ČESKO ČEKAJÍ DVA DŮLEŽITÉ KVALIFIKAČNÍ ZÁPASY

26.03.2003, 18:10
Aktuality
Českou fotbalovou reprezentaci čekají v sobotu a ve středu dva veledůležité kvalifikační souboje o EURO 2004 které se bude konat v Portugalsku. Asi nejtěžší kvalifikační zápas sehrají naši reprezentanti v sobotu v Nizozemsku...

HRÁČI SE ODREAGUJÍ NA HOKEJI

Právě my a Nizozemci jsme v naší 3. skupině považováni za hlavní favority. Proto bude sobotní zápas, který se odehraje na stadióně v Rotterdamu, velmi důležitý. Situace ve skupině se zatím vyvíjí přesně podle očekávání. Čeští fotbalisté zatím odehráli dva zápasy a oba skončily vítězstvím (Moldavsko - Česká Rep. 0:2 a Česká Rep. - Bělorusko 2:0). Stejnou bilanci mají i holandští fotbalisté (Nizozemsko - Bělorusko 3:0 a Rakousko - Nizozemsko 0:3). Na třetím místě jsou také se šesti body Rakušané, mají ale odehrané už tři zápasy. Poslední Moldavsko a Bělorusko jsou bez bodu.

Jindy přísný trenér Karel Brückner udělal výjimku a povolil hráčům jít na dnešní zápas semifinále hokejové extraligy mezi oběma pražskými "S". "Před čtvrtečním odletem do Nizozemska to bude vhodná možnost k odreagování," řekl Brückner.

REPREZENTACE ČESKA

Česká reprezentace je v plné síle. Všechny hvězdy našeho týmu jsou zdravé a mohou nastoupit. Největší spekulace kolovaly okolo nasezení Tomáše Rosického, který byl měsíc zraněný. V sobotu ale nastoupil v dresu Dortmundu proti Bielfieldu a ukázalo se, že je připraven. Spekulovalo se tedy, že kouč Brückner povolá někoho dodatečně, k tomu ale nakonec nedošlo - "Všichni jsou v pořádku, ani Tomáš Rosický si po svém zranění nijak nestěžuje. A kdyby se přecejen někomu něco stalo, máme v zásobě pětadvacet náhradníků ze širší nominace." Trenér nakonec jako dodatečného hráče povolal gólmana Vaniaka z Olomouce. "Zatím se nám stále nepodařilo vytvořit takovou brankářskjou dvojku, jakou byli Srníček s Maierem. Slávista Černý i Liberecký Kinský se zranili a přestali chytat i ve svých klubech," obhajuje krok český trenér.

Český tým bude tedy mít k dispozici všechna svá esa, jakou ale mají největší hvězdy české reprezentace momentální formu? Trenéra Brücknera forma hráčů nijak netrápí: "Spíš než formu musíme sladit na stejnou úroveň zatížení hráčů. Takový Koller hraje stále v rytmu středa - neděle, zatímco oba liverpoolští reprezentanti se na hřište tolik nedostávají."

Nejspíše nejlepší formu z našich borců má záložník Juventusu Turín Pavel Nedvěd. Říká se, že má životní formu. V posledních třech zápasech Serie A dal čtyři góly, celkem dal za sezónu už devět branek. V italském deníku Gazzetta dello Sport má nejlepší známky ze všech hráčů Serie A. Turínský starosta o něm dokonce prohlásil, že je "mýtický".

Podobně skvělou formu má i český obr ve službách Borussie Dortmund, Jan Koller. V Bundeslize nastřílel za letošní sezónu už 11 gólů, v Lize Mistrů dal dalších osm. Přičemž v posledních čtyřech zápasech se trefil pokaždé. Sami Nizozemci uznávají, že z něho mají strach.

Do nevídané formy se dostal další český legionář ze Serie A, Marek Jankulovski. O Jankulovského, který momentálně hájí barvy Udinese, se v posledních týdnech začaly vážně ucházet evropské velkokluby jako Arsenal či Inter Milán. V Udinese plní úlohu záložníka, trenér Brückner s ním však počítá na místo levého obránce.

Do kolonky hráčů, kteří hrají poslední dobou na výbornou, musíme zařadit také Tomáše Galáska z Ajaxu Amsterodam. O hráči sice v médiích neslyšíme tolik jako o Nedvědovi, Kollerovi či Rosickém, ale v Ajaxu se stal nepostradatelnou součástí zálohy a také díky němu se letos tomuto nizozemskému celku podařilo dostat do čtvrtfinále Ligy Mistrů.

Naopak je těžké odhadnout, jaký výkon podá Tomáš Rosický, který je po zranění. Stejně tak jako Milan Baroš, který poslední dobou vysedává v Liverpoolu spíše na lavičce. Ideální formu nemá ani ostravský stoper René Bolf. Ostravou otřásají vnitřní rozpory a projevuje se to i na hřišti. Stabilní výkony podává gólman Petr Čech, stejně jako Zdeněk Grygera, Tomáš Ujfaluši nebo Karel Poborský.

REPREZENTACE NIZOZEMSKA

Jak je známo, největší síla Nizozemců spočívá v útoku. Trenér Holanďanů Dick Advocaat si je toho vědom a tak povolal hned sedm útočníků. A většina z nich je ve skvělé formě. V nominaci jsou všechny hvězdy, až snad na gólmana Fulhamu Van Der Saara nebo zraněného barcelonského záložníka Cocuho.

Jak jsem již ale řekl, největší strach jde z holandských útočníků, ostatně, statistika hovoří jasně. Ruud Van Nistelrooy vstřelil v anglické lize 15 gólů. V Lize Mistrů dal gólů 10 i přesto, že v ní odehrál pouze sedm zápasů. Roy Makaay, hráč Deportiva La Coruňa, se v Champions League trefil osmkrát, ale v Primera Division už zaznamenal 20 gólů a vede tabulku střelců. Dále například Pierre van Hooijdonk dal za Feyenoord v domácí lize už 21 gólů a Ronald de Boer za Glasgow Rangers 11. Nesmíme zapomenout ani na Patricka Kluiverta, který v letošní sezóně mířil přesně již šestnáctkrát. Pokud se Kluivert v sobotu trefí, vyrovná rekord Dennise Bergkampa v počtu vstřelených reprezentačních gólů. Frak de Boer zase nastoupí ke svému stému startu v nizozemské reprezentaci. Nejvíce pravděpodobné je, že v útoku nastoupí duo Van Nistelrooy - Kluivert.

Dnes se sešel trenér Nizozemců Advocaat se slavným hercem Seanem Connerym, bývalým představitelem Jamese Bonda. Connery je velkým fanouškem fotbalu, zvláště pak Glasgow Rangers, které Advocaat dříve trénoval.

KOMPLETNÍ NOMINACE:

ČESKÁ REPUBLIKA:

BRANKÁŘI:

Jaromír Blažek - Sparta Praha - 2/0
Petr Čech - Rennes - 8/0

OBRÁNCI:

René Bolf - Baník Ostrava - 8/0
Zdeněk Grygera - Sparta Praha - 12/1
Tomáš Hübschman - Sparta Praha - 9/0
Marek Jankulovski - Udinese - 17/3
Martin Jiránek - Reggina - 3/0
Tomáš Ujfaluši - Hamburk - 15/2

ZÁLOŽNÍCI:

Richard Dostálek - Slavia Praha - 5/0
Tomáš Galásek - Ajax Amsterodam - 22/0
Patrik Gedeon - Slavia Praha - 2/0
Jiří Jarošík - CSKA Moskva - 16/0
Pavel Nedvěd - Juventus Turín - 67/15
Karel Poborský - Sparta Praha - 78/4
Tomáš Rosický - Borussia Dortmund - 25/5
Vladimír Šmicer - Liverpool - 60/21

ÚTOČNÍCI:

Milan Baroš - Liverpool - 15/9
Jan Koller - Borussia Dortmund - 38/20
Vratislav Lokvenc - Kaiserslautern - 51/6
Štěpán Vachoušek - Slavia Praha - 5/1


NIZOZEMSKO:

BRANKÁŘI:

Ronald Waterreus - PSV Eindhoven
Sander Westerveld - San Sebastian

OBRÁNCI:

Frank de Boer - Barcelona
Giovanni Van Bronckhorst - Arsenal
Dennis Ooijer - PSV Eindhoven
Michael Reiziger - Barcelona
Fernando Ricksen - Glasgow Rangers
Jaap Stam - Lazio

ZÁLOŽNÍCI:

Ronald de Boer - Glasgow Rangers
Mark Van Bommel - PSV Eindhoven
Edgar Davids - Juvenstus
Clarence Seedorf - AC Milán
Paul Bosvelt - Feyenoord
Rafael Van der Vaart - Ajax
Boudewijn Zenden - Chelsea

ÚTOČNÍCI:

Jimmy Hasselbaink - Chelsea
Pierre Van Hooijdonk - Feyenoord
Patrick Kluivert - Barcelona
Roy Makaay - Deportivo
Andy Van der Meyde - Ajax
Ruud Van Nistelrooy - Manchester U.

Autor: Jan Werner

Komentáře (4)

Přidat komentář
antimadrista

Je škoda, že nebude hrát Cocu.

Reagovat
smazaný uživatel

Cocuho absence může být důležitá, naše záloha je určitě kvalitnější.

Reagovat
antimadrista

Jsem fakt zvědavej jak se naše obrana poradí s duem Kluivert-van Nistelrooy.

Reagovat
smazaný uživatel

Remíza je vzhledem k průběhu utkání super. Dost mě ale zklamal Rosa. Byl silně namočen v inkasované brance, kdy nechal Davidse až příliš snadno naběhnout do nebezpečné situace. Nistelrooy už pak neměl problém zavěsit (jako skoro vždy do prázdné branky). Repre teď hraje na 2 útočná křídla + Koller s Nedvědem vpředu. Rosa tím logicky výrazně ztrácí prostor ke svým útočným výpadům. Zvláště pak na půdě tak silného soupeře měl zůstat na lavičce, i proto, že měsíc nehrál. Kdyby místo něj hrál Gedeon nebo Jarošík, jistě by se nic špatného nestalo. V defenzivě jsou lepší (viz. jediný inkasovaný gól) a směrem dopředu bychom ty 3-4 konstruktivní přihrávky od Tomáše jistě oželeli. Nicméně ta varianta s ním a Galáskem vedle sebe je určitě progresivní, zvláště pak proti slabším soupeřům nebo i s těmi silnějšími na domácí půdě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele