CO TÝDEN DAL... A VZAL? (15)

17.04.2007, 01:20
Fejetony
Zaujalo nás
S hráči Sparty nebylo spokojeno vedení, s borci Fluminese zase fanoušci a každý to vyřešil po svém. Hráči Watfordu se chystali na Měsíc, Karel Brückner na tiskovou konferenci, Vlastimil Petržela možná do Ruska, José Mourinho nejspíš na dovolenou a Juventus se připravuje na další rok v Serii B.


Pondělí

Daniel Křetínksý přestal používat mobilní telefon. To lze odvodit z faktu, že své dva fotbalisty neposlal do "béčka" esemeskou, ale ústním pohovorem. Debakl ze Zlína odnesl Václav Drobný, o němž se kdysi tvrdilo, že je českým Beckenbauerem a Jan Šimák, určitě skvělý fotbalista, ale k jeho smůle možná ještě lepší potížista. Kde byl, tam měl malér.

Drobný měl být ve Zlíně stoperem, který bude působit jako hráz, o kterou se rozbije na padrť každá zlínská vlna. V reálu Drobný spíše vlny vyráběl a po jednom z jeho kiksů, kdy přihrával napříč vápnem, se dostal Zlín do vedení. Šimák ve Zlíně, údajně ze zdravotních důvodů, ani nebyl. Přeřazení těchto hráčů v žádném případě nemůže být tedy pouze za Zlín, kde Šimák chyběl a Drobný sice chyboval, ale každý má právo na občasný úlet. Hráči buď nepadli do zamračeného oka trenéra Bílka, nebo se nepřipravovali k utkáním jak se na profesionálního fotbalistu sluší a patří. K jejich škodě Spartu netrénuje Karel Brückner, který by jim určitě vše odpustil a proti Teplicím je ještě postavil do základu.

Sparta už dlouho nešlape, jak by chtěla a je vidět, že řeči typu Hřebíkova deka, Grigova lhostejnost jsou platné leda na trhy na Staroměstském náměstí. Letenský klub už totiž dlouhodobě hazarduje se svým jménem. Už i za minulého majitele byly pojmy jako dlouhodobá práce nebo trpělivost velkou utopií. Sparta sice na přestupní listině řádí jako černá ruka, ale její tahy postrádají smysl. Tu nakoupí Petrželovy mladé hvězdy Horáka se Šírlem, aby je pak rychle pustila do Ruska. Konečně se jí povede přivábit Voříška a Pacandu a co ve Spartě dokázali, kolik měli šancí se předvést? S velkou pompou na Letnou přicházely posily jako Hapal, Slončík... aby se zadními dveřmi pakovaly pryč. Teď bych vsadil na to, že podobný osud potká Horvátha, který sice stále dá balón s přesností šíleného matematika, avšak rychlostně zaostává.

Pro Spartu bude jedině dobře, pokud trenér Bílek zůstane na lavičce více jak dvě sezóny, vtiskne mužstvu svoji tvář a těžko se to pro ni asi bude přiznávat, ale měla by si vzít příklad ze Slávie. Kádr sice připomíná mateřskou školku, ale v současné době co do kvality rozhodně není horší. A navíc v pokladně je sice třeba díra, ale to už je jiná kapitola, není to po neuvážených mnohamilionových přestupech. Tyto myšlenky Slavie vzdala nejspíš v té době, když kupovala jeden Mercedes z Brna.


Úterý

Jak to může s vámi dopadnout, pokud jste vrcholový fotbalista a zrovna se vám nedaří? Záleží na tom, ve které zemi byste působili. V Anglii by vás provlekl "The Sun" tím nejspodnějším suterénem bulváru a za trest byste museli třeba na čaj s Charlesem, v Itálii by zuřiví tiffosi vyváděli tak, že byste se pomalu báli vyjít na ulici bez Kevina Costnera a třeba ve Francii byste museli sníst šnekovou delikatesu a jako dezert žabí stehýnka (pochopitelně živá).
V Brazílii se vcelku vyplatí být fotbalistou bez formy. A tím spíš, pokud mezi vaše oblíbené nápoje patří nahnědlá tekutina zvaná rum. Fanoušci Fluminense už měli po krk nevýrazných výkonů svých miláčků a vydali se tedy za nimi na trénink. Ovšem nikoliv s kusem sousedova plotu v ruce, jak by si počínal každý třetí Ital, ale právě s lahvemi levného rumu a panenkami. Když dorazili na trénink, rozbalili transparent s nápisem "Kde je hrdost a respekt Fluminense?" a začali hráčům rozdávat s sebou přinesené cennosti. Celá akce prý trvala pouhých deset minut, protože pak dorazilo vedení klubu s policií a fanoušky uklidilo tam, kam patří, tedy do ochozů. Ke cti Brazilcům slouží fakt, že při celém protestu nebyl nikdo zraněn, ani převezen na policejní stanici, vše se událo v klidu, alespoň tak o tom podala svědectví agentura AP.

Už však nedodala, jestli trénink pokračoval, nebo se hráči uklidili do kabin a tam si své prezenty řádně "užili". Bude zajímavé také sledovat, jaký bude mít tento manifest efekt, protože pokud Fluminense od teď zabere a nasadí na vítěznou šňůru, tak hrozí velký výskyt fotbalistů alkoholiků, protože to je pro fanouška to nejmenší, utrhnout si od úst a radši pořádně nalít svého fotbalistu, hlavně, když vyhraje...


Středa

Jednou když jsme cestovali s dorostem do Chlumce nad Cidlinou (byl druhý a my také, jenže od konce), čekala nás tříhodinová cesta a naši trenéři nám na videu pustili tehdejší novinku s Mellem Gibsonem – Statečné srdce. To abychom se pokusili o něco podobného, jako skotští válečníci – rozdrtit toho lepšího a silnějšího...

Trenér Watfordu Adrian Boothroyd asi nečerpal z myšlenek trenérů krajského dorosteneckého přeboru, kdesi v Čechách. Přesto i on dostal zajímavou myšlenku. Jeho svěřenci o víkendu nastoupí v semifinále Anglického poháru proti Manchesteru United, lídru tabulky, přičemž Boothroydovi svěřenci okupují příčku přesně opačnou. Trenér Watfordu však má plán, jak Manchester porazit. Celý týden svým svěřencům vštěpuje do hlavy, jak těžké to měl člověk, když chtěl přistát na Měsíci. Pokud by to někdo řekl ve dvacátých letech, čekala by ho cesta "tra dá" psychiatrická léčebna. Proč by tedy borci Watfordu nemohli převést svého slavnějšího, úspěšnějšího a bohatšího soka? Možná bych však na případu Boothroydových oveček jednu věc poupravil. V roce 1969 byl ten krok Neila Armstronga malým krokem pro člověka, ale velkým krokem pro lidstvo. V případě Watfordu tomu případně bude opačně. Bude to chtít "mega" dlouhý krok, ke kterému si bude třeba na sedmimílové boty nasadit ještě pružiny, ale pro fanoušky to nebude znamenat prakticky nic.

... a jen tak na okraj. Mela Gibsona ve filmu popravili a my jsme si z něho vzali dobré ponaučení (tedy vzhledem k závěru), prohráli jsme 0:7. Hráči Watfordu by tedy po vesmírném týdnu neměli zapomenout na to, že zemská přitažlivost je stále mocná a také že na záchod mohou chodit svobodně kam chtějí.


Čtvrtek

Říkal jsem si, že se tématu Brückner budu nějakou dobu vyhýbat. Ne, že bych chtěl myšlenky na trenéra reprezentace vypudit z hlavy, ale nechtěl jsem, aby se objevoval v každém deníku. Jenže jak jsem si s ním přečetl rozhovor, uveřejněný v některých periodikách, nedalo mi to...

Brückner prohlásil, že neodstoupí, protože není zbabělec. Já říkám, kdyby nebyl, už by dal svoji funkci k dispozici. Kdyby byl tak skálopevně přesvědčen, že dělá všechno dobře, výkonný výbor by ho jistě ve funkci podržel. I když vlastně v našem prohnilém systému, který se skládá ze tří mužů, z Košťála, Frontmana a stavitele národních stadionů, by stejně takové gesto nemělo smysl. Ale alespoň by Brückner dal najevo, že se nebojí, že nelpí na své funkci jako tříleté dítě na své tříkolce.

Trenér si také pochvaluje, jakou má u mužstva autoritu, hráči za ním totiž po celé kauze přišli a žádali ho, ať neodstupuje. No bodejť, když se pod jeho vedením mohou pořádat prakticky bez trestů takovéto "kalby", ještě aby se jim to nelíbilo. To se pak nelze divit všem těm prohlášením, že se hráči na každý reprezentační sraz těší. Jistě, těší se jak si zase dají do trumpety a starý pán okolo nich bude chodit po špičkách. Jako argument bere trenér to, že se mu Rosický zaručil, že na pokoji nebyla žádná pitka – bylo tam přeci jenom pivo a víno. A potom se jako milý pane Rosický nedá opít? Schválně, znáte z vašeho okolí někoho kdo by se opil a nemělo v jeho stavu prsty víno, či pivo? Já tedy ne .

K fotbalovým věcem se Brückner vyjadřoval také velmi zajímavě. Na otázku, jestli by to nechtělo drobet změnit styl hry, než jenom hurá na Kollera odvětil, že soupeři sice mají náš styl dokonale přečtený, ale že Koller je tak ničivá zbraň, že proti ní není obrany. Pan Brückner patrně koukal při zápase s Německem dalekohledem po obloze a hledal souhvězdí Orionu, jinak si totiž nedovedu vysvětlit, že by si dokonale pokrytého Kollera nevšiml.

Brückner v rozhovoru "vysekl" i dvě parádní perly. Když byl tázán, zdali neměl poslat hráče, kteří se provinili protažením večerky do čtyř hodin do rána domů, odvětil, že nepošle všechny hráče domů. Na doplnění redaktora, že Švédsko poslalo Ibrahimoviče domů okamžitě a to se "jen" vrátil hodinu po večerce z baru odvětil, že kdyby byli hráči v baru letí také. No jistě, to tedy znamená, že když porušují životosprávu na pokoji s alkoholem v ruce, je vše v pořádku a nic se nestalo. Když to přeženu, tak mohli klidně v 5 ráno sednout do auta a kdyby jim policejní kontrola dala dýchnout, přístroj by ukázal nula promile, protože se hráč opíjel na pokoji a ne v baru.

Nejlepší trenérův "majstrštyk" však nastal ve chvíli, kdy se chlubil, jak ho ředitel hotelu chválil za jeho velmi dobře vychované mužstvo. Nic proti hotelu, ve kterém byli fotbalisté ubytování, ale jestli jeho šéf toto skutečně řekl, tak tam musí být kulantně řečeno po večerech hodně živo...


Pátek

Pavel Nedvěd a s nim jistě i minimálně půl Turína se těší, jak si Juventus od příští sezóny opět zahraje v Serii A a začne tak napravovat pověst pošramocenou úplatkářským skandálem. Jenže vše může být nakonec ještě úplně jinak. Vyšetřovatelé totiž začali opět šmírovat v archívech a zdá se, že Staré dámě přibudou na čele další hluboké vrásky a stane se z ní Přestárlá babizna.

Italská policie vydala prohlášení, že podezřívá Juventus z dalších zmanipulovaných zápasů. Už se prý dopídili až k číslu patnáct. Hlavním trumfem vyšetřovatelů má být především utkání s AC Milán konané v roce 2004, které skončilo bezbrankovou remízou. V tomto utkání totiž bývalý ředitel Juventusu Moggi, který má momentálně pětiletý zákaz činnosti působení ve fotbale (možná by ho však mohla zaměstnat Příbram – čistá jako lilie, aby zaučoval Ivana Horníka...) pokusil za asistence rozhodčího Paola Bertiniho jít štěstíčku trochu naproti.

Klidně se tak může stát, že ještě dříve, než Juve oslaví svůj postup do nejvyšší italské soutěže, bude znovu odkázán bojovat o přežití v tekutých píscích Serie B.

Neznamenalo by to potom konec starého dobrého Juventusu? Chtěla by si takovýmto podnikem chtít automobilka Fiat špinit svoje jméno? Chtěli by snad del Piero, Buffon, nebo Nedvěd trávit ještě rok ve druhé lize a minimálně další dva být bez Ligy mistrů? Asi těžko. Zdá se tedy, že pokud se obvinění prokáží a Juve bude čekat další bodový odpočet, bude s nejslavnější Starou dámou zle. Těžko se najde místo Fiatu nějaký princ, který by ji vrátil v brzké době opět na trůn.


Sobota

Sigma Olomouc dala našemu fotbalu za poslední léta několik velmi dobrých hráčů. Ať už to byl Kobylík, Urbánek, Rozehnal, Ujfaluši, nebo Vlček s Heinzem. Teď se však zdá, že hanácký klub je v krizi tak hluboké, že ani trenér Petržela neví. kudy kam. Dokonce se už i proslýchá, že si pomalu balí kufry a má namířeno směr Krasnodar.

Jak si lze jeho působení v Olomouci shrnout? Přišel jako kamarád kardinála Richelieu Kubíčka, aby zachránil zpackanou sezónu po Vlastimilu Paličkovi. Mise byla úspěšná, Olomouc nespadla. Přes léto měl čas týmu vtisknout svoji tvář, fyzicky ho nadupat tak, jako kdysi Bohemku a čekalo se, že Olomouc bude pod jeho vedením jedním z dravců ligy, který bude produkovat atletický a fyzicky náročný fotbal. Pochopitelně se očekávaly i slušné výsledky, které zajistí Sigmě minimálně slušný střed tabulky.

Realita je taková, že klub dělí od předposledního místa pouhé tři body. Na jaře Petrželův tým ještě ani jednou neokusil, jaké to je bodovat. Lodivod však zůstává evidentně v klidu. V rozhovorech pro média vykládá, jak se ho hráči bojí, když přijde do kabiny. Po prohraném utkání často řekne, že to čekal a navíc si přisadí, že jeho hráči nemají potřebnou kvalitu. Těmito gesty psychiku svých svěřenců asi těžko vylepší. Vždyť má v kádru Melinha, který sice nemá kdovíjak úžasnou formu, ale pod trenérem Uličným ukazoval, že je pan fotbalista. A to se nezapomíná. Petržela by se ho možná spíš mohl pokusit probudit, než jen kritizovat a pouštět na hráče hromy a blesky. Navíc má v útoku své milované turbo Hartiga, což je hráč velmi zkušený, jenže v Olomouci působí jako vyplašený zajíc.

Kdo čekal, že s Petrželou přijde do české ligy nový vítr, musí být zklamán. A tak zatímco v kabině budí hrůzu, veřejnosti je pro smích...


Neděle

Není týden, aby média nepřinesla zaručenou informaci o tom, kdo že to od příští sezóny vystřídá na lavičce Chelsea Portugalce Mourinha. V nejnovější verzi je hlavním kandidátem bývalý trenér německé reprezentace Jürgen Klinsmann. Proč však Mourinha měnit? V této sezóně (zatím nazývané neúspěšná, protože modří nevládnou lize způsobem start cíl) Chelsea vyhrála Ligový pohár, je ve finále Anglického poháru, v semifinále Ligy mistrů a v lize pouhé tři body za Manchesterem United. Může se tedy stát, že londýnský velkoklub získá v této jak se zdálo "nepovedené" sezóně hned čtyři trofeje. Pochopitelně může nastat i situace, kterou dobře zná Michael Ballack, že se probojuje v jedné sezóně do všech možných finále a skončí všude druhý, tak jako před časem Leverkusen.

Mourinhův údajný odchod tedy rozhodně nemá žádný původ ve výsledcích a nejspíš ani v ohavné hře, kterou Chelsea poslední dobou produkuje. Majiteli je jistě fuk, jestli jeho tým soupeře rozdrtí o pět branek v rytmu samby, nebo vyhraje gólem v první minutě nastavení, hlavně že je výsledek. Proto se tedy zdá, že bude nejspíš kapka pravdy na verzi, že Mourinho nemá s Abramovičem vztahy zrovna nejideálnější. Vždyť kdyby vztahy mezi oligarchou a šéfem kabiny byly dobré, určitě by Rus svému svěřenci v zimě pomohl a při enormním počtu zraněných by vytáhl z kapsy nějaký ten "milióndolar" a nakoupil by posily, které by zacelily díry v sestavě.

Zdá se tedy, že se Abramovič spíše vydá do Los Angeles přemlouvat Klinsmanna k příchodu do Anglie. Bude to však mít setsakramentsky těžké, protože dostat "Klinsiho" z města andělů je úkol zřejmě nadlidský. Možná kdyby Abramovič opět zalovil v portmonce, vystavěl na předměstí Londýna kopii Los Angeles, Klinsmanna uspal, převezl ho v noci zabaleného do koberce a pak mu namluvil, že přestěhoval Anglii do Ameriky, možná by mu to i vyšlo...


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

štvrtok - fantastický príspevok, fakt paráda, vynikajúci fejtónik.

nedeľa - svätá pravda , načo vlastne chcú všetci meniť Mourinha? Že nehrajú tak pekne ako ManU ? Ale veď tak pekne predsa teraz nehrá nikto...

Reagovat
HOST*marv

Mně se zase líbí středa, ta nemá chybu

Reagovat
HOST*Kapřík

Hodně dobrej článek, jen tak dál. Tohle neni na žádnejch jinejch stránkách, teda aspoň o tom nevim, takže SEHR GUT!

Reagovat
smazaný uživatel

Vielen dank, ich werde weiter pokračieren

Reagovat
Radin

super

Reagovat
HOST*fikj

s tou ohavnou hrou bych trochu brzdil. To jeste neznamena, ze kdyz obrana vyrobi ctyri kiksy a pusti soupere do sanci, souper pak udeal to samo a skonci to 4:4, ze je to nejakej uzasnej fotbal. Defenzivni praci, odebirani micu, zakladani utoku, prechod do utoku, to by mourinho mohl vyucovat. Bude to znit mozna divne, ale me se libi mnohem vic nez treba arsenal, kterej si desetjra prihraje patickou, ale na nic...

Reagovat
smazaný uživatel

To máš jak s ženskejma. Většině se líběj blondýny (útočnej fotbal) a pihatý zrzky maj kouzlo pro pro daleko míň lidí - byť můžou bejt sebedokonalejší (neprostupná obrana)...

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

sorry, ale s tou "ohavnou hrou" jsi to těžce přehnal

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, je to věc názoru, ale když si dáš na jednu stranu hráče, který Chelsea má a na druhou herní projev, je to hodně velká bída... Já se třeba vždycky v bedně na zápasy Chelsea těšim a když utkání skončí, tak už jsem hooodně dlouho nejásal nad krásným fotbalem. Možná naposled, když hrála Chelsea s Barcelonou (a to nejsem její fanoušek)...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele