CHOVANEC PREZIDENTEM SPARTY

23.01.2006, 14:14
Aktuality
Dnes hodinu před polednem byl Jozef Chovanec jmenován prezidentem fotbalového klubu AC Sparta Praha. Návrat pětačtyřicetileté legendy českého fotbalu na Letnou dnes potvrdil mluvčí klubu Lukáš Přibyl. Nejvyšším představitelem však stále zůstává Daniel Křetínský.

Chovanec se vrací do klubu, v němž strávil většinu hráčské kariéry a kde začal s funkcionářskou i trenérskou dráhou. Faktický šéf klubu Daniel Křetínský byl jmenován předsedou představenstva, dosud klub řídil z funkce viceprezidenta.

Sparťanský srdcař bude mít v náplni práce postarat se o správné fungování klubu po sportovní stránce, dále má za úkol být konstruktivním oponentem exekutivy vedení klubu a zároveň bude s trenérem Grigou a hráči řešit stávající problém kolem výsledků týmu v letošním ročníku Gambrinus ligy.

"Jsem strašně rád, že jsem dostal tu možnost a Sparta mě oslovila. Chci slíbit, že se maximálně zapojím do práce ve Spartě a nezklamu sparťanskou veřejnost," uvedl pětačtyřicetiletý rodák ze Slovenska.

Do nové pozice hlavního skauta byl jmenován Václav Kotal. Sparta, která se pokládá za nejlepší klub střední Evropy, neměla oddělení, které by se věnovalo sledováním perspektivních fotbalistů. Od dnešního dne se má celá situace ohledně nákupu hráčů změnit a v budoucnu by neměly hrozit nepovedené příchody posil do Sparty, jako v její nedávné historii.

Jozef Chovanec se narodil v Dolních Kočkovcích, do Sparty přišel už v osmnácti letech z Púchova. Jméno Chovanec nebylo ve Spartě neznámé, působil tam už Jozefův strýc František. V první lize odehrál Chovanec 382 utkání, ve kterých nastřílel 59 gólů. Konec kariéry (1988-1991) odehrál v nizozemském Eindhovenu, se kterým se dvakrát radoval z titulu.

Jako trenér působil ve Spartě, kterou před deseti lety dokázal z posledního místa v tabulce vytáhnout až k titulu. Tehdy nahradil odvolaného kouče Petrželu. "Tenkrát to byla výjimečná sezóna. Podařilo se nám do hráčů napumpovat sebevědomí."

Začátkem roku 1998 se Chovanec stal trenérem reprezentace, se kterou bez ztráty bodu prošel kvalifikací na ME 2000. Ale neúspěšná kvalifikace na MS o dva roky později znamenala konec u národního celku. Poté Chovanec působil jako manažer a trenér příbramské Marily, minulý ročník trénoval druholigový ruský Krasnodar.

Autor: Patrik Vacek

Komentáře (46)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak Sparta se pokládá za nejlepší klub ve střední Evropě

to si asi zasloužila těmi letošními výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Chovanec slušný...

Reagovat
HOST*Desteros

Výsledky mluví za vše

Reagovat
smazaný uživatel

sem si nemyslel, že sou tak namyšlený... Jinak tenhle příchod jim jen pomůže..to je jasný, můžu jenom doufat, že tak moc zase ne..

Reagovat
Mr.Jindros

Sparta - nejlepší klub střední Evropy. Óóó, jak honosné to zní. Chovance jsem nikdy neměl rád a nikdy ho mít rád nebudu. Myslím ale, že Spartě pomůže - přesně někoho takového potřebujou - srdcaře se vztahem ke klubu.

Reagovat
smazaný uživatel

třeba myslely střední evropu od Plzně po Zlín a od Děčína po Znojmo.. ale to by stejně kecali

Reagovat
HOST*jampadampa

Tak teď už můžeme opravdu mluvit o Spartě jako o nejslavnějším "slovenském" mužstvu...

Reagovat
HOST*alan

To bylo trefné

Reagovat
HOST*Patrik

Jestli umíte dobře počítat tak Slováků je pořád o dost míň než Čechu ve Spartě.Kdyby tam hráli Brazilci tak budete mít taky tak blbý kecy?

(Chovanec má český občanství i když se narodil na Slovensku)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pánové, mluvte. Jsem hrooozně zvědavej, kdo je nejlepší klub ve stř. Evropě?

Já myslím, že Sparta má VŠECHNY důvody pokládat se za právě onen nejlepší klub. Pravidelně vyhrává ligu, PRAVIDELNĚ hraje LM a už dokonce i postoupila do další fáze LM, v zahraničí má kredit a jméno. Takže kterej jinej klub je lepší a v posledních 10ti letech úspěšnější?

Hlavně nepište Petržalku, Rapid Thun, Bazilej nebo nějaký jiný omyly . Napadá mě snad Autrie Vídeň, ale i tu by myslím Sparta trumfla.

Takže, je mi jasný, že vám antisparťanům to je hodně proti srsti, tak to prostě platí. Takže ještě jednou:

Sparta JE nejlepoší klub ve střední Evropě, protože má všechny atributy takového klubu (samozřejmě podle mě)

A ještě: Pepa Chovanec je podle mě správný člověk na správným místě a doufejme, že Spartu pozvedne přesně tak, jak bychom si všichni přáli

Reagovat
smazaný uživatel

Mno, střední Evropa zní sice pěkně, ale to o ničem nevypovídá a nikoho to nezajímá . Jinak Chovanec to pozvedne, má v ruce uzemňovací trumf- "Byls v Rusku? Ne? Tak drž hubu..."

Reagovat
Xavi

Pokud se podíváte do mapy, tak uvidíte, že do stř. Evropy patří mimo jiné třeba Německo! Takže takový Bayern, Shalke, Dortmund ... jsou určitě úspěšnější než Sparta!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já jsem měl ten pocit, že Německo patří do západní Evropy, takže to neberu jako argument . Zkuš nějakej jinej

Reagovat
Xavi

Pocit si měl špatněj. To že tady říkáme Němcům, že jsou ze západu, ještě neznamená, že tam patří. Geograficky patří do střední Evropy. Jinak možná by Spartě mohla konkurovat Steaua Bucurešť ?

Reagovat
HOST*jampadampa

A taky třeba CZ Belehrad. Ti byli tuším jednou dokonce ve finále LM.

Reagovat
smazaný uživatel

A o co vám teda jde? Vypadá to, že mermomocí najít něco proti Spartě! Když chcete řadit Německo do střední Evropy, tak proč tam taháte Bukurešť a Bělehrad? Na fotbalové mapě se považuje za střední Evropu Česko, Polsko, Rakousko, Slovensko a Maďarsko. A pokud už byste chtěli najít nějaký lepší klub než Sparta blíže našich hranic mimo Německa, tak třeba Dynamo Kyjev. Máte teď radost, že i "blízko" nás je klub lepší než Sparta? (I když Ukrajinu už lze težko počítat do střední Evropy)

Reagovat
HOST*ruda

Taky by mohla být za střední evropu považována třeba jenom ČR a SR. Je divné mluvit o Spartě jako o nejlepším ... v době když jsou na tom takhle. Ani loni to za moc v LM nestálo. No spíše mi to připadá, že si někdo léčí své ješitné ego.

Jinak gawerte - Zrovna Bělehrad není daleko od Maďarských hranic. Schválně se podívej.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo si teda léčí své ješitné ego? Nikdo mě nenapadá...

Já tady neprosazuju, že Sparta je nejlepší, nikdo na ni nemá, je to velkoklub apod. Jen se mi nelíbily ty narážky, aby se našlo něco proti Spartě. Bělehrad sice není daleko od maďarských hranic, ale někde ta hranice vést musí. A vždycky jsem slyšel ve fotbale považovat za střední Evropu ty státy, které jsem napsal. Urči si jiná kritéria, podle kterých to posoudíme a klidně přiznám, že jsou podle nich lepší jiné kluby.

A ještě malé upozornění, když někoho oslovuješ, napiš nick bez chyby...

Reagovat
smazaný uživatel

Ješitní a namyšlení my Sparťani jsme , tom žádná

Reagovat
smazaný uživatel

No, keď by som to mal brať podľa nedávnej histórie, tak asi je Sparta najlepšia, možno. Ale podľa súčasnosti? Však Sparta je teraz slabá jak čaj a z minulosti sa vo futbale nežije, takže asi si to precenil.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tady je diskuze o posledních 10 letech a posuzování Sparty z dlouhodobějšího hlediska, protože ten kredit, co si vydobila, se za půl roku získat nedá.

Jestli se chceš bavit o současnosti, asi ti nikdo nebude tvrdit, že Sparta je nejlepší. Ale krize přijde na každého a to, že měla tragický podzim neznamená, že by zapadla do průměru a ztratila své jméno. To se terpve uvidí...

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že gawert to řekl za mě a řekl to úplně perfektně. Jen bych ho chtěl doplnit, že stejně tak, jako si úspěšný kredit z ničeho nevybuduješ za podařenej půlrok, tak stejně úspěšný kredit za zkur.enej půlrok neztratíš. Příkladem je Chelsea a ManU. Chelsea je poslední dvě sezony jasně lepší než ManU, ale nikdo určitě neřadí kredit Chelsea nad ManU , to by tahle situace musela trvat 10 až 15 sezon.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ještě upozornění i pro tebe, když píšeš něčí nick, je vhodné ho napsat správně... Díky. Jinak jsem rád, že tu nehájím sparťanské barvy sám

Reagovat
smazaný uživatel

No, tak sám nie si, lebo Sparte som držal aj ja, ale nas.al ma ten Křetínsky. Vždy boli v Sparte nejakí páni futbalisti, ale po tom, čo pustili Káju tam fakt teraz neni na koho pozerať. Navyše aj keď som Sparte často držal palce, vždy som vedel , že nejakí "kapříci" tam sú. No ale keď hovoríme o posledných rokoch tak ma iný mančaft nenapadá to je fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

jé, pardon

velice se omlouvám, ale věř mi, že já tě tady normálně čtu jako gawerta a až teď jsem si všiml, že jsi vlastně qawert

Takže ještě jednou sorry

Reagovat
smazaný uživatel

Asi papáš málo mrkve

Reagovat
Xavi

Tím svým příspěvkem jsem nechtěl mermomocí najít něco na Spartu, jen jsem chtěl vytvořit diskusi. Otazníkem za Steaou jsem jednak chtěl naznačit, že nevím, kdo by byl lepší a jednak, že s určitostí nevím, jestli mám Rumunsko považovat za střední nebo jížní Evropu? Německo podle mě do střední Evropy patří a Ukrajna patří do Evropy východní.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže to ukončme tak, že Sparta je v posledním období (cca 10 - 15 let) nejlepší klub v zeměpisné oblasti od baltu po balkán a od německa po ukrajinu, ne?

Reagovat
Xavi

No když si to takhle vyčlenil. Tak to jo.

Reagovat
HOST*jampadampa

V té oblasti, kterou jsi vymezil mají za to období deseti let nejlepší výsledky. To se asi nedá popřít. Paradoxem je, že nejlepších výsledků jste dosáhli pod "sparťany nenavíděným" Hřebíkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Já věděl, že vás ukecám

A o tom Hřebíkovi je to bohužel pravda. Ale jinak je to u mě ukecanej dement, kterej trénovat neumí. Ale teoretik je to skvělej, o tom žádná

Reagovat
smazaný uživatel

Pod Hřebíkem jsme dosáhli nejlepšího výsledku v LM, ale to byl jen jeden půlrok. Sice jsme přejeli papírově silnější soupeře a udělali si skvělé jméno, ale co dokázal Hřebík se Spartou v lize? Po 5 letech jsme nezískali titul. Stěžoval si na odchod Labanta s Haškem, kterým to bylo slíbeno, ale místo nich si přivedl Čížka a Zavadila. Kdyby zůstal do konce sezóny, asi by z toho nebylo ani to druhé místo. Pak se vrátil a co se dělo? Třeba 5 porážek v lize za sebou, omlouvaných malou motivací při velkém bodovém náskoku. Povedly se mu zápasy s Norimberkem a v Plzni, ale to bylo vše, čímž dal základ k další "ztrátě" titulu. Tak za co ho teda máme oslavovat? Za tu podzimní jízdu v LM smekám, ale za to ostatní si nezaslouží trénovat ani 3. ligu. Vím že teď otevřu asi sporné a těžko porovnatelné téma, ale přece se do toho pustím. Porovnání kádrů z roku 2001 a současného nebo loňského. Tenkrát měl v brance Čecha, v obraně tehdejší a ještě i současné reprezentanty - Grygera, Novotný, Hübschmann, Labant. Ze zálohy v repre Sionko, Jarošík, Hašek Michalík. Jen útok nebyl tak oslnivý - Kincl a Hartig. A srovnejte to s tím, co bylo ve Spartě loni na podzim. Jestli chce někdo namítat, že s těmito hráči musel Hřebík pracovat a proto se dá tolerovat jeho neúspěch, tak jen pro připomenutí. Většinu z nich si přivedl Hřebík a překopal celý kádr. A porovnávat tu Strakův tým snad ani nemá cenu. Ne že by byl nějak špatný, ale přece jenom je tam velký rozdíl.

A pak se plno lidí diví, že sparťani nemají rádi Hřebíka. Za co by měli, za jeden hodně povedený půlrok?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já si nemyslím, že měla loni na podzim Sparta špatnej tým, to určitě ne. Mám dojem, že jménama to byl dokonce lepší tým, než měl Straka před rokem a s nímž vedl ligu o 9 bodů. Jenže Hřebík je prostě idiot, začal dělat experimenty jako rozestavení 4-5-1, konce zápasů jsme hrále dokonce bez útočníků v 4-6-0 nebo v ještě nepochopitelnějším 6-4-0, Hřebík prakticky nestřídal a když už se k tomuto odhodlal, tak to stálo za hovno; na začátku sezony dokonce nechával sedět našeho jasně nejlepšího kopálistu Sivoka, po zápasech nám prakticky vždy vysvětlil, že ta hrůza, co jsme na hřišti viděli je vlastně moderní fotbal, vyštval ze Sparty Poboru (ikdyž to z odstupem času hodnotím celkem kladně), dělal v kabině dusno, natahal si sem spoustu kopyt - namátnou třeba slávistickou kukačku Petrouše atd. Je toho víc, za co bychom (jako Sparťani) měli Hřebíkovi rozbít držku

Ale díkybohu jsme se ho zbavili ještě relativně brzo a nepotopil nás do 2. ligy (což by podle mě hravě zvládl ). Je tady Gryga a začíná hrát moderní útočné rozestavení 4-3-3 . Nemyslím si sice, že teď bez Sivoka máme tak kvalitního DM, kterej by dokázal tento systém zvládnout, ale za pokus to stojí. Aspoň budou padat v lize nějaký branky

Jo a nakonec: vůbec se nedivím, že Hřebík je tak oblíbenej u fandů ostatních týmů, když se podívám, do jakejch sr.ček nás za rok dostal

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak qawerte (správně, všiml jsi si ), všiml sis, že ti srandisti, co se Spartě na začátku diskuse tak nasmáli zalezli do děr sotva jsme tady napsali pár nevyvratitelnejch faktů

Reagovat
Xavi

K té sestavě: Tu základní jedenáctku, co jsi vyjmenoval před Hřebíkovým působením skoro nikdo neznal. Ano Hubschmann byl nebo je potencionální reprezentant, ale kdo ho vytáhl??? Já si pamatuju, jak ho Hřebík vytáhl první zápas v Blšanech, prakticky Hubschmann tam svými fatálními chybami zapříčinil vaši prohru a už se všichni chytali za hlavu, koho že to Hřebík zase vytáhl, ale on ho podržel a kde je teď ? To samé Jarošík. Čech podával sice už dobré výkony v Plzni, ale kolik lidí ho považovalo za opravdu vynikajícího golmana? Michalík - tragédie, Hašek - žádný fotbalista nikdy nebyl, jen plnil Hřebíkovi úkoly, které byly pro ostatní "hvězdy" téměř nepochopitelné! útok - prakticky neznámí hráči - ikdyž Kincl přišel jako golový hráč ze Žižkova - ale kvalita tam nebyla. Grygera taky teprve nadějný mlady hráč z Drnovic. Labant - stejně jako Hašek chápavý člověk. Potom mu nějací hráči odešli a nedokážu říct s určitostí, jestli ti hráči, co přišli, byli vybráni samotným Hřebíkem nebo jestli třeba v jeho hledáčku nebyli až na 6 - 7 místě? Hřebík v posledním sporťanském angažmá udělal spoustu chyb, ale v takovém prostředí, jaké mu vytvořili sporťanští "fanoušci" se prostě pracovat nedá!!! To mi nikdo nevyvrátí!!!!! Nejsem jeho přímým zastáncem, ale jen chci říct, že není všechno tak černé, jak to vypadá...

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro nikdo neznal? Možná teda ty ne, tak si nejdřív zjisti podrobnosti a pak to komentuj. Třeba se jen podívej, kolik reprezentantů té doby tam hrálo... Nechce se mi to tu víc rozepisovat.

Reagovat
Xavi

Tak buď to rozepiš nebo na to nereaguj.

Reagovat
smazaný uživatel

Však ti říkám, ať si nejdřív zjistíš podrobnosti a pak se můžeme o něčem bavit. To co bych ti tu psal, si můžeš najít sám.

Reagovat
Xavi

Nevím co bych měl zjišťovat? Napsal jsem to tak, jak si myslím, že je. Jestli mi chceš říct, že Hubschmann, čech, Jarošík a spol byli před Hřebíkovým angažmá hvězdy, tak si na omylu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pojem hvězda je relativní, ale Čech chytal za 21, Novotný už několik let v reprezentaci, Grygera už se taky prosadil do základu v repre, Jarošík byl rozhodně "hvězda" dřív, něž přišel Hřebík. Hašek, Labant a Michalík hráli taky v reprezentaci už dřív. O Sionkovi si teď nejsem jistý. Jen Hübschman se teprve objevil jako talent (útok teď neřeším, tam jsme se shodli). Tak mi není jasné, jak to že je nikdo neznal. To by bylo spíš z neznalosti než kvalitou hráčů.

Reagovat
Xavi

Čech sice chytal v 21, ale to vůbec nic neznamená, je to pořád "jen" 21, ve velkém fotbale byl nováčkem, měl akorát pád dobrých zápasů odchytaných v Plzni a to je málo - měl jen potenciál stát se dobrým fotbalistou. Novotný - tragédie. V reprezentaci se držej jen proto, že hrál za Spartu - hrát takový hráč za jakýkoli jiný klub, tak by si k repre ani nečuchnul. Hráč co má tak max na naši ligu. V LM bylo krásně vidět, že neví, kde mu hlava stojí a že ty jeho držení za dres mu můžou projit jen v naší lize. Grygera - hrál dobře za 21, ale pod Hřebíkem v áčku ještě nebyl. Vesměs platí to co jsem napsal o Čechovi, s tím rozdílem, že Grygera okusil první ligu v Drnovicích. Jarošík - to si fakt nevzpomenu, ale byl před Hřebíkovým angažmá v nějaké repre. ? Jestli jo tak mohl mít za sebou tak max. 1 dobrou sezónu... Michalík je tragéd, kterej měl tak max na naši ligu a že hrál za Slovenskou repre jen dokazuje v jaké krizi byli, podívej se na jejich výsledky, když tam hrával. Nedělej si srandu, že ho považuješ za jednoho z těch lepší fotbalistů, protože třeba rychlostně vůbec nestačil. Hašek - jak říkám spolu s Labantem pochopili co po nich Hřebík chce. Přitom Hašek žádný fotbalista nikdy nebyl - jen bojovník a poctivý. To že byl v repre nic nedokazuje, protože tam stejně nehrával a když je někdo ve Spartě, tak je automaticky v širším kádru repre. To je stará známá věc. Viz. Pospěch, když hrával za Opavu a Ostravu jako Bůh a pak přišel do Spaty kde hrál hovno a najednou je v reprezentaci No ale to je nadlouho, to je právě jeden z důvodů, proč naši reprezentaci moc nefandím a kdybych to tady začal rozvědět, tak bych se akorát nasral!!! Jen Sionko byl před jeho příchodem ve formě. Hubschmann prakticky neznámý. Útok - tragédie

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíš to decela zkresleně (i když já možná taky). K tomu máš některé nepřesné informace. Mně se tě tu nechce převědčovat, já jsem si svým názorem jistý

Reagovat
Xavi

A které informace mám nepřesné? Já si svým názorem sem jistý taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Takj třeba je zajímavé, že si pamatuješ, jak Novotný držel soupeře za dres apod., ale ani nevíš, že Čech nepřišel do Sparty z Plzně. Grygera už byl v reprezentaci, když Hřebík trénoval Spartu.

Tak si ten svůj názor, kde jsou všichni tragédi a neumí ani kopnout do balonu a proto jsou v reprezentaci, užívej. Já nemám nejmenší důvod tě přesvědčovat o něčem jiném, to by bylo asi na hodně dlouho.

Reagovat
HOST*jampadampa

No já bych řekl, že Hřebík hlavně začínal s obrovským mínusem. Většina sparťanských fans ho nenáviděla hned po jmenování dřive než dokázal cokoliv předvést. Pak se k tomu bojkotu přidal "mistr světa" poborský a s ním většina mužstva. Bylo to evidentní - nechtěli Hřebíka za trenéra a mysleli si, že když párkrát prohrajou tak půjde od vesla. Nepočítali že Křetinský se ho zastane a bude ho podporovat tak dlouho. Možná až teď si všichni zůčastnění uvědomují, že na tom sporu prodělali všichni. 1.) Hřebík - odvolání 2.) Poborský - pryč ze sparty 3.) zbytek mužstva - pokud nebyli prodání tak se musí o základ bít s novou konkurencí 4.) Křetinský - zrovna nenadchl Sparťanské majitelé výsledky mužstva 5.) fans sparty - museli sledovat špatné výkony i výsledky mužstva jak v GL tak v LM. K Hřebíkovi nemám žádný vstřícný vztah, ale myslím si že bylo díky té nenávisti jasné, že neuspěje už po jeho jmenování.

Jinak s tím hodnocením jak budou hrát pod Grigou bych si počkal až na jaro.

Reagovat
smazaný uživatel

Vztah Hrebík a fanoušci už jsme tu rozebírali hodněkrát, tak už se mi k tomu nechce znovu vracet, asi by to bylo na dlouho. Jen taková poznámka. Při jeho jmenování trenérem bylo na Letné asi 20 fanoušků a při prvních zápasech křičela "Hřebík ven" jen hrstka v porovnání s tím, co se dělo ko konci a v nové sezóně. To už křičel celý stadion. Od začáku bylo proti němu jen několik lidí, ostatní fanoušky si znepřátelil svou hrou, přístupem a hlavně výsledky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele