CO TÝDEN DAL... A VZAL? (5)

13.11.2006, 14:35
Fejetony
V Praze zasedali trenéři. A co vymysleli? Karel Brückner by rušil malé ofsajdy, podnětná to akce. Zasedala i disciplinární komise, která má v plánu posvítit si na hříšné slávisty. V Rusku vynalezli nový model, jak vyřadit hráče z kádru - postřelit ho. Toho se asi lekl Antonio Cassano, omluvil se všem, které stačil urazit a byl přijat zpět do kádru Realu Madrid. V Anglii se zase nejspíš schyluje k dívčí válce.


Pondělí

V Praze se konalo čtyřdenní sympozium Evropské unie fotbalových trenérů. Vrcholem setkání většinou prošedlých pánů byl "pondělní čaj o páté" těch nejzkušenějších (nejšedivějších). Trojice Lippi, Domenech a Brückner se jala vyprávět o svých dojmech z posledního mistrovství světa, jak vybírali hráče...

Zajímavý poznatek byl, že zatímco Brückner zavřel své ovečky do tréninkové izolace v Seefeldu a na samotném mistrovství by byl patrně nejšťastnější, kdyby vypukla epidemie ptačí chřipky a jeho hráči by museli být v karanténě někde na Sibiři, odkud by létali pouze k zápasům, tak jeho kolegové volili přípravné kempy odlišně, Domenech tak trochu po vzoru hokejových NY Rangers. V květnu vytáhl nominovanou partu na velehorský výstup, kde jeho svěřenci nepřespávali v pětihvězdičkových hotelech, ale v obyčejné ubytovně, kde se podle francouzského trenéra tvořila ta pravá vítězná parta. Lippi se zase řídil italským "bel temo" a nařídil hráčům volno. Je trochu škoda, že se Domenech nijak nevyjádřil k násilnému povolání Makeleleho do kvalifikačních bojů, místo bezbřehého tlachání o pohodě v týmu na mistrovství.

Náš velký Karel se ale musel na zasedání pochopitelně něčím blýsknout. Příklad si nejspíše vzal z "marihuanového zákona" o množství větším než malém. Stejně by totiž posuzoval ofsajdy. Malý by pustil a velký pískal. Ó jak geniální nápad. Už vidím, jak v naší lize každý zelinář a obchodník s mořskými plody podniká patřičné kroky, aby jeho mužstvo produkovalo ofsajdy pouze malé a určitě by u nás nevznikaly žádné třecí plochy pro spekulace. Ještě že Brückner nemá v plánu kandidovat na předsedu FIFA, to by se nejspíš děly věci...


Úterý

Znáte fotbalový klub Metallurg Lipeck? Asi těžko, možná jen některý náruživý sázkař, či odborník na Rusko. Tento tým hraje třetí ruskou ligu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby jej ovšem netrénoval svérázný mužík Stanislav Bernikov. Vyfasoval doživotní zákaz práce ve fotbale. A co je příčinou tvrdého ortelu?

V září se lehce nepohodl se svými svěřenci, se kterými se střídavě obviňoval, kdo že prodává zápasy. Bernikov použil na obhajobu svého postoje, že je nevinný jak lilie, netradiční prostředek. Zaplatil si partu pěti ozbrojených hochů, kteří se specializují ve volném čase na výběr výpalného a jal se hráče přesvědčovat, že v ničem nejede.

Najatí chlapci se samopaly se do toho pustili s vervou sobě vlastní, avšak lehce přestřelili. Kapitán týmu Moročko skončil na pár týdnů v nemocnici s otřesem mozku, zlomeným nosem a prostřelenou rukou. Zranění pak utrpěli ještě další dva hráči Metallurgu. Takto se tedy v Rusku, ve třetí lize, vyřazují nepohodlní hráči z kádru.

Už se moc těším na další rozhovor s nějakým naším fotbalistou, který v Rusku působí, nebo bude působit, jak nás bude přesvědčovat, že Rusko je krásná bezpečná země, kde je vše v nejlepším pořádku a lze ho nazývat dolarovým rájem. Ovšem uvedeme-li poslední dvě slova na pravou míru, tak od druhé ligy níže se spojení dolarový ráj patrně mění na urnový háj.


Středa

Nevhodné chování? To je když se muž nacpe před ženu do dveří, když v restauraci jíme místo příboru rukama, nebo když se chováme jako české politické špičky. V Anglii byli z hrubého narušení fotbalové etikety nařčeni dva gentlemani - Alan Pardew a Arséne Wenger. Mají čas do 23. listopadu, aby se ke své půtce vyjádřili před komisí FA.

Pardew, trenér West Hamu, vytočil svého kolegu z Arsenalu tím, jak divoce slavil vítězný gól v síti kanonýrů. Televizní záběry ukazovaly, jak se k němu Wenger hnal a nebýt čtvrtého rozhodčího, poznal by Pardew, či spíše jeho čelist, jak chutnají Wengerova splašená kladiva. Byl to zvláštní pohled na francouzského elegána, se kterým (až na Mourinha a jeho voyeura) jen tak něco nehnulo, jak se valí na svého trenérského kolegu s úmyslem sáhnout mu do úsměvu.

Pardew se sice za své přehnané šermování končetinami po vstřeleném gólu omluvil, vedení jeho týmu to však nepokládá za nějaký přehnaný prohřešek, aby se jím musela zabývat fotbalová asociace, a hodlá svého lodivoda bránit.


Čtvrtek

Dnes opět zasedala naše slavná disciplinárka fotbalového svazu. A zdá se, že si do Vánoc vylepší rozpočet. Po mastné pokutě udělené Zápotočnému si brousí zuby na slávisty, vykřikující v Mladé Boleslavi už mnohokrát omílané "Smrt Spartě". Sešívané výtečníky (Vlčka, Dosoudila a Fořta) si pozvala na zasedání konané 16. listopadu. Podle prohlášení šéfa Karolyiho se ale hráči Slavie nemusí bát zastavení činnosti, protože šlo o "pozápasovou aktivitu", za kterou se udělují maximálně pokuty. Ty však rozhodně nejsou ve výši zanedbatelné.

Slávisté to určitě přehnali, o tom nemůže být pochyb. Z jejich jednání sice byly cítit emoce, kterými se sami oháněli, ale co zde bilo do očí více, byl ten primitivismus, s jakou vervou křičeli hesla proti svému soupeři.

Spíše než disciplinární komise měl ale zakročit klub, udělit svým hráčům pokuty, které by nevěnoval na stavbu stadionu, ale na charitu, a poté hráče poslat v jejich volném čase s propagačními materiály, které by si sami museli zakoupit, kupříkladu do dětského domova, či do nemocnice.

Všude také čteme, jak se všichni tiskoví mluvčí a generální manažeři chlubí, jak jednají s fanoušky, jak si je vychovávají, přesvědčují je, aby nekřičeli žádná urážlivá hesla, neničili výbavu stadionů... Mohli by se ale také zaměřit na chování svých hráčů, aby nevystupovali jako stádo, ale jako reprezentanti svého klubu. Protože kdo jiný mu může vylepšit, nebo totálně pošlapat dobré jméno, než samotní hráči?

Na druhou stranu by bylo naivní si myslet, že takto nesnášenliví k ostatním klubům (hlavně tedy ke Spartě) jsou pouze hráči pražské Slavie. Jiní hráči prostě pouze neměli to "štěstí", aby je při jejich počínání načapali všudypřítomní redaktoři z MF Dnes. Fotbal je zkrátka odrazem společnosti a přece nelze čekat, že když jsou v televizním, či rozhlasovém vysílání tolerovány vulgární výrazy, bude fotbal, nebo sport obecně, výjimečným prostředím, kde se s něčím podobným nesetkáme.


Pátek

Antonio Cassano určitě není špatný fotbalista, přesto by ho jen málokterý trenér chtěl mít ve svém kádru. Jeho krajan Fabio Capello to s ním v Realu Madrid zkusil, ale ani jemu se nepodařilo zkrotit rozmazleného útočníka. Tomu se zdálo, že má vyšší kvality, než si myslí Capello a že by měl na hřišti trávit větší počet minut. Dokonce nazval trenéra v tisku neřádem. Vedené Bílého baletu zareagovalo celkem rychle a milému Cassanovi napařilo pokutu a vyřadilo ho z kádru.

Jenže netrvalo dlouho a italský mladík se vytasil s omluvou trenérovi i všem spoluhráčům a byl omilostněn, což znamená, že se od soboty může s Realem vesele dál připravovat k zápasům. Takže oficiálně je všechno v pořádku.

Ale těžko lze předpokládat, že by Cassano myslel omluvu nějak upřímně nebo že by snad měla pocházet z jeho hlavy. To ho spíše "uhučel" jeho agent, aby si přestal hrát na mistra světa. Těžko předpokládat, jak toho jeho agent, nebo nějaký jiný našeptávač, docílil. Že by musel například klečet na kolenou v podvazkách a za každým slovem říci: "Ó Antonio, hráči největší, císaři Říma..."?

Smlouvu má Cassano sice až do roku 2010, lze však asi jen stěží předpokládat, že by v Madridu vydržel tak dlouho. Real se ho nejspíš při první vhodné nabídce zbaví. Jen aby měl o toto sice luxusní, ale problémové zboží, někdo zájem.


Sobota

Je tu další rána pro fotbalovou reprezentaci. Nejen, že se bude těžko skládat nebezpečný útok, problém možná bude i v bráně.

Již delší dobu je mimo nejlepší brankář světa Petr Čech a bohužel ještě nějakou chvíli odpočívat bude. Na marodku k němu nejspíše ulehne i jeho reprezentační dvojka, Jaromír Blažek, dost možná jeden z nejlepších ve svém oboru v disciplíně jeden na jednoho. Sparťanský brankář již třetí týden zápasí s nataženým přitahovačem a není jisté, jestli bude do středy v pořádku. Trenér národního týmu Karel Brückner proto dodatečně povolal Antonína Kinského, hájícího barvy ruského FC Saturn.

Do brány se ale nejspíš postaví Marek Čech, který si tak proti Dánům odbude svoji premiéru. Brückner tak alespoň přidělá práci dánským komentátorům, protože hrát proti Čechům, mít v bráně Čecha a Čecha mít ještě na marodce... Budou v tom mít hoši z Dánska možná trochu vítr. Ale aby to nebylo našim sporťákům líto, Dánové přivezou tři Jenseny...


Neděle

Za vším hledej ženu. Toť oblíbené rčení trenéra druholigového anglického Lutonu Mika Newella. Kouče rozlítila porážka s Queen's Park Rangers natolik, že se pustil do asistentky hlavního rozhodčího Amy Reynerové, protože podle něj přehlédla jasnou penaltu. Doslova prohlásil: "Tohle je druhá anglická liga. Není to žádný fotbal v parku, takže co tu vlastně ženy dělají? Je to prostě jen pozitivní diskriminace od politicky korektních idiotů." Dále pak šířil moudra o tom, že v žádném profesionálním zápase by se neměla žena podílet na jeho průběhu a už vůbec ne jako rozhodčí.

Moc by mě zajímalo, jestli bývalý hráč Evertonu a West Hamu dostal doma večeři. Jeho manželka se spíše usadila na gauč, pustila si telenovelu, otevřela plechovku s pivem, dala nohy na stůl a řekla: "Tak milánku a makej. Koukej vyčistit okna, uvařit, umýt nádobí, mezitím vyprat a potom vyžehlit. A nezapomeň, že k nám zítra přijede na měsíc maminka, tak se koukej oholit a bez řečí jí budeš sloužit."

A jestli Newellovi jeho mužné prohlášení nedala doma "vyžrat" manželka, určitě si ho daly jako večeři anglické feministky, nebo prostě jen vyhrál strach z toho, co bude následovat. Trenér Lutonu totiž obrátil o 180 stupňů a už se stihl omluvit se slovy, že to, co říkal, rozhodně nemyslel vážně. Takže buď vyhrály obavy nad ztrátou teplé manažerské židle, nebo nad ztrátou každodenní teplé večeře.


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*jaewe

good clanek hlavne to s tim antoniem na konci tretiho odstavce to bylo fakt vtipny

Reagovat
sansiro

Římský císař je jen jeden - Francesco Totti (v sobotu bohužel )

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak

ale fakt pěkný článek!

Reagovat
smazaný uživatel

co dodat?

Fakt perfektne pocteni..dufam ze uz nebudu vypadky a tuto rubriku tu uvidim pravidelne

Reagovat
smazaný uživatel

Má to štýl, páči sa mi to.

Inak k tomu štvrtku - opäť ďalší dôkaz, že vo vašom futbale je stále pekný bordel / ostatne tak jak v našom / a že niektorích hráčov najlepšie vystihuje názov českej komédie " Ještě větší blbec, než jsme doufali " .

Reagovat
HOST*mathijas

vyborne cteni, naozaj som sa pobavil pri niektorych pasazach, najlepsi bol zaver SOBOTY a este to o tom RUSKU, "urnový háj"

Reagovat
HOST*

nemá to chybu!!!

Reagovat
smazaný uživatel

hhdfhdfhhfd

Reagovat
smazaný uživatel

fff

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele