CO TÝDEN DAL... A VZAL? (2)

28.08.2006, 23:58
Fejetony
Končí léto, začínají padat švestky a s nimi i hlavy trenérů v naší lize. Jako první to odskákal olomoucký Palička. Losovaly se i úvodní fáze poháru UEFA a Ligy mistrů, do které se bohužel žádný náš tým neprobojoval. V poháru "útěchy" máme sice hned čtyři zástupce, ale lze očekávat, že hned první kolo jejich řadu pěkně proseje. V tomto týdnu se "předvedla" i Česká televize, když jakoby náhodou zapomněla, že Liberec hrál v Moskvě.


Pondělí

Česká liga má prvního odvolaného trenéra. Je jím Vlastimil Palička, který na svých posledních štacích počítá více neúspěchů, než sladkých vítězství. Markrabě olomoucký, Jiří Kubíček, ho nahradil jiným Vlastimilem - navrátilcem z Ruska Petrželou. Toho už patrně omrzelo venčení yorkšírů, a tak už se opět hrne do kolotoče plného stresů, nadávek a vypjatých okamžiků.

Otázkou je, jak vysoko Olomouc může se současným kádrem vystoupat. Mužstvo, kde scházejí zkušení hráči, kvalitní brankář a spolehlivý střelec bude tabulkou šplhat nahoru asi tak, jako horolezec pokoušející se zdolat Mount Everest v plavkách, slamáku a s ploutvemi na nohou. Jedinou šancí Hanáků nejspíše bude, pokud se Petrželovi povede vycvičit jeho nové ovečky tak, aby ho poslouchali jako jeho domácí chlupáči, schopni udělat pro svého páníčka nemožné.

Pro naši ligu je určitě dobře, že se vrátila taková osobnost. Lze očekávat, že nejednomu svazovému funkcionáři šlápne na kuří oko, je možné, že si proti sobě popudí svými výroky velkou část veřejnosti a je tedy jisté, že jeho ostrý jazyk bude komentovat vše, co mu jen nebude po chuti. Každopádně se máme na co těšit. Snad nám tu Petržela nějakou chvíli vydrží, protože ve smlouvě má dodatek, že při nabídce na angažmá v zahraničí ho Olomouc musí uvolnit. A těch má Vlastimil I. Veliký (alespoň podle svých slov) spoustu.


Úterý

Znáte hru Pobřeží Slonoviny hledá Superstar? Ne? Tak vězte, že v těchto dnech se schyluje k finálovému klání. Hledá se kandidát na uvolněnou horkou trenérskou židli po Henri Michelovi. Kandidátů bylo nejprve třicet, pak dvacet a teď jich je deset. Mezi desítkou vyvolených, ale ještě nezvolených je spousta slavných a známých jmen - Graham Rix, Jürgen Kohler, César Luis Menotti, Claude Le Roy... a jako překvapení Josef Csaplár.

Nejdříve jsem to bral jako vtip, když jsem viděl tu masáž internetových titulků "Csaplár - trenér Pobřeží Slonoviny". Ale je pravda, že výtisk s tímto úvodníkem se bude prodávat zítra mnohem lépe, než kdyby se do nadpisu vetřelo slůvko možná... Pak jsem si ale řekl, proč ne? Csaplár je mladý perspektivní trenér, se kterým by to šlo "zkusit" a když selže, poletí a na jeho místo nastoupí hned další ze seznamu. Tento přístup by sice více pasoval k šejkům z Kataru, ale proti gustu žádný dišputát.

Jen by mě zajímalo, jak na "našeho" Pepíka pánové z Pobřeží Slonoviny přišli. Že by sledovali polskou ligu a pohár? Nebo má Csaplár, podobně jako hráči, dobrého agenta, který ho dovede prostrčit do výhodnější pozice?

Bohužel ale Csaplár hlavním favoritem není. Tím je Francouz Philippe Troussier, pro Csaplára, i pro ostatní jména těžká váha. Když se však člověk zasní a představí si, jak bývalý trenér Slávie komanduje Drogbu s Kalouem a Tourem a učí je českou uličku...


Středa

Hurá, máme sportovní kanál ČT 4! Tak juchal a stále ještě juchá Otakar Černý, vedoucí redakce sportu v České televizi. No jo, ale kdo tam může (podle Černého) ty skvělé komentátory a pak možná sem tam i ten fotbal sledovat? Moc šťastlivců není. Signál je šířen stále jen v okolí Prahy a Brna a na investici několika tisíc do digitálního satelitu, plus karty, opravňující příjem kanálu nemá každý.

České televizi je to však evidentně jedno a když už náhodou sežene práva na vysílání fotbalového přenosu, šup s ním na sportovní kanál, ať se divák taky snaží nějak se k jeho vysílání dostat. A pokud se bláhově domnívá, že uvidí něco na "dvojce", tak ať si dá studenou sprchu. A raději hned dvojitou. A s podivem sleduji i výběr utkání z Gambrinus ligy. Ten atraktivnější zápas jde, podle mě z nepochopitelných důvodů, vždy na "čtyřce". Jeden člověk před sezónou sliboval více fotbalu na obrazovkách ČT, ale na to, aby si člověk spočítal, že když se vysílá celoplošně o přenos méně, tak že fotbalu ubude, nepotřebuje ani základní školu. Černému bych možná poradil, ať to zkusí nejdříve na prstech, jestli mu dělají složité počty problém. Ve druhé třídě mi to hodně pomohlo. Ale čert vem aroganci Černého, i jeho pochlebovačů, kteří se koncesionáři jen vysmívají...

Dnes mě zarazila jiná věc, ve fotbalově a snad i trochu kulturně vyspělých zemích nevídaná. Liberec bude večer bojovat o svojí premiérovou účast v Lize mistrů a ať čtete televizní program odshora, odspoda, nebo klidně i pozpátku, zmínka o přímém přenosu z Moskvy nikde. Jistě, Eurosport ho vysílá, ale proč ne (záměrně s malým písmenem, aby si to pan Černý nevykládal osobně) česká televize? Novu chápu, seriály jsou přednější, Prima by si do toho ani jít netroufla, a tak nám opět na našem play-listu zbývá jenom ta naše Česká, kde použili originální zdůvodnění, proč Liberec nebude. V ČT totiž nikdo nevěděl, kdo vlastní práva k televiznímu utkání. To byl skutečně (Č)černý humor toho nejhrubšího zrna.

Fanouškovi nezbývá, než se modlit a doufat, že alespoň práva na reprezentační utkání patří stále Nově. Protože stále lepší zápas sledovat s vypnutým zvukem, než ho nevidět vůbec...


Čtvrtek

Co se dá koupit za 660 milionů korun? Zhruba 330 milionů rohlíků, přes 8 tisíc tun Gothaje... a jaksi mimochodem je za tuto částku k mání i jeden tlouštík jménem Ronaldo, Možná se jen párkrát za zápas těžkopádně rozběhne, možná bude na hřišti na obtíž, ale možná se opět stane obávaným kanonýrem. Těžko odhadovat, jakým směrem se bude Brazilcova kariéra ubírat.

AC Milán opustil kanonýr Ševčenko, a tak se klub poohlíží po jiném slavném jméně. Italský tým udělal Realu nabídku , která sice je o 60 milionů korun nižší, než by si madridský velkoklub představoval, ale asi se nenajde mnoho týmů, které by dovedly koupit od Bílého baletu tohoto brazilského zajíce v pytli.

Nikdo neví, jaké má Ronaldo se svojí pneumatikou plány. Pokud má v úmyslu nějaké to kilíčko shodit, byl by pro svého zaměstnavatele dozajista velice dobrým majetkem. Jenže bude se mu vůbec chtít? Jestli zůstane v Realu, těžko se bude prosazovat přes trojici Van Nistelrooy, Robinho, Raul a jeho tukové zásoby budou nejspíše nabírat na objemu.

Naopak přestup by mohl být pro kdysi jednoho z nejlepších světových fotbalistů impulsem, aby se sebou něco dělal. V Miláně by tedy mohl svojí vanu proměnit radiátor a začít svými pohyby trápit místo dietologů zase obrany soupeřů.


Pátek

Nějak abys,vole, vykouzlil los, vole. To stačilo zavolat do Monte Carla a k tomu zařídit, aby připlulo pár velryb a bylo by vyhráno. Jenže od léta 2004 se u nás fotbal dělá vlastně poctivě, takže ani nehrozilo, že by štěstí nastoupilo na "nakloněnou rovinu".

A tak se sice můžeme těšit na kvalitní pohárové soupeře - Tottenham, CZ Bělehrad, Olimpique Marseille a Hearts of Midlothian - jenže ruku na srdce, má alespoň jeden český tým šanci, aby přes ně postoupil?

Možná největší má úřadující mistr Liberec. Sice pomalu z každého rohu slyšíme, že s Bělehradem v přípravě 0:3 prohrál, ale sestava, která nastoupila, měla k té základní asi tak daleko, jako Paroubek do čela nové vlády.

Aby se dál dostala Mladá Boleslav, potřebovala by neskutečné štěstí, Kuliče v super formě a podcenění ze strany Marseille. A určitě by nebylo od věci, kdyby se s formou nepotkal štírek Ribéry, protože kdyby ho měli v nahánět Brezinský, Vít, nebo Rolko, bylo by to, při vší úctě k nim, jako chytat vítr do děravého pytle.

Slavia bude mít úkol možná nejtěžší. Její sok, který je prošpikován samými reprezentanty, sice nepředvádí zkraje sezóny oslnivé výkony, ale i to málo, co Tottenham hraje by mělo stačit na "dorosteneckou" obranu a neplodný útok sešívaných. Navíc když bude mít Slavia tu nevýhodu, že neodehraje ani jeden zápas doma - jeden na Tottenhamu a druhý na Strahově, na plusových bodech také nepřidá.

A Sparta? Před pěti lety by možná skotská srdce potřebovala defibrilátor, o nejednoho hráče Heart by se pokoušel infarkt při představě utkání se silnou a evropskými poháry ošlehanou Spartou. Ale dnes ze Skotska unisono zní "fajn, Spartu bereme". Nemají se totiž čeho bát. Pražský (podle Křetínského) velkoklub je už pár let stínem toho mužstva, které slavně bojovalo v Champions league s Portem, Spartakem Moskva, Realem Madrid, Chelsea... Třeba se ale Letenští nečekaně vzchopí a skotskou Nessie vyškrtnou z pohárové Evropy. Ale věří tomu vůbec někdo?

Takže ligo, ukaž se, jak jsi silná...


Sobota

Brankář Celtiku Glasgow Artur Boruc si oddechl. Trestně stíhán totiž nebude. Skotskou policií mu bylo uděleno pouze napomenutí. Zhruba před půl rokem se totiž při derby s Rangers dopustil takřka hrdelního zločinu, alespoň jak to viděli příznivci Rangers - při velice vypjatém zápase se totiž milý Boruc pokřižoval.

Podle katolicky smýšlejícího Celtiku bylo vše v pořádku. Protestanti z Rangers měli ale trochu jiný názor. Brali to jako Borucovu provokaci a polský brankář tak přilil několik hektolitrů vysoce hořlavé směsi do ohně a rozdmýchal tím už tak dost silné vášně .

Zdravý rozum tentokrát naštěstí zvítězil a Boruc nebude mít problémy se skotskými soudy. Klidně si ale vsadím na to, že než příště vyběhne k zápasu, pokřižuje se v klidu v kabině. Protože, co si budeme nalhávat, efekt to má stejný, jako před vyprodaným hledištěm.


Neděle

Nový reprezentační trenér Anglie Steve McClaren se jal předělávat zpackanou práci po Erikssonovi skutečně z gruntu. Nejprve dal šanci mladým, odstřihl od týmu božského Davida a zkušeného Cambella a teď vymyslel další novinku. Bude se snažit týmu dodat vítězné myšlení londýnské Chelsea. Už se kvůli tomu sešel i s trenérem Mourinhem.

Jen je pro mě malinko záhadou, jak to chce nový kouč provést. Jak třeba takoví borci z Manchesteru, nebo Liverpoolu přijmou myšlenku, že dělají něco, po vzoru svého největšího konkurenta, ne-li nepřítele? To se bude McClaren každý týden s hráči scházet a bude na ně pozitivně psychologicky působit? Protože reprezentační soustředění k tomu tedy rozhodně nestačí.

Moc rád bych viděl, jak se asi po ránu tvářil třeba sir Alex, když si udělal ke snídani kafe, rozbalil The Sun a tam viděl tohle. Už se asi nemůže dočkat, až mu třeba Scholes, Rooney či Neville s Ferdinandem budou také v Manchesteru zavádět nové McClerenovy (Mourinhovy) metody...

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mám jen dvě výtky, první je ta, že Essien reprezentuje Ghanu, druhá je ohledně Ronalda, mě už to ani moc vtipné nepřijde, asi je to tím, že už se o tom mluví až moc dlouho a často..

Reagovat
smazaný uživatel

to treba uznat ze je to fakt skvele a zaujimavo napisane

Najviac som sa pobavil na Čtvrtku

Reagovat
HOST*dada

V Miláně by tedy mohl svoji vanu proměnit radiátor....????Nepochopil jsem.

Reagovat
HOST*andrej

No třeba že mu končí flákání, začne posilovat a pak místo pupku bude mít varhánky

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ta chybka s tim Essienem mě fakt mrzí. To by se stávat nemělo. Nějak jsem se nechal unýst, když tam byl ten Drogba.

Reagovat
HOST*Luis

Super, vtipně napsaný a na chybu se vyprdni, příště žádná nebude!

Reagovat
HOST*Dack

Je to v pohode clanek a piste i podobny pls

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu zajímavé a moc dobře napsané. Nejlepší je středa

Reagovat
smazaný uživatel

skvělý článek, hlavně ta středa. pánové z čt by si ten článek měli přečíst a vzít si to k srdci, já taky nemám 4 a z fotbalu mám totální ho__o. navíc v pondělí tam jsou samý nudný zápasy(včera to ještě šlo).

Reagovat
HOST*

o tom ronaldovi je to trapnéééééé!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Koho autor článku myslel tím kvalitním golmanem Olomouce?

Reagovat
smazaný uživatel

No právě že tam chybí. Mít v mužstvu Lovásika, tak se bojim, co v zápase zase vyvede a Vojáček je zas totálně bez zkušeností. Myslim, že start proti Slavii byl teprv jeho druhým ligovým.

Reagovat
HOST*Pepééé

Vynikající članek moc jsem se pobavil

Reagovat
Shevchenko

Protože stále lepší zápas sledovat s vypnutým zvukem, než ho nevidět vůbec...

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný článek.

Reagovat
HOST*Kapřík

Skvělý, jen tak dál. Velice vydařené.

Reagovat
HOST*Pájinka

Úplně přesný!!!!!!! Hlavně s tou ČT 4, páč už mi to taky leží dost v žaludku, tleskááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááám!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele