CO TÝDEN DAL... A VZAL? (12)

22.03.2007, 01:13
Fejetony
Zaujalo nás
Ve Wisle plock to vře a nejenom kvůli tomu, že je tým na sestup. Ballack by chtěl, aby Bayern trénoval Effenberg. Rakousko si zahrálo na Kocourkov a v poháru na sebe může narazit A a B tým. Chystá se bitva roku s Německem a nic není ideální jak vypadá. A na závěr bonus, vyberte s námi nejhezčí partnerku fotbalisty.


Pondělí

To, že se perou fotbaloví fans mezi sebou, není nic nového. Nikoho už ani nepřekvapí, když (nejčastěji v Itálii) příznivci klubu navštíví trénink svých miláčků a důrazně jim připomenou, klidně i nějakou tou dlažební kostkou, že odchodit zápas se nevyplácí.

V polském Plocku, kde trénuje Josef Csaplár a působí i čtveřice známých českých ligistů Došek, Gedeon, Sedláček a Michálek, se objevil nový fenomén fotbalového násilí s názvem "Zlinčuj si svého spoluhráče". Českým fotbalistům se naštěstí zloba spoluhráčů vyhnula. Odnesl to slovenský stoper Peter Lérant, který má podle Csaplára do ideální formy asi tak daleko jako Abramovič na trůn anglické královny. Otázkou tedy je, proč ho Csaplár staví, když s ním není spokojen...

O víkendu slovenský fotbalista "zařídil" svojí hrubkou prohru 0:1, která znamenala pád Plocku až na samotné dno ligové tabulky. Spoluhráči z toho pochopitelně nebyli nadšení a podle sportovního serveru "sportowefakty.pl" dokonce při odchodu do kabin prohlašovali na Lérantovu adresu věty typu: "Zabijeme ho...". Od krevní msty Léranta údajně uchránil až asistent trenéra Bogdan Pisz. Co však s nabroušenými spoluhráči provedl ale bohužel agentury neudávají. Takže se můžeme pouze domnívat, jestli před Léranta nastavil svoji mužnou hruď a ala Superman se jal svého svěřence bránit, nebo jestli ho zavřel do trenérského "kamrlíku" a ostatním svěřencům oznámil, že do šaten nedorazil...

Jestli se vše skutečně seběhlo tak, jak uvádějí polská média, nemělo by to rozhodně vedení klubu nechat chladným a mělo by nějakým způsobem zakročit. Nejlepší by možná bylo zaplatit Lérantovi měsíční kurz v Liverpoolu, kde by bydlel u Craiga Bellamyho, který si už dozajista podal v The Sun inzerát, že příjme další gentlemany do čerstvě založeného golfového klubu.

Csaplár ale nejspíš o ničem neví, protože následně prohlásil, že v klubu je sice "hustá" atmosféra, ale že prý Léranta zbít nikdo nechtěl.


Úterý

Hráči Salcburku, lídra rakouské nejvyšší soutěže, postoupili do semifinále domácího poháru. Na tom není nic zvláštního, nebo snad překvapivého. Perličkou však je, že do semifinále postoupili i amatéři Salcburku, tedy B-tým. Je tedy celkem pravděpodobné, že až se budou losovat dvojice pro další kolo, nastoupí proti sobě Slacburk A a Salcburk B.

Člověk by řekl, že se podobná bláznovina může stát pouze v Čechách, nebo možná ještě v Ugandě a ono ejhle, ani západní Evropa není dokonalá. I když v Rakousku se také těžko něčemu šílenému divit, viz traktory na našich hranicích a hysterie kolem Temelína...

Je tedy nabíledni si připustit, že takový případný souboj "áčka" s "béčkem" se rozhodně nebude odehrávat na sto procent a amatéři dozajista obdrží příkaz z hůry, že se na ně nikdo při případném vzájemném zápase rozhodně nebude zlobit, pokud zápas odchodí, vyrobí průměrně 3 kiksy za poločas, vstřelí si v zápase dva vlastní góly a rozhodčímu předvedou svůj slovník sprostých slov v plné parádě, protože jedno až dvě vyloučení by nebylo na škodu.

Má ale takový zápas vůbec smysl? Kolik na takové utkání dorazí asi fanoušků? Deset, možná dvacet, když bude vstup zdarma.

Zvláštní je, že regule svazu dovolují hrát poháry A i B týmům naráz. Protože i když vezmeme v úvahu to, že týmy na sebe nemusí narazit, tak i průměrně inteligentní pes s inteligenčním kvocientem vyšším, než mínus dva zjistí, že je přeci velmi jednoduché nasadit hráče z prvního týmu do zápasu, ve kterém by mělo hrát jakoby "béčko", které třeba mohlo dostat daleko schůdnějšího soupeře, než "áčko". A z celé pohárové soutěže se tak stane mix české bramboračky a německého eintopfu.

Naštěstí naše pravidla na podobné nesmysly pamatují, takže se nemusíme bát, že se finále českého poháru bude hrát na Letné, kde proti sobě nastoupí Sparta A a Sparta B.


Středa

Michael Ballack si patrně přidal do slavného anglického té rum a nejspíše v poměru 1 čaj, 5 rum, protože vypustil na svět vpravdě geniální myšlenku. Doporučil vedení Bayernu Mnichov, ať na místo trenéra angažuje bývalého bavorského kapitána s blonďatou hřívou, Stefana Effenberga. Prý je to podle něho ideální kandidát, protože není nijak poznamenaný trenérskou minulostí a jeho srdce bije jen a pouze pro Bayern.

No milý Míšo, v naší ulici bydlí jedna šestaosmdesátiletá stařenka, která je zarytou fanynkou pražské Slávie a kupodivu žádný klub také ještě netrénovala. Ale že bych ji navrhoval na místo Karla Jarolíma, to tedy opravdu ne.

Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že kdyby "Effe" podobnou nabídku skutečně dostal, tak by se dlouho nerozmýšlel a přijal by. V tu ránu by se ozvala obrovská detonace od Salcburku – to by totiž puknul Matthäus vzteky, že podobnou nabídku nedostal on. Effenbergovi sebevědomí nikdy nechybělo a do funkce by se určitě hrnul jak velká voda. A kdyby se náhodou někomu jeho počínání ve funkci hlavního trenéra nelíbilo, vztyčil by na něho prostředníček, což je na celém světě jednoznačné a srozumitelné gesto, které jenom u nás znamená ústy našeho premiéra: "Kalousku jsi jednička".

Třeba by ale "Effe" byl pro tápající bavorský kolos skutečně tou tolik potřebnou živou vodou. Už v minulosti totiž předvedl brilantní úsudek při řešení krizových situací, když přebral manželku svému spoluhráči Thomasi Strunzovi a pojal ji za svoji choť.


Čtvrtek

Kvapem se blíží možná osudová symfonie Brücknerovy družiny – utkání s Německem. Náš trenér nominoval opět klasicky "brücknerovsky", kdy lpí na nově objeveném Pudilovi a vynechal Davida Jarolíma. Na tiskové konferenci dostal i otázku, jak to vypadá s Jarošíkem. Bělovlasý bard odvětil, že na jeho místo má dva lepší hráče – Rosického s Matějovským, což v překladu do češtiny znamená, že Jarošík může mít nyní podepsanou omluvenku třeba od Papeže a pozvánku na nominační sraz stejně nedostane.

Nominace jinak žádné překvapivé jméno nepřinesla. Smutné však je, že v současné době zbylo z týmu, který měl v celém světě velmi slušný ohlas, pouze duo světových hráčů – Rosický a Čech. K nim se dají přičíst ještě solidně hrající Ujfaluši a Milan Baroš (když tedy neposkytuje rozhovory, nenatáčí žádné filmy a hraje fotbal, což mu jde přeci jenom nejlépe), který jde zdá se s formou pomalu nahoru. Jinak je náš tým šedivý průměr. Jankulovski v žádném případě nedosahuje takových výsledků, kterých je schopný, Galásek sice stále platí za spolehlivou instanci, avšak ani kouzelníku Brücknerovi, se těžko povede obrátit v jeho případě tok času. A Jan Koller, ještě před rokem jeden z nejobávanějších útočníků světa se sice po všemožných zraněních opět zvolna rozjíždí, ale je otázkou, jestli to, co stačí na průměrné Monako, bude stačit na mezinárodní scénu. I když je pravda, že reprezentace jeho výkon pozvedla vždy minimálně o jednu třídu výš.

Pro Brücknera je škoda, že ve Skotsku pravidelně nehraje kometa Sionko, který tak řádil v minulých kvalifikačních zápasech. Na druhém kraji zálohy patrně nastoupí mistr světa v neviditelnosti Jaroslav Plašil, který sice chce být všude, ale ve výsledku není nikde. Oživení by možná mohl do týmu přinést Kulič, jestli na něho tedy nepadla po exhibici Jablonce na Letné deka.

Ani Němci však nehlásí ideální stav. Trenér Löw bude horko těžko dávat dohromady útok, protože mu chybí Klose, Gomez a Neuville. Postrádat bude i medailistu z MS Borowskiho a Fritze. Ani forma lídra týmu Ballacka není nějak skvělá, takže by se logicky mohl spolehnout na Bastiana Schweinsteigera, jenže pokud o Ballackovi lze říci, že je z formy, tak "Schweiny" úplně zapomněl hrát fotbal. Jeho počínání je v Bayernu doslova tragické. Přesto není radno Němce podceňovat, přeci jenom v uších zní věta Angličana Linekera o tom, kdo vždycky vyhraje, pokud hrajete s Němci...

Možnou nevýhodou bude, že utkání se bude hrát pouze před devíti tisíci fanoušky. Tři tisíce lístků jde totiž do Německa a dalších šest tisíc si mezi sebe rozdělí papaláši na svazu a obchodní partneři ČMFS. Čímž vlastně svaz vydal prohlášení: "Fotbalový fando, trhni si nohou a spoléhej na štěstí v loterii, třeba se na tebe usměje...".


Pátek

Brankáře Olivera Kahna a stopera Lucia čeká nejspíš pěkná polízanice před disciplinární komisí UEFA. Po odvetném utkání Ligy mistrů byli tito dva hráči Bayernu vybráni pro dopingovou zkoušku. Nejde ani tak o to, že by v jejich těle byly nalezeny stopy nějaké ze zakázaných látek. Fotbalisté se totiž podle vyjádření Evropské fotbalové asociace chovali při inkriminovaném aktu velmi nevhodně a nevkusně. O co šlo, však nikdo bohužel neřekl. Proto se lze jen domnívat, jestli si chlapci "čůrali" do skleniček navzájem, nebo jestli šlo o něco úplně jiného.

Možná se však nabízí i jiné vysvětlení. Sportovci si dávají často u dopingových komisařů pivo, které vyvolává v častých případech akutní potřebu navštívit toaletu. Jestli však oba hráči Bayernu byli pořádně vypoceni, mohli do sebe těch plechovek Heinekenu (co také jiného, když šlo o Ligu mistrů, navíc Bayern postoupil, což je důvod dát si o tři piva víc) nalili více než snesli a v alkoholovém opojení se třeba dopustili něčeho, za co by je takový Gut Jarkovský asi nechválil.

Zasedání komise je naplánováno na 22. březen, takže doufejme, že potom někdo vynese ven, co že se za zdmi Allianz arény vlastně přihodilo. Nebo si možná můžeme vsadit na to, jestli to deník Bild do té doby vypátrá.


Sobota

Sobota je dnem, kdy pracující člověk zpravidla vyhodí večer nohy na stůl, zapne televizi, načne nějaké to dobré vínko, nasype do misky nějaké ty pochutiny, zakrojí nůž do Uherského salámu... Proto dnes výjimečně přináším speciální sobotní menu s názvem fotbalisté a jejich nejkrásnější partnerky. Vybral jsem podle mého názoru pět nejhezčích a vy s můžete v anketě vyjádřit, která z nich dostane zlatou medaili Eurofotbalu. Pochopitelně si k hodnocení můžete také otevřít tu lahvinku...

Helen Svedin
Manželka Luise Figa, se kterým se seznámila v roce 1996. Svatba se konala o pět let později a určitě není nezajímavé, že narozdíl od takového Davida Beckhama nebyla v médiích (oficiálně) prezentována žádná fotka z jejich svatby. Pár si to totiž jednoduše nepřál. A kdo by si chtěl zkusit uhodnout, jakou profesi tato sličná Švédka vykonávala, tak asi trefí na první pokus. Ano, byla to modelka. Za poznámku jistě stojí i to, že je matkou tří dětí. No řekli byste to do ní? Určitě musí být u Figů doma veselo, protože když Louis spustí portugalsky, Helen švédsky... Tak nějak si lze představovat babylonské zmatení jazyků.

Cheryl Tweedy
Partnerka Ashley Colea je zpěvačka britské dívčí kapely Girls Aloud. Pokud byste ale chtěli takovouto krasavici domů, je třeba podotknout, že by notně zatížila vaše konto. Loni svým rozhazováním naštvala i Colea, který se neudržel a na veřejnosti ji "sjel" jak malou holku, že si neváží peněz. Potom ji vzal za loket, posadil do auta a milá Cheryl mohla obchodnímu domu za hvízdání pneumatik jenom zamávat. Kdyby jste ji ale chtěli pozvat na večeři, tak byste měli vědět, že má ráda čínu ale pozvat ji na něco s olivami, nebo namazat jí ráno chleba arašídovým máslem radši nezkoušejte. A jestli byste si ji chtěli vzít za manželku, potřebovali byste velkou vanu, Cheryl totiž moc ráda lenoší...

Sylvie Meis
To je manželka nizozemského záložníka Rafaela van der Vaarta hrajícího za Hamburk. Pochopitelně pracovala jak jinak, než jako modelka, ale díru do světa udělala i tím, že moderovala pro hudební stanici MTV. 10. června 2005 si před televizními kamerami řekli s Rafaelem své ano. Téměř po roce se jim narodil syn, který se jmenuje Damien Rafael. Patří mezi vyhlášené fotbalové krasavice. Vždy, když se někde vyhlašuje nejhezčí partnerka fotbalisty, Sylvie Meis tam jen málokdy chybí.

Alena Šeredová
Do pořadí je třeba určitě zahrnout i tuto zástupkyni České republiky, která je partnerkou italského brankáře Gianluigiho Buffona. Původně plánovala stát se letuškou, ale kariéra modelky byla lákavější. V Itálii na ní fotbalisté doslova stáli frontu. Neuspěli ani bratři Inzaghiové, ani kanonýr Vieri, u modelky to na plné čáře vyhrál populární "Gigi". Italský dres Aleně sluší. No ostatně on by jí slušel i pytel od brambor...

Abigail Clancy
Těžko byste asi uhodli, čí je toto partnerka. Její přítel není žádný vyhlášený krasavec typu Cristiana Ronalda. Je to milá liverpoolského čahouna Petera Crouche. Sice vypadá na první pohled jako andílek, ale nenechte se zmást, je to pěkné číslo. Crouch ji dokonce poslal domů z loňského světového šampionátu. Po jednom z vítězných zápasů se lehce společensky unavila (pochopitelně na Crouchovu počest), ale horší bylo, že se médiích vynořily jedny starší fotky, jak si v mládí dopřává bílého prášku, který nápadně připomínal kokain. Crouch se s ní nijak nemazal a neuspokojilo ho ani vysvětlení, že je to pouhý hřích mládí a že už bude sekat dobrotu. Kráska musela vzít kufry a nabrat směr Anglie. Nejspíš si to také pěkně rozlila u paní Crouchové, která teď bude Abigail těžko zvát v neděli odpoledne na koláč..

Která z nich je vaší vítězkou?
  Helen Svedin
  Cheryl Tweedy
  Sylvie Meis
  Alena Šeredová
  Abigail Clancy


Neděle

Romário se přiblížil na dostřel magické, pro normálního smrtelníka těžko představitelné gólové hranici. Do mety tisíce gólů mu chybí už je dva zásahy. Což pro jedenačtyřicetiletého Brazilce je to samé, jako když si my ráno čistíme zuby. Tisíc gólů před Romáriem překonal pouze jeho krajan Pelé, jinak se k tomuto číslo nikdo ani nepřiblížil.

Diskuze však vyvolává to, že si Romário statistiky vede sám a zapisuje si tam branky, kterých dosáhl v neoficiálních přátelských exhibičních utkáních a možná se tam zatoulala i nějaká ta branka z mládežnických kategorií.

Nic to však nemění na tom, že Romário je pan střelec, o kterém se jednou v Brazílii budou vyprávět pohádky, stejně jako o Pelém...


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ak sa autor nenahnevá :

pondelok : túto aféru všetci dementovali, slovenské médiá to zisťovali priamo na mieste a okrem bulvárnych médií, dokonca myslím iba jedného túto informáciu nik nespomínal. Poprel to samozrejme aj Lérant a jeho spoluhráči, dokonca Lérant tvrdí, že ho ten novinársky výmysel dokonale vytočil.

no a nedeľa : 1 000 gólov sa v histórii podarilo streliť doteraz 5 futbalistom : Pelé, Binder, Muller, Bican a ešte jeden Brazilec, ktorého meno si ani za svet nemôžem spomenúť.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, v pohodě

Pondělí - informace se u nás vyloupla i v seriózních médiích. Například Deník, eFotbal, tuším, že i iDNES... No a navíc jsem tam napsal, jestli se to vše odehrálo tak, jak říkají polská média...Takže rozhodně netvrdim, že se to všechno semlelo takhle. Navíc je to deník a informace ke mně přišla v pondělí.

Neděle

Myslíš Artura Friedenreicha 1329 branenk? Já nevim, nechci se hádat, ale vím pouze o třech, který tu hranici překonali. Pravě Friedrich, Binder a Pelé. Je moje chyba, že jsem to do článku nějak nenapsal, ale já sem to bral z pohledu moderního fotbalu. Ten pro mě začíná po 2. WW, takže když Binder aktivně hrál do roku 1950, tak se mi tam nevejde a Friedrich někdy do dvacátejch let. Ale zmínit sem je moh, to máš pravdu...

Jinak dík za konstruktivní kritiku

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš zač.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ja sa nechcem hádať, veď o nič nejde, ale zrovna v súvislosti s Romariom som čítal ten zoznam, no a bol tam okrem tých troch aj Gerd Muller a Pepi Bican. Aj keď hlavne u Bicana to niektorí rátajú a niektorí nie.

Reagovat
HOST*alegre

Josef Bican tam samozřejmě patří! Ty góly za něj nikdo nedával! Nebo snad vadí to, že byl slávista a vídeňský Čech? A ještě k názoru, že před rokem 1950 se nejednalo o fotbal: ať se na mne autor zlobí nebo ne, tak to co v diskuzi napsal je parádní ptákovina. A to tedy neexistuje rozdíl ve fotbalové technice, taktice, atd., od roku 1950? Jedná se o ten samý fotbal? Nebo snad neplatí tituly před rokem 1950? Starty za reprezentaci? A jinak: 2. světová válka (SV - se to píše česky, ne WW!) skončila oficiálně 8. května 1945. Takže napsat, že: ...moderního fotbalu. Ten pro mě začíná po 2. WW, takže když Binder aktivně hrál do roku 1950, je taky "mimo mísu". Jinak je ten článek zajímavý stylem psaní, trošku styl "bulvár", ale on ten život nemusí být pořád jen plný seriózně se tvářících úvah a nudných čísel, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Pochopitelně, že mi vadí, že to nebyl hráč Sparty Ne, byl to určitě perfektní fotbalista a smekám před jeho výkony, ale v žádné oficiální statistice jsem nenašel, že by dal přes 1000 gólů. Budu jenom rád, když mi sem hodíš nějakej link...

No jinak kdy skončila 2. (jak chceš ty - jestli tě až zas tak tolik pohoršuje world war) SV vím moc dobře, to mi připomínat nemusíš. V týhle oblasti jsem vzdělanej dostatečně (teda myslim, i když pořád je co zlepšovat)

Asi jsi mě ale špatně pochopil, nehodlám tvořit novou knihu s názvem :"Dějiny fotbalu"... Celej deník je prostě jen můj názor, se kterým čtenář může a nemusí souhlasit (a to mám na jednu stranu radost). Takže teda to, že dějiny moderního fotbalu pro mě začínaj po Druhý světový válce neber jako nějaký dogma, toť jen můj názor. A že se moc nechci rejpat v letech předešlejch taky znamená, že až tak hluboko moje fotbalový znalosti nespadaj, to je pro mě moc tenkej led. Určitě tím ale nechci snižovat výkony jednotlivejch hráčů. I když 1000 gĺů v roce 1922 a v roce 2007 je přece jenom trochu o něčem jinym...

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevim, je teda fakt, že sem hledáním těhle statistik neztratil moc času (a asi to napravim, když vidim ty vášně ), ale je fakt, že sou takový diskutabilní. No ono 1000 gólů je už pěknej počet a sem tam se nějaká ta trefa může zatoulat, někdy přidat...

Reagovat
smazaný uživatel

A zachvíli se k nim přidá Romário.

Reagovat
HOST*john

Pro odlehceni super clanek, navic s tim Plockem to autor vysvetlit. A skutecne se tyto informace objevily i v serioznich mediich. Jen ten Denik mezi ne nepatri. Bohudik...:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel som seriózne poľské médiá, z ktorých by to potom prebrali ostatné.

Reagovat
HOST*

Nespravedlný docela bych řekl... Že Alenka a Clany jsou celé oblečené a jsou znevýhodněné...Hlavně Alenka si zasloužila lepší fotku... ale jinak supr nápad...

Reagovat
smazaný uživatel

Popravdě? Abygail jsem v plavkách nikde nenašel a myslim, že Alenu znáte v lehčím oděvu už nazpaměť

Reagovat
HOST*-Kopy-

JJ

Reagovat
HOST*

Jo Figo se uměl narodit

Reagovat
HOST*Tavo

Helen je z nich asi fakt nejlepší, hlasoval jsem pro ní. Ale doporučuju na netu najít její fotky, ještě jako brunety, to je teprve nářez.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem pro ni hlasoval. Takový kus si snad ani te všivák nezaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

Mojí favoritkou je "Crouchovka".

Reagovat
HOST*Tavo

"Crouchovka" je sexy, ale Helen je krásná.

Reagovat
HOST*Tavo

"Crouchovka" je sexy, ale Helen je krásná.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky hlasoval pro Abigail... Nasadil sem ji jako černýho koně, ale zdá se, že zklamala

Reagovat
HOST*Tavo

Kráska a zvíře. On je bezcharakterní ostuda klubového fotbalu a ona je překrásný švédský zázrak.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak asi vypadá po ránu,nenalíčená ...

Reagovat
smazaný uživatel

To chlape nikoho nezajímá.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jsem výjimka,raději přírodní krásu

Reagovat
HOST*Tavo

Je ze Švédska, tam mají přírodní kosmetiku...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele