ČESKÁ KLASIKA

30.03.2007, 02:36, aktualizováno 30.03.2007, 02:36
Názory a komentáře
Trenér Karel Brückner zřejmě lavičku národního týmu neopustí. Nejeden fanoušek po této informaci zakroutí hlavou, ten impulzivnější začne nadávat. Za sebe mohu říci, že nepatřím ani k jedné skupině. Naopak, jsem rád, že Brückner snad u kormidla zůstane. Poslechněte si pár argumentů, které mě k tomu vedou.

Naši fotbalisté toho stihli za poslední týden víc než dost. Jenže si moc nových fanoušků na svou stranu nezískali, to je známá věc. Nejprve se Rosický, Čech a spol. objevili v televizní reklamě jako rytíři, navnadili národ, aby se pak ukázalo, že lesklá zbroj měla nejednu trhlinu a v zadních partiích je dost prorezivělá. A vynikající Němci neměli problém to rozpoznat a potrestat. Z rytířů se stali neozbrojení indiáni. Nočními eskapádami na hotelu ve společnosti ohnivé vody a prodejných squaw však nepotěšili moudrého Klekí Petru. Avšak slibovali se polepšit a fotbalovému národu všechno vynahradit proti Kypru. Nu, polepšili se chlapci, jen co je pravda. Oproti Německu si polepšili o tři body. Jenže fanouškům to bylo málo. Vůdce Brückner by měl odejít, zní ústy většiny.

Tak tolik květnatá historie posledního týdne a teď: "Babo raď!" Měl by Brückner poslechnout vox populi, vox dei? Ani náhodou. Tento reprezentační sraz se nepovedl, to ano. Ale za vyslovenou tragédii ho také nelze považovat. Nedělejme z komára velblouda. Máme z totálně zpackaného dvojzápasu tři body a skóre 2:2. Co by za to dali Srbové, kteří nás v létě v přípravě vypráskali. Historie se nebude ptát, jak se ke třem bodům s Kyprem došlo, a tak to nejdůležitější je, že si i přes tu mizérii povedlo vyhrát. Pamatujete na EURO 96? Koho dnes zajímá, že Češi kopali celý turnaj míče přes tribunu a třeba v prodloužení semifinále s Francií dohrávali s pěti obránci a bez útočníka. Buďte bez obav, že vůbec nikoho. Stříbrní medailisté jsou hrdiny. Postup na EURO 2008 máme pořád ve svých rukou, tak nepanikařme.

Díky nebesa, zatím nepanikaří ani Karel Brückner. Jak to tak vypadá zkušený trenér nakonec neodstoupí. Rozhlédněme se po Evropě a poučme se od větších zamí než jsme my. Odstoupil trenér Irů Staunton, když jeho boys prohráli na Kypru a pak málem neporazili ani San Marino? Kdepak, vytrval a dnes reprezentanti zeleného ostrova dýchají v tabulce kvalifikační skupiny na záda české družině. "S Iry se ale snad nechceme porovnávat?" zní z pléna. Dobře. Odstoupil tedy Luis Aragonés, když Španělsko prohrálo v Severním Irsku? Ani omylem, ani teď Španělé nejsou venku z krize, Islandu dali gól až deset minut před koncem. Italové nevyhráli doma s Litvou, ale koučem je dál Donadoni. Těžko také odejde Angličan McClaren, přestože Albion nevyhrál v Izraeli a protrápil se zápasem s Andorrou. Příkladů je dost a dost.

Někdo by mohl argumentovat tím, že ani jeden ze jmenovaných evropských lodivodů s sebou nenese nesnesitelně těžké břemeno noční hotelové taškařice. Ale je to Brücknerova starost? Dovolil bych si prezentovat názor uznávaného televizního komentátora Jaromíra Bosáka, na němž něco je. Kde bylo vedení reprezentace (rozuměj pánové Košťál, Dudl a spol.), když po chodbách hotelu Praha poletovala reportérka bulvárního deníku Šíp dokonce s fotografem? "Asi prděli pod peřinu!", jak říkává moje babička. To jim nevyčítejme, co také dělat v pět hodin ráno. Pak tedy ale měli zajistit ochranku, nebo něco obdobného. Od toho tam konečně jsou, nebo spíš měli by být. Až hrůza pomyslet, co by se mohlo stát, kdyby po chodbách rejdil místo subtilní novinářky a fotoreportéra někdo, komu na zdraví nějakých reprezentantů příliš nesejde. Ba ne, za tohle není odpovědný bělovlasý trenér. A jestli by měl někdo odstupovat, pak on to rozhodně není. Zvlášť když po odborníkovi jeho kvalit u nás není ani vidu, ani slechu.

Heslo dne tedy zní: "Zachovat klid!" Vždyť ona je to vlastně taková česká klasika. MY hrajeme nejhezčí fotbal na EURO 2004 a MY otáčíme zápas s Nizozemskem. Brückner je GÉNIUS a MÁG ve chvílích, kdy Češi postupují poprvé v historii na MS. Stejný muž je po turnaji v Německu označován za senilního HLUPÁKA a hráči jakbysmet, když porazí jen 1:0 ubohý Kypr. ONI jsou jen arogantní primadony, které po večerech popíjejí a veselí se se ženami volných mravů. Někdy by při obdivování Premier League neškodilo odvrátit zrak od trávníku a zabrousit do hlediště. Tam vědí, co je to věrnost, co to znamená stát za svým týmem v dobrém i ve zlém...

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (40)

Přidat komentář
HOST*Štichič

Super článek skoro ve všem souhlasim

Reagovat
HOST*VincentBlanquinegro

Reagovat
Xavi

Srovnávat situaci našeho trenéra s ostatními je opravdu hodně mimo. Hlavně jde oto, že dělá evidentní chyby pořád dokola, ze kterých se on opravdu nikdy nepoučí.

Reagovat
plechi

Má vybrané hráče a ty točí...na ostatní se pomalu ani nepodívá... Takový Jirka Jarošík by mohl klidně být repre captain, ale proto že ho kleki nechce tak z něho neni nic, misto blazniveho blažka by taky mohl vzít třeba Laštůvku nebo Černého... Nebo co třeba Pospíšil z Hearts?? Galasek už by si taky měl reprezentování odpustit a nechat to na Poláka...

Reagovat
HOST*

lol lastuvku? ty jsi asi nevidel ani jeden zapas fulhamu letos? a cerny? heh to je to samo a navic chyta fakt pravidelne

Reagovat
plechi

na lavku by je vzit mohl! misto aby tam vysedaval kopyto blažek, který má dvojku snad předp(rcanou)lacenou u košťála na do smrti...

Reagovat
HOST*Bohy

Jarošík kapitánem reprezentace? Se svým přístupem? No neblázni

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mi přijde, že autor neviděl od Eura '04 jedinej zápas repre. Být ta bída z těhle dvou zápasů vyjímka, tak neřeknu, ale ono se to stává pravidlem, vyjímkou je když se zápas povede.

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak, jednotvarna taktika, kdy s v kazdym zapase snazi "prekvapit a zaskocit" soupere nahlym tlakem v prvnich deseti minutach a pak to ukopat. na koho ceka, ze to jeste zabere?

Reagovat
HOST*emanuel

přesně tak a myslim že už nas maj vsichni hodne precteny. Argumenty supr ale co fakta kdy naposledy sme porazili nikoho s velkejch soupeřů??

Reagovat
HOST*emanuel

přesně tak a myslim že už nas maj vsichni hodne precteny. Argumenty supr ale co fakta kdy naposledy sme porazili nikoho s velkejch soupeřů??

Reagovat
smazaný uživatel

S tímto článkem absolutně nesouhlasím.Bruckner měl podle mě odstoupit už po Euru (kde sme zas tak skvělej fotbal nehráli měli jsme jen štěstí) včera už bylo pozdě.Bruckner nemá u hráčů respekt.Nejhorší pro Český fotbal je Košťál - měl by si vzít za ruku Mokrýho a Brucknera a půlku reprezentantů a navždy odejít z fotbalu. Moji kandidáti na trenéra jsou tito - Karel Jarolím (jsem slávista takže jedině po tom co by neprodloužil smlouvu), Lavička, Hašek, Zeman, Petržela. Nová krev do repre - Hubník, Latka, Kadlec, Necid, Lejsal, Laštůvka, Matějovský, Trojan, Piták, Kobylík, Bednář, Skácel,Vlček, Zítka, Jarolím,Svěrkoš, Limberský, Zápotočný, Jarošík, Pekhart, Rajtoral, Rajnoch, Kučera, Jan Blažek, Mazuch, Střeštík, Koubský, Petržela,Bílek,Abraham, Hubschman ...

Reagovat
plechi

jj, až na to že Košťál se svého košťete jen tak nepustí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak spousta z těch jmen jsou úplně mimo, hlavně takoví jako Trojan, Koubský, Zítka...

Reagovat
VicenteRodriguez

Hmm dobrej forek s tím eurem, spíš sme měli pešek ... bych tam posadil tebe, když seš tak chytrej a vyhodil bys Karla po euru

Reagovat
smazaný uživatel

Nevyhodil bych ho - měl odejít sám na vrcholu a jmény těch hráčů jsem chtěl dát najevo,že reprezentace potřebuje radikální řez, jak můžeš vědět že by se neprosadili když k tomu neměli příležitost?

Reagovat
HOST*mirinda

jarolím jako trenér to si děláš srandu? do ačka repre hubník necid vlček svěrkoš limberský a spol co by tam dělali výkonostně na to nemají uznávám že by tochtělo vyzkoušet nový hráče ale ne nijak extremě galásek bz měl skončit ale jarošíka nebrat je to knedla největší

Reagovat
HOST*hanzuss

ja bych dal jarosikovi sanci kdyz hraje tak umi dost dobre zahrat

Reagovat
smazaný uživatel

pekhart? nemyslis ze v 17 nebo kolik mu je a bez zkusenosti v acku by to byl moc velky risk? vlcek uz je pro repre asi taky za zenitem (navic je to palic, co si budem rikat) a koubsky se odrovnal na klubovy urvovni a ted na repre taky asi nema

Reagovat
HOST*Bohy

Mluví z tebe slávista, s touhle sestavou bysme to vyhráli, ale jen proto, že by soupeř při pohledu na soupisku umřel smíchy.

Reagovat
HOST*DonPedro

Nemuzu si pomoci, ale prijde mi to, jako kdyz clanek psal fanousek Olomouce, ktery povazuje Brucknera za Boha.

Kazdopadne souhlasim, ze jako prvni by mel rezignovat Koste.

Reagovat
Xavi

Právě že fanoušci Olomouce už mají Brucknera přečteného nebo aspoň vědšina (včetně mě), taky nám tady udělal pěknou paseku. Je to jako přes kopírák, nejdřív měl výsledky, ale postupem času jeho koně stárly a šly výkonostně dolů, což on si samozřejmě asi neumí připustit a tak na ně pořád sázel. Po jeho odchodu jsme tady asi 5let přebudovávali kádr.

Reagovat
HOST*kuk

Tenhle článek je tak nějak o ho.ně...

Reagovat
smazaný uživatel

čo by sme mi na slovensku dali za to keby sme s nemecko prehrali len 1:2 a boli v tabuľke tak ako vy , susedia naši

Reagovat
HOST*monarch

Věrnost týmu je jedna věc ale vědět kdy odejít druhá a neméně důležitá.Můj názor je ten,že pan Bruckner dal národnímu týmu co mohl,jsem mu za to vděčný ale nemůžeme žít minulostí.Fakt je ten že poslední velký úspěch se konal před třemi lety a od té doby to jde s kvalitou hry a úspěšností strategie z kopce.Hlavně obrana je prachmizerná a to není pouze vina hráčů.Vzpomeňme na EURO kde absolutní outsider Řecko,svým nepříliš hezkým (zato však vysoce účinným) herním projevem bralo zlato!!!

Jo a hotelová aféra?Já si z toho moc nedělám protože vím že to jsou jen lidi ale trenérovi tak hráči daly jasně najevo jaká je pro ně po těch letech asi autorita,když si tohle dovolí.Takže,ať už za to může Koštál nebo třeba Tleskač,chyba je stále v nedisciplinovaných reprezentantech.Jo a s tím srovnáváním bych se taky krotil..trenéři odcházejí za daleko menší boty a o hráčích ani nemluvě..

Pokud jde o kvalitu našich trenérů...no ono ne všechny země které to chtějí někam dotáhnout disponují trenérem své země...

Reagovat
HOST*

Super článek ve všem souhlasim, a ze jsme "cesi" o tom se jde lehce presvedcit v tehle diskusi...

Reagovat
smazaný uživatel

Bruckner by měl dohrát kvalifikační cyklus (doufejme zakončený Eurem), poté by však měl sám odstoupit. Samozřejmě by měl s ním odejít i Košťál (pokud by to tedy nešlo už dříve).

Konkrétně ke Brucknerovi: BYL to skvělý trenér, pro nás naprosto ideální, ale v současné době už prostě není. Vidí to každý, kdo není slepý... Problémem je samozřejmě hráčská skladba týmu, menší autorita mezi hráči než na počátku, takticky už se také nemůže považovat za génia, který vtiskl našemu týmu nejlepší fotbal na Euru v Portugalsku. Z úcty bych ho nechal dohrát si tento cyklus, pak může sám s hrdostí odejít. Jeho hlavním problémem je, že se pořád vymlouvá, že nemá kde brát, ale nevím co má říkat ten trenér, který přijde po něm, zbyde mu totiž nevídaná paseka, kterou nikdo jiný než Bruckner. Podle mě budeme muset tak trochu oželet MS 2010, protože budeme muset tým razantně obměnit, jen těžko to dáme dohromady za pochodu i se skvělými výsledky...

PS: Volil bych trenérskou dvojici Hašek - Jarolím.

Reagovat
Xavi

Dobrý by byl i Petržela.

Reagovat
HOST*hanzuss

s tim jarolimem nevim dal bych spis uhrina strasiho nebo frantu straku ten by dal repre novy elan a ani bych se nedivil kdby dal muzstvo dohromady ::

Reagovat
Xavi

Hlavně né Straku!

Reagovat
HOST*hanzuss

proc ne straku???????

Reagovat
Xavi

Protože Straka je blázen! A na tohle opravdu nemá! Tam musí být dlouholetá koncepční práce a né krátkodobé pobláznění.

Reagovat
smazaný uživatel

ale na asistenta by to mozna nebylo spatny, neco jako delal csaplar v liberci. a vubec dostat znova dohromady skorpila s csaplarem by taky nebyla spatna moznost (jenom aby se pak nevratil micovy klaun stajner)

Reagovat
smazaný uživatel

Uhrin starší?

Straku jedině jako jednoho z asistentů. Je pravda, že stmelit tým a nahecovat hráče opravdu umí, ale to je bohužel asi tak všechno.

Reagovat
HOST*hanzuss

co se ti nelibi na uhrinovi st.?myslim ze je dost zkuseny a patri mezi elitu ceskych treneru

Reagovat
smazaný uživatel

Zkušenost je asi jediná jeho současná pozitivní vlastnost...

Reagovat
HOST*Radys

Souhlasím, že po jednom maléru za který ani trenér nemůže nemá odstupovat. Kdo někdy hrál fotbal nebo hokej , tak ví, jak to po ápase někdy chodí. Není to žádnej klášterní sbor. Co se stalo, stalo se. Jede se dál,až po kvalifikaci se můžou dělat nějaký závěry. Jinak si taky myslím, že by trenér měl dát šanci více novým hráčům. Líbil by se mi Kulič místo Baroše, i Lafata.

Reagovat
HOST*Hawk_74

me se nejvic libi, jak pokazdy kdyz byl nezdar, tak trenera odvolali a ted nic, neuspeli sme na euru, trener pryc, na ms sme se nedostali, trener pryc, a rek bych ze predvedena hra na ms, stala za hovno, takze mel jit trener pryc, ale nic se nestalom, navic opakuju, ze bruckner toci stale ty sami hrace, nenavstevuje zadny zapasy ruznych jinych hracu a spoliha se na video(blbost) s mediama poradne nepromluvi a jeho taktiku ted precte skoro kazdej( hraje porad to sami, nejlepsi je ta jeho ofenzivni taktika s jednim hrotem )

Reagovat
smazaný uživatel

K odstoupeni trenera melo podle me dojit uz po mistrovstvi sveta, kde totalne a absolutne nezvaldnul nominaci a snad byl i presvedceny, ze zraneni je neco co mu nehrozi, takze hraci zakladni sestavy za sebou nemeli typove odpovidajici kryti. a co se tyka historie, ktera se nas nebude ptat ne zpusob ziskani 3 bodu, tak to je sice pravda, ale s takovouhle hrou nemuzou mit stesti vecne a na 3 body si moc casto nesahnou

Reagovat
HOST*

Tak pene autore, článek jste si už napsal a teď hop,hop rychle zpátky Karlovi do zadku. Podle některých reakcí soudím, že tam bude brzy plno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele