Černý: Naším cílem je záchrana

06.10.2008, 11:10
Rozhovory
Hamilton Academical je nováčkem v nejvyšší skotské lize a jeho letošním cílem je v ní se také udržet pro příští rok. V rozhovoru pro EuroFotbal.cz to potvrdil brankář Tomáš Černý, který se v Česku nemohl prosadit, ve Skotsku však patří mezi největší brankářské hvězdy.

V české Gambrinus lize jste se neprosadil, ale nyní záříte ve skotském Hamiltonu. Jak jste se vůbec dostal na Ostrovy?
Po čtyřech a půl letech v kádru olomouckého áčka, kde jsem se příliš neprosadil jsem cítil potřebu změny. K rozhodnutí přispěl také fakt, že jsem v té době dokončil studium na fakultě tělesné kultury. V praxi to vypadalo tak, že jsem si připravil DVD se sestřihy svých zápasů z reprezentace, 2. ligy a odjel za svým kamarádem do Skotska a snažil se najít klub, kde bych mohl hrát. S nutnou dávkou štěstí jsem se dostal na zkoušku do Hamiltonu, kde jsem během týdne podepsal smlouvu a nakonec s tímto klubem postoupil také do skotské Premier League.

Byl jste hodně zklamán z toho, že v Česku se na Vás zapomínalo a nedostal jste pořádnou šanci?
Do A-týmu Olomouce jsem přišel, když mi bylo 17 a říkal jsem si, že jsem pořád ještě hodně mladý. Navíc jsem chytal za juniorku ve 2. lize a byl v mládežnických reprezentacích až po jednadvacítku. Později už mě to samozřejmě štvalo, a proto jsem se rozhodnul zkusit štěstí jinde.

V Hamiltonu jste pouze na hostování, chtěl byste ve Skotsku zůstat natrvalo?
To je hodně složitá otázka. Po fotbalové stránce jsem tu maximálně spokojený, ovšem v Čechách mám celou rodinu, spoustu přátel, doma je prostě doma. Momentálně necítím, že bych tu chtěl zůstat dlouhodobě, ale to se samozřejmě může změnit.

Olomouc a Hamilton se na přestupu nedohodly, mrzelo vás hodně, jak to dopadlo?
Je to jedna z věcí, kterou jsem nemohl nijak ovlivnit, a proto se jí příliš nezabývám. Jsem rád, že teď mohu hrát tady ve Skotsku a co se stane po skončení ročního hostování, to se uvidí.

Jaké jsou vůbec ambice vašeho klubu? Chtěli byste hrát v horních patrech tabulky, nebo vám stačí udržet se v nejvyšší lize?
Jsme klub, který postoupil do nejvyšší soutěže po dvaceti letech, takže naším hlavním cílem je záchrana. Chtěli bychom se však pokusit o umístění do 6. místa.

Po dvou kolech jste vedli tabulku, určitě vás to hodně překvapilo, že?
Překvapilo to především veřejnost a média ve Skotsku. My jsme po povedené přípravě věřili, že by nám úvod ligy mohl vyjít.

Myslíte si, že má někdo natolik kvalitní kádr, aby mohl ve Skotsku narušit nadvládu Rangers a Celticu?
I přes nespornou kvalitu kádrů z Edinburghu(Hearts a Hibernian) si nemyslím, že bude nadvláda těchto dvou klubů narušená. Celtic i Rangers jsou velkokluby se vším všudy, mají obrovskou základnu fanoušků, vždyť na každý jejich zápas chodí 60 000, respektive 50 000, diváků. I proto si mohou dovolit platit špičkové hráče a jejich kádry jsou proto nejlepší v lize.

Jak jste si na život v nové zemi zvykl?
Samozřejmě, nejpodtstatnější je vždy jazyk, proto jsem se již od začátku přihlásil do kurzu angličtiny, navíc jsem měl i soukromé lekce. Teď už je komunikace bez problémů. Začal jsem tu i studovat v angličtině, což mi pomáhá vyplnit volný čas, stejně tak i cestování. Skotsko je nádherná země, především po přírodní stránce. Skotské hory a ostrovy jsou úžasné, takže si tuto zemi snažím užít i z pozice cestovatele.

Gambrinus liga a skotská Premier League, která soutěž je kvalitnější a v čem konkrétně?
Těžko srovnávat. Řekl bych, že je tu několik klubů, které jsou lepší než špička naší ligy, ostatní týmy jsou myslím srovnatelné s mužstvy české nejvyšší soutěže.

Toužíte si ještě někdy zachytat českou nejvyšší soutěž?
Proč ne?

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

no jen at se mu daříí... docela vostrej že si dokázal získat klub sám bez žádnyho scauta... o tomhle hráči sem nikdy neslyšel... kolik mu je let??

Reagovat
Tsigi

23

Reagovat
smazaný uživatel

dííík... joo tak to de to toho má ještě hodně předsebou pokud se někde nesekne...

Reagovat
smazaný uživatel

tento hráč pochází z Králík a přes Lanškroun se dostal do Olomouce.

Reagovat
Arne

Pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

Sigma

Reagovat
smazaný uživatel

Ta diskuze nám tady nějak prořídla

Reagovat
$dolar$

A pritom jsme tu resili Hamilton

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, ale trochu jiný

Reagovat
-Kopy-

Taky nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud si nečetl minulou diskuzi, kdy tu bylo asi 60 příspěvků, tak se nediv někdo z adminů zase mazal

Reagovat
Tomanatura

Škoda, každopádně se na to zítra podívám, i když jsem to viděl nejmíň stokrát

Reagovat
smazaný uživatel

Jak kdybych tnehle rozhovor cetl jiz pred nekolika mesici v Pro Footballu.

Reagovat
smazaný uživatel

Lewis Hamilton!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Massa, Raokkonen !

Reagovat
smazaný uživatel

*Raikkönen

Reagovat
Logan

Kimi a Seba Vettel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele