Co s Parkem princů? Radnice nechce o jeho prodeji slyšet, PSG zastavilo plány na renovaci

06.02., 17:00
Aktuality
Park princů (© AFP)

Jasným stanoviskem po úterním jednání pařížské městské rady vedené starostkou Anne Hidalgovou se v základech otřásl osud ikonického stadionu Parc des Princes. Vedení města totiž zopakovalo svůj postoj, že stadion je nedílnou součástí kulturního dědictví, a jednoznačně odmítlo návrh Paris Saint-Germain na jeho odkoupení.

Rozhodnutí je přitom jen pokračováním dlouholetého sporu mezi těmito dvěma stranami. Kauza dosáhla zlomového bodu v lednu 2023, kdy starostka Hidalgová oznámil, že Parc des Princes nebude prodán. Městská rada její rozhodnutí podpořila, avšak zdůraznila potřebu modernizace stadionu, která by uspokojila všechny zúčastněné strany, aniž by došlo k převodu vlastnictví.

Konflikt původně vznikl kvůli ambicióznímu projektu PSG na rozšíření stánku, jehož cílem je zvýšit kapacitu stadionu z přibližně 48 tisíc na 60 tisíc míst. Klub tuto renovaci podmínil odkupem stadionu, po rozhodnutí proto její přípravy zastavil. Náměstek pro sport Pierre Rabadan tehdy uvedl, že město bylo otevřené tomu, aby PSG zůstalo na Parc des Princes, ale ne za cenu toho, že se vzdá významného kusu pařížského dědictví.

Patová situace vyvolává obavy z možného odchodu klubu z jeho historického domova. Starosta 16. pařížského obvodu Jérémy Redler varoval před vážným rizikem odchodu PSG, po němž by město čelilo finanční zátěži spojené s údržbou prázdného stadionu. Na začátku ledna 2024 tak vyzvali místostarostové Emmanuel Grégoire a Pierre Rabadan obě strany k obnovení dialogu a jako kompromisní řešení nabídli klubu záruku dlouhodobého pronájmu. Jejich návrh ale zatím vyslyšen nebyl.

Autor: Vladislav Frk / lequipe.fr

Komentáře (5)

Přidat komentář
alias

At se PSG vybodne na radnici a postaví si konečně pořádný nový stadion. Parc des Princes je beztak hnusný, ta vzdálenost tribun za brankami je šílená...kapacita naprosto nedostatečná. PSG by měl mýt stadion min. pro 70.000,- a to jim nefandím.

Reagovat
smazaný uživatel

Mohli by jít hrát na Stade de France.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Sigma Olomouc

To si ten stadion nezaslouží

Reagovat
SunFells

PSG to leave its Parc des Princes stadium, says president Nasser Al-Khelaïfi.

To je šílenost. Na ty radní by měl jít lid s vidlema, protože skončí tak, že budou platit za většinu času

prázdný stadion, který jen bude zabírat místo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele