CO TÝDEN DAL... A VZAL? (4)

20.09.2006, 01:19
Fejetony
Týden návratů, tak lze snadno nazvat ten uplynulý. David Beckham se chce vrátit do reprezentace a Ivan Horník do první fotbalové ligy. Naopak jak na "Ivánky" a podobné živly ukázali v Polsku. Tamní činovníci se nějak neměli do vyšetřování korupčního jednání, tak se do toho vložila vláda a tresty za hanebné úplatky visí proklatě nízko.

Pondělí

Probuzení do nového týdne určitě nebylo pro nejvyšší fotbalové funkcionáře v Polsku nejrůžovější. Tamní vláda se totiž rozhodla, že na svazu provede čistku. Chce sesadit vedení svazu za to, že nepodniká nic v otázce korupce, která jako by přeskočila naše hranice a zasedla si nedávno i na naše severní sousedy. Takže chlapci budou mít nejspíše po křížalkách, když nejdříve slíbili, že vše řádně vyšetří, odvodí z toho osobní zodpovědnost..., ale místo toho se problémy snažili zamést pod koberec. Vrcholní činovníci dávali od chobotnice prožralé úplatky ruce pryč, dokonce vyhlašovali, že o ní v životě neslyšeli a neměli tušení, že se něco podobného děje. Zadrženo má být kolem čtyřiceti osob.

Jak podobné (až na tu poslední větu) s jedním královstvím, kde dříve vládla Šípková Růženka Obst, kterého na stadionech dokázal probudit pouze panáček kvalitní lihoviny, plus dalších x hejhulů a teď Mokrý král a suchý Košťál, na fotbale se s přáteli velmi dobře bavící. Jenže místo aby byli výtečníci vsazeni do žaláře, byli natahováni na skřipec, či byli mučeni rozžhavenými uhlíky, tak si to kamarádi z Mokré čtvrti jistili u tehdejšího premiéra. Košťál vesele vyjednával o stavbě národního stadionu a těšil se na státní dotace, Obst se zase třásl na ministerské křeslo v nové Paroubkově vládě. U nás tedy na přisluhovatele korupce ruka zákona nedosáhne, takže nezbývá než doufat v ty boží mlýny...


Úterý

K prokletým básníkům vždy neodmyslitelně patřila Francie. Nejspíše proto se upeklo spojení St. Etienne, kde trénuje Ivan Hašek, a Marek Heinz. Ten už vystřídal pěknou řádku zahraničních klubů a pšenka mu nekvetla nikde. Umanutě se pokoušel prosadit v Německu. Jeho talent však postupně chřadl v Hamburku, Bielefeldu, po krátké ostravské anabázi v Mönchngladbachu a teď čerstvě i v tureckém Galatasaray Istanbul. Oblíbené Brückerovo dítě, podle podoby možná i klon, dokonce vypadlo i z reprezentace.

Na Heinzovi je vidět, jak je na fotbalistovi důležitá psychika, když je v pohodě, předvede kousky, nad kterými labužníci spokojeně mručí jako Pavel Čapek. Naopak když není v pořádku, měl by problém obejít v souboji jeden na jednoho i dřevěnou židli. Zdá se ale, že tentokrát si blonďatý technik vybral své páté zahraniční angažmá konečně rozumně. Trenér Hašek by mohl jeho složité povaze rozumět. Zná ho, ví že to není jezdec, který gumuje lajnu a jezdí od vápna k vápnu. Určitě s ním bude mít více trpělivosti, než kdejaký zahraniční trenér, proto už se Heinz nebude moci dále vymlouvat, že má v zahraničí smůlu, že mu nesedí to, či ono... Má nejspíš poslední šanci ukázat, že je hráčem světové třídy, protože jestli už neuspěje ani pod Haškem, bude si muset zabalit čemodan a klepat na vrata Gambrinus ligy...


Středa

Kdo z fanoušků se nedostal letos na fotbalový šampionát a chce vidět jeho atmosféru na vlastní oči, bude to mít příštích třicet let velice složité. FIFA totiž už dříve schválila nový model - rotaci pořadatelství mezi kontinenty. Příští mistrovství se bude konat v Africe, 2014 bude na řadě Jižní Amerika a nedávno se vyloupl kandidát na rok 2018 - Austrálie. Dále bude následovat podle logické řady Asie a nedej Bože, kdyby se pak ozvala i Severní Amerika s Karibikem. Na Evropu by pak opět přišla řada v roce 2030. A ještě, že eskymáci mají jiné starosti, než dumat nad tím, jak vypěstovat na severním pólu trávu. I když, do té doby, kdo ví...


Čtvrtek

Co spojuje Slavii a Tottenham? Jistě, dnes se utkají v prvním kole poháru UEFA, v lize se ani jednomu mužstvu nedaří kdovíjak, pak také ENIC a nevyhovující stadion. Možná právě proto mají oba kluby i stejné nápady. Tottemham se totiž také chystá stavět. Tedy stavět, přesněji řečeno chce koupit od anglické Fotbalové asociace Wembley, královnu mezi fotbalovými stadiony, která prodělává plastickou operaci a podle původních zpráv měla být probuzena z umělého spánku už v květnu. Stavbu se ale nedaří dokončit kvůli mamutím nákladům, které se zastavily zatím na částce 757 milionů liber (32 miliard korun). Firma Multiplex, která má stavbu stadionu na starosti, už na jeho výstavbě prodělává přes 300 milionů. Svaz totiž s firmou podepsal šalamounskou formu o fixních nákladech na 450 milionů, té navíc nabíhá s každým nedokončeným dnem penále ve výši 120 tisíc liber.

Kdyby Tottenham stadion koupil, a moc bych byl zvědavý na částku, za kterou je Wembley k mání, dopadl by možná úplně stejně jako Slavia. Teoreticky by totiž stánek už měl mít, ale prakticky stále ještě něco schází.


Pátek

"Já se vrátím," řekl Terminátor. A řekl asi i Ivan Horník. Když se vracel na plátna kyborg, trvalo to dvanáct let a jeho počin přitahoval miliony lidí do hledišť kin. Bývalý žižkovský šíbr to má v plánu o deset let dříve, právě dnes mu totiž končí zákaz výkonu fotbalových funkcí, a jeho návrat spíše vyvolá hromadný úprk z pomalu se plnících stadionů. Jen jeden se bude možná plnit, ten, kde hraje Příbram. Tamní šéf Starka se chystá povolat do zbraně právě "Ivánka". Nutno říci, že se musel kápo Marily po ránu asi někde pořádně praštit, protože člověka používajícího k myšlení správně sloužící mozek by podobná ptákovina jen stěží napadla.

Kdo měl tedy radost, jak se naše liga zvedá, jak se do ní pozvolnu vracejí osobnosti a zajímavá jména (Hartig, Horváth, Ivana, Parks, Petržela...), koho bavilo sledovat, jak se na čele přetahují Liberec s Boleslaví o každý bodík, tak aby pomalu začal chodit třeba na kriket, protože o všem bude asi opět rozhodovat mafián Horník. Proto se tedy omlouvám České televizi, že jsem ji kritizoval za jeden přenos z ligy týdně. Bylo to velice prozřetelné gesto. Až se vrátí Horník, převedl bych všechno co se týká fotbalu na ČT4, pak bych přenosy zrušil a fotbal zakázal úplně. Protože se potom určitě vyplatí nevidět, neslyšet a zapomenout, že se u nás nějaký fotbal hraje.


Sobota

Beckhamovi se stýská po reprezentaci. Ale stýská se Anglii po Beckhamovi? Omlazený tým bývalého kapitána zatím nepotřebuje. Poslední dobou ani David nehraje v kdovíjaké formě. V reprezentaci hru spíše brzdil, než rozjížděl a když na jeho místo na MS naskočil mladičký Lennon, vypadal Beckham vedle něho jako spolehlivá Škoda 1000 MB vedle nadupaného Ferrari. A ani v dresu Realu Madrid nepůsobí Beckham svými výkony nějaké pozdvižení. To kdyby se třeba vydal bílý balet do Japonska, to by byla jiná. Školačky by pištěly, starší dámy utíkaly ze zaměstnání, jen aby si mohli na pana posvátného sáhnout a fandové fotbalu by páchali harakiri, kdyby svoji modlu nezahlédli alespoň na zlomek sekundy.

Značka Beckham stále znamená mnoho, ale na trhu v Evropě už patří k okoukaným a tak to je i s jeho fotbalovým životem. Na hřišti se plouží, působí vyčichle a ani jeho kdysi opěvované centry už nejsou tak přesné, jak bývaly. Přesto může být David pro reprezentaci Albionu ještě přínosem. Dravé mládí v podobě Lennona, Walcotta či Downinga je fajn, ale zkušený borec se ještě může hodit a nejen nakonec, jak říká Nova. Až přijde těžší soupeř, než byla Andorra, či Makedonie, bude Beckham možná slavit návrat do reprezentace. Vždyť i trenér McClaren prohlásil, že nikdo nemá do týmu dveře zavřené. Ví že, může bývalého kapitána ještě potřebovat.


Neděle

Útok Kuka a Siegl, to je zabijácká kombinace. Dohromady jejich gólový účet tvoří 290 zářezů. Byli spolu už v Kaiserslauternu, kde se však prosadil pouze Kuka. A kdo že se touto útočnou vozbou může pochlubit nyní? Myslíte, že Sparta pokračuje v nákupech zkušených harcovníků? Je tomu jinak. Tím, kdo se může touto palebnou jednotkou pochlubit, jsou Votice, hrající divizní skupinu A. Poprvé nastoupil takto složený útok proti Strakonicím a mužstvo Votic se radovalo z vítězství 4:1. Ale ani jeden ze slavných útočníků své pověsti nedostál a neskóroval. Možná je omámila neznámá vůně klobás a točeného piva, čehož se jim při ligových zápasech nedostávalo.

Určitě by stálo za to vidět, co by se dělo, pokud by Votice postoupily do ČFL, kde hraje Sparta "B". A nedej Bože, kdyby k utkání došlo zrovna při ligovém volnu a za "béčko" by si šel kopnout třeba Řepka...


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

gj,

Horník

Reagovat
smazaný uživatel

"...předvede kousky, nad kterými labužníci spokojeně mručí jako Pavel Čapek."

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

hezky se na to kouká...

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

docela dobrý rominho ... i to tvoje druhé video je slušné... jak se jmenuje ten hráč co udělal tu fish u rohového praporku? ... jinak viděls někdy gol Paulety proti Marseille? Ve fifě je to v memorables moments, nebo jak

Reagovat
smazaný uživatel

Dik.

Okocha. Pauletu som este nevidel.

Reagovat
smazaný uživatel

Pauleta je jinak podle mě průměrný hráč, sám si nic moc nevytvoří, dělá na něj hráči... bez kvalitní příhry by byl hovno , ale některé jeho kousky stojí za to ( kop scorpiona, gol Barthezovi atd.)

http://www.youtube.com/watch?v=Sl3J-L7KDJU

tady by měl být ten hrubý gol, tak ve druhé minutě toho videa... ale nijak extra to ten borec co to dělal nevychytal, ve fifě je to lepší

kop škorpiona

http://www.youtube.com/watch?v=M5P9BKVetMQ

Reagovat
smazaný uživatel

Horník to je tragedie.

Reagovat
smazaný uživatel

" Naopak jak na "Ivánky" a podobné živly ukázali v Polsku. Tamní činovníci se nějak neměli do vyšetřování korupčního jednání, tak se do toho vložila vláda a tresty za hanebné úplatky visí proklatě nízko."-tak tohle mi nějak nesedí,píšeš tam,že jak na Ivánky a podobné živly ukázali v Polsku a v závěru napíšeš,že tresty visí proklatě nízko.Jinak sem tam myslím našel ještě nějakou chybu,ale ted se mi to nechce číst.Dobrý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

To proklatě nízko nemyslim, že jsou nízký, ale že se přiblížilo vyřešení celý situace, že už to nebude dlouho trvat a vyníci to slíznou. Jinak budu rád za každou chybu, kterou najdeš, aspoň se jich propříště budu vyvarovat. Snad

Reagovat
smazaný uživatel

Jééé, viníci ani nevim, jak se mně tam to Y dostalo

Reagovat
HOST*Ivanku ty draku

Super článek :). A mimochodem vsimli ste si kdo vede Votice? No Milánek Šedivý

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele