Češky potrápily mistryně světa, vedení proti favoritovi neudržely

09.04., 22:03
Aktuality
Momentka z utkání Španělsko - Česko (© AFP)

České hráčky prohrály na hřišti úřadujících mistryň světa Španělek 1:3, přestože v druhém utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy vedly. Svěřenkyně trenéra Karla Rady opět nebodovaly, poté co v pátek doma stejným poměrem podlehly Dánsku. V tabulce skupiny 2 se Češky drží díky lepšímu skóre třetí před Belgií.

České reprezentantky se počtvrté v samostatné historii představily proti obhájkyním světového zlata. Ve všech předchozích případech z toho byly debakly, s Němkami dvakrát 0:5 a s USA 1:8. Tentokrát ale reprezentace vysokou porážku nepřipustila.

"Zápas vidím velmi dobře. Konečně jsme dokázali Španělsko potrápit v určitých fázích zápasu. Byli jsme aktivní, holky hrály odvážně. V určitých pasážích jsme jim to velmi znepříjemnili, což Španělky nečekaly. Za odvahu jsem rád," řekl v nahrávce pro média Rada.

Favorizovaný tým z Pyrenejského poloostrova vstoupil do kvalifikační skupiny výhrou 7:0 v Belgii a i proti Češkám měl od začátku podle očekávání mnohem častěji v držení míč. Radův výběr ale výrazně nepřehrával.

Statistiky utkání (©Livesport)

Největší svoji šanci v prvním poločase si domácí hráčky vypracovaly po půlhodině hry, jenže Garcíaová gólmanku Votíkovou neprostřelila. Ještě větší příležitost neproměnila na opačné straně Dubcová, k níž se před branku odrazil míč, hráčka AC Milán ale zakončila nad.

Gólů se diváci v Burgosu dočkali po přestávce. V 56. minutě střídající Khýrová prodloužila přihrávku Cahynové k Sonntagové, která povedenou střelou z hranice šestnáctky k tyči otevřela skóre.

"Bylo fajn vstřelit jim gól. Mrzí mě ale, že to nevedlo ani k jednomu bodu. Bylo vidět, že Španělky přidaly do kroku a začaly nás víc a víc točit a zavírat u našeho vápna. Zčásti to bylo kvůli ztrátě koncentrace, ale i jejich kvalitou," uvedla Sonntagová.

Vedení nevydrželo ani dvě minuty. Votíková ještě vytáhla přízemní zakončení Garcíaové, z následného rohu ale hlavou vyrovnala Méndezová.

Za další čtyři minuty favoritky obrátily vývoj. Caldenteyová nahrála do běhu Hermosové a ta v pádu vyzrála na Votíkovou. V 70. minutě se Caldenteyová ve vápně zbavila Dědinové a přidala třetí gól Španělek.

Češky zůstaly ve skupině třetí, poté co Belgie prohrála v Dánsku 2:4. Právě s Belgičankami se na přelomu května a června dvakrát utkají, skupinové boje pak zakončí v červenci doma proti Španělsku a v Dánsku.

Na turnaj, který uspořádá příští rok Švýcarsko, projdou přímo první dva celky ze všech čtyř skupin elitní úrovně A. Mužstva na třetích a čtvrtých místech mají jistotu baráže.

"Soustředíme se na další zápasy. Musíme se připravit, abychom se odpíchli k bodovému zisku. V dvojzápase s Belgií musíme udělat maximum pro to, abychom získali body," prohlásil Rada.

Kvalifikace mistrovství Evropy 2025 žen:

Skupina 2:

Španělsko - Česko 3:1 (0:0)

Branky: 58. Méndezová, 62. Hermosová, 70. Caldenteyová - 56. Sonntagová. Rozhodčí: Cvetkovičová (Srb.).

Sestava Česka: Votíková - Šlajsová, Dědinová, Pochmanová, Bartoňová - Krejčiříková (73. Pěčková), Cahynová, Sonntagová, Dubcová (73. Stárová) - Stašková (84. Růžičková), Szewieczková (43. Khýrová). Trenér: Rada.

Tabulka skupiny (©Livesport)

Autor: ČTK

Komentáře (1)

Přidat komentář
monty25

Holky předvedly sympatický výkon. Bohužel, jako by náš gól Španělky vydráždil a pak už se to vyvíjelo podle očekávání. Škoda, že se to vedení nepovedlo chvíli udržet, pak by možná Španělky znervózněly. Dosavadní vývoj skupiny napovídá tomu, že si to střihneme s Belgií o 3. místo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele