Česká nominace na ME je prakticky hotová, volná jsou poslední dvě místa

25.05., 11:59
Rozhovory
Jaroslav Köstl (© SK Slavia Praha)

Velký fotbal nikdy nehrál, trenérskému řemeslu se ale věnuje už 20 let a po štacích v Liberci či Slavii pro něj v lednu začala nová a velmi prestižní kapitola. Jaroslav Köstl (34) se stal asistentem trenéra českého národního týmu. V rozhovoru pro Livesport Zprávy přiblížil přípravy před startem Eura 2024, pohled realizačního týmu na českou hru, i to, jak se v posledních dnech řešila nominace.

U reprezentace jste necelý půlrok. Co se během něj muselo stihnout?

"Bylo to náročné, i když spousta věcí už byla daná, jako třeba základna týmu v Hamburku. Ale museli jsme se tam vypravit a zkontrolovat si, aby všechno bylo v pořádku. Myslím ale, že technický ředitel Erich Brabec a jeho tým to vybrali dobře. Potom jsme jeli do Rakouska vybrat prostředí pro soustředění, do toho samozřejmě začaly zápasy v evropských soutěžích. Objížděli jsme hráče, byli s nimi v kontaktu, což trvá do dneška. A stále sledujeme týmy a kluky, kteří ještě hrají. Byli jsme i na soustředěních Sparty, Plzně a Slavie, kde bylo důležité, pobavit se s trenéry o tom, jak oni vnímají roli svých hráčů. Vedli jsme samozřejmě i dialogy se samotnými fotbalisty. V březnu byl první sraz, takže hlavně před ním to bylo nejintenzivnější."

Navazovali jste na práci trenéra Šilhavého, nebo jste museli stavět svůj tým od základů?

"Změnil se jen ten nejužší trenérský tým, ale to bylo tak jediné, protože ostatní jsou skvělí profesionálové, kteří dál zůstali. Jsou to lidé na svých místech a tím, že se postoupilo na Euro, tak si u toho zaslouží být. Poznali jsme je během březnového srazu a tam byla skvělá atmosféra, i díky nim, všechno fungovalo. Zůstal i videonalytik Honza Bauer, měl zůstat také František Ševinský, který nakonec ale přijal nabídku z Ománu od pana Šilhavého. Ale jinak jsme neměli důvod do ničeho sahat."

Nominace některých zemí už jsou zveřejněné. Kdy se chystá ven ta česká?

"Nominační tisková konference by měla proběhnout v úterý 28. května."

Máte dnes už o všech 26 jménech jasno?

"Mohu prozradit, že máme jasno ve 24 hráčích. Ale samozřejmě se ještě bavíme o nějakých dvou jménech, která jsou na hraně. Je to takový souboj mezi některými hráči a rozhodne asi aktuální forma."

Hráči vědí, jak na tom jsou, případně, že ještě bojují o místo v nominaci?

"Většina z nich ano. I ti, kteří jsou na hraně."

Cítili jste tlak při sestavování nominace? Slyšet je spousta expertů, médií i samotných fanoušků, kteří mají v dnešní době na sociálních sítích dost prostoru na své názory...

"Nevím, jak vnímá tlak hlavní trenér, protože je to šéf se vším všudy. Ale já osobně jsem proti těmhle věcem docela imunní. Tlaky si nepřipouštím, i když se k nám samozřejmě občas něco dostane. Ale není to v nějaké velké míře, která by nás měla ovlivňovat. Myslím, že máme v hlavách jasno a že se od toho dokážeme oprostit."

Před angažmá u české reprezentace jste se znali s Ivanem Haškem?

"Neznali. Vídali jsme se možná jen na nějakých konferencích, ale osobně ne. Ale zajímavé je, že když jsem byl v Bohemians v juniorce, tak jsem si vybral za asistenta mladého Ivana, syna trenéra Haška. Takže ten možná nějaké informace a reference měl. Ale od ledna je to kontakt na denní bázi, ať už na Strahově nebo po stadionech v Česku nebo po Evropě. Ta spolupráce je super a hrozně mě to naplňuje."

Radim Rulík při sestavování hokejové nominace na domácí MS vsadil na zkušenosti. Hokejové Česko má za poslední dobu nejstarší tým. Hledí se na věk i při sestavování nominace pro fotbalové Euro?

"Nedokážu to srovnávat s hokejem, to je úplně jiné sportovní prostředí. Ale myslím, že to i v té březnové nominaci bylo patrné, že rozhoduje aktuální výkonnost a je nám asi jedno, jestli je hráči 19 nebo 29 let. My tam tehdy měli sedm nováčků. Jednoduše, pokud na to kluci mají, tak proč by v nominaci nebyli? A ještě k tomu asi doplním, že samozřejmě chceme úspěch na Euru - to je jednoznačné. Ale chceme také, aby tým byl úspěšný a dosáhl svého vrcholu postupem na mistrovství světa. Euro je vlastně jen první, ale samozřejmě hodně důležitý krok."

Nejlépe jistě znáte českou ligu. Má v dnešní době už takovou kvalitu, aby dodávala hráče do reprezentace, nebo se neobejdeme bez hráčů z evropských klubů?

"V Česku jsou dnes týmy, které byly ve čtvrtfinále evropských soutěží, takže tu konfrontaci už poznaly. Na druhou stranu, hráči, kteří jsou v zahraničí, si ten přestup nějakým způsobem zasloužili právě výkony v Česku. Byli to nejlepší hráči svých klubů. Myslím, že česká liga určitě dokáže pro národní tým hráče připravit. A ještě k tomu musím říct, že česká liga třeba není kolikrát tak koukatelná, ale je obrovský náročná. Spálila se tu spousta cizinců, poměrně velkých jmen, kteří zářili v jiných prestižnějších ligách. Intenzita té české ligy je opravdu neúprosná."

Možná je ale přece jen cítit hráčský deficit na kreativních pozicích. České přední týmy na těchto postech sází na cizince... Musí se pak i národní tým tvořit trošku jinak?

"Určitě víme, že současnou reprezentaci musíme postavit na nějaké pracovitosti, ochotě podřídit se systému, dát hráčům návod. Do defenzivy jsou věci jasně dané, jsou jasná pravidla, jak se chovat v určitých situacích. Tam neexistuje, že se něco udělá o pět procent jinak. Ale zase na druhou stranu, do ofenzivy je potřeba ukázat kritická místa soupeře a nechat hráčům nějakou volnost v rozhodování a podpořit je. Když ale dnes koukám na mládéžnické reprezentace, tak věřím, že i v české líhni zase brzy budeme mít z čeho brát. Práce s mládeží se za poslední dobu hodně zlepšila."

Máte dnes už nějaký nastavený cíl pro Euro?

"Vnitřně jednoznačně asi cítíme, že takový prvotní cíl je postup ze základní skupiny. Myslím si, že na to jednoznačně máme. Potom je tolik variant dalších zápasů, že je těžké cokoli predikovat. Ale samozřejmě chceme vstoupit do turnaje vítězně a tak nás teď zajímá jen Portugalsko. Co přijde dál, to přijde. Já věřím, že uděláme spoustě lidí radost."

Portugalsko znamená Cristiano Ronaldo. Pořád ho vnímáte jako hráče světové třídy?

"Myslím si, že pořád je to taková persona, že bude hrát. Takže se na to také tak budeme chystat."

Hokejový šampionát zase ukázal, jak jsou Češi skvělí fanoušci. Cítíte, že podobná atmosféra může být i na Euru? Hraje se blízko, v Německu.

"Věřím tomu. Zvlášť ten první zápas v Lipsku je vlastně za rohem. Takže doufám, že nás podpoří co nejvíc fanoušků, že se jim povedlo sehnat lístky, protože to bylo určitě složité. A potom jsou dva zápasy v Hamburku. Jsou to v obou případech nádherné stadiony, na obou jsme se byli podívat, bude to karneval. A já věřím, že s podporou našich příznivců to společně dotáhneme k velkém úspěchu."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (118)

Přidat komentář
ACSeRw!n

Belmondo

Reagovat
mistr129

Snad kromě Kuchty pojedou

Reagovat
ACSeRw!n

prave ze Kuchtu a hlavne Brabu potrebujem.. misto Cufa tam muze byt Wiesner

Reagovat
PtákOhnívák

Kuchtu možná. I když, i bez něj se v klidu obejdeme. Ale Brabec, Wiesner???

Nejvíc statickej, pomalej stoper na šampionátu, proti Portugalsku, Turecku a hladovým Albáncům.

A Wiesner místo Coufala, to už je doslova urážka jen na to pomyslet. To je jak hrát v 10ti...

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Stannis Baratheon

Proti hladovejm komu?

Reagovat
Nieuwendyk

Gruzie ty Albánče hladovej

Reagovat
mistr129

nebo Bořil

Mně Kuchta zdaleka nevadí jako třeba Krejčí a Chorý a rozhodne bych ho kvalitou v repre videl radši než Čvančaru, ale když si h toho Belmonda dělá ještě prdel, tak očividně ta omluva moc upřímná nebyla

Reagovat
Grupma

Kotel se toho chytil. A v kotli jsou dost často průseráři, takže mají pro průseráře slabost. Myslím, že omluva byla upřímná, a že už jen ten vyhazov a cesta domů druhý den bylo to nejhorší vystřízlivění, co zažili.

Teď už si z ho srandu dělat můžeme.

Reagovat
mistr129

Teď nevím jestli mluvíme o tom samým, ale Kuchta měl v Olomouci na sobě triko s Belmondem ne?

Reagovat
Grupma

Jj. Ale podle mě ho vyfasoval do fanoušků a v rámci srandy si to navlíknul. Kdyby neměl jet na Euro kvůli tomu, nemá Hašek smysl pro humor.

Reagovat
Nieuwendyk

Proč by si z toho neměl dělat prdel? Vy sešívaní strážci morálky máte v prdeli tykačův kolík, fakt

Reagovat
doshcz

Reagovat
ACSeRw!n

kdyby delal urazenyho nebo neco podobnyho, tak by to bylo k smichu.. naopak uz mu nezbyva nic jinyho, nez to prijmout

Reagovat
mistr129

Tak proč se za to omlouval tedy?

Reagovat
mistr129

Jinak s Brabcem souhlas, ten snad bude v základu

Reagovat
Uwe háže buly

Při neforme těch stoperů se docela vrací do hry no

Reagovat
mistr129

Jj, jako asi nejlepší varianta k němu mi přijde někdo váš a doufám že to nebude Krejčí

Reagovat
Nieuwendyk

Krejčí a Vitik.

Reagovat
Uwe háže buly

Hranáč ne? V trojce klidně Vitík, ale tak odvážní nebudou.

Reagovat
Imos

místo Brabce tam raději uvidím Hranáče nebo i Vlčka, klidně i toho Zimu

Krejčí i Vitík by určitě měli

Reagovat
mistr129

O Vlčka bych se bál, Zima taky není ve formě, na druhou stranu v repre snad nikdy nezklamal. Brabec, Hranáč, Zima, Vitík/Panák, Krejčí a Holeš, přičemž poslednima dvěma máš vykrytou i alternativu za Součka

Reagovat
Imos

letos určitě Zima>Brabec forma neforma

Reagovat
Pithivier

Ty jsi klaun, prej Wiesner

Reagovat
Grupma

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
mojmira

Reagovat
naheCZ

Reagovat
$dolar$

Kuchta/Chytil tipuji jedno.

A druhá dvojice?

Brabec/Vlček?

Reagovat
$dolar$

Případně možná Sulc/Lingr?

Reagovat
ACSeRw!n

Lingr snad ne proboha

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
$dolar$

Jenže slavisticka klika ho tam bude tlačit.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
romeo351

Tak to se těš

Reagovat
Uwe háže buly

Kuchta a Chytil pojedou oba.

Reagovat
$dolar$

Takže Schick, Chory, Kuchta a Chytil? Hlozan jako křídlo?

Reagovat
Uwe háže buly

Hlozan jako univerzál pojede taky. Rozhodně lepší, než brát 4 gólmany nebo 7 záložníků, když stejně Souček odehraje všechno i kdyby mu urvali nohu.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
John Obi Mikel

Vidím to tak

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Stannis Baratheon

Pojede Kuchta i Chytil, nepojede Brabec ani Vlček.

Reagovat
$dolar$

Tak jdou jsou ty dvě jména?

Reagovat
$dolar$

*kdo

Reagovat
Kemar Roofe Arena

Podle mě se tam jedná o levýho beka, jesli Zelený nebo Ryneš. A pak to budou mít nahnutý Černý, Lingr, M.Jurásek

Reagovat
Truffaldino

Černý bohužel nepojede.

Reagovat
Kemar Roofe Arena

Obávám se, že máš pravdu.

Reagovat
Salfovic

To by byl Hašek větší dement než Franco.

Reagovat
Cotton

To by byla chyba

Reagovat
Uwe háže buly

levá strana bude otazník

Reagovat
$dolar$

Hlavně bych ocenil to, že staví tým především s ohledem na MS.

Reagovat
Uwe háže buly

konečně

Reagovat
Grupma

dobrá změna, která přišla s Haškem.

Reagovat
Cotton

Tak snad nepodcení LN, bez které bude extrémně těžké postoupit na MS

Reagovat
Salfovic

Komedianti.

Reagovat
Man__United

Hlavně ať je brankář číslo jedna Vašek Hladký! Co je víc než dotáhnout klub z Championship až do Premier League!

Reagovat
JanCapekzeSán

Něco jo, třeba být jedničkou ve Slávii

Reagovat
Luka3enko

nebo chytat finále evropské ligy

Reagovat
Imos

nebo udělat double v Rakousku a nehrát ta Salzburg

Reagovat
Mönchengladbach

Jako Kolář a Mandous.

Reagovat
Uwe háže buly

už jste s ním trapní

Reagovat
10adam

Folpi?

Reagovat
Cotton

Reagovat
kilobyte

Určitě to Hašek bude stavět na 33 letém brankáři, který má jednu pořádnou sezónu. Když chce hlavně stavět tým pro MS.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
j_mrazik

Čekal jsem hodinový podcast plný mlžení… škoda.

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Mass

Reagovat
Mass

Staněk (Kovář) - Holeš (Vitík), Hranáč (Panák), Krejčí (Vlček) - Coufal (Douděra) , Souček (Kalvach), M.Sadílek (Král), D. Jurásek (Provod)- Barák (Šulc) - Schick (Chorý) , Hložek (Chytil)

Reagovat
Uwe háže buly

Holeš ze základu.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Holeš prosím základ ne...Kovář - Vitík, Panák, Krejčí - Coufal, Souček, Barák, Ryneš - Kuchta, Schick, Černý

Staněk, Jaroš - Holeš, Hranáč, Vlček - M Jurásek, D Jurásek, M Sadílek, L Sadílek, Provod - Lingr, Šulc, Chorý, Hložek, Chytil

Reagovat
Nadržený šimpanz

Ryneš místo Lingra ještě

Reagovat
John Obi Mikel

Takže Ryneše tam budeš mít dvakrát?

Reagovat
Nieuwendyk

To by bylo super, není větších bojovníků ♥️

Reagovat
Mass

Nemyslel si Wiesnera, když už tam nemáš backup za Coufala?

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Mass

Vitík, Panák, Krejčí, Ryneš to sou ti co dostali od Chorýho se Šulcem 4 góly?

Reagovat
Nieuwendyk

A co? Souček s Cufem dostali i pět i víc

Nenech nenávist k rivalovi cloumat svým majestátem

Reagovat
Mass

Od Chorýho se Šulcem? To sem si nevšiml.

Reagovat
Mass

Jinak dělám tu sestavu, tak jak se mi zdá nejsilnější, nezávisle na klubový příslušnosti. Vám se třeba nemusí zdát Holeš v základu, ale byl to vedle Oskara nejhranější hráč Slavie a ta nedostala v EL ani v lize moc gólů, pokud teda měla obranu v plnym počtu. Btw v lize jediný dva zápasy co Slavia prohrála byly ty, kde Holeš chyběl kvůli zranění. Ale třeba proti soupeři, kterej se bude spoléhat na nákopy, můžete dát rychlejší Vitíka nebo Vlčka, ale jinak je lepší Holeš.

Reagovat
$dolar$

Kalvach nepojede.

Reagovat
Mass

Chtěl sem mít každej post zdvojenej, ale nejspíš máš pravdu. Kdyby náhodou Souček vypadl (což je nepravděpodobný, ten by snad hrál i se zlomenou nohou) , tak dá do zálohy Krejčího. Místo Kalvacha spíš vezme ty dva ochmelky z Belmonda.

Reagovat
mistr129

Brabec místo Holeše, prohodit Šulce s Barákem a Hložka s Chytilem a

Reagovat
20DollarsInMyPocket

stanek, kovar, jaros

coufal, doudera, jurasek, rynes, holes, krejci, hranac, vitik, zima

soucek, sadilek, hlozek, cerny, barak, sulc, kral, provod, lingr, jurasek

schick, chytil, chory, kuchta

tady to ctete prvni

Reagovat
Mass

Ryneš nemá v repre ani start, pochybuju že ho teď vezme.

Reagovat
Nieuwendyk

Ryneš je výbornej, měl by jej vzít.

Reagovat
romeo351

Na jaře šel výrazně dolů

Reagovat
ACSeRw!n

tezkej prinejlepsim prumer, ten nema na euro co delat

Reagovat
JeséRodriguez

Až na nějaké nic neřešící 2-3 jmena asi to nejlepši, co mame. Bohužel to je hodně slabý v porovnání třeba s Turkama

Reagovat
fabec1222

Na výhru proti Gruzii to stačí, a to zas bude stačit na postup.

Reagovat
JeséRodriguez

to asi jo no

Reagovat
zlatan-legend

Tvl Král. Nehraje v podstatě v týmu, který tak tak nesestoupil. Kolohnát, rozhodně nebrat.

Reagovat
10adam

OT: pánové, prosím o radu… jsem v Rakousku a rád bych viděl zítřejší finále MS. Mám O2 TV, ale nejde mi stáhnout appka a ivysilani je bloklé. Jak na to? Jo a nechci poslouchat ten německý komentář, to jen v největší krizi

Reagovat
fabec1222

Pusť si Internet TV přes prohlížeč

Reagovat
10adam

Zkusím

Reagovat
Cotton

VPN

Reagovat
10adam

To chtělo kartu a prachy, to jim nedám

Reagovat
$dolar$

Máš 7 dní zdarma.

Reagovat
10adam

A musím to pak nějak odhlásit nebo jak to funguje?

Reagovat
Mistřizbystří

Jj, v nastavení předplatného zrušíš automatické obnovování, takže po těch 7 free dnech se to prostě ukončí.

Reagovat
10adam

Super, díky všem

Reagovat
$dolar$

Reagovat
ACSeRw!n

zrus O2

Reagovat
apolo-chance

Je jedno kdo tam pojede, hlavně ať tam dá celé srdce a ne aby se jen zůčastnil.

Reagovat
Modi6

Hlavně ne ty kecy, že hlavním cílem je postup na MS. Pokud poděláme Euro a zápasy v LN, tak můžeme dostat do skupiny o MS takové soupeře, přes které projdeme velice těžko.

EURO musí být jednoznačná priorita. Když se zadaří, máme šanci být při losu o MS v lepším koši.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Uwe háže buly

To sice jo, ale neměla by se tam stavět sestava tricatniků Holeš, Hladký, Jurečka, Panák, pokud teda nemají takovou výkonnost jako Coufal, Souček.

Reagovat
Snatus

Aktuální forma? Venca Pilař na EURO.

Reagovat
Witcher

Ty SS výběry to zapomeňte hoši

Reagovat
Smejkyfans

Kvůli 3 zápasům bych z toho nedělal zbytečnou vědu. Hráči v zahraničí prakticky všichni dlouhodobě bez formy a ti co hrají českou ligu tak na ten mezinárodní fotbal prostě nemají.

Reagovat
ACSeRw!n

aha

Reagovat
Bakary3

Přesně, vlastně to můžou klidně vylosovat, je to jedno.

A sestavu taky, žádná věda.

A místo trenéra to může vést kustod, dyt je to u prdele.

Ty jsi ale hlava.

Reagovat
Sosi

Vypadá jak Rajchl

Reagovat
ACSeRw!n

ja koho mi pripomina

Reagovat
London88

Nevíte prosím někdo, kdy tady začnou představovat účastníky na EURO? Dík

Reagovat
Grupma

Hledal jsem článek k dnešní nominaci, pod kterým bychom se mohli zhádat, ale nevidím, nevidím...

Reagovat
utatis

"Bylo to náročné..." museli se jet podívat do Hamburku, pak vybrat místo na soustředění v Rakousku. No a pak objet zápasy v Evropě, pokecat s trenéry a hráči na soustředěních.

Tvl že se na to nevysere a raděj si nejde někam odpočnout k lopatě.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele