CO TÝDEN DAL (3)

10.12.2004, 18:59
Aktuality
"Páni jak ten čas letí, ještě včera bylo 30 ve stínu...", a dnes je znovu pátek a spolu s ním náš třetí "Týden..." O čem bude? O Poháru UEFA, představí se "Furia roja" a také Real a zbytek Španělska, o tom, jak Ibrahimovič zachránil Juve, o jednom Piturcovi, o velkém - malém fotbalistovi, o anketě World soccer a pak trochu hrátek s čísly v LM. Vstupte, jsme tu jen a jen pro vás...


Pátek: Pohár UEFA má, skoro, jasno...



Nová koncepce této soutěže se líbí. Dokazuje to nejen návštěvnost na jednotlivých stadiónech, ale také kvalita většiny zápasů. A jak vypadá situace ve skupinách před dnem D? V Áčku postupují Feyenoord (7) a Schalke (7), o třetí místo bude boj, nejvíce šancí má FC Basilej (4), ale hraje s Feyenoordem, čtvrtí Hearts (3) hrají s posledním Ferencvarosem (1). V Béčku má jistotu Steaua Bukurešť (6), Bilbau (6) chybí krůček, ale na záda dýchají Besiktas (4), Standard (4) a Parma (3). Céčko posílá do dalšího kola Dněpropetrovsk (9), doprovodí ho asi Zaragoza (6), chybí jí bod. Hraje s Club Bruggy (4), Austria Vídeň (4) s Utrechtem, který už je z "kola" venku. Déčko hlásí Newcastle United (9), Sporting Lisabon (6) ho doprovodí na 99%, Sochaux (6) hraje doma s Panionisem a stačí mu neprohrát. Dinamo Tbilisi je mimo hru. Éčko a jistota pro Middlesbrough, Partizan a Villarreal. Černý Petr zůstal Laziu a řeckému Egaleu. Skupina "F" a Alkmaar (9) jako postupující. Glasgow Rangers (6) hraje s Auxerre (4), Grazer AK (4) zase s postupujícími Nizozemci. Počítejte... Skupina "G": Postupuje Benfica, Stuttgartu stačí bod s Dinamem Záhřeb, Heerenveen hraje s vyřazeným Beverenem, Heerenveen potřebuje bod, když Záhřeb prohraje... A konečně "H" a Sevilla společně s Lille, již vyřazené AEK Athény se pokusí v Německu znepříjemnit život druholigové Alemanii Aaachen. Ta musí vyhrát, jinak se bude radovat Zenit Petrohrad.

A tak před posledním kolem, 15. a 16. prosince, známe 20 jmen. K té postupující dvanáctce si totiž musíme připsat z LM "sestupující" osmičku. Olympiakos Pireus, Dynamo Kyjev, Ajax Amsterdam, Fenerbahce, Panathinaikos, Šachťor Doněck, Valencia a CSKA Moskva.


Sobota: AC Milán boduje, Ibrahimovič zachraňuje...



Milánští boj o titul nevzdávají, a proč taky, po sobotním vítězství se dotáhli na vedoucí Juventus na jeden bod! A tím celek z Turína před nedělním zápasem s Laziem pěkně znervóznili! A bylo to znát i na hřišti. V 11. minutě dal Goran Pandev vedoucí branku Lazia, po krásné individuální akci. Až těsně před přestávkou se podařilo vyrovnat Rubénu Oliveirovi, který se odpoutal od obránce a hlavou nedal Matteu Serenimu šanci. Radost z gólu byla obrovská, přes jasně mluvící pravidla, se projevila latinská krev a střelec branky si s dresem nad hlavou doběhl pro žlutou kartu. Do 75. minuty se příznivci AC Milán mohli radovat ze snížení náskoku. Ale pak byla radost jen a jen pro turínské. Zlatan Ibrahimovič dostal pas od Oliviera Kapa a rozhodl o zisku tří bodů. Ale i on si vykoledoval žlutou! Latinskou krev sice nemá, ale ta horká jižanská mu v ledovém švédském království ještě nestačila vychladnout, a tak dres putoval nad hlavou a hurááá!

Juve má před třetím Udinese náskok deseti bodů. To vyhrálo minimálním rozdílem nad Sienou díky brance Antonia Di Nataleho z 16. minuty. Daří se i Cagliari, čtvrtému celku tabulky, jeho výhru zajistil Gianfranco Zola, který dal dva góly, první ve 33. minutě z trestného kopu a druhý o šest minut později z penalty. Antonio Lagella zvýšil do přestávky na 3:0. Chievo se ale vzdát nechtělo a Sergio Pellissier a Amauri snížili postupně na 1:3 a 2:4, když druhou branku sezóny dal za Cagliari Nelson Abeijon. Na pátém místě je další překvapení, Palermo, které porazilo Atalantu Bergamo, branku dal ve 44. minutě Franco Brienza. Atalanta mohla vyrovnat, ale penaltu neproměnil Antonin Bernardini. Chytil mu ji Matteo Guardalben. Naopak pevné nervy měl Francesco Totti a v 84. minutě vyrovnal na 1:1 v utkání AS Řím - Sampdoria. Pro Tottiho to znamenalo zápis číslo 106 do tabulky střelců v Serii A a vyrovnání hranice, kterou dosáhl legendární fotbalista římského klubu Roberto Pruzzi. Biago Pagano dostal Sampdorii do vedení, v nastavení pak Francesco Flachi nastřelil břevno. V Itálii se ještě budou dít věci, Inter je daleko od titulu, ale neporazitelnost drží pevně v rukou a vědět o sobě dal pětigólovým přídělem Messině...


Neděle: Real zatím není královský...



Výraz ve tváři vystihuje obraz hry Realu Madrid. Utrpení... Plichta ve Villarrealu byla darem snad z nebes. Změny, sloužící k odpočinku některých hráčů základního kádru před zápasem s Římem, znamenaly frašku, a jak se později ukázalo, před další fraškou! Iker Casillas zachránil co se jen dalo, domácí zahazovali šance, které jim připravoval Juan Román Riquelme. Ztráta na vedoucí Barcelonu je devět bodů. Někdo namítne, že stačí třikrát vyhrát a Barcelona stejný počet zápasů prohrát. Ale vyhraje Real tři utkání za sebou? Porazí někdo třikrát rozjetou Barcelonu? Zatím je pohled na oba favority ligy velice rozdílný. Na jedné straně lehkost a radost ze hry, na straně druhé upracovanost a utrpení. Barca je letos o třídu lepší než ostatní soupeři. Vydrží jí to po celou sezónu? Real je o několik tříd horší než se od tohoto celku očekávalo. Vydrží mu to po celou sezónu?!


Pondělí: "Marea roja" ze Španělska...



Jména Kike a Marcelo vám asi nic neříkají. Ale věřte, že ve Španělsku je povýšili do hodnosti národních hrdinů. Jejich branky totiž znamenaly výhru ve finále futsalového mistrovství světa a obhájení titulu z roku 2000 získaného v Guatemale. Na Itálii zbylo stříbro, když jediný jejich gól dal v závěru utkání Sandro Zanetti, ale na vyrovnání bylo pozdě. Brazílie se po vítězství 7:4 nad Argentinou těší "jen" z bronzu. Nejlepším střelcem se stal "kanárek" Falcão, autor 13 branek, v boji o 3. místo zaznamenal hattrick. Vyprodané haly, nadšené publikum, radost ze hry, to vše provázelo souboje na tomto šampionátu hraném v Taiwanu. Naši postoupili ze skupiny, ale pak nestačili na minulé a budoucí mistry světa. Gratulujeme a "...en hora buena, Espaňa!"


Úterý: Malý postavou, velký srdcem...

7. prosince 1943 se narodil František Veselý. Prostřední. Po tátovi, přezdívaném "kachna", dostal jméno Franta, které dal později také svému synovi. Čas ukázal, že na svět v onom válečném roce přišel jeden ze tří nejslavnějších Slávistů. Plánička - Bican - Veselý.

Do Slavie se hlásil jako desetiletý v roce 1954 a, s krátkou přestávkou vojenské služby v Dukle Praha, jí zůstal věrný do roku 1980! Rychlost, krátká klička, na pravém křídle k neudržení. V reprezentačním dresu se poprvé představil v roce 1965 při kvalifikaci s Rumunskem (3:1), během dalších jedenácti let v něm prožil mnoho radosti, ale také smutku. 3. prosince 1969 se na neutrální půdě ve francouzském Marseille hrálo rozhodující utkání o postup na MS 1970. Soupeřem bylo Maďarsko a existovat v té době sázkové kanceláře tak jak je známe dnes, byl by kurz na naše asi tak 15:1 a na Maďary snad 0,95:1. Favorit jako hrom. První branku dal Andrej Kvašňák z penalty, kterou rozhodčí nařídil za faul na Frantu Veselého. A když dal Fanda v druhé půli gól nevídanou bombu do šibenice, soupeř se položil. Naši vyhráli 4:1 a jeli do Mexika.

Mančaft jsme měli vynikající, snad ještě lepší, než o 6 roků později v Jugoslávii. Ale nedostatečná aklimatizace, vysoká nadmořská výška, vlhkost vzduchu a teploty kolem 40 stupňů se na nás podepsaly. Brazílie (1:4), Rumunsko (1:2) a Anglie (0:1)... Vrcholu se v reprezentaci František Veselý přeci jen dočkal. ME 1976, Bělehrad, Jugoslávie. Žolíkem Václava Ježka se v nastavení utkání s Nizozemskem stává právě tento Slávista. Prší, trávník je jak houba. Veselý uniká po pravém křídle, posílá dlouhý, ale hlavně přesný centr na Zdeňka Nehodu a ten skóruje. Vedeme 2:1! Nizozemci dávají vše do útoku a zapomínají na Veselého. Ten se potuluje okolo půlící čáry a tam dostává pas od obrany. Na jeho téměř pětapadesáti metrové sólo se Nizozemci dívají z povzdálí. Gól, 3:1, jsme ve finále. Také tam dostal příležitost v prodloužení a jeho kličky, perfektní vedení a držení míče přiváděly Němce do zoufalství.

Až v roce 1980, ve svých 37 letech, dostává od Slavie a tehdejšího ÚV ČSTV povolení k odchodu do zahraničí... Stařec? Ale kdepak! Hraje za Rapid Vídeň a je platným hráčem! Až do svých padesáti let válí jako profesionální fotbalista v nižších soutěžích v Rakousku. A v sedmapadesáti hraje I.B třídu za Sokol Pěnčín! Sir Stanley Matthews bledne závistí...

A jen jedno jediné závěrem: Víte, proč se Slavia dostala do tak obrovské krize, v jaké je dnes? Protože si nikdy nevážila takových Slávistů jakým byl, je a bude Franta Veselý! Hodně zdraví Františku...


Středa: Rumunsko povolalo Piturcu...



Náš soupeř v boji o postup na MS 2006, Rumunsko, změnilo trenéra. Anghel Iordanscu se poroučel po remíze s Arménií 1:1. Víctor Piturca prý může pracovat v klidu, postup do Německa je vítán, ale nic se neděje ani v případě vyřazení, hlavním cílem je úspěch na EURO 2008. Historie se opakuje, protože Piturca nahradil Yordanesca již v roce 1998, později trénoval mužstvo do 21 let a Áčko vedl v kvalifikaci na EURO 2000 jako neporažený celek. Odvolán byl v listopadu 1999 po neshodách s hráči, které vedla trojice Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu a Dan Petrescu. Klubem jeho srdce je Steaua Bukurešť za kterou sehrál 301 utkání a dal 165 branek. Reprezentoval ve 13 zápasech a v dresu Rumunska vsítil 6 gólů. Uvidíme, co na nás vymyslí!


Čtvrtek: World Soccer má jasno...



Pro tento světově proslulý fotbalový časopis je Ronaldinho nejlepším fotbalistou světa roku 2004. Rozhodli o tom čtenáři, kteří mu odevzdali 28,6% hlasů. Na druhém místě skončil Thierry Henry (22,2%), třetí se umístil Andrij Ševčenko. Mezi trenéry vyhrál José Mourinho (35,5%), daleko před dvojicí Otto Rehhagel a Arsene Wenger. Řecko pak v pomyslném souboji porazilo Arsenal, získalo 21,1% hlasů a stalo se týmem roku. A jen tak na okraj: víte, kdo vyhrál v roce 2003? Pavel Nedvěd, správně! A víte, co vyhrál o pár dnů později? Bude se historie opakovat?


A pár čísel z LM závěrem: Anglie má mezi šestnácti nejlepšími všechny 4 zástupce. Dohromady získali 44 bodů, což dává průměr 11 na jednoho. Itálii sice zradil AS Řím, ale Inter, AC a Juve se dostali na průměr 12 bodů! Tedy i s tím bodíkem "římským"... Lépe než Anglie, v průměru získaných bodů, je na tom i Německo. 11,33 a všichni tři v osmifinále. Španělsko má 2 zástupce, právě tak, jako Francie, po jednom "dodali" Nizozemsko a Portugalsko. Nejvíce bodů získal Juventus (16), nejméně Anderlecht (0). Remízovým králem je Arsenal, povedlo se mu to čtyřikrát. Králem střelců je Lyon, dal 17 branek, z toho 7 Spartě... Nejlepší obranou se pyšní Juventus, dostal jen jeden gól! Naopak nejhorší jsou Deportivo La Coruňa, v 6 zápasech branku nedalo!!, Anderlecht jich zase 17 dostal! Celkem padlo 251 branek, a to dává průměr 2,61 na jedno utkání. Nejvíce gólů padlo ve skupině D (43), zásluhu na tom má také Sparta, která jich dostala 13, stejně jako Fenerbahce. Dovolenou si vzali střelci ve skupinách H (22) a zejména A (21), kde byl právě SuperDepor se svou nulovou bilancí!

A dost! Za týden na shledanou!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*Kasparov

Skvělý článek

Reagovat
sansiro

Reagovat
antimadrista

Jo jo, Ronaldinho je nejlepší.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele