CO SE STALO S LEVERKUSENEM?

25.05.2003, 21:23
Aktuality
Každý z vás si jistě vzpomene na loňskou spanilou jízdu Bayeru Leverkusen, která skončila až ve finálovém utkání Ligy mistrů proti nepřemožitelnému Realu Madrid. Na cestě do finále vyřadil německý tým třeba i veleslavný Manchester United...

V Bundeslize to dlouho vypadalo, že šéf klubu Reiner Calmund a jeho podřízení budou dokonce v BayAreně slavit titul pro mistra Německa. Nestalo se, v posledních kolech se před tým vedený trenérem Klausem Toppmöllerem prodrala Borussia Dortmund a titul se slavil ve Vestfálsku. Poslední šanci vyhrát alespoň jednu trofej měl Leverkusen ve finále domácího poháru, ale ve finále neuspěl proti týmu Schalke 04. Bayeru se tak začalo přezdívat Neverkusen, a to i přesto, že sezóna 2001/2002 byla suverénně nejúspěšnější v jeho historii.

V této sezóně však přišel obrat o 180 stupňů. V Bundeslize se Bayer zachránil až v posledním kole jednogólovou výhrou v Norimberku , v Lize mistrů horko těžko postoupil ze základní skupiny do osmifinálové, kde neuhrál ani bod a ze soutěže byl vyřazen. V domácím poháru vypadl po prohře na hřišti Bayernu Mnichov.

Příčin této neuvěřitelné změny je víc. Vždy, když se dlouhodobě daří nějakému menšímu klubu, ti větší pošilhávají po jeho oporách. A tak již v loňské zimě podepsal Michael Ballack smlouvu s Bayernem Mnichov, jehož hráčem se stal po skončení sezóny. Aby mu nebylo smutno, koupilo vedení bavorského velkoklubu i jeho brazilského spoluhráče Zé Roberta. Bayer sice sháněl náhrady za své hvězdy, ale Jan Šimák nenaplnil očekávání a druhým Ballackem se nestal. Též úderná levá strana po odchodu Zé Roberta hodně utrpěla, bulharský manekýn Dimitar Berbatov je kritizován za to, že ke vstřelení jednoho gólu potřebuje minimálně tři stoprocentní šance. Přitom právě efektivita zdobila Zé Roberta v sezóně předešlé.

Bayer se sice letos dostával do šancí, předváděl atraktivní útočný fotbal, ale ve finální fázi scházel větší klid a občas i štěstí. Vedení Bayeru asi počítalo, že ofenzívu potáhnou Jan Šimák, turecký záložník Yildiray Bastürk, a německý reprezentant Olliver Neuville. Šimák se však více zviditelnil svými průšvihy než výkony a na začátku jara mu dokonce hrozilo vyřazení z kádru A týmu. Bastürk a Neuville se celou sezónu trápí a hledají svou optimální formu z loňského roku. Opora zadních řad a mistr světa Lucio se v průběhu sezóny zranil a zpět naskočil až ke konci jara. Místo bývalých opor naskakovali do špatně rozjetého vlaku mladí talenti, ale ti v rozhodujících chvílích kvůli nedostatku zkušeností a klidu propadli.

Navíc byl v průběhu sezóny odvolán trenér Toppmöller, místo něj byl povýšen jeho asistent Thomas Hörster a ten u hráčů prý neměl příliš respektu. Vedení klubu ho stihlo odvolat ještě před koncem sezóny a na jeho místo angažovalo věhlasného Klause Augenthalera. I díky němu Leverkusen porazil již sestupující Norimberk na jeho hřišti 1:0 a definitivně se zachránil.

Reiner Calmund již shání posily pro příští sezónu. Jednou z nich by mohl být i David Jarolím z Norimberka, o kterého se Calmund již delší dobu zajímá. Každopádně už Leverkusen nechce prodat ani jednu ze svých opor a naopak přetáhnout hvězdu jiného týmu do krásné BayAreny. Vypadá to, že se Bayer poučil a znovu stoupá vzhůru. Uvidíme příští rok.

Autor: Jan Váňa

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*Olliver Neuville

Ještě nepatříme do starého železa a příští sezonu všem ukážeme!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele