ČEŠI V TURECKU NEUSPĚLI

02.03.2006, 01:50
Aktuality
Česká reprezentace v tureckém Izmiru sehrála první přátelské utkání od zápasu se Švédskem ze srpna minulého roku. Nešlo o jeden zápas, ale dokonce o dva - v prvním se utkaly B-týmy a ve druhém elitní výběry. Ani jeden nebyl podle českých představ, první Turci vyhráli 3:1 a druhý skončil remízou 2:2, když ještě minutu před koncem Češi vedli 2:0.

Úvodní duel rezerv začal lépe pro domácí, Jarošík ve středu hřiště ztratil míč a Salih následně orazítkoval břevno. Zanedlouho byl u míče opět Salih, přihrávkou našel Ceyhuna a ten už svou střelou z 20 metrů vymetl šibenici Blažkovy brány - 1:0 pro Turecko. V prvním poločase si čeští hráči vypracovali minimum příležitostí ke skórování, naopak domácí celek neustále hrozil.

V 52. minutě byl faulován Svěrkoš Hayerttinem a rozhodčí nařídil pokutový kop, jenž Vachoušek bez potíží proměnil a srovnal skóre. Sám faulovaný Svěrkoš ale po zápase přiznal, že se penalta pískat neměla, protože faul na něj byl mimo pokutové území. Od gólového úspěchu českých hráčů však neuplynula ani minuta a do vedení šli opět Turci - Ceyhun využil chyby Bolfa a sám šel na bránu, těsně před brankářem přihrál aktivnímu Salihovi a ten se zakončením do prázdné brány neměl nejmenší problém.

Závěrečné minuty patřily Čechům, gól však vstřelit nedokázali, naopak ještě inkasovali po rychlém protiútoku, na jehož konci byl Ceyhun. Konečné skóre 3:1 bylo velmi ovlivněno rozhodčími, kteří vedle vymyšlené penalty Čechů uznali i dva turecké góly z ofsajdu.

Turecko "B" - Česká republika "B" 3:1 (1:0)

Branky: 17. Ceyhun, 55. Hasan, 88. Ceyhun - 53. Vachoušek (pen.)
sestava českého týmu: Blažek (46. Kinský) - Zápotočný, Bolf, Kováč, Hübschman (46. Kobylík) - Pospěch, Jarošík, Heinz (46. Zelenka), Skácel - Vachoušek (64. Piták), Jun (46. Svěrkoš).


Utkání A-týmů od 20 hodin už sledovalo téměř 60 tisíc diváků, kteří během "předzápasu" zaplnili hlediště. Český kouč Karel Brückner řešil jen velmi málo otazníků - obranná čtveřice byla jasná, jen Jiránek místo zraněného Grygery. Jasný byl i střed zálohy, kde za zraněného Galáska zaskočil jako tradičně Polák. Pravý kraj zálohy obsadil s kapitánskou páskou hrající Poborský, nalevo místo Nedvěda, který dostal volno, nastoupil Plašil, což bylo také dlouho dopředu jasné. Jediný otazník tak byl asi v útoku vedle Baroše - tam se nakonec objevil Štajner.

Při úvodním oťukávání ještě hru kontrolovali spíše Turci, ale ve druhé desetiminutovce se stále více osmělovali i Češi. A ve dvacáté minutě udeřili - po Rosického uličce šel do souboje s brankářem Milan Baroš, udělal kličku a Rüstü nemohl jinak, než jej faulovat. Rozhodčí nařídil penaltu a tu s přehledem proměnil kapitán Karel Poborský.

Zbytek poločasu byl poměrně vyrovnaný, Turci místy trochu tlačili, ale jejich zadní řady zase pravidelně provětrával rychlík Baroš. Po přestávce začali aktivněji domácí, ale recept na dobrou obranu nenašli a v 61. minutě za to pykali. Po kombinaci s Plašilem se k centru dostal Jankulovski, přetažený míč zpracoval Jiří Štajner, zbavil se obránce a střelou k vzdálenější tyči poslal míč do sítě.

Turci se do první větší šance dostali až v 67. minutě, kdy Orhan střílel na téměř prázdnou bránu, ale Petr Čech se stačil zorientovat a jeho pokus zastavit. To odstartovalo turecký nápor, který Češi dlouho bez větších potíží odráželi, bohužel však jen do 89. minuty. Pak dvakrát inkasovali od Ümita Karana, který nebyl na hřišti ještě ani deset minut. Ten nejprve doklepl do sítě míč, který neudržel Petr Čech, a o dvě minuty později našeho gólmana propálil střelou z voleje.

Turecko - Česká republika 2:2 (0:1)

Branky: 89. K. Ümit, 90+2. K. Ümit - 20. K. Poborský (pen.), 61. J. Štajner
Žluté karty: 24. E. Martin, 42. B. Ugru - 38. J. Polák, 79. M. Jankulovski

Turecko: R. Rüstü - T. Mehmet, S. Tolga, Z. Gökhan, B. Ugru (46. Y. Bastürk) - G. Hasan Sas (46. A. Orhan), C. Hüseyin (80. K. Ümit), A. Necati, S. Tuncay (75. I. Akin) - Ü. Gökhan (62. H. Altintop), E. Martin (46. N. Sahin)

Česká rep.: P. Čech - M. Jiránek (53. K. Piták), T. Ujfaluši, D. Rozehnal, M. Jankulovski - K. Poborský, J. Polák, T. Rosický (68. M. Heinz), J. Plašil (90. Š. Vachoušek) - J. Štajner (85. L. Zelenka), M. Baroš (89. T. Jun)

Diváci: 58.000


Autor: Petr Starý, Aleš Ratzka

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bledě... Tak sem si tak procházel stavbu repre a fakt hnus, to bych blil! S obtížema sem ochotnej akceptovat Poborskýho a to kvůli zkušenostem, ikdyž pojede na MS po 3/4 roce ve 2. lize, která nemá nejmenší úroveň. Ale co prostě Brücknerovi neodputim sou tihle hráči: Jun, Hübschman, Bolf - tihle 3 NEHRAJÍ DLOUHODOBĚ VE SVÉM KLUBU, tak sakra co maj co pohledávat v repre? Když nejsou dost kvalitní na francouzskou, tureckou a navíc i ukrajinskou ( ! ) ligu, tak nemaj na MS co pohledávat. A s nima by se na TV měli dívat pánové Heinz, Pospěch, Zelenka a Vachoušek, kteří na to prostě ( momentálně ) nemaj! Ale tady se ukazuje ta neschopnost trenéra: zatímco ostatní týmy maj vyzkoušeno 40 hráčů před MS, my jenom 20, jelikož sme na přípravný zápasy povolávali stále stejný ksichty ať byly z formy sebevíc. A jestli sestavu za něj určije nějaký koště je jenom jeho problém, má si dupnout. Jenže teď je pozdě někoho novýho zkoušet, takže s tim, co tam pojede to vydim na otočku a návrat domů po základní skupině.

Reagovat
smazaný uživatel

Neschopnost trenéra??? Uvědom si, že my nemáme prakticky z čeho vybírat, nemáme takovou základnu jako velmoci typu Španělsko či Itálie. Ti nejlepší v repre jsou. Hübschmann nehraje pravidelně, ale Donětsk je furt oproti naší lize (bohužel) nadprůměr, takže i on tam má určitě místo. Koho jinýho bys tam chtěl vidět?

Reagovat
smazaný uživatel

Podívej se, minimálně vyzkoušet sme měli spoustu jinjch hráčů. Třeba teď zahrál skvěle Piták. Ptám se: proč se nevyzkoušel dřív? A další: proč hraje v přípravnejch zápasech stále stejná, základní, sestava. Až se nám zraní někdo z obrany, jakože teď třeba Grygera, nedejbože přímo stoper ( Rozehnal se bohudík dal dokupy ), tak kdo bude hrát? Máme opravdu skvělý výběr - 2 hráče, kteří celý rok nehráli, jinak nikoho vyzkoušenýho. Opět se ptám: proč nejsou vyzkoušení třeba Kováč ( hvězda v Rusku ) nebo Latka ( sice kiks s tou rukou, ale celkově odehrál v Anglii velmi slušný zápasy ), tedy rozehraní hráči? A dále: proč nemaj víc startů Skácel, D. Jarolím nebo Kobylík? Co jako až se nám zraní někdo v záloze? Naběhnou tam hráči s 50-ti minutama za "A-tým", fakt super. Ostatně i Sivok už mohl aspoň 2x nastoupit ( sice je to mysšlenim kripl a vystupováním v médiích hulvát, ale čutat umí, to mu upřít nemůžu ), nemluvě o spoustě mladíků z 21" - všichni je v těhle zápasech pravidelně zkouší po boku mazáků jenom my ne.

My sice nemáme na výběr jako Italové a spol, ale pořád tu ten výběr je a je rozhodně daleko větší, než 13-14 hráčů, jenže Brückner pořád hrál s tim svym a to se nám vymstí, bohužel.

Reagovat
HOST*

Jarolím s Kobylíkem by si určitě zasloužili větší prostor v přípravných zápasech, možná by nebylo na škodu vyzkoušet Nikla. Skácelovi se na mezinárodním poli nedaří takže nemá v repre co dělat a Piták ten na to zkrátka nemá, evropa není česká liga. A na místo Blažka by si zasloužil pozvánku Laštůvka.

Reagovat
smazaný uživatel

Piták hraje opět velmi dobře, teď to prokázal a mohl to prokázat i dřív. Skácel má odehránu hodinu, sice moc nepřesvědčil, ale podívej na Rozehnalo - kolik on toho doslova posral a stále dostával další a další šance. Skácel ( a další ) nedostal zatim ani setinu příležitosti oproti jiným ( například Jun, Heinz a další ). A Blažek už dávno neni tím hráčem, kterého sem považoval za největší oporu Sparty a byl sem ochotnej uznat, že má v repre oprávnění být, to máš 100% pravdu. Obzvlášť když si uvědomíme, že zdeptal svými výkony Pletikosu, kterej byl ještě nedávno spojován s Barcou, Arsenalem, ManU atp.

Reagovat
Xavi

Úplně souhlasím. Tohle říkám už delší dobu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele