Český úspěch v pohárové Evropě: Za méně peněz více muziky

12.08.2019, 12:43
Názory a komentáře
Jakkoliv bývá český fotbal často podceňovaný, jen těžko může někdo zpochybnit jeho výsledky dosažené v posledních letech v pohárové Evropě. Když vezmeme v potaz finanční možnosti českých klubů a klubů z jiných lig, vychází srovnání pro českou ligu přímo výborně. Ale ze všeho nejdříve - jak si tedy vlastně teď vedeme a roste význam Evropských pohárů pro české kluby?

Vzrůstající význam evropských pohárů

V posledních pěti letech velmi stouply příjmy, které má český fotbal z účasti v evropských pohárech od UEFA a tím pádem i celková důležitost konfrontace s Evropou. Zatímco v sezóně 2014/15 a (zpravidla) před ní nedosáhlo toto číslo ani sta milionů korun, v předešlé rekordní sezóně to bylo přes miliardu. Za tímto raketovým nárůstem stojí dva efekty - jednak UEFA odměňuje kluby stále více penězi a jednak české kluby byly v Evropě úspěšnější a profitovaly z koeficientu v předešlých letech. V každém případě tyto prostředky mají blahodárný efekt na české kluby participující v evropských pohárech a snad i na celou českou ligu (bohaté kluby utrácejí peníze za hráče z domácí ligy). Na druhou stranu, kvůli neustále se zvyšujícím příjmům našich nejlepších klubů z evropských pohárů a stagnujícím příjmům průměrných českých klubů se podstatně rozevírají nůžky mezi elitní trojicí a zbytkem.


Tabulka nahoře znázorňuje pouze příjmy od UEFA. Je potřeba si nicméně uvědomit, že účast v evropských pohárech má pro české kluby mnoho dalších pozitivním efektů. Podstatnými pro české kluby jsou příjmy ze vstupného; příjmy Plzně ze zápasu z Realem Madrid nebo Slavie s Chelsea rozhodně nejsou zanedbatelné. Dalším podstatným benefitem je zvýšení tržní hodnoty hráčů. Jaroslav Tvrdík by pravděpodobně nemohl šponovat cenovku Tomáše Součka až na 15 milionů euro, kdyby se slávistický odchovanec předtím neosvědčil v Evropské lize. Rovněž nezanedbatelným aspektem je zviditelnění hráčů a klubu samotného, což může například pomoci přilákat nové sponzory. Tomáš Paclík a Daniel Křetínský rádi na svých schůzkách se zahraničními obchodními partnery zmíní značku svého klubu, která by bez možnosti konfrontace v Evropě neměla žádný zvuk.

Je tedy nad všechny pochyby, že účast v pohárech je pro finance v českém fotbale významná a pro některé z klubů se stala podstatným zdrojem příjmů a prestiže.

Za méně peněz více muziky

To, že je má účast v pohárech velký význam pro české kluby ale ještě neznamená, že jsou naše kluby úspěšnější než jiné. Prvně je zapotřebí uvědomit si, že úspěch českých klubů nemůžeme měřit metrikou těch nejlepších lig, ale musíme se srovnávat se srovnatelnými ligami. Jelikož první až osmá liga Evropy jsou na tom jak finančně, tak z pohledu koeficientu výrazně lépe než česká liga, nedává smysl je zahrnout do srovnání. Naopak, menší ligy jsou na tom zase výrazně hůře než česká liga a zároveň je u nich obtížné dohledat data. Proto je tato analýza omezená na země s koeficientem v rozsahu 17,000 až 30,000, což odpovídá 9. až 23. pozici v klubových koeficientech.

K tomu , abychom mohli porovnat bohatství jednotlivých lig můžeme využít čtyři ukazatele - příjmy ligy za televizní práva, hodnota hráčů na portálu Transfermarkt, nejdražší transfer do dané ligy a rozpočet nejbohatšího klubu. Nutno říci, že každý z těchto ukazatelů má o bohatství konkrétní ligy pouze omezenou výpovědní hodnotu. Rovněž je potřeba zmínit, že uvedená čísla jsou přesná jenom orientačně, jelikož jsou málokdy oficiálně zveřejněna. Mimo portál Transfermarkt jsou skvělým zdrojem dat o příjmech klubů studie od Deloitte a UEFA, které se ale v některých číslech rozchází.

ZeměKoeficientTV právaHodnota hráčůNejdražší
transfer
2018/19
Rozpočet nejbohatšího
9.Ukrajina29,70083201564 (Šachtar)
10.Turecko29,40037648313160 (Fenerbahce)
11.Rakousko27,125222465110 (Salzburg)
12.Nizozemsko26,3508910001690 (Ajax)
13.Česko24,8004242435 (Sparta)
14.Dánsko24,125502123,630 (Kodaň)
15.Kypr21,625N/A1040,615 (Apoel)
16.Řecko21,400322944,550 (Olympiakos)
17.Chorvatsko20,500N/A1732,630 (Dinamo Z.)
18.Švýcarsko20,000302854,590 (Basilej)
19.Srbsko19,500N/A1912,515 (Crvena Zvezda)
20.Skotsko18,1253717610,3130 (Celtic)
21.Norsko18,000351191,135 (Rosenborg)
22.Izrael17,25014120240 (Maccabi T.A.)
23.Švédsko17,00042160125 (Malmö)

Uvedené sumy jsou v miliónech Eur

Je evidentní, že jakkoliv český klubový koeficient je na 13. místě, nevešla by se česká liga co se týče finančních možností ani do top 20. Ve skutečnosti jsou všechny země, které jsou v žebříčku koeficientu nad Českem, výrazně bohatší. I Rakousko, které si vydobylo slušný koeficient hlavně díky Salzburgu, se může pyšnit nejméně pětkrát větším příjmem z televizních práv. Rozpočet Sparty a Slavie v posledních letech rozhodně podstatně vzrostl (o čemž horlivě informovala česká média), ale stále se ani z poloviny nevyrovná rozpočtu nejlepšího rakouského klubu. Podobně, ukrajinská liga (podobně jako jiné ligy postkomunistických států) má relativně malý příjem z televizních práv, nicméně rozpočty Dynama Kyjev a hlavně Šachtaru Doněck jsou díky financím od jejich movitých vlastníků stále mnohem vyšší než rozpočty nejlepších týmů v Česku.


Možná překvapivě naopak existuje řada lig, které jsou v koeficientech pod námi a mají větší finanční možnosti. Jako dobré příklady slouží polská a rumunská liga, které figurují v současnosti na 27. a 32. místa v žebříčku koeficientů, ale přesto je jejich příjem z televizních práv nejméně pětkrát větší, než v případě Fortuna:ligy. Jistě, je třeba brát v potaz, že například Polsko má zhruba čtyřikrát a Rumunsko dvakrát více obyvatel, nicméně obě země jsou také chudší než Česko. Právě příjem z televizním práv má pravděpodobně největší výpovědní hodnotu o bohatství průměrného klubu dané ligy, jelikož je dělen mezi všechny kluby. Tato metrika dělá ovšem z české ligy doslova chudáka Evropy - zřejmě se zde promítá po dlouhé roky zajetý stereotyp, že česká liga by měla být dostupná neplaceně na České televizi a že nepatří na soukromé kanály. Pokud se ovšem koukneme na srovnatelné ligy v Evropě, většina jich už dlouho je vysílaná aspoň zčásti na privátních kanálech, které zpravidla zaplatí za vysílací práva více peněz. Dalším problémem je v Česku špatná kredibilita fotbalu jako celku, umocněná korupčními aférami, která znemožňuje uzavírat lukrativnější smlouvy.

Čistě na základě finančních ukazatelů je umístění Česka v žebříčku koeficientů UEFA naprostou anomálií, která ukazuje na to, že tuzemské kluby jsou schopny vyprodukovat za málo peněz hodně muziky, a to zejména v Evropské lize. V předkolech Ligy mistrů bohužel české kluby (s dvojnásobnou výjimkou Plzně) pravidelně selhávají a řadí se tak posledních deset let do evropskému průměru, čemuž odpovídají i finance. Zatímco v Evropské lize nastřádala česká mužstva mnoho vítězství proti silným západním klubům (Sevilla, Atlético M., Inter), tak v Lize Mistrů všechna česká mužstva opakovaně selhávají proti srovnatelným nebo slabším soupeřům, viz Slavia proti Apoelu, Sparta proti Žilině nebo Plzeň proti FCSB. Možné vysvětlení pro tento jev je podceňování Evropské ligy ze strany západních klubů a nebo špatná výkonost českých mužstev v roli favoritů.

Odlišná charakteristika české ligy

Nikde není psáno, že dosavadní úspěchy českých klubů na pohárové scéně budou pokračovat (naše kluby nebudou například teď nasazené do skupin pohárů jako v předešlých dvou sezónách), nicméně existuje minimálně jeden důvod k optimismu. Z hlediska koeficientů je pro danou zemi výhodné, když se do předkol kvalifikují dlouhodobě ty samé týmy, jelikož můžou pak profitovat z nastřádaného klubového koeficientu. Nasazení hraje často v předkolech klíčovou roli a opravdu není jedno, jestli dostanete ve čtvrtém předkole Arsenal nebo tým z průměrné ligy. Ve finále je sice los vždy tak trochu o štěstí, nicméně rozdíl v kvalitě nasazených a nenasazených mužstev bývá propastný. To může potvrdit například Sigma Olomouc, která se loni dostala až do 4. předkola EL, jen aby konfrontovala Sevillu, která ji nakonec vyřadila.

ČeskoRakouskoNizozemskoDánskoKypr
Sparta35,5Salzburg54,5Ajax70,5Kodaň31APOEL25,5
Plzeň33Rapid23,5Eindhoven37Midtjylland14Apollon12
Slavia21,5Austria8Feyenoord22Bröndby7,5Larnaca8

Z tohoto pohledu je dobře, že v Česku za poslední tři roky vykrystalizovala trojice týmů, které se každý rok kvalifikují do Evropských pohárů a tam bývají střídavě úspěšné. Tato situace rozhodně v Evropských ligách není zvykem - většinou existuje hegemon, který domácí scéně dominuje a sbírá většinu bodů do koeficientu na scéně Evropské. Krásně to můžeme vidět na porovnání s 11., 12. ,14. a 15. zemí žebříčku evropských koeficientů (Česko je aktuálně 13.) - tedy zeměmi, které se vydobyly na Evropské scéně zhruba stejné nasazení jako Česko.

Je zřejmé, že ze všech pěti zemí panuje v českém fotbale nejmenší nerovnost, co se týče klubových koeficientů. Zatímco rozdíl mezi koeficientem nejlepšího s třetího nejlepšího klubu činí v Česku pouze 14 bodů, například v Nizozemsku je to propastných 48,5. Podobně propastný rozdíl mezi hegemonem a ostatními je i v dalších s námi srovnatelných ligách, např. Švýcarsku, Polsku, Chorvatsku.

V současnosti má přítomnost tři stabilních a silných klubů velmi pozitivní efekt na klubový koeficient celého českého fotbalu - když jeden klub náhodou vypadne už v předkolech proti nenasazenému týmu, druhý a třetí ze silné trojice vykompenzují jeho selhání a koeficient Česka může prosperovat dále. Velmi neblahé důsledky by z pohledu našeho koeficientu měl úpadek koeficientu jednoho z top 3 mužstev a jeho následný přesun mezi nenasazené týmy v předkolech EL. Toto se týká zejména pražské Sparty, která už dva roky po sobě vypadla velmi brzo z předkol a zároveň odepisuje silné ročníky z minulosti.

Quo vadis náš fotbale?

V minulých letech byly české kluby vzhledem k jejich finanční situaci velmi úspěšné v pohárové Evropě a díky pravidelným účastem ve skupinách hlavně Evropské ligy se příjmy z evropských pohárů staly významnou složkou v rozpočtu tří velkých českých klubů. Vzhledem k tomu, že UEFA stále více míst rezervuje klubům ze silných lig, je otázka, nakolik se do budoucna budou schopny české kluby prosadit alespoň do skupin. Jistou změnu a možnou naději dává vytvoření jakési Evropské ligy 2, která by měla být uvedena již další ročník - otázka je, jak velkých prostředků se dostane této a první Evropské lize.

Pozn. autora: Článek byl sepsán před více než měsícem a nezohledňuje výsledky v aktuální sezóně. Mohlo by se zdát, že současné výsledky českých zástupců jsou velmi špatné - s výjimkou Jablonce ale opět všichni čelí/čelili soupeřům se srovnatelnými nebo spíše většími finančními možnostmi.

Autor: články čtenářů / Jan Kraváček

Komentáře (139)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jak je zmineno i v clanku, ceske kluby zatim nemely cas body nasbirat. Nicmene naprosto chapu, ze clanek chce vyvolat pozornost bulvarnim nadpisem.

Nerikam, ze je vse jen o penezich. Ale je opravdu potreba si uvedomit, jak mizerne financne (v porovnani temer s kazdym) na tom nase kluby jsou. A tim prizmatem bych hodnotil jejich vysledky v Evrope.

Reagovat
Andis

Tak proč když sme tak kvalitní, naši fotbalisti nakonec houfně nepřestupují do velkých evropský lig a tam nehrají top svůj top fotbal? Oh wait, výsledky totiž dělají hlavně ty cizinci v českých klubech

Reagovat
smazaný uživatel

oh wait, Viktorka totiž nejvíce bodů nasbírala s asi dvěma slovákama v sestavě

Reagovat
dave30

Protože k velké části našeho koeficientu jsme se propracovali z pohledu top lig absolutně

nezajímavou hrou. Fyzicky náročnou hrou plnou taktiky a bojovnosti. Kreativita v rychlosti (o takové hráče je v top ligach zájem) je pro drtivou většinu našich hráčů španělská vesnice. No a těch pár bojovníků, které potřebují si pořídí levně v Africe (nemusí kupovat Součka za 15 mega).

Reagovat
smazaný uživatel

No, že by zrovna Afričania vynikali vo futbale bojovnosťou...

Reagovat
ratusek

Bojovností, ale i prací s míčem v rychlosti

Reagovat
Pony Slaystation

Super článek , ta TV práva , pro info bych sem vložil i účasti z 13/14, kdy taky byla LM a EL.

Reagovat
Bender Rodriguez

Tv práva vidím na pěknej tunel. Prodej prostředníkovi za hubičku (4 mil) s malou domů a naslednej předprodej za skutečnou cenu O2 a dalším...

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzel presne tak. K dokresleni situace se staci podivat, kdo vlastni/vlastnil spolecnost Pragosport. Zatimco tedy ve vsech okolnich zemich probihala ekonomicka soutez o vysilaci prava, v Cesku jejich cena stagnovala. V dusledku toho pripravili jisti lide (neni tezke se dovtipit kteri) ceske kluby pravdepodobne o stovky milionu korun. To tady ale bohuzel uz nikdo neresi

Reagovat
smazaný uživatel

o to je smutnější jakej výsměch dostal Tvrdík(mmj i tady na ef) když ten prodej práv napadal a snažil se prosadit soutěž.

Reagovat
kilobyte

On se snažil prosadit "svou" firmu, která nabízela skoro to samé.

Reagovat
PlackaSKS

nabízela podstatně víc a tvrdík byl pro otevřenou soutěž... možná se na twitteru vyjadřuje jako kretén, ale v tomhle měl pravdu

Reagovat
kilobyte

O 30 mega ročně. Ale Pragosport nabídl navýšení následujících dvou sezónách o 40 mega. Takže za ty 4 sezóny by dostali o 120 víc, ale nedostali by o 80 mega víc následující 2 sezóny.

A ono dostat 80 mega "teď" je podle mě zajímavější než 120 mega "později".

Navíc by to stejně s porovnáním s ostatními zeměmi byli stále drobný.

Reagovat
PlackaSKS

jenže o dalších podmínkách se chtěli teprve bavit, včetně navyšování nebo celkový úpravy nabízený částky... a to radši odmítli rovnou a přijali ne úplně výhodnou nabídku místo té, mimo jiné i tvrdíkem, propagované soutěže... a jasně, že nenabídneš o miliardu víc když vidíš současný částky, směšný to je, ale pořád víc než tu bylo a je. nicméně nabízeli víc, chtěli soutěž a že se snaží prosadit "svoji" firmu nevidim jako problém. chtěl ji prosadit v rámci soutěže a navíc by úplně blbej kdyby ne...

Reagovat
kilobyte

Méně výhodnou nabídku? Vždyť jim to přineslo minulou sezónu a letošní o 80 mega víc. Kdyby vzali tu nabídku od Medea, tak by jim to přineslo víc až v roce 2023. A to ještě nevím jestli se zrovna Tvrdíkovi a Soukupovi dá věřit. Navíc umíš si představit fotbal na Barrandově, kdo by to tam asi komentoval.

Reagovat
PlackaSKS

Až v roce 2023, ale víc.. A z fotbalu na Barrandově bych se posral. Snad jediná horší varianta než ti dva posuci na O2 zase Soukup delajici pozapasovy rozhovor s vrbou .. Hmm.. Možná to není tak špatný napad

Reagovat
kilobyte

Ten by se ho ptal, co si myslí o Rusku a jak se mu tam žilo, jestli ho tam špehovali atd. Pak by s Okamurou a Ovčáčkem probrali cizince v české lize a nakonec by nám vysvětlili, kdo korumpuje český fotbal a jak a proč to Kalousek dělá.

Reagovat
PlackaSKS

Já bych to možná vážně chtěl vidět.. ale zatím sem vydržel asi tak tři minuty jednoho jeho pořadu a pak se šel nasranej radši projít

Reagovat
kilobyte

Já se koukal na díl o Křetinským. Začal tím, že se nebude bavit o jeho nevěře, protože je to každého věc atd. A pak tam několik minut rozebíral, jak byl s nějakou ženskou v obchodě a kupoval ji kabelku. Pak tam několik minut vysvětlovat, jaký je Křetinský oligarcha, protože si koupil ve Francii mediální společnost, aby mohl ovlivňovat, co o něm píší. Což od oligarchy, který moderuje veškeré "informační" pořady na své televizi, je docela zábavný. Potom jsem to radši vypnul.

Reagovat
PlackaSKS

Ten člověk musí bejt neskutecnej. Chci ho potkal v reálným životě, ale na to nemá čas když moderuje pět pořadu denně

Reagovat
kilobyte

Mě by docela zajímalo jestli je takový i v normálním životě, ale potkat bych se s ním nechtěl.

Reagovat
PlackaSKS

takový hovado to bejt snad nemůže

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní článek, díky. Jinak docela smutná čísla...

Reagovat
fantomas

Diky, jen houst. Ty televizni prava sou fakt smesna vec u nas.

Reagovat
db18

Třeba se to teď zlepší... a když ne, tak už aspoň můžem brečet tady na správném hrobě.

Reagovat
Shevchenko

Ještě by mě zajímalo jak jsme na tom platově, jestli je pravda, že třeba v Maďarsku si vydělají fotbalisti víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě by zase zajímalo, kolik si vydělají kundy typu Limberský.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky by me to opravdu zajimalo jelikoz to tvrzeni jsem rovnez zaregistroval. Tipnul bych si, ze platy budou plus minus podobne, ale jeste jsem to v detailu nezkoumal.

Obecne co se tyka platu fotbalistu, nejdou zpravidla dohledat ani smysluplne odhady. Nicmene v ramci budoucich clanku mam v planu se tohoto tematu take dotknout

Reagovat
Shevchenko

13. Česko 24,800 4 242 4 35 (Sparta)

14. Dánsko 24,125 50 212 3,6 30 (Kodaň)

To je vtipné Kromě jedné hodnoty skoro vyrovnané.

A taky dost zajimavý rozpočet Fenerbahce a Celticu oproti Ajaxu.

Reagovat
Kang & Kodos

to říkám pořád, že za ty prachy jsme na tom ještě hodně dobře.

Reagovat
tnt03

Reagovat
Zark

Reagovat
lichna.

Až někdo zjistí, jaká zábava se nabízí v podobě zápasů Sparty, tak budeme TV práva prodávat za miliardy...

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
db18

Reagovat
shitcool

Reagovat
naheCZ

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
tnt03

Reagovat
fantomas

Btw víme, kolik mají z TV práv Slováci?

Reagovat
stas87

Peknú picu, jeden zápas týždenne ide na RTVS, zvyšok na husté.tv. Neexistuje nič take ako O2 šport ako v CR.

Reagovat
branik85

Orange sport dava prenosy z Fortuna ligy

Reagovat
Noustress

tiež som si položil túto otázku a tiež by ma zaujímal rozpočet takého Slovanu, tých 35 mega pri Sparte je už pomerne slušná čiastka, Slovan by som tipol max na nejakých 10 mega, v TT sme ledva naškriabali 3, mega

Reagovat
smazaný uživatel

Číslo jsem bohužel nikde nenašel, nicméně tipuji 1-2 mln EUR. Rozdíl v ceně vys. práv mezi českou a slovenskou ligou je téměř jistě daleko menší než rozdíl mezi českou a srovnatelnými ligami.

Reagovat
fantomas

Už sem koukal na Twitteru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ferguson6

Tak rozdiel medzi českou a slovenskou môže byt maximálne 4 milióny, kým medzi českou a tými podobnými je v desiatkach miliónov

Reagovat
smazaný uživatel

To je sice pravda, ale bral bych to spis v nasobkach. Rozdil v cene prav mezi ceskou a srovnatelnymi ligami je tedy zhruba 10x, coz znamena, ze pokud prava na Slovensku jsou levnejsi nez 400K EUR, tak rozdil mezi nasemi ligami je v jistem smyslu vetsi

Reagovat
Omanomet

Kolik mají TV práva v Polsku? Nebo kde to nejdu, děkuji

Reagovat
fantomas

39m a nová vylepšená smlouva v 2021. Docela čumim, nemaj se tam uplně zle.

Reagovat
Omanomet

Děkuji. Někdo by mohl zhodnotit jejich "bídný" stav. Mají neuvěřitelné možnosti. Fotbal je u nich národní sport, dávají do něj miliony, stadiony a všechno zázemí top, platy taky mnohem větší než u nás, diváků víc,... Týmy v Evropě ale mnohrm slabší - hrozí třetí sezona po sobě bez skupin v Evropě. Když se na to někdo více zaměří, tak nebýt Legie, tak jsou úplně v pr

Reagovat
fantomas

Pokud to fakt ani letos nedotáhnou, bude Křížem krážem.

Reagovat
Shevchenko

mohlo by být i tak

Reagovat
Omanomet

Super

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Nevím, jestli je to v Polsku úplně národní sport, ale velký úspěchy mají v šestkovým volejbale, kde patří mezi top6 na světě.

Reagovat
Omanomet

Volejbal mají silnej, běžce taky myslím. Dále mě napadají skoky na lyžích, kde díky Malyszovi mají neuvěřitelnou základnu... Ale fotbal je myslím nejoblíbenější a považují ho za národní

Reagovat
smazaný uživatel

Populární je tam ještě plochá dráha

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
lampas

A MMA

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Žužel tomu říkají

Reagovat
Stannis Baratheon

Bojové sporty jsou no. 2 po volejbale.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ono celkově obrovský vzestup za posledních několik let zaznamenala atletika v Polsku. Když jsem začal sledovat atletiku, tak těch polských atletů na DL, ME, MS, OH nebylo až tak moc, ale dnes je z Polska Evropská atletická velmoc...

Reagovat
Spalovač šancí

i házená

Reagovat
Zark

Poláci mají ale dobře fotbalisty ...mimo jejich ligu. Jen v sérii a hraje hodně polských top hracu

Reagovat
Omanomet

https://us.soccerway.com/players/players_abroad/poland/ ano, mají jich dost v zahraničí, ale jsou čtyřikrát větší než my a o tolik víc jich tam také nemají... Zajímalo by mě ale, proč nemají lepší ligu. Tomu prostě nerozumím...

Reagovat
Zark

netusim

Reagovat
Y.N.W.A

fotbal u nich není hlavní národní sport... stejně jako u nás - my máme ještě lední hokej... Poláci maj velkou konkurenci v atletice, volejbale... divácky obrovsky atraktivní jsou skoky na lyžích a plochá dráha ..jestli je někde fotbal národní sport, tak v zemích Jižní Ameriky a Afriky

Reagovat
ronaldik

Na druhou stranu, když jsem bydlel v Lublinu a šel jsem na tamější čtvrtou ligu, tak bylo na stadionu asi 15000 lidí, což je neuvěřitelný číslo.

Reagovat
ronaldik

Počkat, kecám :D 15000 je kapacita, reálně tam byla asi necelá polovina stadionu. Ale i tak - u nás chodí na divizi pár stovek...

Reagovat
Stannis Baratheon

Nepřeháněj. Průměrná návštěva se jen tak tak vyšplhala na 9k, což je oproti naším 5,8k nic moc, vzhledem k počtu obyvatel a hlavně vzhledem k tomu, kolik tam mají oproti nám měst se 100 tisíci obyvateli a víc.

Národní sport je tam určitě volejbal, když i průměrná osmiletá holčička tam umí pinknout do pumlíče líp než naší volejbalisté z první ligy. Pak se do popředí dostávají bojové sporty, a pak až fotbal.

Reagovat
Selänne

Volejbal...

Reagovat
smazaný uživatel

nejvyšší návštěva v loňský sezoně volejbalový ligy byla lehce přes 5k. To, jak tam kdo umí plácat do balonu, nemá s popularitou sportu v celý zemi vůbec nic společnýho. Jestli je ale průměrná návštěva na fotbal skoro 2x větší než nejvyšší návštěva na volejbal, tak asi nemá cenu diskutovat o tom, kterej sport je populárnější.

Reagovat
Stannis Baratheon

Protože volejbalové arény jsou většinou obří, že?

Reagovat
stas87

Ty adi nebudeš najostrejší tužka v penále, však?

Reagovat
ratusek

TA Evropská liga 2 bude šaškárna. Liga mistrů směřuje k té superlize, kterou si ty TOP kluby přejí, takže to nakonec ztratí ten punc atraktivity. Už teď jsou to většinou až na pár záblesků nudné taktické bitvy. Nejlepší bude asi Evropská liga 1 z pohledu atraktivity. Ale tam zase nebudou chtít být ty nejlepší kluby, které se nedostanou do LM a bude to začarovaný kruh. Nicméně jde zase jen o peníze

Reagovat
Shevchenko

Poslední roky je LM fantastická, plno gólů a neuvěřitelné obraty, tohle co říkáš platilo tak před 10 lety.

Reagovat
ratusek

říkám, až na pár záblesků. uplynulý ročník se vyvedl, ale jinak je to nuda

Reagovat
Shevchenko

Vůbec, mě LM strašně baví poslední roky, i ty počty gólů tomu odpovídají, paradoxně mě to tak začalo bavit až když vypadlo AC

Reagovat
mayday

Asi souhlasím, dost často se tam opakují i dvojice mi přijde.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
fenixLFC

posledne roky tam prave pribudli nove timy ktore to ozvlastnuju. zapasy medzi tymi starymi timami su povacsinou fakt nuda

Reagovat
lampas

Co se týče LM, tak se nic oproti současnému stavu měnit nebude.

Reagovat
ratusek

No nenápadně sníží oočet neatraktivních týmů za učelem superligy ne?

Reagovat
lampas

To se děje už teď. Jinak pro další roky je systém kvalifikace i počet míst stejný. Jen odpadlý z prvního předkola půjdou do EL2 a ne klasické EL. Teď jde asi spíš o to, aby takový proces proběhl u EL a zbylá chátra zakotvila v EL2.

Reagovat
fenixLFC

najvacsim zastancom superligy je juventus ktori sa proste nevie zmierit s tym, ze nikoho nezaujima. takze kvoli svojmu vlasntemu egu rozoserie europske sutaze

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

Ten rozpočet turků nebi rakušanů je prostě jinde...

Reagovat
Shevchenko

Jako jasně, Turků je strašně plná prdel a jsou to fanatici, ale za práva skoro 100x víc? Rakušáky zachraňuje Red Bull no.

Reagovat
smazaný uživatel

? kdyz porovnas fotbalovou kulturu, pocet fans, financni moznosti atd.. tak mi 100x vic prijde jeste v pohode

Reagovat
smazaný uživatel

Rakušané zas tak finančně vzdálení nejsou, byť tak špatně jako my na tom rozhodně taky nejsou.

U Turecka souhlasím. Jak říká Shevchenko, jsou to prostě fanatici a hlavně také mají velké sny a ambice. Když jsem googloval přijmy turecké ligy, tak jsem často narazil na prohlášení typu: "vytvoříme globálně sledovanou soutěž srovnatelnou s těmi na západě". Na druhou stranu mi přijde, že v Turecku jsou prostředky ne vždy využívány efektivně a poměr cena/výkon je dost špatný.

Reagovat
Kang & Kodos

Protože tam berou hromadu důchodců se zvučným jménem (Sneijder, Drogba, van Persie, Robinho, teď čerstvě Mikel...), který taky musí náležitě zaplatit, protože co by tam jinak dělali

Reagovat
smazaný uživatel

No podle mě jsou 2 podstatné důvody proč turci do své ligy přivádějí "důchodce".

1) Oni by třeba dost rádi chtěli mladé perspektivní hráče, ale ti tam s největší pravděpodobností prostě nepůjdou.

2) Další věc je marketing a přitáhnutí pozornosti - kvůli tomu ty starší hráče podle mě často přiváději. I díky zvučným jménům ta liga generuje vysoký příjem mj. z vysílacích práv. Empiricky by jim mělo být jasné, že zvučná jména za zenitem výkonostně žádný zázrak nejsou, ale ten pravý výkon, co po nich vlastně chtějí je často navýšení prostředků z reklamy a marketingu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jinými slovy...nejde o to, jak platný budeš na hřišti, ale spíš o to, jak budeš platný pro celou ligu a pro klub z pohledu marketingu...fotbal je druhořadý

Reagovat
oli9

ale také ty jména dělají té lize reklamu

Reagovat
smazaný uživatel

No ta TV práva na Ukrajině jsou ještě vtip. Z té tabulky je hezky vidět míra korupce v každé z daných zemí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký článek, děkuji

Měl bych ale dvě připomínky:

"šponovat cenovku" - cenovka je ta cedulka, na kterou se píše cena, takže raději "šponovat cenu".

Sparta-Žilina je sice hezký příklad v rozdílu síly týmů, ale vzhledem k tomu jak zdecimovaná jela Sparta k odvetě bych skutečný propadák hledal jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za kompliment a upozornění na chybu :)

Pamatuji si na první zápas a to byla zkrátka ostuda. Zvlášť ve stínu katastrofálních výsledků Žiliny v LM. Tehdá mě ještě zaujala jedna věc - v jednom nejmenovaném českém sportovním médiu básnili o hráčích Žiliny a vyzdvihovali například Ceesaye. Reálně ale pak nikdo z Žiliny moc žádnou kariéru neudělal, naopak ze Sparty řada hráčů ano a téměř všichni měli posléze lepší kariérní vývoj než hráči slovenského klubu. Tolik k tomu, zda to byl propadák.

Reagovat
Papra

na tom zápase na letný jsem byl a dodnes z toho mám noční můry. Hlavně si pamatuju "výkon" Miloše Lačného, o kterým jsem od tý doby naštěstí už nikdy neslyšel.

Reagovat
Stannis Baratheon

Mně to přijde jako jakýsi tropus (možná synekdocha? po škole mám dávno, tak nevím přesně) aje to poměrně běžně používané - tedy myslím teď to "šponovat cenovku".

Reagovat
Y.N.W.A

díky za článek ..přesně pro tyto libůstky, hlavně ty koeficientový, mám rád tento portál

Reagovat
Jeňa

Dneska Salzburg přivedl Wobera ze Sevilly, takže se nejdražší příchod do rakouské ligy víc než zdvojnásobil. Stál 12 milionů eur

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

Proč ho Sevilla vůbec kupovala.

Reagovat
Desmond

Přesně tak, super článek

Reagovat
Rišan

Díky za cenný článek, o to víc se skláním před našimi chudšími kluby,pokud se probojují do pohárů a něco v nich uhrají.. Počítal jsem zejména s Jabloncem, ale i on (Pelta) začal vyprodávat své nejlepší hráče - a výsledek se dostavil. Zdá se, že se dosud u nás DÁ sestavit tkonkurenceschopný tým ze zdejších či levnějších zahraničních hráčů musí mít ovšem příležitost se sehrát a sladit a neměnit ho každý rok. Zvlášť bych pochválil hráče z bývalé Jugoslávie, kteří jsou nám mentálně a kulturně.bližší než třeba Afričané, zvládají těžkou češtinu atd. Proč média jako EF neěnují větší pozornost i mimofotbalovému životu těchto cizinců včetně Afričanů? Jinak k těm pohárům - připomeňme si, že Plzeň má z posledních pěti zápasů šílenou bilanci 0:7, jak potom máme věřit, že odvetu s Antverpami zvládne, tj. vyhraje o dva góly (na výhru 1:0 a postup přes penalty bych moc nespoléhal). Spartato měla dobře rozehrané ale neskutečně zkolabovala s Turky a venku je asi neporazí nebo nezremizuje 3:3 a více (leda, že by také spoléhala na 2:2 a penalty). Takže to vypadá, že může postoupit nejspíš Boleslav, jež se zdá se chytila - čekalo by ji ovšem ještě 4. předkolo. Abychom měli ve skupinách EL jen jeden tým se už dlouho nestalo!

Reagovat
montaigne33

Bafuňáři CZ fotbalu by se měli zamyslet- KDE JE CHYBA? jak pozvednout produkt "lig.fotbal" (1.L a 2.L), aby zisk z tv práv nepůsobil tak žalostně v porovnání s jinými ligami (Rakousko/ SKOT./ DÁN.= kt. nejsou až tak hvězdné ve srovnání s CZL)

Jinak Deli vstřelil branku a šťastně postoupili, gratulace!

Reagovat
Coutinho10

tak o LM s Kluží...to bude masakr

Reagovat
Liquid

koukal si dnes na ten zápas, Kluž hrála pěkně a navíc dost produktivní, zpracování hráčů, jako s tou naší aktuální formou to nevidím dobře s náma, každopádně kapitán Scott Brown, skoro legenda klubu a udělá takovou kravinu

Reagovat
KingMaster13

Tak on Celtic jim to hrozně daroval. Ty goly celkem zbytečný chyby. Věřím že s naší obranou to budou mít těžší. Jsme zkušenější mužstvo a věřím, že to bude znát na tom hřišti. Navíc zápas s Libercem mě opět nabyl dojmem, že to v těch předkolech bude herně dobré

Reagovat
Liquid

to mě moc né, navíc Liberec bez ofenzivy, Teplice to není žádný měřítko naší defenzivy, tím spíš když tam může být zase Hovorka, na Celtic bych nám naopak věřil víc, zejména venku bývají jaloví

Reagovat
KingMaster13

Kluž herně lepší nebyla, nasázela jim goly z ničeho. Měli jsme tu Sevillu, Chelsea, Genk. Nesmíme být posraní z Kluže ale zase ano respekt je potřeba ukázat, protože snadné to nebude. Věřím nám teď ale mnohem víc. Venku když se povede ten zápas a dáme tam třeba dva goly tak to bude dobré. Jinak Liberec má sice na prd ofenzívu ale defenzívu má dobrou a tu jsme jim hezky odemykali. Teplice máš pravdu, že ten zápas nebyl měřítko

Reagovat
dave30

Celtic hrál v poslední době asi také proti jiným velikánům, než Kluž... Takže nepodceňoval bych.

Reagovat
Coutinho10

klíč vidím v tom venkovním zápase, protože oni jsou schopný dávat goly i venku, takže u nich to chce aspoň 2 fíky (jako v Seville)

Reagovat
KingMaster13

Taky ale ten Celtic je bránil mizerně. V Edenu věřím že by víc jak 1 gol nedali.

Reagovat
Coutinho10

j, ale treba v lize proti nam meli souperi nejaky sance napr. po standartkach (treba Olomouc brevno), takze proste jim nesmime dat cuchnout a davat goly

Reagovat
smazaný uživatel

Ala na druhou stranu mi to trochu připomíná APOEL. Ne moc atraktivní tým, který ale má svou sílu a trochu se podceňuje, takže můžeme být my mírný favorit. Spíš nám sedí role outsidera. Věřím ale, že teď už jsme o kus dál než před 2 lety.

Kluž dnes byla produktivní a to je něco, co nám poslední dobou chybí. Budeme teda muset spoléhat na defenzívu, i když bez gólů se to stejně neobejde. Tak snad hráči ideálně načasují formu, mohl by s tím pomoci Stanciu, ten bude mít určitě o motivaci navíc postaráno.

Reagovat
smazaný uživatel

jenže letošní slávka je proti té lonské poloviční bez deliho a ngadeua..fandit jí budu, ale zas tak optimisticky to nevidím.

Reagovat
dave30

Slavia je zkušenější, než Celtic? Díval jsem se na kariéru toho mladého obránce, co přestoupil do Arsenalu a byl jsem v šoku, že ve 22 letech měl přes 40 zápasů v evropských pohárech (i LM). A to hrál pouze za Celtic. Kdo to má ze Slavie? A pokud jsi to myslel tak, že jste zkušenější, než Kluž - to byl Celtic taky...

Reagovat
KingMaster13

Zkušenější než Kluz.

Reagovat
dave30

V tom případě to nepodcenit stejně, jako mnoho zkušenějších před nimi. Každé kolo vypadne tolik zkušenějších...

Reagovat
KingMaster13

No podcenit je nesmíme to je snad jasné. Jen říkám že z takového týmu nesmíme mít nahnano

Reagovat
Coutinho10

koukal jsem...viděl jsem i první

jako to mě dost šokovalo ten Scott Brown...takovej leader, kapitán několik dlouhých let a udělá toto, ale i tak to vypadalo, že si to pohlídají, ale Kluž se poučila z těch chyb a ten závěr celkem zvládla až nad očekávání dobře....Celtic tam v těch posledních 10 minutách už neměl tolik tutovek, takže nás čeká hodně nepřijemnej soupeř...a čeho se bojim nejvíc je, že ta očekávání teď budou ještě větší, protože budeme asi favorit...proti Celticu by to přeci jenom bylo jiný

Reagovat
ratusek

První bod splněn, ted ještě vypadnout s Kluží a cajk

Reagovat
Coutinho10

me to prijde, jak kdyby to bylo neco jako 3. predkolo EL a ne primy dvojzapas o postup do skupiny LM

kazdopadne jak to driv byl sen, tak ted uz to vypada na povinnost, protoze dostat takovyho soupere se fakt jen tak nepovede, ale kvalitni v teto fazi uz je kazdy, protoze jinak by tam nebyli, tak jsem zvedavej na nasi efektivitu

Reagovat
montaigne33

Celtic to totálně podělal... Myslím, že ještě teď netuší, co se stalo??? A překvapil Krasnodar...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem osobně nečekal ani postup Linze (byť Basilej hodně oslabila) a CZ. Zajímavé předkolo.

Reagovat
smazaný uživatel

A jak jsou na tom,pro nás nepřemožitelné arménské velkokluby?

Reagovat
Briggus

Pokud Ararat-Armenia postoupí přes Saburtalo Tbilisi (2:1 zatím pro Gruzínce), narazí v dalším předkole na Dudelange, tudíž šance na skupinovou fázi EL tam je, kdežto my tam nemusíme mít ani jednoho zástupce...

Reagovat
Losinho

Slavie má minimálně EL jistou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ,ale má pravdu, nemusíme tam mít nikoho.

Reagovat
Andis

Článek se za každou cenu snaží o senzaci a vynutit si kvalitu, které ale nejde konkurovat penězi. Proto vlastně česká liga je v Evropě top. Proto je třeba zmiňovat výsledky s bohatšími soupeři, ale propadáky s finančně horšími soupeři....radši nezmiňovat

Reagovat
Losinho

Nechceš teda chodit na zahraniční weby?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele