ČISTÝ NENÍ ANI ITALSKÝ FOTBAL

25.08.2004, 18:15
Aktuality
Ovlivnňování a manipulování ligových zápasů není pouze českou a portugalskou "specialitou". Na vlastní kůži se o tom přesvědčilo několik hráčů, trenérů a představitelů klubů z první a druhé nejvyšší soutěže na Apeninském poloostrově, nad nimiž ve středu vyřkla ortel Italská fotbalová asociace. Bez postihu pak nezůstaly ani samotné kluby, i když sankce mohly být daleko tvrdší…

Modena loni po krátkém působení v Serii A opět spadla do druhé ligy a návrat do nejvyšší soutěže se jí dneškem trochu zkomplikoval. Nebyla sice přeřazena až do třetí ligy, což jí původně také hrozilo, ale svou cestu za postupem začne s podobným trestem, jako Slovácko, tedy bodovou ztrátou. Na jejím kontě ale nebude -12, nýbrž "pouze" -5.

Povinně si bude muset od fotbalu odpočinout obránce Sampdorie Stefano Bettarini. Jednonásobný italský reprezentant, který oblékl národní dres své země v přátelském utkání s českou reprezentací, si nezahraje pět měsíců a bez trestu nevyvázl ani jeho klub. Ten bude muset sáhnout do pokladny pro 15 tisíc eur.

Do celého skandálu byla namočena Siena. Loňský nováček podával sympatické výkony, za nimiž však byly i intriky. Zákaz činnosti na pět měsíců dostal její bývalý trenér Giuseppe Papadopoulo a půl roku se na trávníku neobjeví obránce Roberto D´Aversa. Představitelé tohoto klubu Stefano Osti a Nelson Ricci mají poté zákaz jakýchkoliv ligových aktivit po dobu šesti, respektive sedmi měsíců. I tyto sankce jsou však k smíchu vzhledem k té, která Sieně hrozila především – přeřazení do Serie B.

Nejtvrdší tresty však byly vyneseny nad fotbalisty, kteří jsou v současnosti bez zaměstnavatele. Jeden rok neuvidí fanoušci na hrací ploše ex-sienského brankáře Generosa Rossa a v případě bývalého obránce Modeny Antonia Marasca si budou muset počkat ještě déle. Tento zkušený fotbalista totiž dostal stop na tři roky a v jeho 34 letech téměř nikdo nepochybuje, že to znamená konec jeho aktivní kariéry.

Skandálu se nevyhla ani Serie B. Půlroční distanc obdržel Maurizio Caccavale z Pescary a Alfredo Femiano z Coma dostal “zaracha“ o měsíc kratšího.

Všech obvinění z ovlivňování ligových zápasů byli naopak zbaveni útočník Interu Milán Nicola Ventola, jenž loni hájil barvy Sieny, a bývalý trenér Chieva Luigi Del Neri.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*Pierotto

V každé lize je jsou nějaké podvody, ale ne každý svaz to nezistí...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele