CO TÝDEN DAL... A VZAL? (13)

28.03.2007, 18:24
Fejetony
Zaujalo nás
Týden začal bitkou v Anglii a skončil skandální pitkou v Čechách. Mezitím se odehrála kvalifikace, u nás zasedal výkonný výbor ČMFS a odvolával. Ve Francii se zase možná zaplní vězení nějakým tím fotbalovým hříšníkem a agent Zaháví odtajnil, proč podle něho neuspěla reprezentace Anglie na mistrovství světa


Pondělí

Říká se, že v Anglii je bezpečnost na stadionech na nejvyšší úrovni. Ale jak už to tak bývá, pod svícnem je největší tma, a tak moc nechybělo, aby fotbalista Chelsea Frank Lampard dostal po zápase konaném právě na ostrovech pěkných pár ran (a to ještě v tom lepším případě). Vše se seběhlo na White Hart Lane, kde hraje svá domácí utkání Tottenham. Právě po neúspěšném čtvrtfinálovém souboji s blues se nějakým tím litříkem lahodného moku posilněný mstitel vydal na hřiště za Lampardem, aby mu vysvětlil, že takhle teda ne. Naštěstí jeho alkoholové opojení bylo tak silné, že viděl Lampardy přinejmenším dva a bohudík si pro úder vybral toho nesprávného, takže Frankův neodolatelný úsměv žádný šrám nepoznamenal.

Útočníka nakonec dříve než policie zpacifikovala URNA Chelsea ve složení Drogba a atletický trenér. Možná se teď výtečník bude před svými známými vytahovat, že dostal ránu od nejlepšího útočníka Premier League, ale ta ho nejspíše přijde pěkně draho. Klidně bych vsadil půl království a stadion k tomu, že se zmíněný fanda Tottenhamu jen tak na nějaký zápas nedostane a své oblíbené Spurs bude sledovat leda v televizi.

Zajímalo by mě však, jak se ale útočník na hřiště dostal. Při každém přenosu z nejvyšší anglické soutěže vidíme obrázek, jak stewardi stojí otočeni zády k hřišti a pozorují pouze dění v hledišti. Fotbal je absolutně nezajímá, což ostře kontrastuje třeba s českou pořadatelskou službou a policií, která na fotbale často sleduje zápas samotný a k divákům se otočí jaksi mimoděk, pouze v případě, že se něco semele.

Kouč Chelsea Mourinho celou situaci zlehčoval, když prohlásil: "Hlavně, že se nikomu nic nestalo." V Anglii však naštěstí nehrozí, že by se celá situace zametla pod koberec a nebo by se vyřešila nějakou tou obálčičkou, či balíčkem se švestkami. Byla by škoda kvůli jednomu primitivovi zavádět v Premier League opět ploty, když si obecenstvo vcelku zvyklo nepáchat bez nich alotria. Spíš to bude chtít (a nejspíš to i tak dopadne) dát násilníkovi pořádný flastr, aby si ostatní "fanoušci" hodně rychle rozmysleli nějaký podobný výlet na hrací plochu.


Úterý

Chcete získat Nobelovu cenu? Stačí maličkost – vyřešte rovnici o dvou zvláštních neznámých, které modifikují, převlékají kabáty a těžko dopředu odhadnete, jak může celý výsledek dopadnout. Zmíněná rovnice zní: Košťál plus Mokrý rovná se... Že se Vám do řešení nechce? Ano, mohli byste nad ním bloumat klidně měsíc a jediný výsledek, ke kterému se dopracujete je nejspíš nula. Nula pro český fotbal. Dál už to prostě nejde.

Na posledním zasedání výkonného výboru ČMFS byl odvolán sekretář Fousek. Mimochodem jeden z mála lidí v Českém fotbale, kteří jsou uznávanou persónou i v zahraničí. To, že se ale občas musí změnit tým, není nic zvláštního. Tedy pokud se udá rozumný důvod, proč k vyhazovu došlo. Tentokrát vysvětlení nepadlo. Sice známý "Jarda Miliarda" Vacek prohlásil, že sekretariát svazu nefungoval už dlouhodobě tak, jak měl, ale že by někdo řekl nějaká konkrétní čísla, na jejichž základě k odvolání došlo? To ani náhodou.

Navíc jaksi mimochodem se zasedání neúčastnil předseda Mokrý, takže to máme o jednoho člena výkonného výboru méně. Dále z jednání předčasně odjel Václav Chvála, ten pro změnu neměl tušení, že se bude o něčem podobném jednat. Ano mohla to být náhoda, že se to zrovna všechno takhle sešlo, ale nápadně se zdá, že Mokrý zůstal doma, jakoby chodil ještě na základní školu, kde se zrovna měl psát diktát, který procvičoval vyjmenovaná slova po "B", zapomněl se to naučit a nechtěl vypadat jako blbec. A že nevěděl o hlasování Chvála? Ano, pochopitelně se mohlo stát, že se to mistru Košťálovi vykouřilo z hlavy a jaksi omylem o tom pozapomněl ostatní delegáty informovat. Ale co když to byl na druhou stranu dobře promyšlený kalkul, jak Fouska odvolat, protože hlasování dopadlo poměrem 4:3 pro odvolání...

Že na tom něco nesedí? A ještě si můžete dát do souvislostí i to, že Fousek jako jeden z mála nechtěl ukřižovat olomouckého Kubíčka... Takže možná jeden z těch pravých důvodů, proč byl odvolán.

Takže kdo při volbách volil Mokrého (i když není těžké odhadovat, kdo celý svaz řídí, že pane Košťál...) může být tedy spokojen. Nové vedení svazu rozhodně nedělá žádná hloupá rozhodnutí. Jen má v plánu nesmyslně přestavovat Letnou, pouze chtěla zatočit s Kubíčkem, který viděl nesrovnalosti ve financích a pak ještě ponechali ve funkci právníka Kálolyiho, který své verdikty jako předseda disciplinární komise umí skvěle odůvodnit, i když jsou tu a tam velmi diskutabilní. A to nemluvím o jeho odměnách za přesčasy. Ve vedení ČMFS jsou prostě lidé, kteří tam mají být. Jen tak dál a brzy budeme mít z našeho fotbalu velký tunel, možná největší na světě...


Středa

Když se Vás někdo zeptá, kde je Marseille, jen málokdo zaváhá, většina odpoví, že ve Francii. To je ale chyba. Nachází se na Sicílii, tedy alespoň soudě podle praktik tamního slavného klubu Olympique. Už je to pár let, co klubu šéfoval Bernard Tapie, ale mafiánské nálepky se klub nezbavil ani nyní. Cristophe Bouchet, který nastoupil do funkce ředitele Olympique Marseille v roce 2004 dal prověřit některé přestupy, které klub provedl v letech předchozích. A šetření přineslo zajímavou novinu.

Do Marseille přišel Argentinec Eduardo Nicolas Tuzzio. Přišel tam oklikou přes Servette Ženeva. To se zdá celkem v pořádku. Problém však nastane, pokud se zveřejní částky přestupu a účty, na které se peníze odkutálely. Švýcarský klub koupil Tuzzia z argentinského San Lorenza za 2 miliony Eur. Dva dny po podpisu čtyřleté smlouvy se Argentinec stěhoval znovu. Tentokrát do Marseille za částku přesahující 6 milionů Eur.

No ano, třeba za dva dny ve Švýcarsku dokázal, že strčí Maradonu s Pelém do kapsy a jeho cena proto tak prudce vzrostla. Spíš to ale vypadá, že přestup lehce zapáchal, protože peníze z transferu se dostaly na několik soukromých účtů, mimo jiné i na ten s jmenovkou Frank Leboeuf. Údajně na jeho lucemburský účet přibylo podle šetření něco přes 400 000 Eur. No mohl si účet Frank založit rovnou na Kajmanských ostrovech... Obviněno je zatím sedm lidí. Nechybí mezi nimi bývalý francouzský reprezentant Leboeuf, bývalý finanční ředitel Olimpique Marseille Pierre Dubbiton, samotný hráč, jeho agent a pak také prezident Servette Ženeva.

Stále ještě tvrdíte, že je Marseille ve Francii?


Čtvrtek

Médii proletěla zpráva, že česká reprezentace do 16 let prohrála s Rakouskem 0:1. Málokdo si toho nejspíš všiml. Ale není to alarmující? Navíc "šestnáctka" prohrála se stejně starými Rakušany už podruhé za sebou. První zápas skončil výsledkem 0:2. Mění se tedy fotbalová mapa a my si budeme muset postupně zvykat, že Rakousko nebudeme porážet, ale že s ním budeme prohrávat? Jediným, koho náš mladý reprezentační výběr za poslední půlrok porazil, bylo Slovensko. Jinak jednou remizoval a prohrál s Německem a s Belgií. Tedy žádná sláva. Že je to náhoda a nic se neděje? Dobře, pokud půjdeme o kategorii výš, tak "sedmnáctka" zase nepostoupila na ME, když prohrála v kvalifikační skupině s Itálií a dostala nářez i od Ukrajiny – 2:5! Reprezentace do 18 let zase prohrála dvakrát s Tureckem, při čemž jednou dokonce v poměru 1:5. Snad vlajková loď mládežnických reprezentací, "jedenadvacítka", uhraje alespoň nějaký solidní výsledek na letním mistrovství Evropy, na které se probojovala.

Pátek


Šedá eminence anglického fotbalu, agent Pin Zaháví promluvil, proč reprezentace Albionu neuspěla na mistrovství světa. Za vším se prý skrývala závist. Reprezentanti podle izraelského fotbalového agenta s prsty delšími než jaké má Horník záviděli Davidu Beckhamovi. Nesoustředili se tolik na své výkony a řešili především svého kapitána. Prý na něho žárlili, že měl velké okno u Erikssona. Protože i když se mu nedařilo, švédský lodivod ho téměř vždy postavil do základní sestavy. Hráči prý k Beckhamovi nevzhlíželi s obdivem, ale s despektem. A asi jim ani nedělalo kdovíjak dobře, že kamkoliv se hnuli, všude byl David nepopulárnější. Zaháví s podobným rýpavým prohlášením přišel právě včas. O víkendu totiž čekalo reprezentaci Anglie utkání právě v Izraeli a trošku zarýt do vosího hnízda nikdy neškodí.

A jak to s Angličany dopadlo, všichni víme. Utkání nakonec skončilo překvapivou remízou 0:0, takže si Zaháví může mnout ruce, že svým prohlášením zasel do anglických řad alespoň jedno semínko neklidu, které možná přispělo k výsledku. Škoda, že Topolánek nechtěl před utkáním s Němci jednat o sudetoněmecké otázce...


Sobota

Němci hlásí – mise "odknedlíkování" splněna. Němečtí fotbalisté totálně rozebrali naši hru a ukázali, kam směřuje moderní fotbal a kam ten náš. Jistě, podle jednoho zápasu nejde dělat kdovíjaké soudy, ale problém je, že naše reprezentace už dlouho nezahrála tak, jak si ji všichni pomatujeme z Eura 2004. Možná jenom lehký záblesk zlepšení přišel nedávno na Slovensku, ale to ať se na mě prosím naši slovenští sousedé nezlobí, takové týmy bychom měli přehrávat i o půlnoci a se zavřenýma očima.

Jak tedy zhodnotit dnešní vystoupení? Za porážku možná mohla Helena Vondráčková, kterou sice podle deníku Sport vypískali naši fanoušci, ale ve skutečnosti tomu bylo jinak. Pískali totiž Němci, protože naše zpěvačka zapomněla na dvě sloky hymny a místo šesti zazpíval čtyři. Playback je přeci jen jistější... Němce dost možná tato neúcta k jejich národnímu symbolu namotivovala k ještě lepšímu výkonu.

Naši fotbalisté v kontrastu s nimi nestačili vůbec v ničem. Snad jen Petr Čech ukazoval, proč se možná jednou dostane i do čítanek. Kvalitní výkon odvedl i Jan Polák, který pro mnohé překvapivě velice dobře opečovával levou stranu hřiště. Obrana znamenala jeden velký problém. Kdo si všímal výkonu Marka Jankulovského, těžko pochopí, co dělá v AC Milán. Ale byl lepší, než druhý krajní obránce Ujfaluši, který doslova hořel jak pověstný papír. A střed obrany? Hrůza. Jediné, co bylo kladné na Martinu Jiránkovi, bylo, že jsme si mohli všichni prohlédnout v klidu jeho tetování, protože byl tak pomalý, že nebyl vůbec problém si za běhu (alespoň on tomu bude tak říkat) vychutnávat omalovánky, co má po těle. David Rozehnal byl ještě mnohem horší (ano, jde to). Neměl jedinou hlavu a jeho autogram byl pod oběma góly v naší síti. Jestliže jeho výkony trenér Brückner označoval dříve za baroko, tak dnes to byla doba kamenná.

V záloze si po dlouhé době vybral černý den Tomáš Rosický. Téměř nic se mu nedařilo a byl to jen stín celým národem zbožňovaného špílmachra. Tomáš Galásek vedle něho působil jako dinosaurus. Ne, že by z něho šel takový strach, ale spíše kvůli tomu, jak byl pomalý a když měl náhodou míč na svých kopačkách, v devadesáti procentech případů končil na prvním německém protihráči. A Libor Sionko? Také jste se těšili na jeho průniky po pravé straně? Centry a střelbu? Nepředvedl tentokrát nic. Vystřídavší Plašil dělal čest svému jménu. Působil hodně zbrkle. Na dálku sice připomínal Nedvěda, zblízka však rozklepaného mladšího žáka, který šel hrát za dorost.

No a útok... Jan Koller se snažil. Sklepával hodně míčů, ale vše zády k bráně. Německé dvě věže ho s přehledem ustrážily. Přeci jenom taktika vše na Kollera už je "profláklá" a jde se na ni připravit. Milana Baroše jsem zhruba sedmdesát minut na hřišti neviděl. Ale po tom, co ho trefil Polák a dal gól, bylo ho plné hřiště. Škoda, že s takovouhle chutí nenastoupil do utkání od prvních minut.

Němci byli bohužel lepší ve všech ohledech. Bolí to o to více, když si vzpomeneme na rok 2004, kdy jsme je přehráli i s "béčkem" a to ještě s prstem v nose. Asi jsme někde zaspali, ale kdo naši reprezentaci probudí? Zvládne to ještě Karel Brückner?


Neděle

Co děláte ve čtyři hodiny ráno? Že spíte? Tak to byste nemohli dělat redaktora bulvárního deníku. Pisatelka Šípu Kateřina Šmídová s fotografem nejspíš oželeli utkání s Německem, místo toho šli spát a po zápase se vydali hlídat do hotelu, co provádějí naši reprezentanti po večerce. A nestačili se divit. Na jednu stranu je jejich chlebodárcem bulvární deník, takže procento pravdivých informací je zhruba pět, tentokrát se však zdá, že informace budou pravdivé. Bohužel...

Zjistili totiž, že pětka Ujfaluši, Rosický, Marek Čech, Polák a Jiránek si místo nařízené večerky užívali na hotelovém pokoji s alkoholem a prostitutkami. Dokonce se fotografovi podařilo zachytit dámy, kterak vstupují do pokoje reprezentantů.

Pochopitelně nám musí být ukradené, co dělají fotbalisté ve volném čase, i kdyby každý řádil s deseti lehkými děvami, mělo by nám to být jedno. To si s nimi vyřídí jejich partnerky a asi hodně důrazně... Avšak reprezentační soustředění není volný čas. Alarmující je, jak hráči dbají pokynů trenéra Brücknera, jak dodržují večerku. A to se za nimi bulvár vydal poprvé, kdoví, co se dělo na minulých srazech...

Na tiskové konferenci za hráče mluvil Petr Čech, který prohlásil, že je to celé nesmysl. Na Ujfalušiho pokoji byli podle něho všichni hráči a rozebírali utkání s Německem. Jen tak mimochodem, určitě je hotel, ve kterém fotbalisté bydlí, luxusní, ale dovedete si představit, že je na JEDNOM hotelovém pokoji dvacet dospělých chlapů? Jak se tam asi vejdou? To by musela být skutečně plodná seance.

Svazu i Brücknerovi toto vysvětlení, byť hodně přitažené za vlasy, stačí a kolektiv dostal pokutu jeden milion korun. Místo toho, aby byla celá pětka vyřazena z reprezentačního srazu, jak je to ve světě běžné, zameteme to tedy celé pod koberec. Chybu udělal i trenér Brückner. Nemůže v žádném případě přemýšlet, že se jedná o jeho chybu. Měl hráče hned vyhodit a nepřemýšlet o rezignaci. O té může přemýšlet pokud bude jeho tým předvádět takovou hru, jako v sobotu.

Parádní věc "vysekli" na tiskové konferenci i Tomáš Ujfaluši a mluvčí mužstva Tuček. Ujfaluši na otázku, jestli byl účet, který platil na recepci, skutečně vyšší, jak čtyřicet tisíc korun, odvětil, že nikde nic neplatil a že ani ta částka nesouhlasí. Jistě, nic neplatil a částka nesouhlasí. Chytrý to chlapec. Tuček se zase blýskl vysvětlením, co dělali dámy na pokoji reprezentantů. Byla to podle něho fikce.

Takže milý reprezentanti, jen tak dál. Tahejte starého pána (Brücknera) klidně za nos, když vám to trpí, ale veřejnost vám vaše alotria těžko odpustí a pokud je nevysvětlíte odpovídajícím a hlavně věrohodným způsobem, tak vězte, že se toho, co se nedělní noci stalo, už nezbavíte...


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*-Kopy-

pěknej článek!

Reagovat
smazaný uživatel

Článek se opět poved, ale chybí mi tady ty krásný přítelkyně fotbalistů z minula. Ale udělal jsem si průzkum na netu a musím holky přehodnotit. Hlasoval jsem pro Helen, ale na stejnou úroveň se mezitím dostala Abigail Clancy (bože je nádherná, nevim co vidí na Crouchovi) a obě krásky předběhla Van Der Vaartova Sylvie Meis. Chlapec si sice nevybral moc dobrý klub, ale holku má přenádhernou.

Reagovat
smazaný uživatel

Článek se opět poved, ale chybí mi tady ty krásný přítelkyně fotbalistů z minula. Ale udělal jsem si průzkum na netu a musím holky přehodnotit. Hlasoval jsem pro Helen, ale na stejnou úroveň se mezitím dostala Abigail Clancy (bože je nádherná, nevim co vidí na Crouchovi) a obě krásky předběhla Van Der Vaartova Sylvie Meis. Chlapec si sice nevybral moc dobrý klub, ale holku má přenádhernou.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky nevim,co vidí na Crouchovi,zkus ji zavolat.

Reagovat
smazaný uživatel

Dával sem ji sem jako černýho koně. Ta byla podle mě top, i když není tak profláklá, jako ty ostatní Holky sem nejdou dávat každej tejden, ale jednou za čas vždycky něco podobnýho vymyslim...Snad

Reagovat
smazaný uživatel

Dával sem ji sem jako černýho koně. Ta byla podle mě top, i když není tak profláklá, jako ty ostatní Holky sem nejdou dávat každej tejden, ale jednou za čas vždycky něco podobnýho vymyslim...Snad

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele