platnější, než celý slavný německý středopolař.

Ve druhém zápase se konal souboj mezi Arsenalem a Manchesterem United. Tento zápas zavedl otázku na téma, jak moc bolí zlomení zánártní kůstky. Pokud se vám to stane na ulici, tak si jako čert. Ale představte si, že se jmenujete Robin van Persie, nestane se vám to v Horní Dolní, ale na Fly Emirates Stadium, že u toho stihnete ještě vytočit Alexe Fergussona, vstřelit gól Manchesteru a bouří u toho desítky tisíc lidí. No není ta bolest menší? Otázkou je, jak dlouho se bude nizozemský střelec léčit. Třeba takový Messi pauzíruje kvůli tomuto zranění už od listopadu...


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*vazquez

Tento týždeň bol slabší na pikošky, ale tá Sivokova šála, to fakt vyšlo Pekný článok, keby som to mal vážnejšie okomentovať / aj keď článok je vo voľnejšom duchu/ , tak takto :

pondelok - vzhľadom na vek nech ho pustia, skrze jeho samého

utorok - nech sa vrátny pripraví, keď ho uvidí za pár dní znovu odchádzať, že to nie sú halucinácie

streda - rozhodci sú banda a funkcionári ešte väčšia, na to nezabúdať

štvrtok - David bude v LA kráľ kráľov a nie figúrka jak to tvrdí Calderon. Američania potrebujú hviezdnu show a David je ideál

piatok - tá šála

sobota - len aby z Karla nakoniec nebol "natvrdlý" biznismen

nedeľa - Péťa mal druhý gól chytiť

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele